Πάνω από το όριο των 600 μονάδων το ΧΑ, στο υψηλότερο σημείο της μετα-Brexit περιόδου.
Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και συνακόλουθη αντίδραση για την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα την ισομερή ανάπτυξη των βασικών δεικτών προς τις "τοπικές κορυφές" τους.
Αρωγός και οι διεθνείς αγορές, καθώς το κλίμα παραμένει θετικό, οι long έχοντας τον πρώτο λόγο ωθούν υψηλότερα τους δείκτες, με οδηγό τη Wall Street. Yellen και macro ώθησαν τη Wall Street, συντηρώντας το momentum του μετά την εκλογική νίκη Τραμπ διαστήματος.
Νωρίτερα, μεικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές, με κέρδη 0,59% ο Nikkei στο Τόκιο.
Μεστή και η χθεσινή κίνηση στο ΧΑ, με τον ΓΔ στις 601,07 μονάδες, με τον ΔΤΡ στις 719,21 και τον FT25 στις 1.600,98 μονάδες. Με συναλλαγές 90 εκατ. μετοχών -το μεγαλύτερο μέρος στον τραπεζικό κλάδο- και με τζίρο 52,7 εκατ. ευρώ.
Συνολικά στις τελευταίες δύο ανοδικές συνεδριάσεις η αντίδραση δείχνει πειστική, καθότι επιτυγχάνεται με συνολικό τζίρο περίπου 105 εκατ. ευρώ και με το σχεδόν 45% στον κλάδο-σηματωρό των τραπεζών.
Σημειώνουμε τις τελευταίες ημέρες -κυρίως στα προσυνεδριακά σχόλιά μας- πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένα στοίχημα προεξόφλησης από ισχυρά χέρια που προσβλέπουν στην ευόδωση του θετικού σεναρίου. Ο αυξημένος τζίρος επιβεβαιώνει την ενεργό συμμετοχή των ισχυρών χεριών, οι υψηλές συναλλαγές την επικέντρωσή τους στον τραπεζικό κλάδο.
Επίσης θυμίζουμε την εκ των βασικών προϋποθέσεων, που είχαμε θέσει για την πειστικότητα της κίνησης, που αφορά στην αύξηση συναλλαγών/τζίρου. Πράγματι στο διήμερο 16-17/11 ο τζίρος είναι κατά σχεδόν 12 εκατ. ευρώ περισσότερος από τον μέσο όρο της προηγούμενος εβδομάδος, που πρακτικά σημαίνει πως στο παιχνίδι έχουν μπει κι άλλοι traders.
Ενδιαφέρον το ότι παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των ενεργών συναλλαγών από κωδικούς που κινούνται κυρίως από το Λονδίνο αλλά και εμφανής παρουσία αμερικανικών funds. Βλέπουν κάτι οι ξένοι (και οι... ξένοι), που επιχειρούν τις τελευταίες συνεδριάσεις; Προετοιμάζουν ένα περιβάλλον μόχλευσης προκειμένου να διαμορφωθεί κλίμα και τάση; Θα φανεί στις επόμενες μία-δύο εβδομάδες με ορόσημα το EwG της 28ης Νοεμβρίου, το δημοψήφισμα στην Ιταλία (4 Δεκεμβρίου), το Eurogroup (5 Δεκεμβρίου), τη συνεδρίαση της ΕΚΤ (7-8 Δεκεμβρίου) και γνώμονα τις κινήσεις των δανειστών, τη στάση του ΔΝΤ, τις όποιες ενέργειες Ντράγκι.
Σε κάθε περίπτωση, τα ισχυρά χέρια συμβάλλουν στην προσπάθεια (που ευνοεί και την κυβέρνηση) πως η κατάσταση βελτιώνεται (θυμίζουμε το success story επί Σαμαρά), προσβλέποντας στο να αποκομίσουν υπεραξίες από τους ελληνικούς τίτλους (μετοχές, ομόλογα).
Να κλείσουμε την αξιολόγηση αλλά χωρίς... τρικλοποδιές επιδιώκει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Μαρίνα Μάνη, κάνοντας αναφορά και στην ιταλο-ελληνική αποχή από την ψηφοφορία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Τι σηματοδοτεί η διάσπαση των 600 μονάδων "μετρούσε" νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, γιατί αρέσουν -και πάλι- οι εγχώριες τράπεζες ανέλυε ο Χρήστος Κίτσιος, καθώς κινητήριος μοχλός της υπέρβασης των 600 μονάδων ήταν και είναι ο τραπεζικός κλάδος. Στις 720 μονάδες ο ΔΤΡ, γρηγορότερα -είναι αλήθεια- απ' ό,τι εκτιμούσαμε στην αρχή της εβδομάδος, πλην όμως η επίτευξη του στόχου μόνο καλοδεχούμενη μπορεί να είναι.
Στην περιοχή των 1.600 μονάδων ο FTSE25, με το premium για τα Συμβόλαια του δείκτη να έχει διαμορφωθεί σχεδόν από το άνοιγμα της χθεσινής συνεδρίασης, με την απόκλιση να διατηρείται μέχρι τέλους στη σειρά μηνός Νοεμβρίου που λήγει σήμερα στο ΧΠΑ.
Για τον δείκτη οι 1.614 μονάδες είναι η κοντινότερη αντίσταση, όμως στις 1.635 έχει διαμορφωθεί η κύρια.
Στις 1.585 μονάδες η στήριξη για τον δείκτη, στην περίπτωση μίας πιθανής οπισθοχώρησης, εάν επιχειρηθεί να κατοχυρωθεί μέρος βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.
Για τον ΓΔ οι 610-614 μονάδες είναι το σύστημα τιμών που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους long, ούτως ώστε να καλυφθεί εξ ολοκλήρου το μεγάλο gap από τη... βουτιά της 24ης Ιουνίου. Σημειώνεται ότι το ΧΑ έχει κινηθεί ανοδικά στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.
Σε ανοδική τάση οι 18 από τις 21 μετοχές του δείκτη, με πλήρη επιβεβαίωση της επιθετικότητας των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίου (νέα υψηλά και για τους δύο τίτλους), της τάσης των Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικών Πετρελαίων, αλλά και αρκετών ακόμη τίτλων κυρίως από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.