Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισορροπεί στις 585 μονάδες το Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε μέτρια επίπεδα. Στο +3% η μετοχή της Πειραιώς. Ανοδο καταγράφουν Alpha, Eθνική, Eurobank. Πτώση καταγράφουν Viohalco, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Απόψε ανακοινώνονται οι αλλαγές στους δείκτες MSCI.

Ανοδικό ξεκίνημα στην Ευρώπη, πάνω από τις 585 μονάδες το ΧΑ. Η εκτίμηση των αναλυτών πως οι πολιτικές Τραμπ θα οδηγήσουν σε υψηλότερο πληθωρισμό ενισχύουν βραχυπρόθεσμα τις θέσεις των long, κάτι που αποτυπώνεται ήδη στα futures στη Wall Street.

Ενδεικτικά, σε άνοιγμα από τις 2.173 μονάδες (0,52%) παρέπεμπε νωρίτερα το συμβόλαιο του S&P 500, με τις κινήσεις των traders να διαμορφώνονται ανάλογα και με τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.

Προς τις 10.800 μονάδες ο DAX (1,15%), στις 4.552 ο CAC (1,52%) και κατά 1,15% υψηλότερα στις 6.806 μονάδες ο FTSE100. Στις 14,63 το S&P 500 VIX κατά 3,25% υψηλότερα, ενώ υποχωρεί στα 1.216,65$ ο χρυσός.
Σταθερή στα 44,70$ η τιμή του Brent, ανοδικά η απόδοση των ευρωπαϊκών ομολόγων, στο 1,0753 η σχέση EUR/USD.

Σε αυτό το βραχυπρόθεσμο περιβάλλον και στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με αγορές στις περισσότερες μετοχές του δείκτη, με προσεκτικές κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο, με την Εθνική εύλογα στο προσκήνιο.

Σε μέτρια επίπεδα τόσο η ταχύτητα/ροή συναλλαγών όσο ηκαι  μεταβλητότητα βασικών δεικτών-μετοχών καθώς ζητούμενο σε αυτή τη φάση της αγοράς είναι καταρχήν η διασφάλιση των μετόπισθεν (εν προκειμένω της περιοχής των 575 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη).

Προς τις 660 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών (με άνοδο 1,20% που ενισχύει σε 4,38% τα εβδομαδιαία κέρδη του), με το 58% του μέτριου τζίρου αρχικά στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών.

Στο επίκεντρο η Εθνική, στη μετοχή της οποίας είχαν πραγματοποιηθεί οι περισσότερες συναλλαγές και ο μεγαλύτερος τζίρος, με την Alpha Bank να ακολουθεί και την Πειραιώς, τρίτη, να έπεται. Είναι προφανές πως στα δύο ανοιχτά (διοικητικά) μέτωπα του κλάδου (Εθνική και Πειραιώς) επικεντρώνεται η προσοχή τόσο του εγχώριου συστήματος όσο (και κυρίως) των δανειστών (ειδικότερα του SSM), με τις εξελίξεις να επηρεάζουν προφανώς και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Να συνεκτιμηθεί πως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, με τη δεύτερη διαπραγμάτευση σε εξέλιξη, εκτός από τις... εκκρεμότητες στις τράπεζες, σε εκκρεμότητα είναι και τα διοικητικά του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή δύο σημαντικά ζητήματα για τους δανειστές.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως αυτές οι εκκρεμότητες -κυρίως αυτή των τραπεζών/ΤΧΣ- θα έπρεπε να είχαν επιλυθεί... χθες και ότι από τον χρόνο και τον τρόπο άρσης τους ενδεχομένως να διευκολυνθεί (ή δυσχεράνει) η ίδια η διαδικασία της αξιολόγησης.

Πρακτικά στην αγορά επικρέμαται αυτό το βαρίδι των εκκρεμοτήτων, γεγονός που καθιστά επιφυλακτικούς τους ξένους traders.

Προσεκτικές οι κινήσεις των traders σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και σε τίτλους που έμμεσα θα μπορούσε να βρεθούν στο προσκήνιο, με αφορμή την εξαμηνιαία αλλαγή στους δείκτες MSCI, που θα ανακοινωθούν απόψε το βράδυ.

Υπενθυμίζεται πως στους δείκτες συμμετέχουν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, FF Group και ΤΙΤΑΝ.

Με αυξημένες συναλλαγές στα 5,10 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 21 ευρώ ο ΤΙΤΑΝας, στα 19,30 ευρώ η δεικτοβαρής Coca Cola.

Κινητικότητα στον όμιλο Viohalco, θυμίζοντας πως την επόμενη Τετάρτη (23/11) η διοίκηση παρουσιάζει το πρόγραμμα της ενοποίησης Σωληνουργείων/Καλωδίων, δηλαδή του νέου σχήματος Cenergy.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v