Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο επίκεντρο (και) οι διεθνείς αγορές

Από την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων αλλά και από τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο θα κριθεί το «στοίχημα» της ανόδου στο ΧΑ. Η προσοχή στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στα αποτελέσματα των εισηγμένων. Κινητικότητα σε ΟΤΕ, ΕΛΠΕ.

Επιασε νέο ιστορικό υψηλό ο Dow Jones, σημαντικά κέρδη για Goldman Sachs και BofA. Νωρίτερα χθες στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια είχαν υποχωρήσει ελαφρώς μετά από ένα 24ωρο έντονης μεταβλητότητας. Ενδεικτικό το -0,15% του DAX στη Φρανκφούρτη, στις 10.630 μονάδες.

Στην Αθήνα, στο Χ.Α., παρότι στις δημοπρασίες «κουρεύτηκαν» τα ενδοσυνεδριακά μεγαλύτερα κέρδη, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε κατά 0,88% υψηλότερα στις 587,02 μονάδες, ο Δείκτης Τραπεζών κατά 2,51% στις 669,25 μονάδες και ο FTSE 25 κατά 0,90% στις 1.553,81 μονάδες.

Συνεδρίαση αυξημένων συναλλαγών -καθότι κινήθηκαν πολύ οι τράπεζες- και υψηλού τζίρου, καθώς ήταν αυξημένος ιδιαίτερα σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Τελικός απολογισμός: συναλλαγές 71,1 εκατ. μετοχές και τζίρος 61,2 εκατ. ευρώ, σε μία απόλυτα μεστή ενδιαφέροντος και ενεργής συμμετοχής ισχυρών χεριών συνεδρίαση.

Στις 592,33 μονάδες το «υψηλό ημέρας» για τον Γ.Δ. και εύλογο το ερώτημα εάν έχει έρθει η ώρα για μία πειστική υπέρβαση των 600 μονάδων, για την προσπάθεια επαναφοράς του Χ.Α. στα προ-Brexit επίπεδα, κάτι που στα περισσότερα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιτεύχθηκε σε διάστημα 1-2 εβδομάδων μετά τη «βουτιά» της 24ης Ιουνίου.

Αυτή τη φορά το στοίχημα θα κριθεί από την πορεία των ξένων αγορών αλλά και από τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο.

Η τάση στα κύρια ξένα χρηματιστήρια έχει μεταβληθεί και πάλι σε ανοδική, με τον S&P σε απόσταση αναπνοής από τα «ιστορικά υψηλά» του (στις 2.172 μονάδες, 2.180 η κοντινή αντίσταση, στις 2.192 μονάδες ο στόχος), με τον DAX σε δοκιμασία στην περιοχή των 10.710-10.730 μονάδων (εάν την υπερβεί, ο στόχος «βλέπει» πάνω από τις 11.000 μονάδες), ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα μπορούσε να υπάρξει άμεσα συνέχιση στην τελευταία αντίδραση.

Γι' αυτό θα χρειαστεί ξεκάθαρη εικόνα μετά το κλείσιμο και της σημερινής συνεδρίασης (σε Φρανκφούρτη και Νέα Υόρκη), καθώς στο επίκεντρο έχουν επανέλθει και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, η τάση στη Wall Street θα μπορούσε να επηρεαστεί ανάλογα (είτε ανοδικά είτε πτωτικά), με αφορμή την ανακοίνωση των ονομάτων που θα αναλάβουν τα νευραλγικά υπουργεία/θέσεις στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Το κλίμα στο εσωτερικό θα μπορούσε να διευκολύνει τους long παίκτες από τη στιγμή που το ΔΝΤ, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του έμμεσα, επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του στο «ελληνικό πρόγραμμα», προϋπόθεση που αρέσει στις «αγορές» και έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει περισσότερους traders και κεφάλαια. Η επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα, όσο και αν υποβαθμίζεται εκ του εκλογικού αποτελέσματος, δεν παύει να αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός.

Επίσης η έγκριση για συγκρότηση -επιτέλους μετά από έξι διασκέψεις των Προέδρων της Βουλής- ΕΣΡ εκτιμάται πως θα χαμηλώσει λίγο τους τόνους στο εσωτερικό, την ώρα που οι εξελίξεις από το τραπεζικό μέτωπο και δη αυτό της Εθνικής έχουν προσλάβει διαστάσεις θρίλερ.

Η χθεσινοβραδινή παρέμβαση της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης φαίνεται να μπλέκει την κατάσταση στο μέτωπο της Εθνικής, μη αποκλείοντας -σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές- ανταπάντηση από το ΤΧΣ. Ζητούμενο στην όλη υπόθεση παραμένει η στάση του SSM (και της ECB) που παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή όσα διαδραματίζονται στο εγχώριο σύστημα.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, το στοίχημα για τους traders κρίνεται στο αν -είτε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, είτε σε ένα έκτακτο EwG λίγο πριν από τις εορτές- δοθεί το «πράσινο φως» από τους δανειστές. Οι προθέσεις τους θα διαφανούν μετά την εκ νέου επίσκεψη των εκπροσώπων τους στην Αθήνα και από το αν μία καταρχήν συμφωνία με την Αθήνα θα είναι εφικτή σε αυτόν τον χρόνο.

Σενάριο στο οποίο δίνονται αρκετές πιθανότητες, κάτι που αποτυπώνεται σταδιακά και στην απόδοση των ελληνικών τίτλων και στις θέσεις που «χτίζουν» ισχυρά χέρια σε συγκεκριμένες εισηγμένες/μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Οι αυξημένες συναλλαγές των τελευταίων συνεδριάσεων κυρίως σε ΟΠΑΠ αλλά και σε ΟΤΕ παραπέμπουν περισσότερο σε θέσεις long παρά σε αναδιανομή θέσεων στα «υψηλά» ενός κύκλου.

Περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων, με κινητικότητα σε ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια, που ανακοίνωσαν χθες τα μεγέθη τρίτου τριμήνου, ενώ σήμερα οι Αεροπορία Αιγαίου και Grivalia Properties έχουν σειρά.

Να σημειωθεί πως την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται αποτελέσματα και τραπεζικών ομίλων (Κύπρου, Πειραιώς), που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν ανάλογα.

Για τον τραπεζικό κλάδο, όπως σημειώναμε στο χθεσινό σχόλιό μας: Με τράπεζες η ανοδική αντίδραση στις 11:20, η υπέρβαση των 664 μονάδων ενεργοποιεί βραχυπρόθεσμο σήμα long με πρώτη αντίσταση στις 705 μονάδες. Η στήριξη για τον ΔΤΡ ανεβαίνει στις 625 μονάδες, σημειωνόταν στο σχόλιο, θυμίζοντας πως ο κλαδικός δείκτης διαμορφώθηκε σε κλείσιμο στις 669,25 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v