Γιατί το ΧΑ «βλέπει το ποτήρι μισοάδειο»

Κάτω από τις 580 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης, με κύριο χαρακτηριστικό την επιστροφή στην... εσωστρέφεια. Πτώση τζίρου και «αδιαφορία» για τα νέα υψηλά στις αγορές. Κράτησε μικρά κέρδη η Eurobank. Πιέσεις για Μέτκα, Jumbo. Ποιες small caps εμφανίζουν κινητικότητα.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης (10/11) ο Τραπεζικός δείκτης, κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 686,92 μονάδες (+5,21%), στις 17.00 βρέθηκε 683,98 (+4,76%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών "σπρώχτηκε" στις 669,25 μονάδες, με τελικά κέρδη 2,51% (!)

Στην ίδια συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Αναρριχήθηκε μέχρι τις 592,33 μονάδες (+1,79%) - στις 592 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών - στις 17.00 βρέθηκε στις 590,94 (+1,55%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών γλίστρησε στις 587,02 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,88%.

Στα κυριότερα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης της Παρασκευής, η επιστροφή του τζίρου στα γνωστά επίπεδα απελπισίας, η επιστροφή της αδύναμης εικόνας στο Τραπεζικό ταμπλό, η εξ ίσου αδύναμη εικόνα στην συντριπτική πλειονότητα των υπόλοιπων blue chips και η έλλειψη επιθυμίας του Δείκτη να "ξαναμετρηθεί" με την αποφασιστική αντίσταση των 592 μονάδων.

Την απόλυτη επιβεβαίωση για την δριμεία επιστροφή της εσωστρέφειας την έφεραν οι τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τόσο τον Τραπεζικό δείκτη (-2,37%), όσο και το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών (ΑΛΦΑ -1,89%, ΕΤΕ -2,65%, ΕΥΡΩΒ -1,7%, ΠΕΙΡ -4%), "πιάνοντας στον ύπνο" τους ελάχιστους αγοραστές!

Με τα παραπάνω δεδομένα, χάθηκε και η σημαντική στήριξη των 583 μονάδων (απλός ΚΜΟ 30 ημερών) για τον Γενικό Δείκτη, καθώς εκτός των Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ και Jumbo.

Σήμερα και λόγω του θετικού προσήμου των Ευρωπαϊκών δεικτών, το Χ.Α. ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, με τον Γενικό Δείκτη να αναρριχάται μέχρι τις 586,02 μονάδες (+0,59%) και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών μέχρι τις 668,73 (+2,35%), όμως η συνέχεια, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές, με το Χ.Α. να "δηλώνει" αδυναμία να ακολουθήσει τους Ευρωπαϊκούς δείκτες, να αγνοεί επιδεικτικά την αρχική εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου και να παραμένει στην γνωστή συναλλακτική απαξίωση (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων).

Πιο συγκεκριμένα, ανοδικά κινήθηκε το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ. Σε τριμηνιαία βάση (έναντι β' τριμήνου 2016) παρουσιάζει αύξηση 0,5%, ενώ σε ετήσια (έναντι γ' τριμήνου 2015) σημειώνει αύξηση 1,5% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις αναλυτών στο Bloomberg, οι οποίοι κατά μέσο όρο ανέμεναν αύξηση ΑΕΠ 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 0,4% σε ετήσια.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα μηνύματα των τελευταίων συνεδριάσεων, ακόμα και αν ισχύει, στον απόλυτο βαθμό, η άποψη του Μάνου Χατζηδάκη (Beta Sec.) σύμφωνα με την οποία "το Χ.Α. είναι ένα 'Περιφερειακό story' και έτσι θα συνεχίσει να κινείται, υποαποδίδοντας των Διεθνών Αγορών. Τα κυρίαρχα θέματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία του Χ.Α., είναι η δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος", η επιφυλακτική εικόνα - αρνητική αυτονόμηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να "βλέπει" τις 600 μονάδες σαν ανυπέρβλητο εμπόδιο, ακόμα και αν για τα Ξένα Funds, ο εγχώριος Τραπεζικός κλάδος παραμένει έξω από το "επενδυτικό τους κάδρο", καθώς, σύμφωνα με αυτούς, το σενάριο για νέες κεφαλαιακές ανάγκες παραμένει απόλυτα ισχυρό, οφείλει να δημιουργήσει έντονους προβληματισμούς στους επαγγελματίες του χώρου.

Εκτός και αν ορισμένοι από τους ενεργούς παίκτες, "προετοιμάζονται" για επερχόμενες αρνητικές εκπλήξεις, από την βραδινή, εξαμηνιαία, αναθεώρηση των δεικτών του MSCI, που μπορεί να μην έχει αλλαγές στην σύνθεση, όσον αφορά την συμμετοχή των Ελληνικών τίτλων, αλλά να έχει αξιοπρόσεκτες αλλαγές στις σταθμίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι μεταβολές στους δείκτες θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το πέρας της συνεδρίασης της 30ης Νοεμβρίου, ενώ στον MSCI Greece Standard συμμετέχουν οι μετοχές: ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Folli Follie Group, Jumbo και Τιτάνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών ο Τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας με ημερήσιες απώλειες 0,75% και ο Γενικός Δείκτης πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας και στο χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων έξι συνεδριάσεων, καθώς έχασε και το ψυχολογικό όριο των 580 μονάδων!

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Πρωτοβουλίες για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης προτίθεται να αναλάβει, τις επόμενες ημέρες, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, δείχνοντας ότι δεν είναι στις άμεσες προθέσεις του η υποβολή παραίτησης.

Μένοντας στο ίδιο θέμα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου "Να αποφευχθεί η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης στην Εθνική Τρ., σε αυτή τη φάση, συστήνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με επιστολή του, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), προκρίνοντας την αναγκαιότητα της συστημικής ευστάθειας".
Από την άλλη συνεχίζεται η "νηοπομπή" πωλήσεων στα Κρατικά ομόλογα, που ξεκινά από τις ΗΠΑ και επεκτείνεται και στην Ευρωπαϊκή Αγορά ομολόγων.

Σύμφωνα με αναλυτές, η συνεχιζόμενη αύξηση των αποδόσεων, των Κρατικών ομολόγων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών περίμενε νίκη Clinton, άρα και υποχώρηση του Δολαρίου και η αναστροφή της τάσης (λόγω νίκης Trump) βρήκε τους περισσότερους παίκτες με μειωμένες θέσεις στο Αμερικανικό Νόμισμα, το "short covering" που ακολουθεί δίνει νέα "καύσιμα" ανόδου στο Δολάριο, πιέζοντας σχεδόν το σύνολο των Εμπορευμάτων, με τον Χρυσό να υποχωρεί σε χαμηλά 5μηνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο κύμα πωλήσεων, σήμερα, δείχνει να επηρεάζει και τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετους να αναρριχάται στο 6,78%.

"Τα Κρατικά ομόλογα, Παγκοσμίως, διολισθαίνουν λόγω των εκτιμήσεων πως ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα δώσει ώθηση στον πληθωρισμό, όμως υπάρχει μια Χώρα που μέχρι στιγμής δεν ακολουθεί το ρεύμα. Η Ελλάδα" αναφέρει το Bloomberg.

Οι αποδόσεις των Ελληνικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλό πέντε μηνών την Παρασκευή, ένδειξη ότι μειώνεται το ρίσκο που σχετίζεται με τον εν λόγω τίτλο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, "τα Ελληνικά κρατικά ομόλογα κινούνται ανοδικά εν μέσω αισιοδοξίας ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης της Χώρας, παρά τις αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους που έχουν 'κλείσει την πόρτα' των διεθνών Αγορών ομολόγων για τους Ελληνικούς τίτλους εδώ και περισσότερο από δυο χρόνια. Ωστόσο, η υπεραπόδοση του Ελληνικού χρέους έρχεται αφού η Χώρα έχασε το Παγκόσμιο ράλι, στον απόηχο του Βρετανικού δημοψηφίσματος τον Ιούνιο, κάτι που τονίζει πως η Ελλάδα τείνει να λειτουργεί ως 'αουτσάιντερ".

"Στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου μετά τον Μπιλ Κλίντον το 1999, η Αθήνα ελπίζει πολλά, πάρα πολλά. Η κοινά εκπεφρασμένη επίσημη προσδοκία συνοψίζεται στο ότι ο Ομπάμα θα ζητήσει μείωση του χρέους και έτσι θα διευκολύνει την Ελληνική Κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που επιδιώκει επί του θέματος. Όμως στην απόφαση για την ελάφρυνση χρέους δεν έχει λόγο ένας Αμερικανός Πρόεδρος, ακόμη λιγότερο ένας απερχόμενος, πόσο μάλλον που το ΔΝΤ δεν θα σήκωνε τις απώλειες που θα έφερνε ένα τέτοιο 'δώρο' για τους Έλληνες. Και επειδή τον οικονομικό και πολιτικό λογαριασμό, σε μια τέτοια περίπτωση, θα τον πλήρωναν οι Ευρωπαίοι στην Ευρωζώνη, δεν θέλουν καμιά ανάμειξη των Αμερικανών, όπως πολλές φορές αναγκάστηκαν να πουν στους δύο Υπουργούς Οικονομικών των ΗΠΑ" γράφει η Γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, "αστόχησαν" στις πρωινές τους προβλέψεις οι εγχώριοι αναλυτές, που θεωρούσαν σαν πιθανή την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, με την βοήθεια του διεθνούς κλίματος, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες της Παρασκευής, ή μέρος αυτών και ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει με κλεισίματα υψηλότερα των 583 μονάδων.

Συμπερασματικά, στο Χ.Α. επιβεβαιώνεται στον απόλυτο βαθμό το χρηματιστηριακό αξίωμα σύμφωνα με το οποίο "οι Αγορές ανεβαίνουν με λεφτά και πέφτουν με χαρτιά" και αν με "χαρτιά" έχουν μείνει αρκετοί, το χρήμα που συνεχίζει να ανακυκλώνεται στο Χ.Α. είναι ελάχιστο και όσοι παραμένουν εκτός Αγοράς, προτιμούν να περιμένουν τις εξελίξεις, παρά να "στοιχηματίσουν" και για πολλοστή φορά να βρεθούν εκτεθειμένοι (!)

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., η εικόνα δείχνει αργά επιδεινούμενη.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,14%), δίνει σήμα επανεισόδου με κατοχύρωση των 1595 μονάδων, ενώ αν χαθεί η στήριξη των 1520 - 1510 μονάδων, μπορεί να "ανοίξει η καταπακτή" προς τις 1460 μονάδες.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 579 και 570 μονάδες και οι πρώτες αντιστάσεις στις 583 και 592 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει σημειωθεί τόσο στενό εύρος τιμών για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό συνηγορεί για πιθανή κίνηση εκτόνωσης, με την πρώτη σημαντική αφορμή. Ο τζίρος παραμένει χαμηλός κάτι που δεν βοηθάει σε λήψεις αποφάσεων.

Από τις μετοχές του FTSE25, μεγάλη προσοχή χρειάζεται το σημερινό -4,71% για την Μέτκα, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολούθησαν οι Jumbo, Folli Follie Group.

Μόνο ο Τιτάνας με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων και με μικρότερα κέρδη οι Viohalco (+1,54% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), EEE (+1,52%) και Μυτιληναίος (+1,77%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ο Νηρέας (+1,27%) προσπάθησε να αντιδράσει μετά από τέσσερις αμετάβλητες συνεδριάσεις και πέντε πτωτικές, αλλά βρήκε αυξημένη προσφορά, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Παπουτσάνη (+1,74%), αποτέλεσμα "ανοιχτών" εντολών αγοράς και με το "bid" των αγοραστών σημαντικά χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, ενώ με απώλειες 2,6% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση τα Πλ. Θράκης μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Ηλίας Ζαχαράκης

"Η Αγορά περιμένει ένα νέο που θα μπορούσε να της δώσει ελπίδα για ανάκαμψη της Οικονομίας" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η επίσκεψη του Ομπάμα μόνο τυχαία δεν είναι, μιας και θέλει να υπάρξει ισορροπία στην Περιοχή με το Μεταναστευτικό, ενώ παράλληλα θέλει να δοθεί και λύση ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρώπη.

Από την άλλη η Κυβέρνηση ξέρει ότι αν θέλει να πετύχει κάτι σε σχέση με το χρέος, έστω και μεσοβέζικο χρονικά, θα πρέπει να κλείσει το θέμα αξιολόγηση. Αν δεν τα καταφέρει δεν θα μπορέσει να σταθεί στην εξουσία και θα αναγκαστεί και πάλι να οδηγήσει την Χώρα στις κάλπες.

Το Ελληνικό 10ετές spread τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει πάρει την κατιούσα έχοντας χάσει πάνω από το 150 μονάδες και πλέον βρίσκεται κάτω από τις 700 μονάδες θυμίζοντας ότι στις Αγορές βγήκαμε το 2014 με τιμές λίγο κάτω από το 500. Το γεγονός από μόνο του δεν λέει κάτι, παρόλα αυτά συνήθως ένα γράφημα τιμών προεξοφλεί ένα γεγονός, ή μία είδηση.

Πλέον οι Αγορές περιμένουν να δουν την πολιτική του Τραμπ αλλά και το νέο του Οικονομικό Επιτελείο.
Φαίνεται πως το κλείσιμο του χρόνου είναι ικανό να δώσει ένα νέο στην Αγορά που θα μπορούσε να την ξεκολλήσει από την "λάσπη" του τελευταίου διαστήματος.

Σε περίπτωση που συνεχίζουμε να "σερνόμαστε" χωρίς μεταρρυθμίσεις και με κωλυσιεργίες, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Οικονομία μπορεί να πάει και χειρότερα.

Η εμπιστοσύνη συνεχίζει να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, με την Κυβέρνηση να χρειάζεται πολύ δουλειά αν θέλει να αναστρέψει το κλίμα. Ιδιαίτερες επιλογές δεν υπάρχουν, μιας και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, ή οι εκλογές είναι οι δύο δρόμοι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Αγορά από την μία θα χαιρετήσει και από την άλλη δεν φοβάται.

"Το 2017 είναι ικανό να μας βάλει σε μία ανοδική πορεία, σαν Οικονομία και πλέον μένει να δούμε με τι ρυθμούς θα μπορούσαμε να κινηθούμε" τονίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

-Πέτρος Στεριώτης

"Το διάγραμμα τιμών των 5 τελευταίων μηνών επιβεβαιώνει την αργή ανοδική προσπάθεια του Γενικού Δείκτη να διορθώσει τις μισές περίπου από τις απώλειες του αρνητικότατου Ιουνίου, ο οποίος 'σημαδεύτηκε' από την ψήφο υπέρ του 'Brexit" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Και ενώ πολλοί Ευρωπαϊκοί δείκτες καταγράφουν νέα υψηλά μηνών, ο Γενικός Δείκτης δεν δείχνει να έχει - μέχρι σήμερα τουλάχιστον - τη δυναμική για το κάτι παραπάνω. Οι 600 μονάδες συνεχίζουν να αποτελούν τον επόμενο  σημαντικό - διακαή πόθο των αγοραστών, αλλά οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών, σε συνδυασμό με την έλλειψη ειδησεογραφίας που θα δημιουργήσει αισιοδοξία σχετικά με τον Τραπεζικό κλάδο και τα μακροοικονομικά της Χώρας, συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την Αγορά.

Σε διεθνές επίπεδο, η άνοδος των αποδόσεων που προσφέρουν στη λήξη τους τα Κρατικά ομόλογα "χαμηλού ρίσκου" αναμένεται να αυξήσει τον ανταγωνισμό της προσέλκυσης κεφαλαίων από τις μετοχικές Αγορές, τη
στιγμή που αυτές διατηρούν το ανοδικό τους momentum. Βραχυπρόθεσμα, οι επενδυτές συνεχίζουν τις επιθετικές ρευστοποιήσεις σε Χρυσό και Πετρέλαιο, στρεφόμενοι στον Δείκτη Δολαρίου, τον οποίο οδηγούν κοντά σε
υψηλό 13 ετών.

Η αναμενόμενη από τις (συνήθως αξιόπιστες στις προβλέψεις τους) ομολογιακές Αγορές σύσφιξη των επιτοκίων στις ΗΠΑ, βρίσκεται σε αντιδιαστολή με τη συνέχιση των προγραμμάτων "QE" στις υπόλοιπες  Αναπτυγμένες Οικονομίες.

"Μένει να δούμε αν οι αποτιμήσεις των εξωστρεφών Επιχειρήσεων της Ευρωζώνης ενισχυθούν περαιτέρω λόγω της σημαντικής υποχώρησης του Ευρώ, γεγονός που ενδιαφέρει άμεσα και τους επενδυτές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ακόμη και αν αυτό ακολουθεί σε ρόλο 'κομπάρσου' τα τεκταινόμενα στις Διεθνείς Κεφαλαιαγορές" επισημαίνει ο υπεύθυνος Παραγώγων της Nuntius Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε, θετικά, το +1,71% του Ιαπωνικού Nikkei.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με οριακές απώλειες κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Η ενδυνάμωση του Δολαρίου, πιέζει ακόμα χαμηλότερα Χρυσό, Πετρέλαιο και Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Οικονομία της Ιαπωνίας κατέγραψε ετήσιο βαθμό οικονομικής ανάπτυξης 2,2% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016, έναντι του 0,9% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Το Ιαπωνικό ΑΕΠ αυξάνεται για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Καταθέσεις 2 τρισ. Ρουπίες ($29,8 δισ.) έχουν προσελκύσει οι Ινδικές Τράπεζες, μετά την αναπάντεχη απόφαση της Ινδικής Κυβέρνησης, στις 8 Νοεμβρίου, να καταργήσει τα χαρτονομίσματα των 500 και 1.000 Ρουπίων.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "ένα 'σκληρό Brexit' στο οποίο η Βρετανία θα χάσει την ελεύθερη πρόσβαση στην Αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται το πιο πιθανό αποτέλεσμα", προειδοποιεί η S&P. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η Βρετανία θα είναι αυτή που θα υποστεί τις οικονομικές συνέπειες του "Brexit", ενώ οι επιπτώσεις στον Υπόλοιπο Κόσμο θα είναι περιορισμένες. Επισημαίνει πως η Βρετανική Κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αποδεχτεί ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην αδιάρρηκτη ισχύ των τεσσάρων ελευθεριών – της ελεύθερης μετακίνησης Ανθρώπων, Κεφαλαίου, Αγαθών και Υπηρεσιών.

Η S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "ΒΒΒ-" της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας, με το outlook να είναι σταθερό. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι αν και έχει αναθεωρήσει χαμηλότερα την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ιταλίας στο 0,9% και 0,8% το 2016 και το 2017 από 1,1% και 1,3% αντίστοιχα, αναμένει πως η οικονομική ανάκαμψη της Χώρας θα παραμείνει σε τροχιά.

Σε αναβάθμιση του outlook του Κρατικού Κυπριακού ομολόγου σε "θετικό" από "σταθερό" προχώρησε η Moody's, διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγηση "B1". Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι λόγοι για την αναβάθμιση του outlook είναι οι εξής:

Οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν τον τελευταίο χρόνο στην οικονομική ανθεκτικότητα, οι οποίες, αν διατηρηθούν τους επόμενους 12 - 18 μήνες, θα στηρίξουν αναβάθμιση της αξιολόγησης.

Η συνεχής δημοσιονομική υπεραπόδοση της Κύπρου και το ευνοϊκό outlook που δείχνουν μια πιο ταχεία από το αναμενόμενο αντιστροφή του λόγου του Δημοσίου χρέους.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, όμως σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 1,2%. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση 1% σε μηνιαία βάση και άνοδο 1% σε ετήσια.

"Οι Χρηματαγορές προεξοφλούν υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο η Ευρώπη και οι Αναδυόμενες Χώρες, ίσως τελικά υποστούν πλήγμα από τον προστατευτισμό στις ΗΠΑ", σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιτορ Κονστάνσιο.

Οι επενδυτές έχουν αποσύρει πάνω από $200 δισ. από μετοχικά funds από την αρχή του 2016, με $100 δισ. να έχουν αποσυρθεί μόνο το τελευταίο τρίμηνο. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι διαχειριστές ενεργητικού εκτιμούν πως η υποχώρηση οφείλεται στις αυξανόμενες ανησυχίες για την πολιτική αναταραχή στις Ανεπτυγμένες Οικονομίες και την εκτίναξη των εταιρικών αποτιμήσεων. Οι φετινές εκροές είναι οι μεγαλύτερες για τους διαχειριστές μετοχικών funds την τελευταία τετραετία.

Στα επιμέρους, UniCredit και Societe Generale αρνήθηκαν να σχολιάσουν την επιστροφή των φημών περί πιθανής συγχώνευσής τους, μετά την εντυπωσιακή άνοδο των τιμών των μετοχών και των δύο Τραπεζών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Υψηλότερα των προβλέψεων διαμορφώθηκαν τα μεγέθη γ΄ τριμήνου του ΟΤΕ, τονίζει η Eurobank Equities σε έκθεση στην οποία επαναδιατυπώνει την τιμή - στόχο των 11,4 ευρώ και τη σύσταση "Buy".

Υψηλότερα των εκτιμήσεων χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου της Αεροπορίας Αιγαίου η Alpha Finance σε έκθεση στην οποία διατηρεί την τιμή - στόχο των 7,1 ευρώ και τη σύσταση "Neutral".

Στα 186,6 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της Motor Oil στο εννεάμηνο, καταγράφοντας αύξηση 6,3% προβλέπει η IBG σε report στο οποίο διατηρεί την τιμή - στόχο των 14 ευρώ και τη σύσταση "Buy". 

Καλύτερο του αναμενόμενου χαρακτηρίζει το ΑΕΠ γ' τριμήνου η Morgan Stanley.

Σύμφωνα με τον οίκο, η μέτρηση δείχνει ότι η Ελληνική Οικονομία αφήνει πίσω της την ύφεση. Προσθέτει ότι στη χειρότερη περίπτωση το ΑΕΠ θα εμφανίζει οριακή κάμψη το 2016, βάζοντας σε (θετικό) κίνδυνο την πρόβλεψή της MS για ύφεση 1% και θέτει ανοδικά περιθώρια για την πρόβλεψη ανάπτυξης 1% το 2017.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τις 586,02 μονάδες (+0,59%), όμως μετά τις 13.17 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 579,33 (-0,56%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 580,23 (-0,41%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 579,88 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,47%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 28,3 εκατ. από τα οποία τα 1,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΥΠΡ, ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ). Το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από τους Alpha Bank, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίο.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο" οι Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τιτάν και Motor Oil. Αντίθετα, δεν έβαλαν μπροστά το θετικό πρόσημο οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια και Μέτκα.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Motor Oil και ΔΕΗ και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, Jumbo, Folli Follie Group.

Περίπου η ίδια με την ενδοσυνεδριακή, η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές, έναντι 43 πτωτικών, ενώ εννέα τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 7%, ελάχιστοι από αυτούς με "αξιοπρεπείς" συναλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι 4.960.000 μετοχές της εταιρείας Envitec, οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών, σε αντικατάσταση των 9.920.000 παλαιών μετοχών της εταιρείας. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας ανέρχεται σε 4.960.000, με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,30 και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής €2,54.

---ΧΠΑ

Με συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης υποχώρησης ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με ελαφρώς "τσιμπημένες" τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, καθώς ξεκίνησαν οι μετακυλίσεις θέσεων και σημαντικά χαμηλότερα τον όγκο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.903 συμβόλαια).

Στα 5.025 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.939, 1.133 για τον Νοέμβριο, 786 για τον Δεκέμβριο και 20 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.537) κινήθηκε μεταξύ 1.530 και 1.552,75 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (4.425), Eurobank (6.276), Πειραιώς (7.019), Εθνική (9.132), MIG (119), ΟΤΕ (167), ΔΕΗ (384), ΟΠΑΠ (163), Ελ. Πετρέλαια (154), Μυτιληναίο (707).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (1.858.064 τεμ.) και Eurobank (2.110.051 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v