Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγους μήνες, ένα εκλογικό αποτέλεσμα νίκησε κατά κράτος δημοσκοπήσεις και Αγορές, επιβεβαιώνοντας πως ο αντισυστημικός λόγος βρίσκει όλο και περισσότερα "ευήκοα ώτα", ακόμα και στα προπύργια του Δυτικού Καπιταλισμού, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ.
Τόσο το "Brexit" που προηγήθηκε, όσο και η εκλογή Trump στον Προεδρικό Θώκο των ΗΠΑ, αποδείχθηκαν περίπατος, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και αυτό πρέπει να προβληματίσει, τα μάλα, το Παγκόσμιο Πολιτικοοικονομικό Σύστημα, καθώς αν δεν δώσει την δέουσα προσοχή στις χαμηλότερες Κοινωνικές διαστρωματώσεις, δεν μπορούν να αποκλειστούν και άλλες εκπλήξεις από υποψήφιους που θα υποσχεθούν στους εν δυνάμει ψηφοφόρους, ότι "θα πάρουν πίσω την Χώρα από τους πλούσιους" (!)
Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να μην τύχει υποσημείωσης, η σαφώς ψυχραιμότερη αντιμετώπιση των Αγορών, πλην Ασίας, στο εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ, σε σχέση με την συμπεριφορά μετά το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος στις 23/6, με τον Γερμανικό DAX, να σβήνει τις αρχικές απώλειες και να γυρίζει, προς στιγμήν και σε θετικό πρόσημο, ακολουθώντας την οριακά θετική εκκίνηση του Dow Jones (το πρωί τα futures για τον εν λόγω δείκτη, προϊδέαζαν για άνοιγμα με απώλειες μεγαλύτερες των 800 μονάδων).
Δύο ήταν οι βασικοί λόγοι επίδειξης ψυχραιμίας από τις Ευρωπαϊκές Αγορές και κατ΄ επέκταση και από το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Πρώτον οι ενεργοί traders, μετά το "κάζο" του Brexit", είχαν "πάρει" σημαντικά λιγότερα "στοιχήματα" υπέρ της επικράτησης Clinton και το δεύτερο ότι οι Ευρωπαϊκές Αγορές πρόλαβαν και άκουσαν την πρώτη μετεκλογική ομιλία Trump, κάτι που δεν ήταν εφικτό, λόγω διαφοράς ώρας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η πρώτη μετεκλογική ομιλία Trump, χαρακτηρίστηκε σαν "ισορροπημένη" και αρκετοί από τους Ξένους Διαχειριστές θεώρησαν ότι μεγάλο μέρος της επιθετικής ρητορικής που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας δεν θα υλοποιηθεί, τουλάχιστον άμεσα.
Εξαιρετικά επιφυλακτικοί, για το Χ.Α., ήταν οι εγχώριοι αναλυτές στις πρωινές τους προβλέψεις, εκτιμώντας σαν πιθανότερο σενάριο μία συνεδρίαση στο "βαθύ κόκκινο", η περιορισμένη εμπορευσιμότητα, πιθανότατα, θα δημιουργούσε συνθήκες εγκλωβισμού σε συγκεκριμένες μετοχές, ενώ η έλλειψη σημαντικού αριθμού αγοραστών, πρόθυμων να απορροφήσουν την αυξημένη προσφορά, θα πίεζε τις τιμές σημαντικά χαμηλότερα.
Μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που περίμεναν να επικρατήσουν συνθήκες συνεδρίασης 24ης Ιουλίου, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει με ημερήσιες απώλειες 13,42% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών με απώλειες 29,68%.
To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Υπενθυμίζεται ότι αύριο πριν το ξεκίνημα της συνεδρίασης, θα ανακοινώσει αποτελέσματα εννεαμήνου ο ΟΤΕ (-0,62%).
Από την άλλη, υπάρχει και η πιο "προχωρημένη" σχολή σκέψης, η οποία καθόλου δεν καθησύχασε από την σημερινή "αξιοπρεπή" συμπεριφορά των Αγορών και εκτιμά ότι η μεταβλητότητα - πλαγιοκαθοδική κίνηση, ήλθε για να μείνει και οι Αγορές θα επανεξετάζουν την στρατηγική τους "day by day".
Αφήνοντας τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τις επόμενες μέρες, δύο είναι τα σίγουρα θέματα που θα απασχολήσουν, το ένα το σύνολο των Αγορών και το δεύτερο την Ελληνική Κυβέρνηση και το Χ.Α.
Ξεκινώντας από το θέμα εγχώριου ενδιαφέροντος, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η νίκη Trump "έκαψε το χαρτί - επίσκεψη Obama" στην οποία τόσα είχε ποντάρει η Ελληνική Κυβέρνηση. Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, η επίσκεψη του απερχόμενου Πλανητάρχη, είναι μόνο "τουριστικού ενδιαφέροντος", όπως πολύ σωστά εκτιμούν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς.
Το δεύτερο θέμα που αναμένεται να απασχολήσει το σύνολο των Διεθνών Αγορών, είναι η επερχόμενη συνεδρίαση της Fed, τον Δεκέμβριο, με αρκετούς από τους αναλυτές να εκτιμούν ότι "η νίκη Trump αυξάνει τις πιθανότητες η Fed να μην προχωρήσει σε κινήσεις τον Δεκέμβριο".
Από την άλλη, παραμένουν οι έντονες αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον της Janet Yellen. Υπενθυμίζεται ότι ο Trump κατηγόρησε την Fed ότι διατηρεί τα επιτόκια χαμηλά για να βοηθήσει τον Obama και είχε δεσμευτεί ότι θα αντικαταστήσει τη Yellen μετά τη λήξη της θητείας τον Ιανουάριο του 2018 (αν η ίδια δεν παραιτηθεί νωρίτερα, σενάριο διόλου απίθανο).
Με τα παραπάνω δεδομένα και το κλίμα αρκετά βαρύ, προσυνεδριακά, ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., με τους τίτλους των ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΕΕ και ΔΕΗ να ξεκινούν με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας).
Στα πρώτα, κιόλας. λεπτά της συνεδρίασης, ο Τραπεζικός δείκτης (+0,16%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 624,11 μονάδες (-4,25%), ο τίτλος της Alpha Bank (0%) μέχρι τα 1,47 ευρώ (-4,55%), της Εθνικής (+1,09%) μέχρι τα 0,176 ευρώ (-3,83%), της Eurobank (-0,97%) μέχρι τα 0,491 ευρώ (-4,66%) και της Πειραιώς (+0,67%) μέχρι τα 0,142 ευρώ (-4,7%), για να ανακάμψουν σημαντικά στην συνέχεια και κάποιες να γυρίσουν και σε θετικό πρόσημο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραπεζικός δείκτης θα πρέπει να κρατήσει ανέπαφη τη σημαντική στήριξη που προσφέρει το χαμηλό 4 μηνών στις 605 μονάδες. Πιθανή απώλεια του συγκεκριμένου επιπέδου θα αυξήσει τις "ορέξεις" των πωλητών για "δοκιμή" του μετά - "Brexit" χαμηλού στις 563 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής του ανοδικού σεναρίου, αν σε αυτό συνηγορήσουν και οι Διεθνείς Αγορές, υπέρβαση του "στροφέα" στις 650 μονάδες (με φίλτρο τριών συνεδριάσεων) θα επιβεβαιώσει την παραμονή του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών στο οριζόντιο κανάλι του τελευταίου τετραμήνου και θα ανοίξει, πιθανώς σε επόμενη φάση, τον δρόμο για επαναπροσέγγιση του υψηλού Οκτωβρίου στις 705 μονάδες, εξέλιξη που θα βοηθήσει στην υπέρβαση των 600 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.
Όσον αφορά τους επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικούς τίτλους και για όσους ημερήσιους traders έχουν απομείνει, οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 1,56 ευρώ για την Alpha Bank, στα 0,189 ευρώ για την Εθνική, στα 0,5236 για την Eurobank και στα 0,154 ευρώ για την Πειραιώς.
Για όσους κινούνται με λιγότερο γρήγορα αντανακλαστικά, το πρώτο σήμα "επιβίβασης" δίνεται με το κλείσιμο υψηλότερα των 1,68 ευρώ για την Alpha Bank, των 0,207 ευρώ για την Εθνική, των 0,561 για την Eurobank και των 0,154 ευρώ για την Πειραιώς (το ίδιο επίπεδο, όπως και το "intraday").
Από τις υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, ασφαλώς και τα πράγματα θα ήταν σημαντικά χειρότερα, αν δεν υπήρχαν οι αξιοσημείωτες βοήθειες από τον ΟΠΑΠ (+3,57% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και λιγότερο από τον Τιτάνα (+2,77% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και την Lamda Development (+1,03%), ενώ με οριακά θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Αεροπορία Αιγαίου (+0,48% και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση) και ΕΕΕ (+0,57%).
Για την μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών, η επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή υψηλότερα από την πρώτη αντίσταση στα 8,24 ευρώ, λόγω τρίτης συνεχόμενης ανοδικής συνεδρίασης, θεωρητικά, ανοίγει τον δρόμο προς το επόμενο επίπεδο των 9,08 ευρώ.
Το διάγραμμα του ΟΠΑΠ από την αρχή του έτους
Να σημειωθεί ότι το πρώτο ημίωρο συνεδρίασης, όπου και σημειώθηκαν οι επιθετικότερες πωλήσεις, άφησε πολλές υποσχέσεις όσον αφορά την επιθυμητή αύξηση του τζίρου (7,5 εκατ. στα πρώτα 30 λεπτά), όμως στην συνέχεια οι συναλλαγές κατέβασαν εντυπωσιακά στροφές και ο τζίρος παρέμεινε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, πιθανότατα διότι το αρνητικό ξεκίνημα δεν συνοδεύτηκε με ακραίες ημερήσιες μεταβολές και δεν έδωσε δικαίωμα "επιβίβασης" σε όσους είχαν "στηθεί", σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα δεδομένα.
Θετικό, θεωρείται πως έστω και στο κλείσιμο, ο Δείκτης διατηρήθηκε υψηλότερα των 581 μονάδων (απλός ΚΜΟ 30 ημερών). Επόμενη αντίσταση, της οποίας η υπέρβαση θα δώσει δείγματα γραφής ότι το τελευταίο πτωτικό κύμα ολοκληρώθηκε στις 574 μονάδες, είναι οι 592 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι στηρίξεις στις 578, 576 (ημερήσιο "stop" στο "long") και 568 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), πριν την απόλυτη επιδείνωση της τεχνικής του εικόνας.
Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,21%), παραμένει η σημαντική αντίσταση στις 1552 μονάδες. Μία διάσπαση του επιπέδου μπορεί να δώσει και πάλι το 1563 - 1568, αν μη τι άλλο. Αντίστοιχα το 1531 είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας δώσει και πάλι το 1524 και 1516, "Intraday position short" με "stop" στις 1594 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Ανάλογο με τις προσδοκίες ήταν το πόρισμα του Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, καθώς οι όποιες αποφάσεις για δέσμη μέτρων, για τη βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους φαίνεται ότι μπορεί να ληφθούν στο καθοριστικό Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου" αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.
Γιατί ελάφρυνση διαφορετικού τύπου δεν έχει συμφωνηθεί για πριν από το 2018, όπως άλλωστε ανέφερε και ο έγκυρος Wolfgang Schäuble, καθώς θα πρέπει να εγκριθεί και από ορισμένα Κοινοβούλια Χωρών - Μελών, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα να αποτελεί μέχρι στιγμής για αυτά προϋπόθεση.
Κλειδί όμως ακόμα και για τη βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, κάτι το οποίο φαίνεται πως επιθυμεί και η Κυβέρνηση μέσω των αλλαγών που προέκυψαν από τον πρόσφατο ανασχηματισμό της.
Οι θετικές προοπτικές των παραπάνω αποτυπώθηκαν, προς στιγμήν και στις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών χρεογράφων, στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί σε επίπεδα του 2014.
Άξια αναφοράς όμως και η συνέντευξη Προβόπουλου, στην όποια αναφέρθηκε η πιθανότητα εφαρμογής 4ου Μνημονίου, άνευ παροχής οικονομικής βοηθείας και υπό τη μορφή ενός μεσομακροχρόνιου προγράμματος, αλλά και σε κινδύνους που εγκυμονούν τα "stress tests" του 2018 για τις Ελληνικές Τράπεζες.
Σε κάθε περίπτωση σημαντικό ρόλο στα εγχώρια χρηματιστηριακά δρώμενα, αναμένεται να διαδραματίσουν και οι εκθέσεις βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, που λογικά θα δημοσιευτούν μετά το πέρας της β΄ αξιολόγησης. Σημεία αναφοράς, πλην των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις Θεσμών - Κυβέρνησης που αναμένεται να επανεκκινήσουν στις 14 Νοεμβρίου και η πορεία των Ξένων Αγορών, λόγω των σημαντικών πολιτικών εξελίξεων.
Η επικράτηση του Donald Trump έναντι της Hillary Clinton αποτελεί πιο "εκκωφαντικό" μήνυμα από αυτό του "Brexit", κατά της Παγκοσμιοποίησης και της σταδιακής υποχώρησης της Δυτικοευρωπαϊκής Μεσαίας Τάξης, καθώς το αποτέλεσμα αναμένεται να μεταβάλλει τις ισορροπίες στο Παγκόσμιο Εμπόριο, στη γεωπολιτική σκακιέρα και όχι μόνο.
Αν και είναι αρκετά νωρίς, ακόμα, για να εκτιμήσει κανείς την πιστή και ταχεία εφαρμογή των προεκλογικών εξαγγελιών (προστατευτισμός Αμερικανικών προϊόντων -επιβολή δασμών σε Ξένα προϊόντα, αναθεώρηση/επανεξέταση εμπορικών συμφωνιών NAFTA και TPP, χαμηλότερη φορολογία, υλοποίηση έργων Υποδομών, επαναπατρισμός κεφαλαίων offshore με εφάπαξ καταβολή φόρου 10%, ισχυρότερη επιβολή μεταναστευτικών νόμων - ανέγερση τείχους κατά μήκους των συνόρων με το Μεξικό, μεταρρυθμίσεις υπέρ των Βετεράνων και αντικατάσταση του προγράμματος Υγείας που προώθησε ο Obama), καθώς αρκετά θα εξαρτηθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο και τα Νομοθετικά Σώματα, στα όποια όμως των έλεγχο έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Λόγω της πρότερης απουσίας του από το πολιτικό βίο, αλλά και τη συχνή αλλαγή πολιτικού φρονήματος (Ρεπουμπλικάνος τις περιόδους 1987 - 1999, 2009 - 2011 και 2012 - σήμερα, Δημοκρατικός πριν τον 1987 και την περίοδο 2001 - 2009, Μεταρρυθμιστής την περίοδο 1999 - 2001 και τέλος Ανεξάρτητος την περίοδο 2011 - 2012) η οιαδήποτε πρόβλεψη θεωρείται επισφαλής στην τρέχουσα φάση, για το λόγο αυτό άλλωστε υπάρχει στροφή προς τον Χρυσό και τα Κρατικά χρεόγραφα υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, ως μια αμυντική στάση των Επενδυτών.
Είναι λογικό, λοιπόν, να παρατηρηθεί αύξηση της μεταβλητότητας, βραχυπρόθεσμα και ενδεχομένως περιορισμός των πιθανοτήτων αύξησης των επιτοκίων της FOMC στην επόμενη συνεδρίασή της στις 14 Δεκεμβρίου. Βάσει των προεκλογικών εξαγγελιών, οι εγχώριοι κλάδοι που μπορούν να εμφανιστούν περισσότερο ωφελημένοι είναι ο Φαρμακευτικός, ο Αμυντικός, ο Μεταποιητικός, ο Βιομηχανικός και ο Πετρελαϊκός, ενώ αντίθετα στους χαμένους να βρεθεί ο Χρηματοπιστωτικός.
Για την Ελλάδα, η εκλογή του Donald Trump, υποβαθμίζει τη σημαντικότητα της επικείμενης επίσκεψης Obama, ενώ βάσει πρότερων δηλώσεων του εκλεγμένου πλέον Αμερικανού Προέδρου, οι Ευρωπαίοι και δη η Γερμανία, θα αποφασίσουν για την ελάφρυνση, ή μη, του χρέους της Χώρας, μειώνοντας τις προσδοκίες, όχι τόσο για την παρέμβαση στον Πυρήνα αποφάσεων των Βρυξελλών, όσο για τη στάση του ΔΝΤ.
"Η αλλαγή του Οδηγού στην 'ατμομηχανή' θα οδηγήσει αρχικά σε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Παγκόσμιας Οικονομίας, με την πορεία στη συνέχεια να εξαρτάται από την αποκατάσταση των χαμένων ισορροπιών, όχι κατά ανάγκη, όμως, υπέρ των Αναδυόμενων Οικονομιών" εκτιμά ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών και "βαθύ κόκκινο" χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο δείκτης Nikkei (-5,36%).
Γύρισαν σε οριακά θετικό πρόσημο οι Ευρωπαϊκοί δείκτες, νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων στην Wall Street.
Σημαντικά κέρδη για τον Χρυσό, που έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα πρωινά υψηλά, μικρές απώλειες για Πετρέλαιο και Ευρώ.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει στις Αγορές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης", δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι.
Ρυθμό ανάπτυξης 1,7% φέτος, 1,5% το 2017 και 1,7% το 2018 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ευρωζώνη, ενώ εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,3% φέτος και στο 1,4% του χρόνου και το 2018.
Όπως αναφέρει στις Φθινοπωρινές της προβλέψεις η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Οικονομία έχει διατηρήσει την πορεία της μέτριας ανάπτυξης των τριών πρώτων τριμήνων του έτους, με μια σειρά υποστηρικτικών παραγόντων να αντισταθμίζουν τα εμπόδια για την ανάπτυξη. Στα εμπόδια αυτά περιλαμβάνονται η αυξημένη γεωπολιτική και πολιτική αβεβαιότητα, η επιβραδυνόμενη ανάπτυξη εκτός Ε.Ε. και το αδύναμο Παγκόσμιο Εμπόριο. Σε αρκετά Κράτη - Μέλη, η "κληρονομιά" της κρίσης, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το υψηλό Δημόσιο και Ιδιωτικό χρέος και η διαδικασία απομόχλευσης, καθώς και μια συνεχιζόμενη διαδικασία εξορθολογισμού των Τραπεζικών ισολογισμών, επίσης συνέχισαν να λειτουργούν επιβαρυντικά.
Μεταφερόμενοι στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού, "Οποιαδήποτε στροφή προς πιο επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές θα είναι αρνητική για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ" προειδοποιεί η Fitch μετά την εκλογή του Donald Trump, σημειώνοντας πως "ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος έχει υποσχεθεί υψηλότερες δαπάνες για υποδομές και μείωση φόρων" και προειδοποιώντας "για το ενδεχόμενο σημαντικής επιδείνωσης στα Δημόσια Οικονομικά της Χώρας".
"Οι βασικές προτάσεις του Trump για την οικονομική πολιτική περιλαμβάνουν περικοπές φόρων, επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών, μικρότερο άνοιγμα στη μετανάστευση, απορρύθμιση των Επιχειρήσεων και υψηλότερες δαπάνες για τις Υποδομές. Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος του σχεδίου Trump θα είναι αρνητικός για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, μεσοπρόθεσμα, καθώς οι περικοπές φόρων, από μόνες τους, δεν μπορούν να δημιουργήσουν αρκετή ανάπτυξη για να αντισταθμιστεί η απώλεια εσόδων. Οι περικοπές φόρων θα αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημα των Νοικοκυριών, το οποίο θα μπορούσε να τονώσει τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη αν συνδυαζόταν με απορρύθμιση και υψηλότερες Δημόσιες δαπάνες. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο θα αντισταθμιστούν τα μέτρα αυτά από πιθανούς αρνητικούς παράγοντες, όπως το πλήγμα στις Ιδιωτικές επενδύσεις από την πολιτική αβεβαιότητα, τις εξελίξεις στις Χρηματοοικονομικές Αγορές και στις δυσμενείς επιπτώσεις στο Εμπόριο" προειδοποιεί η Fitch.
Επιστορφή στο ΧΑ
Το ποσό των 1,138 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας που πραγματοποίησε σήμερα. Το επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,7%.
Την αισιοδοξία ότι θα πιαστεί ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% εκφράζει η Κομισιόν στις Φθινοπωρινές προβλέψεις της για την Ελληνική Οικονομία. Παράλληλα προβλέπει ότι η Χώρα θα υπεραποδώσει σε ότι αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους και αυτό γιατί βλέπει: πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ για φέτος (στόχος 0,5%), 2,1% για το 2017 (στόχος 1,75%) και 3,7% το 2018 (στόχος 3,5% του ΑΕΠ). Βέβαια τα ποσοστά αυτά αφορούν το πρωτογενές πλεόνασμα γενικής Κυβέρνησης και ο υπολογισμός του διαφέρει από τους κατά πρόγραμμα κανόνες. Είναι ωστόσο ενδεικτικό της αισιοδοξίας της Κομισιόν και της ουσιαστικής δημοσιονομικής βελτίωσης που βλέπουν οι Βρυξέλλες.
Στα 27,7 ευρώ από 25 πριν αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Folli Follie η IBG στην οποία διατηρεί τη σύσταση "Buy". Η χρηματιστηριακή αναθεωρεί υψηλότερα τις εκτιμήσεις για τα μεγέθη της εισηγμένης. Ειδικότερα για το 2016 προβλέπει κέρδη 193 εκατ. και πωλήσεις ύψους 1,30 δισ. ευρώ. Για το επόμενο έτος εκτιμά κέρδη 209 εκατ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 572,41 μονάδες. Ακολούθησε σταδιακή αντίδραση μέχρι τις 583,3 (+0,19%), στις 17.00 βρέθηκε στις 581,6 (-0,10%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 581,92 μονάδες με οριακές απώλειες 0,05%.
Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, αναρριχήθηκε στα 40 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΚΥΠΡ). ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική και Alpha Bank, απέσπασαν το 63% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΦΦΓΚΡΠ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της εταιρείας Entersoft ήταν διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής € 0,30 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,12 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 1,38.
Επίσης από σήμερα, α) έπαυσε η διαπραγμάτευση των 9.920.000 μετοχών της εταιρείας Envitec, ονομαστικής αξίας εκάστης € 0,69 και διαγράφονται από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 4.960.000 μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης € 1,38, στα πλαίσια του Reverse Split των μετοχών της εταιρείας, και β) οι μετοχές της ιδίας εταιρείας δεν ενσωματώνουν το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 1,08 ανά μετοχή στους μετόχους με καταβολή μετρητών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών με νέα τελική ονομαστική αξία μετοχής € 0,30 και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής € 2,54, ορίζεται η 14/11/2016.
Από σήμερα και σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 769/07.11.2016 απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι μετοχές της εταιρείας Εν. Κλωστοϋφαντουργία, αφαιρέθηκαν από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του Μ.Κ., οι μετοχές της εταιρείας Νάκας ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τελική ονομαστική αξία μετοχής € 0,60 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,10 ανά μετοχή στους μετόχους με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 0,804.
Τέλος από σήμερα έπαυσε προσωρινά η διαπραγμάτευση των 134.652.904 μετοχών της εταιρείας Αθηνά, ονομαστικής αξίας εκάστης € 0,80 και διαγράφονται από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 13.465.290 μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης € 8,00, στα πλαίσια του Reverse Split των μετοχών της εταιρείας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής € 0,900 ορίζεται η 15/11/2016.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας, στην Αγορά Παραγώγων, που ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις και ολοκληρώθηκε με μικρά κέρδη.
Το volatility αύξησε τις συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (55.443 συμβόλαια).
Στα 4.996 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.871, 5.297 για τον Νοέμβριο και 2.574 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.541,75) κινήθηκε μεταξύ 1.493 και 1.542,25 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (326.000 Κύπρου, 21.137 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (7.277), Eurobank (9.346), Πειραιώς (20.463), Εθνική (11.144), MIG (2.955), ΟΤΕ (1.342), ΔΕΗ (916), ΟΠΑΠ (1.107), Μυτιληναίο (406), Μέτκα (102).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (2.128.005 τεμ.) και Eurobank (1.960.051 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.