Σε δύο «μέτωπα» η προσοχή του ΧΑ

Στην πορεία των ξένων αγορών αλλά και στις ειδήσεις από το εσωτερικό παραμένει στραμμένη η προσοχή του ΧΑ. Στο προσκήνιο ο τραπεζικός κλάδος, με τις διοικητικές εξελίξεις σε Εθνική και Πειραιώς. Απόψε ανακοινώνονται οι αλλαγές στους δείκτες MSCI.

Μετά το τέλος συναγερμού λόγω των εκλογών στις ΗΠΑ, ζητούμενο είναι η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Στη Wall Street οι traders προσαρμόστηκαν πολύ γρήγορα στα νέα δεδομένα, μάλιστα ορισμένοι κλάδοι που εκτιμάται πως θα ευνοηθούν λόγω Τραμπ υπεραπέδωσαν ήδη στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις, στις διεθνείς αγορές, οι όποιες αναταράξεις δεν κράτησαν περισσότερο από ένα-δύο 24ωρα (σε αντίθεση με το δημοψήφισμα για το Brexit, στις 23-24 Ιουνίου), στο Χ.Α. οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές επανήλθαν πάνω από τις 580 μονάδες, αναζητώντας την κατάλληλη αφορμή και συγκυρία για να δοκιμάσουν προς τις 599 μονάδες.

Σε στοιχήματα με φόντο σε Τραμπ και... Ομπάμα αναφερόμασταν στο σχόλιό μας, την ώρα που, όπως σημείωνε ο Γιώργος Α. Σαββάκης, οι αγορές εισέρχονται σε αχαρτογράφητα νερά και στην Αθήνα η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο αναζητούν έναν καθαρό διάδρομο για το χρέος. Σε συνεργασία με το ΔΝΤ αλλά ξορκίζοντας ένα... τέταρτο μνημόνιο.

Αυτές είναι οι δύο βασικές παράμετροι επηρεασμού (και) του Χ.Α.: διεθνείς εξελίξεις και όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό μέτωπο, ξεκινώντας από τη δεύτερη αξιολόγηση, τις προσπάθειες για εύρεση μίας λύσης έστω για το βραχυπρόθεσμο πλαίσιο διαχείρισης του χρέους, μέχρι τα όσα ανησυχητικά συμβαίνουν στην Εθνική.

Σε νέα ιστορικά υψηλά ο Dow Jones, «κλειδί» για τη Wall Street ωστόσο ο S&P 500, με τους traders να συνεκτιμούν τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου.

Νωρίτερα μικτές τάσεις επικράτησαν στις ασιατικές αγορές, κατά 1,71% ενισχύθηκε ο Nikkei.

Η παράμετρος της Fed (του αν θα αποσαφηνισθεί η πρόθεση για τα επιτόκια) θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί.

Στις 582,59 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με απώλειες 7,72% από την αρχή του έτους, με τον τραπεζικό κλάδο στις 653,39 μονάδες και μεγάλη αρνητική απόκλιση 42,83%, σε αντιδιαστολή με τον FTSE 25, που στις 1.536,40 μονάδες «μετρά» συνολική διόρθωση 16,2% στο ίδιο διάστημα, για το 2016. Απόκλιση που οφείλεται στην τεράστια «ψαλίδα» μεταξύ τραπεζικών - μη τραπεζικών εισηγμένων/μετοχών, με τον τραπεζικό κλάδο να αποτελεί το «κλειδί» για το πώς θα διαμορφωθεί τελικά το 2016 για το Χ.Α.

Αν και χιλιοειπωμένο, εάν ο τραπεζικός κλάδος υπερβεί πειστικά την ευρύτερη περιοχή των 720 μονάδων, το Χ.Α. θα «κλείσει» για φέτος αρκετά υψηλότερα των 600 μονάδων, με τις μετοχές του κλάδου να πρωταγωνιστούν. Σε αντίθετη περίπτωση, θα συνεχιστεί το stock picking σε ένα Χ.Α. που θα δοκιμάζεται προς τις 650 και χαμηλότερα μονάδες.

Κρίσιμη η εβδομάδα, αφενός θα φανούν οι διαθέσεις στις ξένες αγορές όσον αφορά στη συνέχεια (ή όχι) της μετά Τραμπ αντίδρασης, αφετέρου στο εσωτερικό, με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα, ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει κάπως το σκηνικό όσον αφορά στους βασικούς καταλύτες, δηλαδή αξιολόγηση/συζήτηση για το χρέος.

Λογικά οι αγορές θα περιμένουν να δουν το νέο οικονομικό επιτελείο του Τραμπ, τη στάση του έναντι της Fed και την αντίδραση του δολαρίου, καθώς η σημαντική ενίσχυσή του τράβηξε ανοδικά τα μέταλλα, σε αντίθεση με τον χρυσό που δέχτηκε σημαντικές πιέσεις.

Στο εσωτερικό, ένας από τους σηματωρούς, η απόδοση των ελληνικών τίτλων, συνηγορεί υπέρ των long παικτών, ειδικότερα το spread του 10ετούς κατά σχεδόν 150 μονάδες χαμηλότερα παραπέμπει στη συγκρατημένη προεξόφληση νέων που αρέσουν στις «αγορές».

Κρίσιμη η συνεδρίαση και λόγω της Εθνικής, με τις εμπλεκόμενες πλευρές σε διάταξη απόλυτης μάχης. Στα εκτενή ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου καταγράφονται όλες οι πτυχές της κρίσης, την ώρα που η κυβέρνηση (διά του Αντιπροέδρου και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου βάλλουν ευθέως κατά της πλευράς Φραγκιαδάκη), ο δε SSM παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τα τεκταινόμενα. Το πώς θα επιτευχθεί η άρση του αδιεξόδου εδώ που έφτασε μένει να φανεί και ανάλογα να επηρεάσει όχι μόνο την Εθνική αλλά τον ίδιο τον κλάδο και σε σημαντικό μέρος την όλη αγορά.

Ωστόσο, σε εκκρεμότητα είναι και τα διοικητικά της Πειραιώς, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναφέρεται στη στάση του μεγαλομετόχου Πόλσον, στις σημαντικές αλλαγές στο Δ.Σ. και στον δρόμο που ανοίγει για την επιλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Κρίσιμη η εβδομάδα βεβαίως καθώς και με γνώμονα τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου θα φανεί εάν για εισηγμένες/μετοχές με διαμορφωμένη ανοδική τάση θα υπάρξει συνέχεια ή ακόμη εάν για τίτλους που ελάχιστα θέλουν για να «γυρίσουν» σε θετικό momentum, θα δοθούν οι αφορμές για να επιτευχθεί αυτό.

Ζητούμενο η επιβεβαίωση των στηρίξεων (στην ευρύτερη περιοχή των 575 μονάδων για τον Γ.Δ.) και εάν το επιτρέψουν (και) οι διεθνείς αγορές, η δοκιμή των άνω των 595 μονάδων επιπέδων.

Επίσης η βραχυπρόθεσμη τάση για ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, η επαναφορά της ΔΕΗ άνω των 3,05 ευρώ και η συνέχεια της επιλεκτικής κίνησης συγκεκριμένων μετοχών (κυρίως) από τον FTSE 25 αλλά και χαμηλότερες κατηγορίες.

Επίσης ζητούμενο, η διατήρηση του τζίρου σε επίπεδα κοντά στον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδος, στα τουλάχιστον 35 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ακόμη ότι απόψε ανακοινώνονται από τον οίκο οι εξαμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες MSCI.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v