Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Κούρεψαν» τα κέρδη οι τελικές δημοπρασίες

Επέστρεψε σε επίπεδα κάτω των 590 μονάδων ο Γενικός Δείκτης. Οι τράπεζες τέθηκαν σε ρόλο οδηγού σε μια συνεδρίαση που ο τζίρος έφτασε τα 61 εκατ. ευρώ. Πώς σχολιάζουν τις εξελίξεις άνθρωποι της αγοράς. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως αυτά που συμβαίνουν στις Αγορές, κατά τις τελευταίες μέρες, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά και χωρίς προηγούμενο.

Ξεκινώντας από την βραδιά των Αμερικανικών εκλογών, τα ξημερώματα τα futures του Dow Jones βρέθηκαν να υποχωρούν έως και 800 μονάδες αλλά τελικά στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,4%, ή 257 μονάδων στις 18.589 (τα υψηλότερα επίπεδα από τις 15 Αυγούστου).

Σήμερα το πρωί ο Nikkei "πήρε το αίμα του πίσω" με κέρδη 6,72%, ενώ το θετικό κλίμα δείχνει να συνεχίζεται και σήμερα στις Ευρωπαϊκές Αγορές (πλην Λονδίνου), οι οποίες χθες ανέκαμψαν από τα πρωινά χαμηλά και ολοκλήρωσαν την χθεσινή συνεδρίαση πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας αλλά και στη Wall Street που ξεκίνησε με νέο ρεκόρ.

Όλα τα παραπάνω κατέδειξαν ότι οι μετοχικές Αγορές διέψευσαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις αρνητικές εκτιμήσεις του συνόλου των Διεθνών Αναλυτών και επιβεβαίωσαν όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι συνεχίζουν να δικαιώνονται αυτοί (βλ. Κεντρικές Τράπεζες) που πριν και μετά το "κάζο" του "Brexit" έχουν δαπανήσει, έως τώρα, αρκετά τρισ. δολάρια για την σταθεροποίηση του Παγκόσμιου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος και δεν δείχνουν διατεθειμένοι, απ' ότι φαίνεται, να το αφήσουν "εκτεθειμένο" στην πρώτη αρνητική είδηση - εξέλιξη.

Παρά την πρώτη μετεκλογική ομιλία Trump, που, κατά γενική ομολογία, "ηρέμησε" τους αναλυτές, οι περισσότεροι διαχειριστές επιμένουν ότι η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί, καθώς οι πολιτικές που θα ακολουθήσει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ παραμένουν ακόμη άγνωστες.

Άγνωστοι "joker" παραμένουν, επίσης, το Ιταλικό δημοψήφισμα (αρχές Δεκεμβρίου) και μετέπειτα η Δεκεμβριανή συνεδρίαση της Fed.

Ο David Kostin, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής στην Goldman Sachs για τις Αμερικανικές μετοχές, βλέπει το δείκτη S&P 500 να κλείνει το έτος, σχετικά χαμηλότερα, στις 2.100 μονάδες, ενώ ο ίδιος τονίζει πως οι μετοχές πιθανότατα θα συνεχίσουν την άνοδο τα χρόνια που έρχονται.

Η εντυπωσιακή μεταβλητότητα δείχνει να συνεχίζεται και σήμερα στον Χρυσό (το πολύτιμο μέταλλο, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει κινηθεί μεταξύ $1292,34 και $1263,24), ενώ βίαιες κινήσεις παρατηρούνται και στις Αγορές ομολόγων.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης "χτύπησαν" σήμερα πολύμηνα υψηλά, μετά και την χθεσινή μεγαλύτερη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ που έχει σημειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι εμπορικές πολιτικές του Donald Trump και οι δημοσιονομικές δαπάνες, θα ενισχύσουν τον πληθωρισμό.

"Contrarian" κίνηση από τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, των οποίων συνεχίστηκε η μείωση των αποδόσεων (την ώρα που γράφεται το σχόλιο, η απόδοση του 10ετους στο 6,43%), δίνοντας ανοδικά "καύσιμα" στις Τραπεζικές μετοχές, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το "κουρεμένο" +2,51% του Τραπεζικού δείκτη.

Ο ρόλος της FED

"H άνοδος της απόδοσης του Αμερικάνικου δεκαετούς ομολόγου σε υψηλά έτους και η αναρρίχηση του Dow Jones προς νέο ιστορικό υψηλό αποτυπώνουν την αυξημένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου, στον απόηχο της ολοκλήρωσης της εκλογικής διαδικασίας στις ΗΠΑ" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

"Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη ενδέχεται να αποτρέψουν τη Federal Reserve από το να αυξήσει άμεσα το κόστος του χρήματος στη Χώρα. Στις υπόλοιπες μεγάλες Οικονομίες, ο συνδυασμός χαμηλού πληθωρισμού και στασιμότητας στην Αγορά Εργασίας προσφέρουν στις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες το 'άλλοθι' ώστε να συνεχίσουν τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, που εν τέλει στηρίζουν τα Παγκόσμια Χρηματιστήρια εδώ και 8 χρόνια" αναφέρει ο υπεύθυνος Παραγώγων της Nuntius Sec.

Ερχόμενοι στα δικά μας και στις λίγες ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, από το "μέτωπο" της Εθνικής Τρ. και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου "ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ όχι μόνο καταψήφισε τον Π. Θωμόπουλο, αλλά επισήμανε ότι το Ταμείο, σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού του Συμβουλίου, εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ομαλή συνεργασία μεταξύ του Δ.Σ. της Τράπεζας και του βασικού μετόχου είναι καθοριστική". Πηγές του Ταμείου, μιλώντας στο Euro2day.gr, επισήμαναν ότι "η στάση του εκπροσώπου του ΤΧΣ δεν είναι τυχαία. Το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ θα συνεδριάσει εκ νέου, σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να αξιολογήσει όλα τα νέα δεδομένα.

"Η Ελλάδα σύντομα θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των 'capital controls', ωστόσο η πλήρης άρση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο σε ότι αφορά στην ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, που αποτελεί και προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ", δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, το κλίμα των Διεθνών Αγορών θα συνεχίσει να αποτελεί "πλοηγό" για το Ελληνικό Χρηματιστήριο που έχει σαν πρώτο ζητούμενο την σταδιακή αύξηση του τζίρου, κάτι που φάνηκε, ως ένα βαθμό, στην σημερινή συνεδρίαση, έστω και με την αποφασιστική βοήθεια των προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.) "το Χ.Α. είναι ένα "Περιφερειακό story" και έτσι θα συνεχίσει να κινείται, υποαποδίδοντας των Διεθνών Αγορών. Τα κυρίαρχα θέματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία του Χ.Α., είναι η δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος.

Αν ολοκληρωθεί εντός του έτους η αξιολόγηση και πάρει η Χώρα κάτι και για το χρέος τότε θα μπορέσει να δει υψηλότερα επίπεδα το Ελληνικό Χρηματιστήριο".

Κατά με τον Λουκά Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ), "η μεταβλητότητα επιστρέφει στις Αγορές και οι επενδυτές θα πρέπει, για έναν ακόμη λόγο, να είναι σε εγρήγορση. Η πολιτική που θα ακολουθήσει ο D. Trump είναι, εν πολλοίς, άγνωστη, ενώ σαν χαρακτήρας παραμένει απρόβλεπτος, έστω και αν οι αναλυτές, μάλλον, υπερέβαλαν σε προεκλογικές ανησυχίες. Στα θετικά του εκλογικού αποτελέσματος, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ ελέγχει Γερουσία και Κογκρέσο, άρα μπορεί να περάσει ευκολότερα τα δικά του θέματα, ενώ στο πρόγραμμά του είχε θετικά μέτρα για την επιχειρηματικότητα όπως μείωση φόρων".

Στο Χ.Α. δεν υπάρχουν σημαντικοί πωλητές, γιατί οι τιμές είναι χαμηλές και πολλοί θεωρούν ότι οι δύσκολες αποφάσεις είναι πίσω μας, αλλά δεν υπάρχουν και σημαντικοί αγοραστές" επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Μπροστά μας έχουμε την Β' Αξιολόγηση, που είναι εξαιρετικά σημαντική για τις περαιτέρω εξελίξεις, την εισροή ήδη εγκεκριμένων χρημάτων στην Ελλάδα, τις εξελίξεις για το χρέος, τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση και άλλα πολλά.
Προφανώς η επίσκεψη Obama υποβαθμίζεται, μετά το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών και οι Έλληνες πρέπει επιτέλους να πάψουμε να πιστεύουμε σε εξωτερικές παρεμβάσεις και να στηριχθούμε κάποτε στις δυνάμεις μας.

"Οι αναμενόμενες αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Αμερικής, δεν είναι σίγουρο πως θα έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις στην Ελλάδα. Ο Trump μάλλον πρεσβεύει λιγότερο παρεμβατισμό, αλλά με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Θα πρέπει να δούμε πως αυτό θα επηρεάσει τις Αγορές και κυρίως την Περιοχή μας" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

Ερχόμενοι στην σημερινή συνεδρίαση και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, όπως προαναφέρθηκε, υπήρξε αξιοπρόσεκτο "κούρεμα" και αυτό ήλθε από τις τελικές δημοπρασίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης, κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 686,92 μονάδες (+5,21%), στις 17.00 βρέθηκε 683,98 (+4,76%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών "σπρώχτηκε" στις 669,25 μονάδες, με τελικά κέρδη 2,51% (!)

Tο ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Έστω και "κουρεμένος", ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα. Πιθανή επόμενη κίνηση στις 746 μονάδες με ενδιάμεση αντίσταση στις 704 μονάδες Το 625 πρώτη στήριξη και το 604 κύρια, αλλά και "stop" στο εβδομαδιαίο "Long".

Η μετοχή της Alpha Bank αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,63 ευρώ (+5,84%), όμως ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 1,59 ευρώ (+3,25%). Η υπέρβαση των 1,58 ευρώ, έδωσε ένα πρώτο σήμα αγοράς, με επόμενη αντίσταση τα 1,68 ευρώ.

Στα 0,189 ευρώ (+2,16%) που είναι και το αποφασιστικό επίπεδο για σήμα "επιβίβασης", ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος της Εθνικής, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 1,196 ευρώ (+5,95%). Υπέρβαση των 0,189 ευρώ, τεχνικά, ανοίγει τον δρόμο προς την επόμενη αντίσταση των 0,207 ευρώ.

Στα 0,538 ευρώ (+5,49%) έδωσε ενδοσυνεδριακό υψηλό η Eurobank, που "άκουσε το κουδούνι της λήξης" σημαντικά χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 0,528 ευρώ (+3,53%). Ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 0,53 ευρώ, δίνει κίνηση προς τα 0,561 ευρώ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το χειρότερο "κουδούνιασμα" το "έφαγε" η Πειραιώς, ο τίτλος της οποίας αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,156 ευρώ (+4%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας και πιο συγκεκριμένα στα 0,15 ευρώ (0%). Πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, η υπέρβαση των 0,154 ευρώ, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 0,165 ευρώ.

Ιδιαίτερα υψηλές οι συναλλαγές για τον ΟΤΕ, έστω και με τις βοήθειες των "πακέτων". Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε σήμερα αποτελέσματα εννεαμήνου, που μάλλον ικανοποίησαν τους αναλυτές.

Παρά το γεγονός ότι η μετοχή αναρριχήθηκε μέχρι τα 8,17 ευρώ (+2,38%), το τελικό κλείσιμο σημειώθηκε στα 8,06 ευρώ με ημερήσια κέρδη 1%. Οι μακροχρόνιοι κινητοί μέσοι όροι τιμών που βρίσκονται στη ζώνη 8,18 - 8,28 ευρώ και το τοπικό υψηλό Οκτωβρίου στα 8,40 ευρώ, αποτελούν σημαντικά εμπόδια, ενώ στηρίγματα προσφέρουν τα τοπικά χαμηλά στα 7,82, 7,58 και 7,41 ευρώ.

Ασφαλώς και οι τελικές δημοπρασίες έφεραν "άσχημη επίγευση" και μερικές ανησυχίες για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς, ενδοσυνεδριακά, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε υψηλότερα των 592 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) δημιουργώντας προσδοκίες για πιθανή ανοδική διαφυγή. Οι στηρίξεις στις 578, 576 (ημερήσιο "stop" στο "long") και 568 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,90%), το κλείσιμο υψηλότερα των 1447 μονάδων, δίνει σήμα επανεισόδου. Επιβεβαιωμένη διάσπαση, με κλεισίματα δύο ημερών, θα μας δώσει κίνηση στο 1568. Κοντινή στήριξη οι 1540 και 1531 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ανοδικά κινείται η τρέχουσα εβδομάδα μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές. Ο Γενικός Δείκτης διατηρήθηκε πάνω από την στήριξη των 574 μονάδων, ή το 50% διόρθωση (Fibonacci Retracement) της κίνησης από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου (548,7) ως τα υψηλά του Οκτωβρίου (599,26) και αντέδρασε ανοδικά, αλλά προς το παρόν μέσα στο εύρος διακύμανσης του τελευταίου τετραμήνου" επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Στις επόμενες συνεδριάσεις κρίσιμο είναι η οριστική διάσπαση του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών στις 592 μονάδες και η προσέγγιση των προ "Brexit" επιπέδων στις 617 μονάδες.

Θετικό το σημερινό ανοδικό "gap" στις 583,3 - 584,59 μονάδες, που αν διατηρηθεί στις επόμενες συνεδριάσεις θα μπορούσε να θεωρηθεί "gap" εκκίνησης.

Αντίθετα στήριξη για τον Γενικό Δείκτη παραμένουν οι 574 μονάδες και στη συνέχεια ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών στις 568 μονάδες.

Η εβδομάδα που διανύουμε έχει ένα γεγονός που έχει επιδράσει καταλυτικά. Τις Αμερικάνικες εκλογές και την νίκη Trump. Όλες οι αναλύσεις των ξένων οίκων, το προηγούμενο διάστημα, μιλούσαν για αύξηση της μεταβλητότητας και σημαντική πίεση στις τιμές των μετοχών. Ως προς την μεταβλητότητα είχαν δίκιο, ως προς την πτώση των τιμών όμως, πέρα από τις πρώτες ώρες μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος των εκλογών, οι Αγορές βιώνουν μια έντονη ανοδική κίνηση πλησιάζοντας τα προηγούμενα υψηλά τους.

Οι επενδυτές μετά τις πρώτες δηλώσεις του νέου Προέδρου, που ήταν ενωτικές και καθησυχαστικές, εστίασαν στις θέσεις του για μείωση της φορολογίας και αύξηση των Δημοσίων επενδύσεων και παραμέρισαν προς το παρόν τις θέσεις του για το Εμπόριο, τη Μετανάστευση, το Περιβάλλον και την Fed. Σίγουρα η μεταβλητότητα θα παραμείνει και καθώς ξεδιπλώνονται οι θέσεις του νέου Προέδρου ανάλογα θα αντιδρούν οι Αγορές.

Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά ακολουθεί, προς το παρόν, την ανοδική κίνηση των Διεθνών Αγορών, αλλά στη συνέχεια θα επικεντρωθεί στα κρίσιμα ζητήματα που μας απασχολούν τους τελευταίους μήνες.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στο "QE" της ΕΚΤ, η διευθέτηση του χρέους και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, είναι αυτές οι εξελίξεις που μπορούν να απεγκλωβίσουν το Χ.Α. από το τέλμα των τελευταίων μηνών και να αλλάξουν τα επίπεδα διακύμανσης των μετοχών σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ θα δώσουν και την ώθηση που χρειάζεται η πραγματική Οικονομία.

Η λήξη των εκκρεμοτήτων με τις διοικήσεις των Τραπεζών και η αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων πρέπει να μην καθυστερήσει, για να επανέλθει η εμπιστοσύνη.

Θετικό σημάδι η μείωση του spread των Ελληνικών ομολόγων στις τελευταίες συνεδριάσεις και οι σημερινές δηλώσεις του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη για περεταίρω χαλάρωση των "capital controls".

Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται τα κλιμάκια των Θεσμών, για να συνεχιστεί η δεύτερη αξιολόγηση και η επίσκεψη Ομπάμα.

Όσον αφορά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννιαμήνου, αύριο ανακοινώνει η ΑΡΑΙΓ και αναμένονται από ΠΕΙΡ (15/11), ΕΥΡΩΒ (16/11) και ΜΟΗ (16/11).

"Στις 14/11 η MSCI ανακοινώνει την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών και η ΕΛΣΤΑΤ τις προσωρινές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Αλλαγή σκηνικού και απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε το +6,72%, αργά αλλά σταθερά δείχνουν να "παραδίδουν" τα πρωινά κέρδη οι Ευρωπαϊκές Αγορές, μικτά, τα μέχρι στιγμής, πρόσημα στην Wall Street.

Πιέζονται χαμηλότερα US Oil, Χρυσός και Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, οι βασικές Ιαπωνικές παραγγελίες μηχανικού εξοπλισμού υποχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το Σεπτέμβριο. Εμφάνισαν πτώση της τάξης του 3,3% σε σχέση με τον περασμένο μήνα, έναντι υποχώρησης 0,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι του Nikkei. Σε ετήσιους όρους οι βασικές παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 4,3%. Για το τρίμηνο από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο, οι παραγγελίες εμφάνισαν άνοδο 7,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ προβλέπεται πως θα υποχωρήσουν κατά 5,9% το τρίμηνο από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο.

Η Reserve Bank of New Zealand μείωσε σήμερα κατά 25 μονάδες βάσης το επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 1,75%. Η RBNZ σε ανακοίνωσή της προειδοποίησε ότι "παραμένουν πολλές αβεβαιότητες, ειδικότερα όσον αφορά το διεθνές outlook και η πολιτική μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί ανάλογα".

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Γαλλική βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 1,1% το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο. Αντίθετα, οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν μικρότερη πτώση της τάξης του 0,3% το Σεπτέμβριο.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας στις αρχές Νοεμβρίου υποχώρησε σε χαμηλό μήνα. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, την εβδομάδα που έληξε στις 5 Νοεμβρίου, μειώθηκαν κατά 11.000 στις 254.000. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα υποχωρήσουν στις 260.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Δουλεύουμε με τις Ελληνικές Αρχές και τους Ευρωπαίους για ένα πρόγραμμα στο οποίο θα βγαίνουν οι αριθμοί. Θέλουμε ισχυρές πολιτικές στις μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Όταν υπάρξουν θα πάμε το πρόγραμμα στο Δ.Σ. για έγκριση. Δεν έχουμε σκληρό χρονοδιάγραμμα για αυτό, αλλά θα θέλαμε γίνει σύντομα" τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ραις.

Αρνητικός για 44ο μήνα παρέμεινε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Στο 23,4% διαμορφώθηκε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο του 2016, έναντι 24,6% τον Αύγουστο του 2015 και του αναθεωρημένου προς τα πάνω 23,3% τον Ιούλιο του 2016. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των απασχολουμένων, κατά τον Αύγουστο του 2016, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.687.465 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.126.455 άτομα ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.228.437 άτομα.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Jumbo, στα 14,7 από 12,5 ευρώ δίνει η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "overweight" και επισημαίνει ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας διαφυλάσσει την κερδοφορία της.

Μικρή μείωση των καθαρών κερδών, στα 64,9 εκατ. ευρώ, θα εμφανίσει το γ΄ τρίμηνο η Αεροπορία Αιγαίου, προβλέπει η Beta Sec. σε έκθεσή της στην οποία τονίζει ότι η Αεροπορική καλύπτει το χαμένο έδαφος.

Υγιή χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα τριμήνου του ΟΤΕ η Deutsche Bank σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy" για τη μετοχή και την τιμή - στόχο των 12,5 ευρώ.

Στα 10,80 από 10,60 πριν αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ η IBG σε έκθεση μετά τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου του ομίλου. Διατηρεί τη σύσταση "Buy".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Αναρριχήθηκε μέχρι τις 592,33 μονάδες (+1,79%), στις 17.00 βρέθηκε στις 590,94 (+1,55%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών γλίστρησε στις 587,02 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,88%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων, έφθασε τα 61,2 εκατ. από τα οποία τα 17 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΡΑΙΓ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΚΥΠΡ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ). ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Alpha Bank απασχόλησαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ και ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Viohalco και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, Grivalia, Folli Follie Group.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επέστρεψαν οι αγοραστές στην Κορρές (+4,43%), αυξημένες συναλλαγές στην Paperpack (-4,11%), όπου στα 1,25 ευρώ (-14,38% και χαμηλό ημέρας) άλλαξαν χέρια 57210 τεμ., ενώ σε νέα υψηλά 9ετιας ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση τα Πλ. Θράκης (+2,15%).

Σχετικά καλή η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, ενώ για 12 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.

---ΧΠΑ

Καθαρά ανοδική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, όμως, με σαφώς χαμηλότερες συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη. Και νέα αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (63.166 συμβόλαια).

Στα 5.208 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.542, 2.266 για τον Νοέμβριο και 1.276 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.566,25) κινήθηκε μεταξύ 1.546 και 1.572,5 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, αύξησε την υπερτίμηση στο 0,90%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.200 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (8.403), Eurobank (7.795), Πειραιώς (12.218), Εθνική (28.701), MIG (2.160), ΟΤΕ (1.462), ΔΕΗ (448), ΟΠΑΠ (663), Μυτιληναίο (641), ΓΕΚ (124), Ελ. Πετρέλαια (113).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (1.858.064 τεμ.) και Eurobank (1.960.051 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v