Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεχίζουν ακάθεκτες οι τράπεζες

Με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει κέρδη ως 3%, η άνοδος του ΓΔ ως τις 615 μονάδες. Ξεχωρίζει η Πειραιώς, μικρότερα κέρδη για ΕΤΕ. Κινητικότητα σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, νέα υψηλά για Folli. «Βαρίδι» η πτώση Coca Cola και ΔΕΗ.

Επιφυλακτικά στην Ευρώπη, ανοδικά στην Αθήνα. Μικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον στη σημερινή τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την προσοχή στο δημοψήφισμα στην Ιταλία τη μεθεπόμενη Κυριακή.

Ενδεικτικά τα οριακά κέρδη για τον DAX στις 10.667 μονάδες και οι μικρές απώλειες για τον ΜΙΒ στις 16.260 μονάδες.

Εντελώς διαφορετικό κλίμα στο Χ.Α., αίθριο, με τους long να συνεχίζουν υψηλότερα, με τον Γενικό Δείκτη νωρίτερα έως τις 618,18 μονάδες, καλύπτοντας χωρίς σημαντική αντίσταση τον στόχο των 610-620 μονάδων, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει ορισμένους σε μερική κατοχύρωση θέσεων.

Μοχλός της αντίδρασης ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να πιάνει το όριο των 800 μονάδων (όπως είχε αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιο), κάτι που ίσως να δώσει περιθώριο στους πωλητές να «κλειδώσουν» μέρος των βραχυπρόθεσμων υπεραξιών τους. Αποδίδοντας 22,05% σε διάστημα εβδομάδος ο ΔΤΡ, εύλογα ορισμένοι θα προτιμήσουν να περάσουν από το ταμείο μέχρις ότου φανεί εάν το Χ.Α. μπορεί να συνεχίσει άμεσα πάνω από τις 620 μονάδες (για τον Γ.Δ.) και ο ΔΤΡ υψηλότερα των 810 μονάδων, ή θα μεσολαβήσει μία φυσιολογική -και τεχνικά ζητούμενη- διολίσθηση χαμηλότερα.

Αυξημένες οι συναλλαγές και ο τζίρος στα πρώτα 40' της συνεδρίασης, με τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο -το 73% του τζίρου στις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων-, καθότι σε αυτόν επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των traders βραχυπρόθεσμα.

Στον κλάδο ενεργούν κυρίως ξένα (και... ξένα) χαρτοφυλάκια, με επιθετικότερα τα αμερικανικά.

Να συνεκτιμηθεί πως αντιστρόφως ανάλογη διαγράφεται η πορεία του spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, που νωρίτερα υποχωρούσε ακόμη περισσότερο προς τις 702 μονάδες βάσης.

Κινητικότητα σε συγκεκριμένα blue chips, με τους ΟΤΕ και ΟΠΑΠ να ακολουθούν στη σχετική κατάταξη αξίας συναλλαγών τις 4 τραπεζικές μετοχές. Συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος και σε μετοχές των ΕΧΑΕ, Jumbo, MIG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίου, Ελληνικών Πετρελαίων, ΕΥΔΑΠ.

Στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ θα σταθούμε λίγο, καθώς την επόμενη Δευτέρα υποβιβάζεται στον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τον Σαράντη να καταλαμβάνει τη θέση της. Στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών FTSE, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η μεταβολή του ποσοστού στάθμισης για τα ΕΛΠΕ. Ολες οι μεταβολές θα ισχύσουν σε ακριβώς μία εβδομάδα από σήμερα, με αναμενόμενες τις κινήσεις των traders σε πωλήσεις-αγορές ανάλογα με τις θέσεις τους.

Νωρίτερα, στα υψηλά των 11,50 ευρώ η μετοχή της Motor Oil, με σταθερούς αγοραστές τις τελευταίες συνεδριάσεις και μετά την εκτενή παρουσίαση του ομίλου σε θεσμικούς στο Λονδίνο.

Νέο υψηλό για τη μετοχή του F.F. Group καθώς (κυρίως) αμερικανικά κεφάλαια αρχίζουν να αγοράζουν ή να ενισχύουν τις θέσεις τους (Sands Capital, Fidelity), ανεβάζοντας πλέον το ποσοστό συμμετοχής των ξένων στο 31,5% (ενώ των Ελλήνων μειώνεται περαιτέρω στο 4%).

Νέο υψηλό στα 5,78 ευρώ για τον τίτλο του Μυτιληναίου, νέο υψηλό στα 2,27 ευρώ για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στις δύο τελευταίες μετοχές η επίτευξη νέων υψηλών οδηγεί ορισμένους traders στο κλείδωμα θέσεων στα υψηλά 52 εβδομάδων, σε μία απόλυτα φυσιολογική κίνηση από την πλευρά τους.

Δεδομένων αυτών θα χρειαστεί στη συνέχεια (προς τις 13:30-14:00) να δούμε εάν θα επιβεβαιωθούν οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις για τους κύριους δείκτες αλλά και για εκείνες τις μετοχές που μετά την καταγραφή νέων υψηλών οπισθοχωρούν λίγο, συνέπεια της μερικής κατοχύρωσης υπεραξιών.

Σημεία αναφοράς χαμηλότερα για τον Γ.Δ. οι 612 και οι 607 μονάδες και για τον ΔΤΡ οι 779 και οι 772 μονάδες.

Στις 11:15 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 42 εκατ. μετοχών, με τζίρο 16 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v