Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στα χαμηλά ημέρας οι τράπεζες

Προς τις 580 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει πτώση άνω του 2% στο φινάλε αλλά και κέρδη 4,5% στην εβδομάδα. Ανοδικά κινήθηκαν ΟΤΕ, ΔΕΗ και Τιτάνας. Η μεταβλητότητα και τα μηνύματα για τη συνέχεια.

Μετά από το χθεσινό άλμα του Dow Jones σε νέα ιστορικά υψηλά, με βοήθεια από τις μετοχές των Τραπεζών και των Φαρμακευτικών εταιρειών, σήμερα έδειξε ότι κόπασε ο αρχικός "ενθουσιασμός" και η Επενδυτική Κοινότητα επέλεξε να τηρήσει στάση αναμονής μέχρι να ακούσει τις επίσημες προγραμματικές δηλώσεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, ενώ σε αρκετές των περιπτώσεων σημειώθηκαν και ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Με την επιφυλακτικότητα έκδηλη και τα πρόσημα μικτά στις Ευρωπαϊκές Αγορές, επόμενο ήταν και στο Χ.Α. οι λίγοι αγοραστές να "περάσουν σε δεύτερες σκέψεις", οι οποίες εντάθηκαν από την χθεσινή "ψυχρολουσία" που επεφύλαξαν οι τελικές δημοπρασίες στον Τραπεζικό κλάδο.

Ξεκινώντας από τις Ευρωπαϊκές Αγορές και σύμφωνα με αναλυτές, η σημερινή μείωση του αγοραστικού ενθουσιασμού δείχνει απόλυτα λογικοφανής, καθώς η Ευρώπη μπαίνει σε ένα δύσκολο, πολιτικά 11μηνο, με αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις να είναι καθ΄οδόν.

Υπενθυμίζεται ότι το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου 2016 στην Ιταλία, για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα ανοίξει τον κύκλο των Ευρωπαϊκών εκλογικών αναμετρήσεων, ενώ σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, πιθανή επικράτηση του "ΟΧΙ" θα οδηγήσει στην παραίτηση Ρέντσι.

Την ίδια μέρα θα διεξαχθούν οι επαναληπτικές εκλογές για την εκλογή Προέδρου στην Αυστρία.

Οι Ολλανδοί ξεκινούν την εκλογική χρονιά του 2017 με τις Κοινοβουλευτικές εκλογές στις 15 Μαρτίου.

Τον Μάιο του 2017 θα διεξαχθούν οι Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Τη "σκυτάλη" θα πάρει τον Σεπτέμβριο του 2017 η Γερμανία, για τη διεξαγωγή των Ομοσπονδιακών εκλογών.

Στο παραπάνω πολιτικό "παζλ", οι Αγορές θα πρέπει να προσθέσουν τη συνεδρίαση της Fed στις 13 - 14 Δεκεμβρίου, όπου θα φανεί εάν θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων.

Ερχόμενοι "εντός των τειχών", η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. άφησε αρνητικά μηνύματα, επιβεβαιώνοντας ότι οι εν δυνάμει πωλητές παραμένουν σε ρόλο "big brother" και συνεχίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, κατά το δοκούν, με "πεδίον δόξης λαμπρόν" τις τελικές δημοπρασίες (!)

Στα αρνητικά, η επιστροφή του τζίρου στα γνωστά επίπεδα απελπισίας, η επιστροφή της αδύναμης εικόνας στο Τραπεζικό ταμπλώ, η εξ ίσου αδύναμη εικόνα στην συντριπτική πλειονότητα των υπόλοιπων blue chips, η έλλειψη επιθυμίας του Δείκτη να "ξαναμετρηθεί" με την αποφασιστική αντίσταση των 592 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης, παρά το γεγονός ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση πραγματοποίησε μία "ανιχνευτική πτήση" μέχρι τις 592,33 μονάδες και η κατά κράτος επικράτηση των πωλητών στις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τόσο τον Τραπεζικό δείκτη (-2,37%), όσο και το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών (ΑΛΦΑ -1,89%, ΕΤΕ -2,65%, ΕΥΡΩΒ -1,7%, ΠΕΙΡ -4%), "πιάνοντας στον ύπνο" τους ελάχιστους αγοραστές, παρά την χθεσινή "προειδοποίηση" (!)

Με τα παραπάνω δεδομένα, χάθηκε και η σημαντική στήριξη των 583 μονάδων (απλός ΚΜΟ 30 ημερών) για τον Γενικό Δείκτη και όλα δείχνουν ότι από βδομάδα τα πάντα θα επανεξεταστούν από την αρχή (!)

Σημειώνεται πάντως πως στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,51%, ο δε τραπεζικός με άνοδο 4,59%. 

"Μην περιμένετε κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό από τις Τραπεζικές μετοχές, αν δεν κλείσουν τα μέτωπα διευθέτησης του χρέους και συμμετοχής των Ελληνικών ομολόγων στο 'QE' της ΕΚΤ" επανέλαβε γνωστός Ξένος Διαχειριστής, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τμήμα ανάλυσης Ιδιωτικής ΑΧΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, για τα περισσότερα Ξένα Funds "το 2017 θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά, καθώς η διαχείριση και η, απαιτούμενη, προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, θα καθορίσει και το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των Ελληνικών Τραπεζών" με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους Ξένους Επενδυτές.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης, "το Τραπεζικό Σύστημα δεν αντέχει αναίτιες αναταράξεις", τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αποδίδοντας την πλήρη ευθύνη για τη ρήξη με το ΤΧΣ στην πλευρά της Εθνικής και ζητώντας να αποκατασταθούν άμεσα οι αναγκαίες συνθήκες ομαλής συνεργασίας της διοίκησης της ΕΤΕ με το ΤΧΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ για την Εθνική έχει οριστεί για την προσεχή Δευτέρα.

Μένοντας στο ίδιο θέμα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου "ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε, κατά την διάρκεια του briefing, ότι η διοίκηση της ΕΤΕ δεν μπορεί να αγνοεί τις αποφάσεις και τις προτροπές του βασικού της μετόχου, επισημαίνοντας πως πρέπει να κλείσει άμεσα το ρήγμα στις σχέσεις της Τράπεζας με το ΤΧΣ. Η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ερμηνεύθηκε από την Αγορά ως κορύφωση της πίεσης προς τον κ. Λ. Φραγκιαδάκη για υποβολή παραίτησης, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση καθώς σε διαφορετική περίπτωση, το ΤΧΣ, ως βασικός μέτοχος, μπορεί να αναιρέσει την εμπιστοσύνη του για το σύνολο της διοίκησης, ή και του Διοικητικού Συμβουλίου. Η υποβολή, ή μη, παραίτησης από τον κ. Φραγκιαδάκη θα κρίνει και την ατζέντα της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ την προσεχή Δευτέρα".

"Το ΔΝΤ και η Ελληνική Κυβέρνηση θέλουν έναν καθαρό διάδρομο για το πώς θα πορευτεί η Ελλάδα και το πώς θα βγει από το πρόγραμμα το 2018. Συστατικό στοιχείο αυτού του διαδρόμου είναι τι ελάφρυνση χρέους πρόκειται οι Ευρωπαίοι να κάνουν και τώρα και στο μέλλον", ανέφερε σε δήλωσή του στην "Εφημερίδα των Συντακτών" ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ρούλας Σαλούρου, "ομόλογα αξίας 70 εκατ. ευρώ θα ρευστοποιήσει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) προκειμένου να καταβάλει στην ώρα τους και χωρίς περικοπές τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2016 και Ιανουαρίου 2017.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση, σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαίωσε τις πρωινές εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, που θεωρούσαν σαν επικρατέστερο σενάριο την συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης, με ζητούμενο την περαιτέρω αύξηση του τζίρου, κάτι που θα βοηθούσε στην ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 592 μονάδων.

Δυστυχώς για τους συγκρατημένα αισιόδοξους, η σημερινή εικόνα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ούτε την συνέχιση της ανόδου επιβεβαίωσε, αλλά ούτε και την χθεσινή συναλλακτική αφύπνιση διατήρησε, ενώ ο Δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο κάτω εύρος της ημερήσιας διακύμανσης και με αρνητικό πρόσημο.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από ΟΤΕ (+0,25%) και Ελληνικά Πετρέλαια (+2,17% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) έδειξαν ότι οι εισηγμένες εμφανίζουν πολύ καλή κερδοφορία και ανώτερη των εκτιμήσεων, όμως η αντίδραση της Αγοράς ήταν μάλλον "χλιαρή", ενώ σήμερα και πριν την έναρξη της συνεδρίασης ανακοίνωσε αποτελέσματα εννεαμήνου η Αεροπορία Αιγαίου (-2,89% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) τα οποία δεν έτυχαν θετικής υποδοχής από την Αγορά, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, ανακοινώνει αποτελέσματα η Grivalia Properties (+1,13%).
Συμπερασματικά, τα όποια αποτελέσματα των εισηγμένων παραμένουν σε "δεύτερους ρόλους", καθώς την θέση του "πλοηγού" συνεχίζει να διατηρεί το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

"Η μείωση της μεταβλητότητας του Γενικού Δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, συνδέεται με τους περιορισμένους όγκους συναλλαγών και την επενδυτική απραξία, εν αναμονή σημαντικών ειδήσεων σχετικά με την πορεία της Αξιολόγησης και τη διαχείριση του χρέους" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η μείωση του "ρίσκου Χώρας", όπως αποτυπώθηκε από την ανοδική τάση των τιμών των Ελληνικών ομολόγων, τις δύο τελευταίες εβδομάδες, δημιουργεί σχετική αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Ο Γενικός Δείκτης καλείται να "εκμεταλλευτεί" την αυξημένη διάθεση των επενδυτών, Παγκοσμίως, για ανάληψη ρίσκου (νέο ιστορικό υψηλό Dow Jones - σταδιακή εκροή κεφαλαίων από "ασφαλή καταφύγια", όπως ο Χρυσός και τα Κρατικά ομόλογα άριστης πιστοληπτικής αξιολόγησης).

Τα επίπεδα των 599, 605 και 620 μονάδων αποτελούν τους βασικούς ανοδικούς στόχους. Μεγάλα τεχνικά στηρίγματα εντοπίζουμε στις 568, 560 και 548 μονάδες. "Στις Αναπτυγμένες Αγορές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι τελευταίες εβδομάδες του έτους, που ιστορικά παρουσιάζουν θετική εποχικότητα, καθώς και η αντίδραση των επενδυτών στα μηνύματα που θα εκπέμψουν Fed και ΕΚΤ" εκτιμά ο υπεύθυνος Παραγώγων της Nuntius Sec.

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, άφησε μάλλον αρνητικά μηνύματα, καθώς εκτός από το κλείσιμο των δεικτών στα χαμηλά ημέρας, έκλεισαν και τα "gap" που άφησε ανοιχτά η χθεσινή συνεδρίαση, τα οποία υπό την προϋπόθεση ότι θα παρέμεναν ανοιχτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν "gap εκκίνησης", ενώ τώρα βάζουν τις προϋποθέσεις να θεωρηθούν "gap εκτόνωσης".

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό δείκτη που έκλεισε το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του χθεσινού "χάσματος" μεταξύ 665,58 και 652,91 μονάδων, αν δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 652 μονάδων, η εικόνα επιδεινώνεται εκ νέου.
Ο Γενικός Δείκτης έχασε τις 583 μονάδες και αν υποχωρήσει και χαμηλότερα των 580 μονάδων, οι αρνητικές εκτιμήσεις θα επιστρέψουν δριμύτερες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,12%) έχασε τις 1547 μονάδες που ήταν και το "stop" στο "long", αλλά και τις 1540 μονάδες και η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 1530 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Βραχύβια αποδείχθηκε η είσοδος του Γενικού Δείκτη στην ζώνη των 585 - 590 μονάδων, 'βολιδοσκοπώντας' την προηγούμενη 'υποβαστάζουσα' γραμμή ανοδικής τάσης του Σεπτεμβρίου, στις 592 μονάδες περίπου" νσύμφωνα με τον Απόστολο Μάνθο.

Επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση της εν λόγω γραμμής θα έσπρωχνε τον Δείκτη για 4η φορά πάνω στην επόμενη γραμμή αντίστασης στις 607 μονάδες.

Βέβαια μέχρι στιγμής με αυτό το τζίρο και με αυτές τις κινήσεις ανακύκλωσης των ίδιων κεφαλαίων από μια μικρή μερίδα "ενεργών κωδικών" οι τιμές άνω των 610 μονάδων θα συνέχιζαν να φαντάζουν ως "όνειρο θερινής νυκτός". Επίσης, στατιστικώς, η μακρόσυρτη επενδυτικά εκνευριστική πλάγια κίνηση του Γενικού Δείκτη με σχεδόν ανύπαρκτο τζίρο συναλλαγών, δε συγκεντρώνει τους απαραίτητους πόντους για την πραγματοποίηση μιας ανοδικής κίνησης απελευθέρωσης, καθώς κατά ένα μεγάλο ποσοστό δημιουργείται μετά από βίαια καθοδικά "peak" ρευστοποιήσεων.
Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το "γλίστρημα", εκ νέου, κάτω από τις 1550 μονάδες θα επιφέρει πτωτική κίνηση προς το επίπεδο, που εκτείνεται μεταξύ των 1500 με 1475 μονάδων.

Για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών και σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης και μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, η άρνηση διακράτησης των 660 μονάδων θα επαναφέρει τον εν λόγω δείκτη στο γνωστό καθοδικό μοτίβο τριβής των 635 μονάδων. Διαγραμματικά όσο ο Τραπεζικός Δείκτης κινείται χαμηλότερα των 680 μονάδων, τόσο θα διπλασιάζονται τα ποσοστά εκδήλωσης ενός "βίαιου φλερτ" με την πολύ ισχυρή περιοχή στήριξης των 613 μονάδων.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Η συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης θα περάσει στην Ιστορία για την μεγάλη εναλλαγή της ψυχολογίας και των διακυμάνσεων που παρατηρήθηκαν από την προσυνεδρίαση των Παραγώγων έως την λήξη των συναλλαγών, κυρίως στις Αγορές του εξωτερικού" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η επικράτηση του Ρεπουμπλικάνου Υποψηφίου από το ξεκίνημα της ροής των επίσημων αποτελεσμάτων οδήγησε σε ένα έντονο ξεπούλημα, για να ακολουθήσει μια σταδιακή ανάκαμψη μέχρι την ολοκλήρωση της καταμέτρησης και την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων που έφερε τους δείκτες στο κλείσιμο στα υψηλά ημέρας.

Οι δεύτερες αναγνώσεις για το οικονομικό πρόγραμμα του νέου Προέδρου των ΗΠΑ (μείωση φορολογικών συντελεστών, αύξηση Δημόσιων επενδύσεων κλπ) όχι μόνο δεν ανέστειλαν τις αρχικές επιφυλάξεις αλλά οδήγησαν και σε εκ νέου προσέγγιση των ιστορικών υψηλών για τον Dow Jones.

Βέβαια όλα αυτά θα κριθούν επί του πρακτέου και σε βάθος χρόνου. Ωστόσο το "κέρδος" από όλη την υπόθεση είναι η ενσωμάτωση μιας ακόμη αβεβαιότητας στις τιμές, καθώς οι Αγορές δεν έχουν να κάνουν πλέον με το ποιος θα επικρατήσει την επόμενη ημέρα στην μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη, αλλά το πως θα εφαρμόσει το προεκλογικό πρόγραμμα ο Νικητής των εκλογών το οποίο είναι μια εντελώς διαφορετική συνθήκη.

Η Ελληνική Αγορά κινήθηκε ακόμα πιο μετριοπαθώς. Οι εγχώριοι επενδυτές φαίνεται να δίνουν μεγαλύτερο προβάδισμα στις εξελίξεις της 2ης αξιολόγησης, αλλά και της συζήτησης για το χρέος.

Ενδεχομένως αυτό να αποτελεί το κύριο πλεονέκτημα έναντι άλλων Αγορών, αφού οποιαδήποτε θετική εξέλιξη σε ένα από τα δύο - ή και στα δύο- μέτωπα, θα μπορούσε να ανανεώσει το ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

Την εβδομάδα που πέρασε οι αποδόσεις του δεκαετούς Ελληνικού ομόλογου κινήθηκαν ακόμα και κάτω από το 7%, χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο γεγονός, ή δήλωση, που να αποτελεί λόγο για μια άμεση αναβάθμιση, ή αλλαγή στάσης απέναντι στο Ελληνικό χρέος.

Το τέλος της εβδομάδας βρήκε τα Ελληνικά ομόλογα να διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους και τις μετοχές να κλείνουν ελαφρώς υψηλότερα από την περασμένη Παρασκευή, βάζοντας τέλος στον "συναγερμό" της περασμένης εβδομάδας, ενόψει των Αμερικανικών εκλογών.

Δεν άλλαξε απολύτως τίποτα σε επίπεδο τεχνικής εικόνας. Μάλιστα η εβδομάδα που πέρασε είχε σχεδόν το ίδιο εύρος διακύμανσης με την προηγούμενη, διανύοντας μια απόσταση 20 μονάδων. Όπως ήταν αναμενόμενο οι βραχυχρόνιοι δείκτες (ΚΜΟ-30 ημερών) επέστρεψαν σε ανοδική τάση, χωρίς ωστόσο να μεταβάλλονται δραματικά οι πιθανότητες διαφυγής, είτε ανοδικά, είτε καθοδικά. Πλέον, το κομβικό σημείο για την διάσπαση της συσσώρευσης έχει μετακινηθεί υψηλότερα (599 μονάδες), αφού κάθε προσπάθεια που έχει πραγματοποιηθεί από τον Ιούλιο έως σήμερα έχει απλώς μετατοπίσει το σημείο οριακά. Η κίνηση παραμένει πλάγια, οι τζίροι ακόμα δεν δίνουν ισχυρές ενδείξεις για αλλαγή της δυναμικής και οι ταλαντωτές, μετά από μια σύντομη καθοδική βόλτα, επέστρεψαν στις ουδέτερες ζώνες τιμών.

Συμπερασματικά η επόμενη εβδομάδα, δεν δίνει ακόμα πληροφορίες για κάτι διαφορετικό από την έως τώρα εικόνα, οι βελτιώσεις που έχουν παρατηρηθεί θα μπορούσαν να θεωρηθούν εύθραυστες, ενώ οι πωλητές έχασαν μεγάλη ευκαιρία να πάρουν μια "μεγάλη νίκη" διασπώντας σημαντικά επίπεδα στήριξης και εκμεταλλευόμενοι την αύξηση της μεταβλητότητας στο εξωτερικό.

"Η επίσκεψη του –απερχόμενου- Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στις 15 Νοεμβρίου δεσπόζει στην ατζέντα της επόμενης εβδομάδας. Μια ημέρα νωρίτερα (14/11) θα ανακοινωθεί η πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου από την Ελληνική Στατιστική αρχή. Από πλευράς αποτελεσμάτων εννεαμήνου η Τράπεζα Κύπρου ανακοινώνει μετά το τέλος της συνεδρίασης της ερχόμενης Δευτέρας (14/11) ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς (15/11) και οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις κλείνουν με Motor Oil και Εurobank το απόγευμα της 16ης Νοεμβρίου" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν, κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Αυστραλιανό ASX 200 (+0,79%), καθώς οι προσδοκίες ότι ο Trump θα αυξήσει τις επενδύσεις σε έργα Υποδομών έχει πυροδοτήσει μόνι ράλι στα Βασικά Μέταλλα με τον Χαλκό να αναρριχάται σε υψηλό 16 μηνών και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Ινδικό Sensex 30 (-2,59%).

Σκηνές χάους επικρατούν έξω από τις Τράπεζες της Ινδίας, μετά την απόφαση του Προέδρου Ναρέντα Μόντι να καταργηθούν τα χαρτονομίσματα των 500 και 1.000 Ρουπίων (αντιστοιχούσαν στο 85% περίπου του χρήματος που βρισκόταν σε κυκλοφορία), σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με το BBC, "ορισμένες Τράπεζες ξέμειναν από ρευστό, ενώ σε άλλες χρειάστηκε η παρέμβαση της Αστυνομίας για να μπει μια τάξη στις τεράστιες ουρές πολιτών που προσπαθούσαν να ανταλλάξουν τις αποταμιεύσεις τους με νόμιμο χρήμα". Την Τετάρτη οι Τράπεζες έμειναν κλειστές για να γεμίσουν με νέα χαρτονομίσματα, μετά την ανακοίνωση της Κυβέρνησης την Τρίτη. Εν τω μεταξύ, έχουν τεθεί όρια στις αναλήψεις από ΑΤΜ.

Η απόφαση της Ινδικής Κυβέρνησης έχει πυροδοτήσει ξέφρενο ράλι στην τιμή του Χρυσού. Η τιμή του Χρυσού στη "μαύρη αγορά" της Βομβάης έχει εκτιναχτεί στις 50.000 Ρουπίες τα 10 γραμμάρια. Την ίδια στιγμή, η επίσημη τιμή του Χρυσού ενισχύθηκε σε υψηλό τριών ετών, στις 31.750 Ρουπίες τα 10 γραμμάρια, σημειώνοντας αύξηση 900 Ρουπίων σε μία ημέρα.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, "η Ιαπωνική Οικονομία, πιθανότατα, αναπτύχθηκε μετρίως στη διάρκεια των τριών μηνών μέχρι το Σεπτέμβριο, χάρη στην αύξηση των εξαγωγών και παρά τις υποτονικές δαπάνες Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών", σύμφωνα με εκτίμηση 20 οικονομολόγων της Wall Street Journal. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν εκτιμάται πως αναπτύχθηκε κατά 0,9% το τρίτο τρίμηνο, σε ετήσιους όρους. Αυτό θα σηματοδοτήσει το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης, δηλαδή το μεγαλύτερο σερί ανάπτυξης για την Ιαπωνία εδώ και τρία χρόνια. Τα επίσημα στοιχεία αναμένονται τη Δευτέρα το πρωί.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απηύθυνε έκκληση να συνεχιστούν οι προσπάθειες για ενίσχυση των Τραπεζών μετά την κρίση του 2008, ενώ επανέλαβε ότι τα επίπεδα του Παγκόσμιου χρέους πρέπει να μειωθούν για να γίνουν πιο ανθεκτικές οι Οικονομίες. Ο ίδιος υπογράμμισε πως το χρέος είναι στο υψηλότερο επίπεδο μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε πως τα χαμηλά επιτόκια έχουν δώσει σε κάποιες Χώρες τη δυνατότητα να αναβάλλουν την εφαρμογή αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. "Μπορείς να αγοράσεις χρόνο με τον τρόπο αυτό, αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της ανάπτυξης δεν βελτιώνονται" ανέφερε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Δημόσιων Γερμανικών Τραπεζών.

Ακόμη περισσότερο αυξήθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Οκτώβριο, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδά του από τον Οκτώβριο του 2014. "Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,2% τον Οκτώβριο σε σχέση με το Σεπτέμβριο, καθώς και 0,8% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2015", ανακοίνωσε η "Destatis". Το ποσοστό του πληθωρισμού ήταν το Σεπτέμβριο 0,7%.

"Οι προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας σκιάζονται από έναν τόνο αβεβαιότητας μετά τις Αμερικανικές εκλογές και το δημοψήφισμα του 'Brexit', αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει μεγάλος οικονομικός αντίκτυπος στη Γερμανική Οικονομία βραχυπρόθεσμα", όπως ανακοίνωσε σήμερα το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν διαμορφώθηκε στις 91,6 μονάδες τον Νοέμβριο από 87,2 τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί οριακά στις 87,5 μονάδες.

Περισσότερα από $1 τρισ. "εξαϋλώθηκαν" από την αξία των ομολόγων Παγκοσμίως αυτή την εβδομάδα, καθώς οι πολιτικές του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ θεωρείται πως θα οδηγήσουν σε αύξηση των δαπανών και του πληθωρισμού.

"Η κεφαλαιοποίηση του δείκτη της Παγκόσμιας Αγοράς ομολόγων διολίσθησε κατά $450 δισ. την Πέμπτη, μετά από τέσσερις ημέρες συνεχόμενης πτώσης που έφεραν τις συνολικές απώλειες πάνω από το $1 τρισ., για δεύτερη μόλις φορά μέσα σε δύο δεκαετίες", σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch που επικαλείται το Bloomberg.
"Η Χρηματιστηριακή Αγορά θα βρίσκεται υψηλότερα σε 10, 20, 30 χρόνια από τώρα. Θα ήταν υψηλότερα και με τη Χίλαρι και θα είναι και με τον Τραμπ", ανέφερε ο Γουόρεν Μπάφετ, πρόεδρος της Berkshire Hathaway, σε συνέντευξή του στο CNBC.

"Μπορεί οι επενδυτές να 'έτρεξαν' προς τις μετοχές μετά την είδηση για νίκη του Donald Trump, στις Προεδρικές εκλογές, αλλά την όρεξή τους θα πλήξει η μεταβλητότητα που περιβάλλει τις πολιτικές του νέου Προέδρου", σημειώνει η UBS.
Οι μετοχές εταιρειών Υποδομής, Εξόρυξης, Μετάλλων και Τραπεζών έχουν ωφεληθεί από τις δεσμεύσεις του Trump να δαπανήσει ένα $τρισ. για να τονώσει την ανάπτυξη, να μειώσει τους εταιρικούς φόρους και να περιορίσει τους ρυθμιστικούς κανονισμούς. Σύμφωνα με τη UBS Wealth Management, υπάρχει "απόλυτη αξία στις μετοχές" και οι Αγορές το έχουν καταλάβει.

Ωστόσο, αν και οι μετοχές δεν θεωρούνται "και τόσο ακριβές", ο παράγοντας της αβεβαιότητας μπορεί να επηρεάσει το πού οι επενδυτές θα τοποθετήσουν τα χρήματά τους, τους ερχόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον οίκο "τις Αγορές τις περιμένει περίοδος υψηλότερης μεταβλητότητας, διότι οι επενδυτές δεν 'γνωρίζουν' ούτε τον Donald Trump, ούτε την μετά 'Brexit' εποχή".

Επιστροφή στο ΧΑ

Η Bank of America διατηρεί την θετική άποψη για τις προοπτικές του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, ενώ επαναδιατυπώνει την τιμή - στόχο των 12 ευρώ και τη σύσταση "Buy" για τη μετοχή. Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι ο Οργανισμός βρίσκεται σε πολύ καλή θέση ώστε να επωφεληθεί από την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας.

Στα 159,1 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της Motor Oil στο εννεάμηνο, καταγράφοντας πτώση 26%, προβλέπει η Piraeus Securities. Για το γ΄ τρίμηνο τα κέρδη του ομίλου προβλέπεται να ανέλθουν στα 58,1 εκατ. σημειώνοντας πτώση της τάξης του 26%. Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή - στόχο των 13,5 ευρώ και τη σύσταση "outperform" για τη μετοχή της εταιρείας. Η εισηγμένη ανακοινώνει αποτελέσματα εννεαμήνου στις 16 Νοεμβρίου.

Στα 131 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα μετά φόρων κέρδη της Eurobank στο εννεάμηνο, προβλέπει η IBG σε έκθεσή της. Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 1,162 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της χρηματιστηριακής τα κέρδη της Eurobank θα ανέλθουν στα 24 εκατ. το γ΄ τρίμηνο. Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή - στόχο των 0,53 ευρώ και τη σύσταση "Buy" για τη μετοχή της Eurobank. Η Τράπεζα ανακοινώνει αποτελέσματα εννεαμήνου στις 16 Νοεμβρίου.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και στα "υπόλοιπα" των τεχνικών ενδείξεων, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έκλεισε, εξ ολοκλήρου, τα χθεσινά τεχνικά "χάσματα" για Γενικό Δείκτη (584,59 - 583) και FTSE25 (1545,06 - 1544,15) και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν αποτελεί.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με εναλλαγές προσήμων αναρριχόμενος μέχρι τις 589,54 μονάδες (+0,43%), όμως μετά τις 12.20 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 583,81 (-0,55%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 583,87 (-0,54%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση τις 582,59 μονάδες (με χαμηλό τις 582,52), σημειώνοντας ημερήσιες απώλειες 0,75%.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 35,3 εκατ. από τα οποία τα 0,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και Τιτάν δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Από την άλλη, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Eurobank, Jumbo, Εθνική, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου και Ελλάκτωρ.

Ελάχιστα τα "θετικά νέα" από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Κορρές (+2,12%), νέα ανοδικά 9 ετών και πλέον για τα Πλ. Θράκης (+1,05%), ο Άβαξ (+2,35%) επιχείρησε αντίδραση στην πλαγικαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,518 ευρώ (κλείσιμο 14/10), ενώ για τους "λάτρεις της αδρεναλίνης" υπάρχει και η Unibios (+4,14%).

Κακή η τελική εικόνα με 38 ανοδικές μετοχές, έναντι 55 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένονται τα κλιμάκια των Θεσμών, για να συνεχιστεί η δεύτερη αξιολόγηση και η επίσκεψη Ομπάμα. Το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν οι εξαμηνιαίες αλλαγές στο δείκτη της Morgan Stanley ενώ την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν στην Αγορά Παραγώγων τα συμβόλαια του Νοεμβρίου.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν νεότερη μείωση στα συμβόλαια του δείκτη και να αυξάνονται στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (74.845 συμβόλαια), λόγω Εθνικής.

Στα 5.175 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 828, 523 για τον Νοέμβριο και 305 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.548,75) κινήθηκε μεταξύ 1.539 και 1.559,25 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, γύρισε σε υποτίμηση στο 0,80%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 ΟΠΑΠ, 5.000 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (2.619), Eurobank (4.852), Πειραιώς (7.623), Εθνική (56.197), MIG (1.555), ΟΤΕ (559), ΔΕΗ (251), ΟΠΑΠ (496), Ελ. Πετρέλαια (274).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (1.858.064 τεμ.) και Eurobank (2.110.051 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v