Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ψύχραιμη» αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Με απώλειες κάτω του 1% κινείται ο Γενικός Δείκτης, στον απόηχο της νίκης Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Στον τραπεζικό κλάδο εστιάζονται οι μεγαλύτερες πιέσεις. Βοηθά η ανάσυρση των ευρωπαϊκών αγορών από τα χαμηλά που σημείωσαν στο ξεκίνημα.

Με σημαντικές απώλειες αλλά και υψηλή μεταβλητότητα ξεκίνησε η συνεδρίαση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτική τη διακύμανση του DAX στη Φρανκφούρτη. Ανοιγμα από τις 10.181 μονάδες, επανάκαμψη προς τις 10.300 και ταχύ trading με αφορμή τις ακραίες μεταβολές σε δείκτες και μετοχές.

Ενδιαφέρον το ότι μέχρι πριν από λίγο (στις 10:25) η αντίδραση των traders ήταν συγκριτικά ψυχραιμότερη απ' ό,τι στη συνεδρίαση της 24ης Ιουνίου, την αμέσως επομένη του αποτελέσματος για Brexit.

Επίσης μικρότερες οι απώλειες για CAC 40, FTSE 100 (πάντα σε σύγκριση με την 24η/6), ενώ ανάλογη είναι η εικόνα στην αγορά συναλλάγματος.

Η πρώτη αντίδραση των αγορών -στην Ευρώπη- δείχνει ψυχραιμότερη απ' ό,τι την επομένη του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει ακόμη και για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Ενδεχομένως η επαναφορά των αγορών να γίνει σε συντομότερο χρόνο απ' ό,τι στο επίμαχο διάστημα 24/6-1/7 .

Στο Χ.Α. οι πρώτες κινήσεις των traders εύλογα προς χαμηλότερες τιμές, με τις εντολές να δίνονται σε ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, για να ακολουθήσει στα πρώτα λεπτά το σύνολο των μετοχών του FTSE 25.

Θυμίζοντας πως στη συνεδρίαση της 24ης/6 ο μεν Γενικός Δείκτης είχε «βουλιάξει» κατά 13,42%, ο δε Τραπεζικός είχε... εξαϋλωθεί με σχεδόν 30%, η μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης είναι σαφώς καλύτερη.

Με καθυστέρηση η ενεργοποίηση των εντολών στο τραπεζικό σύστημα, καθώς χρειάστηκαν 3-4 λεπτά προκειμένου να περαστούν οι εντολές στο σύστημα. Σημαντικό το ότι οι εντολές και στα 4 τραπεζικά χαρτιά ενεργοποιήθηκαν χωρίς να προηγηθεί Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας καθώς οι πωλήσεις κυμάνθηκαν έως το μείον 4,50%, με τον Δείκτη Τραπεζών κατά 3,95% χαμηλότερα και κάποιες λιγοστές κινήσεις από την πλευρά των long παικτών στις 10:40.

Οπως σημείωνε έμπειρος χρηματιστηριακός παράγων, η εικόνα και του Χ.Α. θα διαμορφωθεί ανάλογα με την ψυχραιμία διαχείρισης που θα επιδειχθεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και κυρίως μετά τις 14:00, όταν θα αποσαφηνίζεται το εύρος της διόρθωσης για τους δείκτες στη Wall Street.

Εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς πως η αρχικά ψυχραιμότερη αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών (σε σχέση με την 24η Ιουνίου) σε συνδυασμό με τις ευκαιρίες (αλλά κυρίως παγίδες) που δημιουργούνται σε συνεδριάσεις αυξημένης μεταβλητότητας, θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να οδηγήσει σε γρηγορότερη εξισορρόπηση. Το πάθημα του Brexit φαίνεται να έγινε μάθημα για τις αγορές, για τους traders, σημείωνε χαρακτηριστικά χρηματιστηριακός παράγων.

Ενδεικτικό πως στο Χ.Α. οι πωλήσεις στα πρώτα κρίσιμα 15'-20' κυμάνθηκαν στα 3,8 εκατ. ευρώ -το 45% στον τραπεζικό κλάδο-, με τον ΓΔ να υποχωρεί έως τις 572,41 μονάδες, με τον FTSE 25 έως τις 1.506 και με τον ΔΤΡ έως τις 624 μονάδες.

Στο κόκκινο οι 21 από τις μετοχές του δείκτη και σταθερές οι Grivalia, ΟΛΠ, Lamda Development, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Στις 10:50 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 5 εκατ. ευρώ, με τις απώλειες του Γ.Δ. στο πολύ λογικό 1,21% να ανακάμπτει από τις 572 προς τις 576 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v