Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η χαμένη ευκαιρία για το Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος ο ΓΔ στο ξεκίνημα. Μια ακόμη ανοδική αντίδραση στις διεθνείς αγορές, με τη Wall να δοκιμάζει νέα ιστορικά υψηλά, περνά απαρατήρητη για το ΧΑ, που επιλέγει την εσωστρέφεια. Το στοίχημα της οικονομίας, οι «κοιμισμένες» τράπεζες και ο χαμηλός τζίρος.

Τρίτο σερί ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones, μικρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά εγκλωβισμένο το Χ.Α. να διορθώνει οριακά χαμηλότερα των 580 μονάδων.

Για δεύτερη φορά, όπως και μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, έτσι και τώρα, το ελληνικό χρηματιστήριο αδυνατεί να ακολουθήσει την αντίδραση των αγορών, χάνοντας πολύτιμο έδαφος και άλλη μία ευκαιρία για να δοκιμασθούν οι 599 μονάδες.

Το πιο αποθαρρυντικό μάλιστα από τη χθεσινή συνεδρίαση είναι οι συναλλαγές στα 47,7 εκατ. μετοχές και ο τζίρος των 28,2 εκατ. ευρώ, αισθητά λιγότερος από τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδος (περίπου 40 εκατ. ευρώ) και του ζητούμενου ορίου των 35 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν για να υποστηριχθεί μία βραχυπρόθεσμη ανοδική προσπάθεια.

Την ώρα που η κυβέρνηση ανεβάζει υψηλά τον πήχη των προσδοκιών της λόγω της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα, σε μία συγκυρία που φαίνεται ότι δανειστές - ελληνική κυβέρνηση επιδιώκουν για δικούς τους λόγους να επιτύχουν μία καταρχήν συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, οι traders «γυρίζουν την πλάτη» στο Χ.Α.

Εχοντας η Ευρώπη μπροστά της δύο πολύ σημαντικές αναμετρήσεις (σ.σ. στις 4 Δεκεμβρίου δημοψήφισμα στην Ιταλία, εκλογές στην Αυστρία), δείχνει πως είναι διατεθειμένη να κάνει κάποιες υποχωρήσεις, ούτως ώστε να βρεθεί κάποια λύση στο «ελληνικό πρόβλημα». Σε αυτή τη συγκυρία η Αθήνα ποντάρει πάρα πολλά για την υπόθεση του χρέους στην επίσκεψη Ομπάμα, την ώρα που αδυνατεί να βρει λύση στο ανοιχτό θέμα της διοίκησης της Εθνικής, στην κόντρα με το ΤΧΣ, ενώ σε διαδικασία συγκρότησης διοίκησης παραμένει και η Πειραιώς.

Το ενδιαφέρον είναι πως, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, «η Αθήνα αφήνει πίσω της την ύφεση», ενώ σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «η οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά σταθεροποίησης».

Ομως οι «αγορές», οι insiders, γνωρίζουν πολύ καλά πως για να υπάρξει ουσιαστική κίνηση στο Χ.Α., θα πρέπει να πάρει μπροστά ο τραπεζικός κλάδος και όλες αυτές οι εξελίξεις με τον «πόλεμο ΕΤΕ - ΤΧΣ» μόνο προς αυτή την κατεύθυνση δεν συγκλίνουν.

Το μείζον θέμα της χώρας, κατ' επέκταση της οικονομίας, ήταν, είναι και θα είναι το τραπεζικό και όσο αυτό δεν επιλύεται, τόσο θα παραμένει εγκλωβισμένο και το Χ.Α.

Οπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα των Αναστασίας Παπαϊωάννου και Χρήστου Κίτσιου, σε εύθετο χρόνο θα εξετασθεί το ζήτημα της διοίκησης της ΕΤΕ, με το Δ.Σ. να μένει -προς το παρόν- ως έχει.

Οι «αγορές» βλέπουν πως την ώρα που η «ωρολογιακή βόμβα» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων δεν απενεργοποιείται, ενόσω η πραγματική οικονομία, το επιχειρείν υποχρηματοδοτούνται, ο ορισμός διοίκησης στην Εθνική καθίσταται «γόρδιος δεσμός». Συνεπώς εύλογη η επιφυλακτική στάση των insiders, παρά τα όποια ψήγματα ενθαρρυντικών οικονομικών ενδείξεων (ανάπτυξη τρίτου τριμήνου, πλεόνασμα).

Εχει υποστηριχθεί πλειστάκις από τη στήλη, πως ουσιαστική, πειστική ανοδική κίνηση απεγκλωβισμού του Χ.Α., χωρίς επί της ουσίας διαχείριση των NPLs δεν μπορεί να υπάρξει.

Oσο διαιωνίζεται αυτή η νοσηρή κατάσταση στο σύστημα (οι εξελίξεις σε ΕΤΕ και ΤΧΣ είναι ένα σοβαρό σύμπτωμά της), στο Χ.Α. πολύ δύσκολα ο τραπεζικός κλάδος θα μπορέσει να υπερβεί την... οροφή των 720 μονάδων, τόσο η υπέρβαση των 620-640 μονάδων (για τον Γ.Δ.) θα φαντάζει δυσεκπλήρωτος στόχος.

Γιατί το Χ.Α. βλέπει το... ποτήρι μισοάδειο, σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης την επιστροφή στην εσωστρέφεια. Πράγματι, ο χθεσινός τζίρος (των 28,2 εκατ. ευρώ) ήταν -κατά την εκτίμησή μας- το πιο αποθαρρυντικό σημάδι, μετά την «αφύπνιση» που είχε παρατηρηθεί πρόσφατα.

Το Χ.Α. δεν ακολούθησε τις ξένες αγορές, καταγράφοντας απώλειες 0,47%, με τις πωλήσεις να ενεργοποιούνται από το μέσον και μετά της συνεδρίασης. Οι αρχικοί αγοραστές, από τη στιγμή που φάνηκε πως η αγορά αδυνατεί να προσεγγίσει τις 590 μονάδες, παραχώρησαν τη θέση τους σε πωλητές, καθώς ορισμένοι έσπευσαν να μειώσουν τις θέσεις τους.

Βραχυπρόθεσμα ο χθεσινός χαμηλός τζίρος ήταν αποθαρρυντική ένδειξη [σ.σ. στον χθεσινό Εκηβόλο: «Γ.Δ.: Ο εγκλωβισμός συνεχίζεται», σημειώναμε πως ο τζίρος χαμηλός, μακράν χαμηλότερος του μ.ο. της τελευταίας εβδομάδος (των 40 εκατ. ευρώ), δεν συμβάλλει στην αποσαφήνιση (άμεσα) της τάσης] και στην αξία των συναλλαγών θα εστιάσουμε και σήμερα.

Μέχρι να δοθεί σαφέστερο μήνυμα, οι tradrers αναγκαστικά θα περιορίζονται σε επιλεκτικές επιμέρους κινήσεις. Ενδεικτικά για τη μετοχή της ΔΕΗ συνεχίζονται τα «κλεισίματα» κοντά στα 3 ευρώ, με σημείο αναφοράς και αλλαγής τάσης η ενδεχόμενη πειστική υπέρβαση των 3,10 ευρώ. Με αυξημένες συναλλαγές επιχειρείται για τη μετοχή του Μυτιληναίου η υπέρβαση των κρίσιμων 5,30 ευρώ.

Τεχνικά, όπως «μετρά» ο Ηλίας Ζαχαράκης, για τον FTSE 25 στήριξη διαμορφώνεται στις 1.531 μονάδες (με αμέσως χαμηλότερη στις 1.521 μονάδες), ενώ στις 1.543 είναι η πρώτη αντίσταση και στις 1.551 μονάδες η πιο σημαντική, όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Εκτός δεικτών MSCI οι μετοχές των Attica Bank και Intralot.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v