Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή κλίματος στο ΧΑ δια... χειρός Moody's

Η αναστροφή της τάσης για τις τραπεζικές μετοχές μετά και την έκθεση του οίκου αξιολόγησης στέλνει τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 620 μονάδες. Στο +10% η Πειραιώς. Ξεχωρίζουν ανοδικά και οι Fourlis, Motor Oil. Παραμένουν οι πιέσεις σε ΟΤΕ και Ελλάκτωρ.

Σε θετικό έδαφος τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε ανοδικό άνοιγμα παραπέμπουν τα futures στην Wall Street, αναστροφή τάσης στο ΧΑ για τις τράπεζες.

Αναβαθμίζει τον τραπεζικό κλάδο ο αμερικανικός οίκος, περιμένοντας επιστροφή στην κερδοφορία το επόμενο διάστημα με άμεσο αποτέλεσμα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Περισσότερο από 5% η απόδοση για τον τραπεζικό δείκτη, που υπερβαίνει και το όριο των 800 μονάδων με αυξανόμενες συναλλαγές και τζίρο εδώ και λίγη ώρα με γρήγορες κινήσεις των traders στις μετοχές και των 4 συστημικών ομίλων.

Αμεση η ανταπόκριση των βραχυπρόθεσμων με κινήσεις μετά τις 13.50΄ σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank με το 60% της αξίας συναλλαγών να αλλάζει χέρια στις μετοχές του κλάδου.

Αντιστρόφως ανάλογη η πορεία της απόδοσης των ελληνικών τίτλων, με το 10ετές σταθερά χαμηλότερα του 7% από την αρχή της συνεδρίασης με ότι αυτό σηματοδοτεί.

Μετά την επιβεβαίωση των στηρίξεων, στις 613 μονάδες για τον ΓΔ και στις 766 για τον ΔΤΡ οι short μείωσαν τις θέσεις τους με τους long να αναλαμβάνουν και πάλι πρωτοβουλία ωθώντας σταδιακά υψηλότερα την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ακολούθησε η δημοσιοποίηση της έκθεσης του αμερικανικού οίκου για να επιταχυνθούν οι κινήσεις των traders και να ισχυροποιηθεί το momentum για τον τραπεζικό κλάδο, συνακόλουθα για τα περισσότερα blue chips.

Mε ταχύ ρυθμό οι συναλλαγές εδώ και 25-30΄ καθώς στο διάστημα αυτό ενεργοποιούνται- συνήθως- και οι εντολές από αγορές κυρίως από το λονδρέζικο City.

Με απόδοση 25% σε διάστημα εβδομάδος ο τραπεζικός κλάδος με ορισμένους να έχουν κατοχυρώσει μέρος των βραχυπρόθεσμων κερδών τους εχθές-σήμερα με τη νέα άνοδο να τροφοδοτείται από επιπλέον κεφάλαια.

Σε σύντομο διάστημα (μέσα σε 20΄) άλλαξε άρδην η εικόνα του ταμπλό, φτάνοντας λίγο πριν τις 14.30 να έχουν μείνει μόλις δύο μετοχές με αρνητικό πρόσημο.

Ανοδο υψηλότερη του 10% καταγράφει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ η Alpha Bank και Εθνική καταγράφουν κέρδη υψηλότερα του 5%.

Σε ΟΤΕ με μείον 0,12% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ με μείον 1,64% οι short με τους long να έχουν αναστρέψει την τάση για τις 12 από τις 21 μετοχές (του δείκτη πλην τραπεζικών) που στο προηγούμενο σχόλιο μας διαμορφώνονταν με αρνητικό πρόσημο.

Στις 15.30 είχαν αλλάξει χέρια 93+ εκατ. μετοχές, με περίπου τα 23 στην Εθνική και τα 16,5 εκατ. στην Πειραιώς.

Στα 53 εκατ. ευρώ ο τζίρος με επιταχυνόμενο ρυθμό τα τελευταία 30-35΄ .

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v