Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον αστερισμό της μεταβλητότητας το Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα στο ΧΑ που καλείται να αξιοποιήσει τη βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές, καθώς αποτιμάται η εκλογή Τραμπ. Τα ερωτηματικά για τη Fed και τα επιτόκια. Τι δείχνει η βραχυπρόθεσμη προσέγγιση, ποια είναι τα "όρια" για τους δείκτες. Σε ανοδικό κανάλι ο ΟΠΑΠ.

Εκπληξη το εκλογικό αποτέλεσμα, έκπληξη οι αγορές. Ημέρα ανατροπών από την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ μέχρι τις αγορές, με θεαματική ανάσυρση των χρηματιστηριακών τιμών από το ναδίρ στο ζενίθ, με κατάληξη ένα μικρό ράλι στη Wall Street αργά χθες το βράδυ. Αντίδραση/διακύμανση σχεδόν 800 μονάδων για τον Dow Jones, περίπου 600 μονάδων για τον DAX, κάτω-άνω στο συνάλλαγμα, στα εμπορεύματα και στις άλλες αξίες, σε ένα 24ωρο που χρόνια είχαν να ζήσουν οι αγορές.

Η στροφή συνεχίστηκε αργότερα στις ασιατικές αγορές, με τον Nikkei αυτή τη φορά να κάνει "άλμα" 6,5%, όταν μόλις μία συνεδρίαση νωρίτερα "βυθιζόταν" ισόποσα.

Ευρύτατες μεταβολές, το volatility στα ύψη, με τον αδιάψευστο δείκτη-σηματωρό VIX να προηγείται από νωρίς στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Στις 11:57 χθες "ανεβάζαμε" στον Εκηβόλο σχετική αναφορά για τον δείκτη... φόβου και μάλιστα καθυστερημένα καθώς το όριο των 20 μονάδων το είχε ξεπεράσει τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα (απλά αργήσαμε να το πάρουμε είδηση...), προδιαθέτοντας για το τι θα ακολουθούσε. Αυτές είναι αγορές, αυτή είναι μεταβλητότητα, έτσι βγαίνουν (και χάνονται) θέσεις και χρήματα.

Η πρώτη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ ως νέου προέδρου των ΗΠΑ ήταν αυτή που καθησύχασε τις αγορές, υποστήριζε σε συνέντευξή του στο CNBC ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν και η Wall Street έπαιρνε την ανιούσα, η νέα πολιτική της Fed θα είναι πιο επιθετική σε θέματα επιτοκίων/χαλάρωσης εκτιμούσε το zerohedge και οι long τραβούσαν υψηλότερα τους δείκτες, με τον DJIA κοντά σε νέο ιστορικό υψηλό, για να ακολουθήσουν άλλα αμερικανικά Μέσα που προεξοφλούσαν πολιτική πλησίστια (σε θέματα ποσοτικής χαλάρωσης) και από την πλευρά της ΕΚΤ και της ομάδας του Μάριο Ντράγκι.

Σε αυτή την ξέφρενη ημέρα, το ΧΑ δεν πρόλαβε να ακολουθήσει, με αποτέλεσμα απλά να περιοριστούν για τον Γενικό Δείκτη οι απώλειες στο 0,05% και να κλείσει στις 581,92 μονάδες. Ωστόσο η αγορά είχε δείξει νωρίτερα αντοχές, όταν στα δύσκολα της αρχής της συνεδρίασης δεν έχανε τις 570 μονάδες. Χαμηλό χθεσινής συνεδρίασης οι 572,41 μονάδες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα σήμερα-αύριο.

Συναλλαγές 52,6 εκατ. μετοχές, τζίρος 40 εκατ. ευρώ, με εντυπωσιακή παρουσία των ΟΠΑΠ και ΤΙΤΑΝα και μικρά κέρδη για Lamda Development, Αεροπορία Αιγαίου.

Θεωρώντας πως η ελληνική κυβέρνηση θα συνέλθει... πάραυτα από την έκπληξη της εκλογής Τραμπ, η Αθήνα θα πρέπει να αξιοποιήσει... χθες όσα περιθώρια έχει για να μείνει εντός παιδιάς, καθώς τα μείζονα ζητήματα που αφορούν στην αξιολόγηση, στο χρέος, στην ποσοτική χαλάρωση παραμένουν -για τις αγορές- στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν (και να μη χαθούν).

Για αυτό η Αθήνα, η κυβέρνηση, θα πρέπει να "τρέξει" ούτως ώστε να εκμεταλλευτεί τις όποιες ευκαιρίες θα δοθούν στις αμέσως επόμενες 1-3 εβδομάδες.

Το θέμα της διοίκησης της Εθνικής, η αντιπαράθεση με το Ταμείο, εκκρεμότητες αυτής της μορφής θα πρέπει να ρυθμιστούν... χθες, να κερδηθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα χρόνος, θυμίζοντας πως στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017 (31/3) θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση από τους δανειστές των όσων έχουν γίνει στο μέτωπο των NPLs. Και μέχρι στιγμής, είμαστε στη φάση που συγκροτούνται Δ.Σ. σε Εθνική και Πειραιώς.

Στον τραπεζικό κλάδο αναπτύχθηκαν αντοχές, ο ΔΤΡ κράτησε τις 640 σε κλείσιμο (στις 652,89 με χαμηλό ημέρας στις 624,11 μονάδες), πραγματοποιήθηκαν αυξημένες συναλλαγές, με τη συνέχεια να εξαρτάται από την πορεία των ξένων αγορών. Να συνεκτιμηθεί πως ο κλάδος, που αρχικά υπέστη τις ισχυρότερες πιέσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στη συνέχεια ανέκαμψε δίνοντας μάλιστα στο τέλος σημαντικά κέρδη. Ενδεικτικά στη Φρανκφούρτη η μετοχή της Deutsche Bank από τα 12,22 αντέδρασε και έκλεισε στα 13,36 ευρώ στα υψηλά ημέρας, ενώ της Commerzbank από τα 5,91 στα 6,40 ευρώ επίσης υψηλό ημέρας.

Εάν επιβεβαιωθούν οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών, πως η εκλογή Τραμπ ενισχύει το ενδεχόμενο μίας επιθετικότερης επιτοκιακής πολιτικής από τη Fed, με την ΕΚΤ και την ομάδα Ντράγκι να κινούνται παράλληλα προς την ίδια κατεύθυνση, τότε ο κλάδος θα παραμείνει στο προσκήνιο και μάλιστα θετικά για τους long παίκτες.

Οπως σημείωναν έμπειροι χρηματιστηριακοί παράγοντες (οι οποίοι δεν είχαν πεισθεί για τη... βεβαιότητα εκλογής της Χίλαρι Κλίντον και παρέμεναν επιφυλακτικοί για το αποτέλεσμα των εκλογών), σήμερα-αύριο θα ξεκαθαρίσει η εικόνα στις ΗΠΑ με την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης (των ανθρώπων που θα στελεχώσουν τα κρίσιμα υπουργεία/θέσεις), με την εκδήλωση προθέσεων από την Janet Yellen και την κεντρική Fed, από τα πρώτα δείγματα γραφής των μεγάλων οίκων (κομβική η στάση που θα τηρήσει η Goldman Sachs) και συνακόλουθα πώς θα υποδεχτεί όλα αυτά η Ευρώπη (ξεχωριστά το Βερολίνο, η Φρανκφούρτη και οι Βρυξέλλες).

Συνεπώς θα περιοριστούμε στα απολύτως βραχυπρόθεσμα, δηλαδή μέχρι και αύριο, εστιάζοντας και στα αποτελέσματα που ανακοινώνονται από ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Αεροπορία Αιγαίου.

Στη "μέτρηση" του FTSE25 μετά την επιβεβαίωση των 1.510, το κλείσιμο στις 1.540 και στις κοντινότερες αντιστάσεις στις 1.551, 1.558 και 1.568 μονάδες (και στήριξη σήμερα στις 1.530 μονάδες).

Σε ξεκάθαρο ανοδικό κανάλι ο ΟΠΑΠ, με τη μετοχή όσο κινείται υψηλότερα των 8,20 ευρώ να παραμένει ο τίτλος με την επιθετικότερη βραχυπρόθεσμη τάση, με βλέψεις για αρκετά υψηλότερα. Ειδικότερα για τον τίτλο του ΟΠΑΠ ισχύουν όσα αναφέραμε στον Εκηβόλο στις 2 Νοεμβρίου, με τον εύγλωττο τίτλο:Jackpot για τους long.

 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v