Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ισορροπεί στις 585 μονάδες

Ηπιες διακυμάνσεις στο ΧA, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε στενό εύρος διακύμανσης. Κέρδη καταγράφουν Eurobank, ΕΛΠΕ, Alpha. Aπώλειες για Coca Cola, OΛΠ. Σταθεροποιητικά Εθνική, ΔΕΗ, ΟΤΕ. Μέτριος ο τζίρος.

Μικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ήπιες διακυμάνσεις σε χρυσό, πετρέλαιο και ομόλογα των χωρών της ευρωπεριφέρειας.

Περιμένοντας τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου προέδρου των ΗΠΑ, με τα συμβόλαια στη Wall Street να «δείχνουν» οριακά αρνητικό «άνοιγμα» από τις 2.166 μονάδες, οι αγορές ισορροπούν περίπου στα χθεσινά επίπεδα.

Τελευταία συνεδρίαση μίας πολυκύμαντης εβδομάδας, με καθοριστικότερο γεγονός την εκλογή Τραμπ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) για τις αγορές στη συνέχεια.

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και εύλογα αρκετοί traders «κλειδώνουν» ή μειώνουν βραχυπρόθεσμες θέσεις τους, καθώς μετρούν σημαντικά κέρδη. Στις 10.665 μονάδες ο DAX καταγράφει θετική απόδοση 2,83% σε διάστημα εβδομάδας, στις 2.167 μονάδες ο S&P έχει κέρδη 3,31% στο ίδιο διάστημα.

Συνεπώς φυσιολογική η στάση των traders να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους, κάτι που επιχειρείται εν μέρει και στο Χ.Α., με προσεκτικές κινήσεις από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης.

Εμφανώς πιο «σφικτή» η μεταβλητότητα για βασικούς δείκτες και μετοχές -ουδεμία σχέση με την Τετάρτη αλλά και τη χθεσινή συνεδρίαση-, με ενδεικτική τη διακύμανση του Γενικού Δείκτη μεταξύ 586,56-587,77 μονάδων, δηλαδή χαμηλότερα του ορίου των 590 μονάδων.

Σε σταυροδρόμι το Χ.Α. μετά την υπέρβαση των 580 μονάδων, σημείωνε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, σήμερα που αρκετοί θα προτιμήσουν να περάσουν και από το... ταμείο.

Στις 586,95 μονάδες ο Γ.Δ. σημειώνει θετική απόδοση 0,90% σε διάστημα εβδομάδος, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο που στις 672 μονάδες καταγράφει κέρδη 5,95%, με την Alpha Bank στο 1,60 ευρώ να εμφανίζει τη μεγαλύτερη απόδοση (7,38%) έναντι των άλλων συστημικών. Επίσης, η Πειραιώς στο 0,151 ευρώ ενισχύεται 6,34% σε διάστημα εβδομάδας, η Εθνική στο 0,19 ευρώ (με 6,11%) και στο 0,534 με 5,12% η μετοχή της Εθνικής.

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο μέτωπο της Εθνικής, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναφέρεται σε όλες τις τελευταίες εξελίξεις και τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται στον Λ. Φραγκιαδάκη.

Το 50% του μέτριου τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο ενώ συγκριτικά υψηλός γίνεται σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και Μυτιληναίο, Αεροπορία Αιγαίου, Ελληνικά Πετρέλαια, Viohalco, FF Group και Σαράντη, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ κ.ά.

Αυξημένες συναλλαγές/τζίρος και σήμερα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, με τη μετοχή του Οργανισμού στα 8,04-8,11 ευρώ και του ΟΠΑΠ στα 8,60-8,70 ευρώ.

Κινητικότητα στις μετοχές της Αεροπορίας Αιγαίου, με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο. Αφορμή η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 3μηνου/9μηνου, με τις επιφυλακτικές δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου Δημήτρη Γερογιάννη για το σύνολο της χρήσης να λειτουργούν ανασχετικά. Εως τα 6,15 ευρώ (από τα 6,28 ευρώ) η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρο.

Στις 11:30 είχαν αλλάξει χέρια 5,2 εκατ. μετοχές -το 1,2 εκατ. στην Εθνική-, με τον τζίρο στα 6,5 εκατ. ευρώ - τα 2,6 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ.

Στο 18/18 η σχέση ανοδικών/καθοδικών, με σημαντικά κέρδη -και σήμερα- για τη μετοχή των Πλαστικών Θράκης, ενώ από τις μετοχές του FTSE 25 την υψηλότερη απόδοση με 1,45% εμφανίζει ο τίτλος των ΕΛΠΕΕ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v