Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τράπεζες η ανοδική αντίδραση στο ΧΑ

Προς τις 590 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με το ΧΑ να συντάσσεται με την άνοδο των διεθνών αγορών. Υπεραποδίδουν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη στο 2,5%. Κέρδη και για ΟΤΕ μετά τα αποτελέσματα. Ξεχωρίζουν και οι ΔΕΗ, Viohalco.

Με κεκτημένη ταχύτητα από το ανοδικό τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζουν υψηλότερα. Ενδεικτική η υπέρβαση της βραχυπρόθεσμης αντίστασης των 10.710 μονάδων για τον DAX, με τον τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει. Επίσης ενδεικτική η νέα άνοδος της μετοχής της Deutsche Bank στα 13,90 ευρώ (4,04%), της Commerzbank στα 6,70 ευρώ (4,69%), ενώ με αγοραστές ακολουθούν οι 23 από τις 30 μετοχές του δείκτη.

Η πορεία του DAX είναι... ανάλογη της θετικής εικόνας των futures στη Wall Street, της ενίσχυσης του πετρελαίου (στα 46,78 δολάρια το Brent) αλλά και της νέας ενίσχυσης του χρυσού στα 1.288,65 δολάρια. Την ίδια ώρα, το GREK (Global MSCI Grc ETF) οριακά χαμηλότερα, στα 7,37 δολάρια.

Σε αυτό τον ρυθμό των ξένων αγορών και το Χ.Α., με τους long παίκτες να έχουν ξεχάσει ήδη τα σενάρια για... μαύρους κύκνους, με τον ρυθμό των συναλλαγών ταχύ από τις πρώτες κιόλας εντολές, με τον τραπεζικό κλάδο να ακολουθεί την άνοδο των ευρωπαϊκών.

Ωστόσο, δεδομένης της χθεσινής ακραίας μεταβλητότητας που διαμορφώθηκε από Φρανκφούρτη μέχρι Νέα Υόρκη και δεδομένης της ρευστότητας της κατάστασης (μέχρις ότου αποσαφηνισθούν οι πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ), η μεταβλητότητα θα επηρεάζει τις αγορές. Σε τέτοιες συνθήκες αγορών απαιτείται αυξημένη προσοχή και εγρήγορση, χρειάζεται πιο προσεκτική παρακολούθηση των intraday βημάτων.

Με το... καλημέρα οι αγοραστές ώθησαν τον κλαδικό δείκτη πάνω από 2,50% καθώς με το 55% του ικανοποιητικού τζίρου και οι 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών ενισχύθηκαν υψηλότερα.

Οι περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική, ο μεγαλύτερος τζίρος στην Alpha Bank, κινητικότητα σε Πειραιώς και Eurobank. Κυρίως λόγω των διοικητικών εξελίξεων στο επίκεντρο η Εθνική, με συναλλαγές στο 0,187-0,189 ευρώ.

Ικανοποιητική η εικόνα στην αγορά μετοχών, συνακόλουθη στη «ρηχή» αγορά ομολόγων, καθώς το 10ετές ελληνικό υποχωρεί ακόμη χαμηλότερα προς τις 732 μ.β., δηλαδή 130 μ.β. χαμηλότερα μέσα σε 8 συνεδριάσεις.

Με τον τραπεζικό κλάδο να κάνει τη διαφορά και με τον ΟΤΕ να έχει ανακοινώσει ήδη τα αποτελέσματα τριμήνου (εννεαμήνου), ο μεν Γενικός Δείκτης υπερβαίνει τις 585 μονάδες, ο FTSE 25 κινείται πάνω από τις 1.560 μονάδες, με τον ΔΤΡ στην περιοχή των 670 μονάδων. Yπέρβαση των 664 ενεργοποιεί βραχυπρόθεσμο σήμα long με πρώτη αντίσταση στις 704 μονάδες. Η στήριξη ανεβαίνει στις 625 μονάδες.

Στα 149,6 εκατ. ευρώ τα κέρδη εννεαμήνου του ΟΤΕ, αύξηση εσόδων 2,7% στο τρίτο τρίμηνο και στη μετοχή συναλλαγές γίνονται από τα 8,11 έως τα 8,17 ευρώ. Ικανοποιητικές οι συναλλαγές κοντά στην πρώτη αντίσταση (των 8,20 ευρώ), την ώρα που μέρος των βραχυπρόθεσμων κερδών από τον ΟΠΑΠ φαίνεται να μεταφέρεται στη μετοχή του Οργανισμού. Μικρές απώλειες με τη μετοχή στα 8,65 ευρώ, μετά από μία ισχυρή αντίδραση με κέρδη 6,13% σε διάστημα εβδομάδος (και συνολικά 13,97 σε μηνιαίο).

Εύλογα μέρος θέσεων/κερδών να μεταφέρεται από τον ΟΠΑΠ προς τον ΟΤΕ, που έχει υποαποδώσει στα ίδια χρονικά διαστήματα. Σημειώνεται πως από τις αρχές Νοεμβρίου ο ΟΠΑΠ έχει ξεπεράσει -σε απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή- τον ΟΤΕ, με την «ψαλίδα» να αποτελεί ένα στοίχημα για τις επόμενες συνεδριάσεις κατά πόσον η τιμή του δεύτερου θα υπερισχύσει και πάλι του πρώτου.

Στα 2,98 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, έχοντας αποδώσει 4,93% σε διάστημα εβδομάδος μετά την τελευταία διόρθωση της τιμής από τα 3,10 προς τα 2,80 ευρώ. Στη διάρκεια της διόρθωσης έγιναν σημαντικές τοποθετήσεις ισχυρών χεριών.

Στα 4,08-4,11 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (τα αποτελέσματα τριμήνου/εννεαμήνου ανακοινώνονται σήμερα), ενώ στα 10,93-10,95 ευρώ κυμαίνεται η μετοχή της Motor Oil. Αύριο Παρασκευή ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των Αεροπορίας Αιγαίου και Grivalia Properties, με τις δύο μετοχές να συνεχίζουν υψηλότερα προς τα 6,29 και 7,12 ευρώ αντίστοιχα.

Αυξημένος τζίρος εκτός από τον τραπεζικό κλάδο και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Jumbo, αλλά και σε FF Group, Τιτάν, Μυτιληναίο, Viohalco, MIG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Attica Bank, EXAE, Αεροπορία Αιγαίου.

Στις 35/10 η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών, ενώ λίγο πριν από τις 11:00 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 7,3 εκατ. μετοχών, με τζίρο 3,7 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v