Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αψιμαχίες» αγοραστών-πωλητών στο ΧΑ

Ηπιες απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 585 μονάδων. Πτώση σημειώνουν ΟΠΑΠ, Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, Aegean. Με κέρδη ΟΤΕ, ΕΛΠΕ. Σταθεροποιητικά η Alpha Bank. Mέτριος ο τζίρος.

Σε κλίση οι αγορές, με τα συμβόλαια στη Wall Street να παραπέμπουν σε πτωτικό ξεκίνημα, με ενδεικτικό το -0,48% για τα futures του S&P στις 2.156 μονάδες.

Υπερισχύουν οι πωλητές στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε άνοδο τα spreads ομολόγων της Ιταλίας, υποχώρηση του χρυσού, σταθεροποίηση του Brent, καθώς στη δεύτερη συνεδρίαση μετά την εκλογή Τραμπ, στις αγορές επιχειρείται να βρεθούν σημεία ισορροπίας και στηρίξεις για τη συνέχεια.

Επιστρέφει η αβεβαιότητα στις ευρωαγορές, σημείωνε νωρίτερα το Euro2day.gr, καθώς η προσοχή των traders επανέρχεται στο Brexit, σε μία συγκυρία που η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων διευκολύνει το stock picking.

Σε αυτό το περιβάλλον και στο Χ.Α. οι πωλητές έχουν προβάδισμα, κάτι που αποτυπώνεται στην κλίση του Γενικού Δείκτη. Στις 12:15 πέρασε σε αρνητικό έδαφος, όπου και παρέμενε μέχρι πριν από λίγο, «δοκιμάζοντας» την περιοχή των 585-580 μονάδων.

Σε αρνητικό πρόσημο έχει γυρίσει ο τραπεζικός κλάδος, με ρευστοποιήσεις θέσεων μετά τις 12:15-12:30, σε μία εμφανή προσπάθεια αρκετών traders να «κλειδώσουν» τις όποιες βραχυπρόθεσμες αποδόσεις τους.

Οπως σημειωνόταν στο προηγούμενο σχόλιό μας, στα -αρχικά επίπεδα- της αγοράς, σήμερα τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αρκετοί traders «κλειδώνουν» ή μειώνουν βραχυπρόθεσμες θέσεις τους, καθώς μετρούν σημαντικά κέρδη. Στις 10.665 μονάδες ο DAX καταγράφει θετική απόδοση 2,83% σε διάστημα εβδομάδας, στις 2.167 μονάδες ο S&P έχει κέρδη 3,31% στο ίδιο διάστημα.

Συνεπώς φυσιολογική η στάση των traders να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους, κάτι που επιχειρείται εν μέρει και στο Χ.Α., με προσεκτικές κινήσεις από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης.

Οσον αφορά στα επιμέρους, σημειωνόταν πως στις 586,95 μονάδες ο Γ.Δ. σημειώνει θετική απόδοση 0,90% σε διάστημα εβδομάδος, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο που στις 672 μονάδες καταγράφει κέρδη 5,95%, με την Alpha Bank στο 1,60 ευρώ να εμφανίζει τη μεγαλύτερη απόδοση (7,38%) έναντι των άλλων συστημικών. Επίσης, η Πειραιώς στο 0,151 ευρώ ενισχύεται 6,34% σε διάστημα εβδομάδας, η Εθνική στο 0,19 ευρώ (με 6,11%) και στο 0,534 με 5,12% η μετοχή της Εθνικής.

Στο διάστημα που μεσολάβησε η μερική κατοχύρωση θέσεων εντάθηκε, με συνέπεια την υποχώρηση για τις 18 από τις 25 μετοχές του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στις 1.543 μονάδες με απώλειες 0,69% ο FTSE 25, καθώς οι short σταδιακά μετά τις 13:15 ενέτειναν τις κινήσεις τους.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με το 31% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με την Εθνική στο επίκεντρο των πωλητών. Αντίθετα στη μετοχή της Alpha Bank υπερισχύουν οι αγοραστές έως το 1,60 ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ με κατοχύρωση κερδών στον Οργανισμό, με τη μετοχή να διορθώνει προς τα 8,47 ευρώ, την ώρα που στον ΟΤΕ γίνονται αγορές στα 8,08 ευρώ. Η ψαλίδα μεταξύ των μετοχών που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες εκτιμάται πως σταδιακά θα κλείσει καθώς θα μεταφέρεται ρευστότητα από τη μια μετοχή στην άλλη.

Στα 3-2,95 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, στα 6,28-6,08 ευρώ ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου, με την αγορά να αποτιμά επιφυλακτικά τα αποτελέσματα τριμήνου και τις επιφυλακτικές δηλώσεις της διοίκησης για το σύνολο της χρήσης.

Σε θετικό έδαφος η Grivalia (κυρίως λόγω των αποτελεσμάτων τριμήνου), τα Ελληνικά Πετρέλαια (ενισχύεται η μετοχή μετά την επιβεβαίωση της διοίκησης για διανομή μερίσματος), η ΕΧΑΕ, η ΜΕΤΚΑ, οι δεικτοβαρείς Τιτάν και FF Group και ο ΟΤΕ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν Πλαστικά Θράκης (σχετική ανάρτηση νωρίτερα στον Εκηβόλο), Κορρές, MIG, MLS.

Στις 13:30 είχαν αλλάξει χέρια 17,8 εκατ. μετοχές, με τζίρο 15,1 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v