Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις 580 «βολοδέρνει» ο Γενικός Δείκτης

Σε αρνητικό έδαφος η εγχώρια αγορά, με το κλίμα να επιδεινώνεται διεθνώς. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες, με Eurobank και Πειραιώς να επιμένουν ανοδικά. Πιέσεις για ΔΕΗ και Μέτκα. Περιορισμένος ο τζίρος.

Εξασθενεί η ανοδική αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε αρνητικό έδαφος περνά μετά τις 13:30 το ΧΑ.

Στο "γύρισμα" των futures στη Wall Street αποδίδεται η οπισθοχώρηση που εδώ και καιρό σημειώνεται στη Φρανκφούρτη, στο Παρίσι και στο Λονδίνο, με την Αθήνα να επηρεάζεται ανάλογα.

Από το 0,55% στο 0,13% το συμβόλαιο του S&P νωρίτερα στη Νέα Υόρκη, χαμηλότερα του Dow Jones -μετά το τελευταίο ιστορικό υψηλό-, με συνέπεια οι traders να αναδιπλωθούν και να προχωρήσουν σε επιμέρους ρευστοποιήσεις.

Μερική κατοχύρωση θέσεων μετά την αντίδραση των τελευταίων ημερών, με τις πωλήσεις να συμπαρασύρουν χαμηλότερα και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Σε μία ούτως ή άλλως άνευρη -από την αρχή- συνεδρίαση με περιορισμένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο και με εμφανή την αδυναμία να συνεχισθεί άμεσα η κίνηση πέραν των 590 μονάδων, ήταν θέμα χρόνου και αφορμής για να ενεργοποιηθούν εντολές πώλησης. Κάτι που είχε ως συνέπεια τη διόρθωση του Γενικού Δείκτη από τις 586,02 οριακά χαμηλότερα των 580 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο να χάνει περί τις 10 μονάδες από το αρχικά υψηλό των 668,73 μονάδων.

Οπως σημειωνόταν νωρίτερα, το ΧΑ είναι εγκλωβισμένο σε πλαγιοανοδικό κανάλι με βάση τις 579 και στόχο τις 599 μονάδες, πλην όμως με τον τρέχοντα τζίρο πολύ δύσκολα θα μπορούσε να υλοποιηθεί μία πειστική ανοδική κίνηση.

Το 43% του μέτριου τζίρου παραμένει επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο, ωστόσο τα σχεδόν 14 εκατ. ευρώ -λίγο πριν τις 15:00- είναι αισθητά λιγότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας (των 40 εκατ. ευρώ) αλλά και από το ζητούμενο (των 30-35 εκατ. ευρώ) που είχε αναφερθεί σε προηγούμενο σχόλιό μας.

Σε αναμονή της αποσαφήνισης των προθέσεων Τραμπ οι αγορές, με τους traders να έχουν κερδίσει ήδη ένα γύρο βραχυπρόθεσμων αποδόσεων από τα χαμηλά της Τετάρτης μέχρι τα ενδοσυνεδριακά υψηλά σήμερα.

Επιπλέον, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, η τάση στο ΧΑ επιβαρύνεται με αφορμή και τη νέα τροπή που έχει προσλάβει η υπόθεση της Εθνικής και του ΤΧΣ, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναφέρεται νωρίτερα στο μπλόκο του ΕΜΣ σε έκτακτη γενική συνέλευση.

Στις 575 μονάδες η στήριξη για τον ΓΔ, με την ευρύτερη περιοχή να έχει αναφερθεί από το προσυνεδριακό σχόλιό μας ως σημαντικό σημείο αναφοράς και καταρχήν ζητούμενο την επιβεβαίωσή της (ή όχι).

Με αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ χαμηλότερα, με πωλητές στη ΔΕΗ. Οριακές απώλειες στα 19,11 ευρώ για τη δεικτοβαρή Coca Cola, μεικτές τάσεις για ΤΙΤΑΝ (με σημαντική άνοδο στα 21,25 ευρώ), FF Group (με σημαντική υποχώρηση στα 20,05 ευρώ).

Στις 15:00 το future του S&P 500 στη Wall Street παρέπεμπε πλέον σε οριακά ανοδικό άνοιγμα του δείκτη στις 2.161 μονάδες (δέκα μονάδες χαμηλότερα απ' ό,τι νωρίτερα).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v