Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Κίνηση... σημειωτόν για το Γενικό Δείκτη

Σε λίγο περισσότερο από τρεις μονάδες εξαντλήθηκε η ημερήσια κίνηση του ΓΔ. Κοντά στα χαμηλά έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης. Απώλειες κατέγραψαν Εθνική, Πειραιώς, ΜΕΤΚΑ, Viohalco, OΠΑΠ. Κέρδη σημείωσαν Μυτιληναίος, Motor Oil, Jumbo.

Ασφαλώς και όσοι παρακολουθούν το Χ.Α. "day by day", έχουν δει πολλά τα μάτια τους, όμως η ημερήσια κίνηση του γενικού δείκτη να εξαντλείται σε λίγο περισσότερο από τρεις μονάδες (581,76 - 578), ομολογουμένως είναι ρεκόρ στενότητας, αν μη τι άλλο, παρά το γεγονός ότι ο τζίρος παρουσίασε αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέρα.

Σε μία συνεδρίαση - βήμα σημειωτόν, όπου ο Δείκτης ούτε καν σκέφθηκε να επαναδιεκδικήσει κλείσιμο υψηλότερα των 583 μονάδων (απλός ΚΜΟ 30 ημερών), ασφαλώς και το όποιο ενδιαφέρον περιορίστηκε σε επιμέρους τίτλους, εκτός Τραπεζικού ταμπλώ και βέβαια στις τελικές δημοπρασίες, όπου οι πωλητές "υπενθύμισαν" το ποιος έχει και διατηρεί τον "τελευταίο λόγο", κλείνοντας τον Τραπεζικό δείκτη (-0,88%) πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας και μαζί του και τους τίτλους των Εθνικής (-1,10%), Πειραιώς (-2,78%) και Eurobank (-0,96%), αλλά και άλλους πέντε τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου) και μαζί τους και τον Γενικό Δείκτη, οριακά υψηλότερα από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό, το οποίο σημειώθηκε μέσω των τελικών δημοπρασιών.

Πριν τις τελικές δημοπρασίες, το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, περιορίστηκε σε κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, έχοντας σαν μόνη θετική ένδειξη την απομάκρυνση από τα χαμηλά ημέρας, κάτι που ισχύει κυρίως για τον τίτλο της Alpha Bank (0%), που βρέθηκε να υποχωρεί έως και 2,6%.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή το πλαγιοκαθοδικό σενάριο δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, για το σύνολο του Δεικτοβαρούς Τραπεζικού κλάδου, οι τελευταίες στηρίξεις πριν το γενικευμένο "sell off" εντοπίζονται στα 1,47 και 1,40 ευρώ για την Alpha Bank, στα 0,178 - 0,176 ευρώ για την Εθνική, στα 0,503, 0,491 και σε ακρότητα στα 0,47 ευρώ για την Eurobank και στα 0,142 - 0,14 και 0,125 ευρώ για την Πειραιώς.

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης, την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών ανακοίνωσε ο MSCI. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο οίκος προχώρησε σε 55 προσθήκες και 34 διαγραφές από τους δείκτες MSCI Global Standard, ενώ δεν υπήρξαν αλλαγές στον MSCI Standard Greece. Σημειώνεται ότι στον MSCI Standard Greece συμμετέχουν οι μετοχές: ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Folli Follie, Jumbo και Τιτάνας.

Ο MSCI αφαίρεσε τις μετοχές των Intralot (-2,73%) και Attica Bank (-3,39%) από το δείκτη MSCI Small Cap Greece. Όλες οι μεταβολές στους δείκτες θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το πέρας της συνεδρίασης της 30ης Νοεμβρίου.

Την υποβολή αίτησης για εισαγωγή στη Standard αντί στη Premium Αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου μέσω νέας μητρικής εταιρείας στην Ιρλανδία, αποφάσισε η Τρ. Κύπρου. Το Συγκρότημα προτίθεται να διατηρήσει τη διαπραγμάτευση των μετοχών του στο Χ.Α.Κ και δεν θα διατηρήσει τη διαπραγμάτευση των μετοχών του στο Χ.Α.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου "Με ανοικτή την εκκρεμότητα στα διοικητικά της θα πορευτεί, για μερικές ημέρες, ή και εβδομάδες, η Εθνική Τρ., καθώς το ΤΧΣ χρειάζεται πρόσθετο χρόνο, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του για την 'απείθεια' που, σύμφωνα με το ίδιο, επέδειξε η διοίκηση της Τράπεζας, κατά την ψηφοφορία ανάδειξης νέου προέδρου του Διοικητικού της Συμβουλίου.

"Η Αθήνα έχει κάνει πρόοδο αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν", τόνισε ο αφιχθείς Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, από το Προεδρικό Μέγαρο όπου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Εύσημα στην Αθήνα για τις δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. "Στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα τονίσω ότι μόνο η λιτότητα δεν μπορεί να οδηγήσει σε ευημερία. Χρειάζεται ελάφρυνση χρέους και άλλες συνοδευτικές πολιτικές για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη", τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, οι περισσότεροι των εγχώριων αναλυτών, στις πρωινές τους εκτιμήσεις, ανέμεναν μία συνεδρίαση με στάση αναμονής, με πιθανότητες σταθεροποίησης και όχι περαιτέρω υποχώρησης προς κρίσιμα τεχνικά σημεία.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το "κλείσιμο" της Αγοράς, η Τρ. Πειραιώς ανακοίνωσε αποτελέσματα εννεαμήνου.

Σύμφωνα με την Beta Sec. "κύριο χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων που θα ακολουθήσουν θα είναι η έντονη μεταβλητότητα. Η αξία των συναλλαγών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και δεν μπορεί να υποστηρίξει μια 'υγιή' ανοδική κίνηση προς τις 590 - 600 μονάδες. Οι πωλητές ενεργοποιούνται στα επίπεδα των 586 - 590 μονάδων".

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, "η πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου αξιολογήθηκε ουδέτερα από την εγχώρια Αγορά, καθώς προέχει η αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας. Τα τεχνικά κλιμάκια ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις με κύριο στόχο την επί της αρχής συμφωνία για τα προαπαιτούμενα μέχρι το EuroWorkingGroup της 28ης Νοεμβρίου. Σημαντικό για την σταθερότητα του εγχώριου Τραπεζικού Συστήματος θεωρείται το 'σκληρό πόκερ' που παίζεται στην διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο θα πρέπει να λήξει σύντομα".

Με τον Τραπεζικό κλάδο, αργά αλλά σταθερά να βυθίζεται σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, μοιραία, το όποιο ενδιαφέρον των ενεργών παικτών περιορίστηκε σε τίτλους του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση είχαμε διαμετρικά αντίθετη κίνηση για Μυτιληναίο και Μέτκα.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση ο τίτλος της Μέτκα σημείωσε απώλειες 3,4% και του Μυτιληναίου κέρδη 1,77%, ενώ κατά την σημερινή συνεδρίαση η μετοχή της Μυτιληναίος έκλεισε με κέρδη 3,67% και στο υψηλό ημέρας και της Μέτκα με απώλειες 4,81%, ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειες έφθασαν μέχρι το -5,63%.

Η διαφορετική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι δύο τίτλοι, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, και οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου στο Bloomebrg, σύμφωνα με τις οποίες "το 2017 θα είναι μια χρονιά ρεκόρ που θα συνοδευθεί από ένα ριζικό ανασχηματισμό - (μια ριζική αναδιάρθρωση - του Ομίλου", ασφαλώς και δίνουν "τροφή" για σκέψεις και σενάρια.

Από εκεί και πέρα, δεν λέει να απεγκλωβιστεί από την τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση η Αεροπορία Αιγαίου που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας με ημερήσιες απώλειες 2,31%, ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις "μετράει" ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (-4,4%), με πλέον αισθητή την σημερινή, καθώς πιθανότατα να εντείνονται οι "υποχρεωτικές" πωλήσεις Θεσμικών χαρτοφυλακίων, λόγω επικείμενης εξόδου από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και αντικατάσταση από την μετοχή της Σαράντης.

Μένοντας στους "κόκκινους πρωταγωνιστές" αρνητική αίσθηση έκαναν το -3,79% της Viohalco και το -2% του ΟΠΑΠ που συνδυάστηκε με τρίτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση.

Από τους θετικούς πρωταγωνιστές και πλην της Μυτιληναίος, ξεχώρισαν το +2,02% της Jumbo και το +1,46% της Motor Oil.

Το διάγραμμα της Motor Oil από την αρχή του έτους

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Jumbo ερχόταν από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 5,72%, ενώ η Motor Oil συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αποτέλεσμα τοποθετήσεων από χαρτοφυλάκια που εκτιμούν ότι τα αυριανά αποτελέσματα εννεαμήνου, που θα ανακοινώσει η εισηγμένη, θα "ακουστούν" στην Αγορά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, "στις 15 Νοεμβρίου 2016 η Doson Investments Company διέθεσε 400.000 μετοχές Μotor Oil συνολικής αξίας 4.400.000 ευρώ, μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής". Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Νοεμβρίου η Doson Investments Company διέθεσε 200.000 μετοχές Μotor Oil συνολικής αξίας 2.200.000 ευρώ μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Τον απόηχο της εκλογής Τράμπ, ως Προέδρου των ΗΠΑ, βιώνουν οι Διεθνείς Αγορές, διαδικασία που θα συνεχίσει, καθώς οι εκτιμήσεις για την ατζέντα των δράσεων του νέου Προέδρου θα είναι υπό διαμόρφωση μέχρις ότου αναλάβει καθήκοντα" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, στην παρούσα φάση, διατυπώνονται πολλές γνώμες για το βαθμό τήρησης όσων αναφέρθηκαν προεκλογικά στους διάφορους τομείς (Παγκοσμιοποίηση, Εμπορική Πολιτική, Κλιματική Αλλαγή, Μετανάστευση κοκ). Διαφαίνεται ωστόσο ότι η "νέα Αμερική" θα εισάγει περισσότερο προστατευτισμό στις οικονομικές δράσεις της, περισσότερο εθνικισμό στην πολιτική της συμπεριφορά και θα είναι λιγότερο δεκτική στην είσοδο μεταναστών, ένα τρίπτυχο που αναμένεται να αποτελέσει δυνητική απειλή για την Παγκοσμιοποίηση και την Παγκόσμια συνεννόηση.

"Our election, your problem", έγραψε χαρακτηριστικά ο Economist παραφράζοντας τη ρήση του Τζων Κόναλυ, Υπουργού Οικονομικών του Νίξον το 1971 που είχε πει στους Ευρωπαίους "the dollar is our currency but your problem" !

Επί του παρόντος, οι Αγορές βιώνουν περισσότερη μεταβλητότητα. Θεωρούν ότι θα υπάρξει πακέτο δημοσιονομικών δράσεων (trumflation) που συμβάλει στην Ανάπτυξη. Μετατοπίζουν έτσι κεφάλαια από τα ομόλογα, που καταγράφουν αυξημένες αποδόσεις, προς μετοχές και σε κλάδους που θεωρούν ότι θα ωφεληθούν (παραδοσιακή βιομηχανία κυρίως).

Οι τιμές του Πετρελαίου υποχωρούν επηρεαζόμενες, ενδεχομένως, από τη στάση των Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών. Ο Χρυσός υποχωρεί και δεν δικαιώνει όσους συνέδεαν την εκλογή Τραμπ με την ανάγκη αναζήτησης "ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου". Και το Δολάριο ανατιμάται, αν και οι πολιτικές Τραμπ θα ενισχύσουν μάλλον τον πληθωρισμό και το χρέος στις ΗΠΑ.

Μετά τους δημοσκόπους και τους πολιτικούς αναλυτές, είναι η σειρά των οικονομικών αναλυτών να διαψευσθούν σε πολλές από τις προβλέψεις τους για τις Αγορές, που κινούνται με ασύμμετρο τρόπο, στην παρούσα φάση, με το βολονταρισμό κάποιων Ισχυρών Φορέων και τις Κεντρικές Τράπεζες ανάμεσά τους, να καθοδηγούν τις κεφαλαιακές ροές.

Με αυτά τα δεδομένα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα όφειλε να είναι καθημερινά, περισσότερο συντονισμένο με τις Διεθνείς Αγορές και να έχει κινηθεί πλαγιοανοδικά, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση των θετικών στοιχείων για το ΑΕΠ 3ου τριμήνου, αλλά και των προσδοκιών από τα αποτελέσματα του ταξιδιού του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα στο μέτωπο του χρέους και ενδεχομένως και σε άλλα πεδία.

Όμως, η κίνηση συνεχίζει να είναι ασύμμετρη, καθώς οι συναλλαγές παραμένουν χαμηλές ωθώντας προς την εσωστρέφεια που ενισχύεται από το παρατεταμένο θρίλερ των νέων διοικήσεων των δύο μεγαλύτερων συστημικών Τραπεζών, της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας, αν και στην Αγορά ομολόγων συντελούνται θετικές εξελίξεις με τις αποδόσεις των πολυετών τίτλων να υποχωρούν.

"Από την άλλη πλευρά, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους Δανειστές, διαμορφώνει προσδοκίες για 'λευκό καπνό' στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, καθώς η ολοκλήρωση της 2η αξιολόγησης συνιστά μονόδρομο, υπό το φως του κύματος αντισυστημικού λαϊκισμού που απειλεί και την Ευρώπη, με το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου στην Ιταλία να είναι το πρώτο μεγάλο τεστ" αναφέρει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Hang Seng (+0,46%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Sensex 30 (-1,92%).

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, ενώ με μικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για το Ευρώ, κέρδη για τον Χρυσό και ακόμα μεγαλύτερα για το Πετρέλαιο.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, μεγαλύτερη του αναμενόμενου ήταν η επιβράδυνση της Γερμανικής Οικονομίας το γ' τρίμηνο. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Χώρας, η Γερμανική Οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% το γ' τρίμηνο, έναντι του 0,4% το β' τρίμηνο και του 0,3% που προέβλεπαν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε ετήσια βάση, τα μη προσαρμοσμένα στοιχεία δείχνουν αύξηση του Γερμανικού ΑΕΠ κατά 1,5%, έναντι 1,8% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Απρόσμενη υποχώρηση κατέγραψε ο πληθωρισμός της Βρετανίας τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,9% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, από 1% τον προηγούμενο μήνα και έναντι του 1,1% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 2,1%, ποσοστό υψηλότερο από το αναμενόμενο.

Αύξηση 0,3% κατέγραψε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το γ' τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, όσο και το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 1,6%.

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% σε τριμηνιαία και κατά 1,8% σε ετήσια βάση.

Εξάλλου, σε ξεχωριστή της ανακοίνωση, η Eurostat αναφέρει πως τον Σεπτέμβριο το εμπορικό πλεόνασμα (σε προσαρμοσμένη βάση) διαμορφώθηκε στα 24,9 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές (σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση) μειώθηκαν κατά 0,5% και οι εισαγωγές κατά 1,6%, σε μηνιαία βάση.

Το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Νοέμβριο.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Ινστιτούτου ZEW διαμορφώθηκε στις 13,8 μονάδες τον Νοέμβριο, από 6,2 τον προηγούμενο μήνα, έναντι των 8,1 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις 58,8 μονάδες από 59,5 μονάδες τον Οκτώβριο και έναντι των 61,5 μονάδων που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις στα καταστήματα λιανικής αυξήθηκαν τον Οκτώβριο, καταγράφοντας το καλύτερο δίμηνο από τις αρχές του 2014. Όπως ανακοίνωση η Αμερικάνικη Κυβέρνηση, οι λιανικές πωλήσεις πραγματοποίησαν άλμα 0,8% τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 1% το Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν αύξηση 0,7%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στα 35 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ το γ' τρίμηνο, καταγράφοντας πτώση 29%, προβλέπει η Eurobank Equities σε ανάλυσή της. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα EBITDA του Οργανισμού θα ανέλθουν στα 69 εκατ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση και στην τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, "στα τρέχοντα επίπεδα δικαιούνται να ελπίζουν τόσο οι αγοραστές, όσο και οι πωλητές. Η πλάστιγγα θα γύρει υπέρ των πρώτων με την υπέρβαση και κατοχύρωση των 592 μονάδων, ή υπέρ των δεύτερων με την παραβίαση των 568 μονάδων".

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,5%), η καθοδική διάσπαση των 1531 μονάδων επιβάρυνε σημαντικά την εικόνα, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 1521 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις στις 1531, 1543 και 1551 - 1555 μονάδες.

Από το κακό στο χειρότερο, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που έχασε και την στήριξη των 646 μονάδων. Για βελτίωση της εικόνα απαιτούνται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα, τουλάχιστον, των 658 μονάδων.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εξαιρετικά στενό εύρος μεταξύ 581,76 (+0,32%) και 578,72 μονάδων (-0,20%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 579,71 (-0,03%), μέσω των τελικών δημοπρασιών υποχώρησε μέχρι τις 578 (-0,32%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 578,17 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,29%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, έφθασε τα 36,4 εκατ. από τα οποία τα 2,3 εκατ.αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΤΙΤΚ). Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Εθνική, απασχόλησαν το 63% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι Αεροπορία Αιγαίου και Viohalco. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Μυτιληναίος και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Eurobank.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, συνεχίζουν να κινούνται στο γνωστό εύρος μεταξύ 4,80 και 5,30 ευρώ, με λίγες συναλλαγές και "ανοιχτές" εντολές τα Πλ. Κρήτης (+3,6%), επιμένει πλαγιοανοδικά, καταγράφοντας νεότερες βραχυπρόθεσμες κορυφές, η Κορρές (+2,10%), ενώ τα Πλ. Θράκης (+4,28%) έσβησαν τις χθεσινές απώλειες και κινήθηκαν ακόμα ψηλότερα. Να σημειωθεί η εμφάνιση εντολής αγοράς 40000 τεμ. στα 1,88 ευρώ (+0,53%), η οποία "ικανοποιήθηκε" εν μέρει, για να αποσυρθεί η υπόλοιπη.

Κακή η τελική εικόνα, με 38 ανοδικές μετοχές, έναντι 52 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με σημαντική αύξηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη, καθώς συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων και αξιοπρόσεκτα αυξημένο τον όγκο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (43.176 συμβόλαια).

Στα 3.613 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.167, 2.911 για τον Νοέμβριο, 2.249 για τον Δεκέμβριο και 7 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.532,5) κινήθηκε μεταξύ 1.526,25 και 1.541,75 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υπερτίμηση 0,35%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (384.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (7.799), Eurobank (3.403), Πειραιώς (6.389), Εθνική (21.009), MIG (174), ΟΤΕ (391), ΔΕΗ (255), ΟΠΑΠ (491), Ελ. Πετρέλαια (188), Μυτιληναίο (2.245), Μέτκα (336).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (1.858.064 τεμ.), Εθνική (1.687.741 τεμ.) και Eurobank (2.110.051 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v