Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Xρηματιστήριο: «Ξαναβλέπει» τις 590 μονάδες

Ανοδικά συνεχίζει το Χρηματιστήριο, με τον τραπεζικό κλάδο να κινείται στο +5%. Κέρδη καταγράφουν ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική, Alpha Bank, Μυτιληναίος. Απώλειες για Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ. «Ανεβάζει» ταχύτητες ο τζίρος.

Συντηρείται η ανοδική τάση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε θετικό άνοιγμα στη Wall Street παραπέμπουν τα συμβόλαια, προς τις 590 μονάδες κινείται το ΧΑ.

Με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο η σημερινή συνεδρίαση, τόσο στα κύρια χρηματιστήρια (Φρανκφούρτη) όσο και στα περιφερειακά (Αθήνα), αποτέλεσμα της αυξημένης μεταβλητότητας και της κινητικότητας που σηματοδοτείται μετά την εκλογή Τραμπ.

Παρότι νωρίς ακόμη -δεν έχουν γίνει καν γνωστά τα ονόματα του οικονομικού επιτελείου, πόσο μάλλον η στάση έναντι της Fed αλλά και η πολιτική που θα ακολουθηθεί-, στις αγορές οι long παίκτες έχουν τον πρώτο λόγο, ξεπερνώντας σε ώρες το πρώτο "μούδιασμα", όταν στην περίπτωση του Brexit απαιτήθηκαν μία έως δύο εβδομάδες για να επανέλθει η ισορροπία στα κύρια χρηματιστήρια.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές αποδίδουν τη θετική εικόνα των αγορών αρχικά στις μετριοπαθείς πρώτες δηλώσεις Τραμπ, στην προεξόφληση της μη άμεσης αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, αλλά και στην προοπτική άμεσων βημάτων για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας.

Στην Αθήνα, στο ΧΑ, οι traders ακολουθούν τις ξένες αγορές και με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο ανεβάζουν τον πήχη προς τις 590 μονάδες.

Στην παρέμβαση Στουρνάρα (συνέντευξη του Διοικητή της ΤτΕ στο Reuters) οι long τείνουν... ευήκοον ους και διαβλέπουν την προοπτική ένταξης και των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Παρέμβαση του Διοικητή της ΤτΕ αμέσως μετά το "κλείσιμο" της διοικητικής εκκρεμότητας στην Εθνική Τράπεζα, που δίνει την ευκαιρία στους αγοραστές να κινηθούν έως 4,50% υψηλότερα, επαναφέροντας τον κλάδο -βραχυπρόθεσμα έστω- στο επενδυτικό προσκήνιο.

Το 35% του αυξημένου τζίρου στις 4 μετοχές των συστημικών ομίλων, με υπεραπόδοση για Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, με περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική (το σχεδόν 45% των συναλλαγών) και μεγαλύτερο τζίρο στην Alpha (το 20% του τζίρου).

Αυξημένος τζίρος σε μη τραπεζικές μετοχές, με τον ΟΠΑΠ στην πρώτη θέση και τον ΟΤΕ να ακολουθεί, ενώ ικανοποιητικός έχει πραγματοποιηθεί και σε Coca Cola, Jumbo, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, FF Group, MIG, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α.

Στη μετοχή του ΟΠΑΠ συνεχίζονται οι αυξημένες τοποθετήσεις (κυρίως) ξένων κεφαλαίων, με ενδεικτικό το γεγονός πως μέσω πακέτων-προσυμφωνημένων πράξεων έχουν αλλάξει χέρια τα 4,8 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 9,1 εκατ. ευρώ (στις 15:00). Οι προσυμφωνημένες πράξεις έχουν γίνει μέσω πέντε πακέτων στις τιμές 8,72-8,76 ευρώ, με τη μετοχή να κυμαίνεται στα 8,60-8,80 ευρώ.

Ακολουθεί -ως προς τον τζίρο- ο ΟΤΕ, επίσης με αυξημένες συναλλαγές στις τιμές των 8,03-8,17 ευρώ, με τη μετοχή καθηλωμένη κυρίως λόγω της αναμονής για τη διάθεση του 5% του μ.κ. Δεδομένου ότι βασικότερη παράμετρος μίας τέτοιας κίνησης είναι η μέση τιμή των τελευταίων 20 ημερών, η στασιμότητα στα πέριξ των 8 ευρώ θα πρέπει να θεωρείται φυσιολογική.

Τα αποτελέσματα του Οργανισμού αποτιμώνται θετικά από την πλειονότητα της αγοράς και αυτό αποτυπώνεται στον τζίρο των περίπου 6,2 εκατ. ευρώ νωρίτερα. Στον ΟΤΕ έχουν γίνει δύο πακέτα συνολικής αξίας 1,9 εκατ. ευρώ.

Τεχνικά η υπέρβαση των 680 μονάδων για τον ΔΤΡ και των 1.560 μονάδων για τον FTSE25 βραχυπρόθεσμα προσφέρουν μία σχετική ασφάλεια (για σήμερα-αύριο) όσον αφορά στα επίπεδα της αγοράς.

Στα 4,06-4,13 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (με το βλέμμα στα αποτελέσματα τριμήνου), στα 6,22-6,34 ευρώ η Αεροπορία Αιγαίου και στα 7,07-7,20 ευρώ της Grivalia Properties (αμφότερες ανακοινώνουν αποτελέσματα αύριο).

Στα 19,24-19,50 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, με απώλειες 0,72% φρενάρει την απόδοση των βασικών δεικτών.

Να σημειωθεί πως στις 15:30 ο τζίρος ήταν στα 35 εκατ. ευρώ και προφανώς θα ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ της χθεσινής συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v