Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τον παράγοντα Τραμπ «μετρούν» οι αγορές

Ελεγχόμενη πτώση στις ευρωαγορές, στον απόηχο της εκλογής Τραμπ και του αρχικού σοκ. Ράλι σημειώνει ο χρυσός, ενώ υποχωρεί το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου. Πιέσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης. Στο κόκκινο τα futures της Wall.

Σε αναζήτηση ισορροπιών οι αγορές, μετά την πανηγυρική επικράτηση Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Την αρχική «βουτιά» στις ασιατικές αγορές -με το μείον 6% του Nikkei στο Τόκιο- ακολούθησε η ψυχραιμότερη διαχείριση των «πρώτων ωρών» στην Ευρώπη, οι κινήσεις των traders στη Wall Street για τη συνεδρίαση που ξεκινά στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του πλανήτη.

Μετά το αρχικό σοκ, όπως αποτυπώθηκε στις αγορές μετοχών, συναλλάγματος, ομολόγων, εμπορευμάτων, συμβολαίων κ.λπ., πωλητές - αγοραστές βρήκαν σημεία ισορροπίας/στήριξης επιδεικνύοντας εμφανώς ψυχραιμότερη αντιμετώπιση απ' ό,τι στην επομένη του Brexit.

Εύλογα οι αγορές περιμένουν να αποσαφηνιστεί η εικόνα, με τους αναλυτές να σχετίζουν τις εξελίξεις με τις αλλαγές στη γεωπολιτική σκακιέρα μετά την εκλογή Τραμπ, με τους traders να περιορίζονται -προσώρας- στη διαχείριση των όσων δρομολογούνται στη συνέχεια.

Σε διόρθωση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά με ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις σε επιμέρους κλάδους, εισηγμένες που αποτιμούν θετικά το εκλογικό αποτέλεσμα. Ενδεικτική η εικόνα στη Φρανκφούρτη, καθώς ο DAX υποχωρεί κατά 1,22% στις 10.355 μονάδες, με χαμηλό ημέρας στις 10.172 μονάδες και με ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα, με πωλήσεις/πιέσεις σε μετοχές κυρίως του τραπεζικού κλάδου αλλά τις εισηγμένες του φαρμακευτικού τομέα, των υποδομών να ενισχύονται.

Με απώλειες τα χρηματιστήρια του Λονδίνου, του Παρισιού, του Μιλάνου, της Μαδρίτης, αλλά με κέρδη η αγορά της Μόσχας. Οι απώλειες σε Λονδίνο και Παρίσι είναι χαμηλότερες του 0,70%.

Νευρικότητα και στις αγορές με άνοδο των ασφαλών καταφυγίων, όπως είναι ο χρυσός που ενισχύεται περίπου 3% πάνω από τα 1.305 δολάρια/ουγγιά, την ώρα που διόρθωνε το πετρέλαιο (46,22 δολάρια), ενώ στο συνάλλαγμα διαμορφώνονται ισοτιμίες για EUR/USD στο 1,1101, για GBP/USD στο 1,2243, για USD/JPU στα 103,00 και για USD/CHF στο 0,9718.

Ενδιαφέρουσα η εικόνα από τους δείκτες προεξόφλησης, με ενδεικτική τη νέα άνοδο του S&P 500/VIX κατά 9,07% στις 20,44 μονάδες.

Ηπιες πιέσεις στις αγορές ομολόγων χωρών της ευρωζώνης, με ενδεικτικό τις 734 μονάδες βάσης του 10ετούς ελληνικού τίτλου, τις 325 μ.β. του αντίστοιχου πορτογαλικού και του ιταλικού στις 175 μ.β., με άξια αναφοράς τη σημαντική επιβάρυνση του ιταλικού τίτλου, κάτι που καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα, στην οικονομία.

Σε άνοιγμα με σημαντική διόρθωση παραπέμπουν τα συμβόλαια του S&P στη Wall Street (στο εύρος των 2.028-2.080 μονάδων).

Σε γενικές γραμμές, η μέχρι τώρα εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών είναι εμφανώς ψυχραιμότερη, με σαφώς μικρότερες απώλειες απ' ό,τι στις 24 Ιουνίου.

Σε ανάλογο ρυθμό και το Χ.Α., με απώλειες για την πλειονότητα των δεικτών και μετοχών, με ιδιαίτερα προσεκτικούς short και long παίκτες, με ενεργοποίηση αγορών στα αρχικά χαμηλά ημέρας και επιφυλακτικές ενέργειες για επιλεγμένους τίτλους.

Στις 572,41 μονάδες το χαμηλό ημέρας -στην αρχή της συνεδρίασης-, με τον ΓΔ να κινείται έως τις 578,76 μονάδες. Συναλλαγές και τζίρος σε επίπεδα υψηλότερα απ' ό,τι στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς αρκετοί επιλέγουν να μειώσουν ή και να κλείσουν θέσεις τους, με τις πιέσεις να είναι εντονότερες στον τραπεζικό κλάδο.

Στις 624,11-643,82 μονάδες ο τραπεζικός κλάδος, με το 43% να πραγματοποιείται στις μετοχές των συστημικών ομίλων. Αυξημένες συναλλαγές στην Εθνική, με την προσοχή των traders στραμμένη και στις διοικητικές εξελίξεις. Ενδεικτικό το ότι το 60% του τζίρου έχει αλλάξει χέρια στη μετοχή της Εθνικής.

Μεγαλύτερος τζίρος στη μετοχή της Alpha Bank, μεταβλητότητα και σε Πειραιώς, Eurobank.

Σταθερές, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις/πιέσεις στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του δείκτη, με τον ΟΠΑΠ στην κορυφή και τους ΟΤΕ, Motor Oil, ΔΕΗ, Coca Cola, Τιτάν, Μυτιληναίο, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Αεροπορία Αιγαίου να ακολουθούν.

Οπως εκτιμούσαν χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι πιέσεις θα πρέπει να αποδοθούν στη μείωση της θέσης αρκετών παικτών, οι οποίοι εκτιμούν πως οι αγορές πιθανότατα θα ισορροπήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Στο κόκκινο οι 21 από τις μετοχές του δείκτη, με αγοραστές σε ΟΠΑΠ και Τιτάν, σταθερές τις Viohalco και Lamda Development, ενώ ουδείς από τους τίτλους που υποχωρούν δεν χάνει πάνω από 3,48% (ΕΛΛΑΚΤΩΡ).

Θυμίζοντας πως στη συνεδρίαση την επομένη του Brexit ο Γ.Δ. είχε χάσει 13%, ο ΔΤΡ σχεδόν 30%, ενώ κατά 3,02% είχε υποχωρήσει ο DAX.

Λίγο μετά από τις 14:00 είχαν γίνει συναλλαγές 33,1εκατ. μετοχών, με τζίρο 23 εκατ. ευρώ. Στις 25/57 μετοχές η σχέση ανοδικών/καθοδικών. Με κέρδη Μοτοδυναμική, Asco, Πλαίσιο κ.ά.

Προβληματισμός στις διεθνείς αγορές

Εν τω μεταξύ, η εκλογή Τραμπ δυσαρεστεί τις διεθνείς αγορές, όμως ειδικά στην Ευρώπη η αντίδραση φαίνεται να είναι ψύχραιμη, ιδιαίτερα μετά τις ενωτικές δηλώσεις του νέου Αμερικανού προέδρου.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,74% στις 332 μονάδες, κατά 0,41% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.814 μονάδες, κατά 1,24% δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.420 μονάδες και κατά 1,14% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.363 μονάδες.

Σημαντικά περιορίζονται οι απώλειες στα futures της Wall Street, με του Dow Jones να υποχωρούν κατά 325 μονάδες έναντι των 800 μονάδων, όταν φαινόταν πια ξεκάθαρα πως νικητής των εκλογών θα είναι ο Τραμπ. Τα futures του Dow Jones υποχωρούν κατά 1,68%, του S&P 500 κατά 1,74% και του Nasdaq κατά 2,1%.

Συνεχίζεται το ράλι στον χρυσό, που καταγράφει κέρδη 2,33% στα 1.303,9 δολάρια η ουγγιά, ενώ το πρωί έφτασε να ενισχύεται κατά περισσότερο από 3,5%. Στο 0,6% περιορίζονται οι απώλειες στο πετρέλαιο, με το αμερικανικό αργό να διαμορφώνεται στα 44,71 δολάρια το βαρέλι.

Στο 1,1059 δολάρια διαμορφώνεται η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

Σε ό,τι αφορά στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο 0,16%, του αμερικανικού στο 1,928%, του βρετανικού στο 1,152%, του ισπανικού στο 1,27% και του ιταλικού στο 1,76%, ενώ την ίδια ώρα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου κινείται στο 7,39%, του 5ετούς στο 7,42% και του 3ετούς στο 5,22%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v