Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεχίζουν ανοδικά οι τράπεζες

Επιχείρηση επαναπροσέγγισης των 600 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, με «οδηγό» τις τραπεζικές μετοχές. Πάνω από τις 700 μονάδες ο κλαδικός δείκτης. Ξεχωρίζει η Πειραιώς, με άνοδο ως 6%. Ηπια κέρδη για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Μέτριος ο τζίρος.

Κινητικότητα στις αγορές, με το Χ.Α. να συνεχίζει υψηλότερα, πάνω από τις 595 μονάδες. Με προσεκτικές κινήσεις οι traders εξισορροπούν με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται διεθνώς, κάτι που αποτυπώνεται στη διακύμανση των δεικτών.

Πολύ περιληπτικά, με οριακές απώλειες ο DAX χαμηλότερα στις 10.662 μονάδες, με μικρά κέρδη ο MIB στις 16.591 μονάδες, λίγο υψηλότερα τα futures του S&P στις 2.175 μονάδες, στις 13,40 το S&P 500 VIX.

Στο 1,071 η σχέση EUR/USD, υψηλότερα στα 1.228 δολάρια ο χρυσός, αλλά και το Brent στα 45,82 δολάρια.

Λίγα στοιχεία ενδεικτικά της αυξημένης μεταβλητότητας που χαρακτηρίζουν πλέον τις περισσότερες από τις αγορές των μετοχών, των εμπορευμάτων, του forex, των ομολόγων.

Οσον αφορά στα 10ετή που παρακολουθούμε τελευταία, χαμηλότερα στις 743 μονάδες το ελληνικό, επίσης μειωμένο στις 203 μ.β. το ιταλικό.

Στο Χ.Α., μετά τη χθεσινή σημαντική αντίδραση, οι traders ακολουθούν πολύ προσεκτικά βήματα, εστιάζοντας μεν στον τραπεζικό κλάδο και σε επιλεγμένες μετοχές/blue chips, αλλά προσέχουν και τα νώτα τους, καθώς ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων (εβδομαδιαίων) στηρίξεων.

Στις 1.582 μονάδες ο FTSE 25, την ώρα που στα Παράγωγα έχουν γίνει λίγα συμβόλαια σε λίγο υψηλότερες τιμές, προφανώς με ορίζοντα την αυριανή λήξη της σειράς Νοεμβρίου. Μικρό μεν το premium, όμως εμφανές για 228 ΣΜΕ Νοεμβρίου και άλλα 300 για την αμέσως επόμενη σειρά.

Ικανοποιητική μεν η συναλλακτικότητα, μέτριος όμως ο τζίρος, καθώς σημαντικό μέρος πραγματοποιείται στις... φθηνές τραπεζικές μετοχές. Ενδιαφέρον το ότι στα πρώτα 30' οι συναλλαγές (σε απόλυτο αριθμό μετοχών) στις τράπεζες ήταν περισσότερες απ' ό,τι χθες στο αντίστοιχο διάστημα, κάτι που αποδίδεται και στην εστίαση των traders λόγω της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου (Πειραιώς, Eurobank).

Eως τις 702 μονάδες νωρίτερα ο Δείκτης Τραπεζών, μετρώντας απόδοση 6,85% σε διάστημα εβδομάδος, με το 75% του τζίρου (που είχε πραγματοποιηθεί μέχρι τις 11:00) σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Πέραν του τραπεζικού κλάδου κινητικότητα καταγράφεται σε αρκετές μετοχές του δείκτη, αλλά με ηπιότερο ρυθμό απ' ό,τι χθες την ίδια ώρα, ένδειξη πως η προσοχή βραχυπρόθεσμα στρέφεται στον τραπεζικό κλάδο.

Ωστόσο, σε 13 από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές υπερισχύουν οι long, σε δύο μετοχές (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ) δεν έχει γίνει καν πράξη αρχής, ενώ σε άλλες δύο (ΤΕΝΕΡΓ, Viohalco) δεν ξεπερνούσε τις μερικές δεκάδες ευρώ.

Εως τις 595,96 μονάδες στις 10:45 ο Γενικός Δείκτης, περιοχή που χρήζει προσοχής για τη συνέχεια. Ενθαρρυντική ένδειξη η δοκιμασία και υπέρβαση των 593 μονάδων.

Στις 11:05 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 15,3 εκατ. μετοχών, ο τζίρος στα 5,6 εκατ. ευρώ. Στις 34/13 η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών, με την Πειραιώς να διατηρεί το χθεσινό ανοδικό momentum.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v