Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Με αμερικανικό «αέρα» στις 590 μονάδες

Διευρύνονται τα κέρδη του Χρηματιστηρίου, με τις τράπεζες να «πρωταγωνιστούν». Στο +8,5% η μετοχή της Πειραιώς. Ανοδος υψηλότερη του 3% για Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Jumbo, ΕΛΠΕ. Απώλειες καταγράφουν ΔΕΗ, Lamda Development. Ενισχυμένος ο τζίρος.

Συνεχίζεται η κόντρα κίνηση του ΧΑ έναντι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με διευρυνόμενη την απόκλιση. Με ικανοποιητικές συναλλαγές/τζίρο και ρυθμό ροής εντολών, οι αγοραστές ωθούν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 590 μονάδες, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να ακολουθούν.

Κατά 2,3% προς τις 591 μονάδες ενισχύεται ο ΓΔ, με τον τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει και τον ΔΤΡ με απόδοση 4,85% να πλησιάζει τις 675 μονάδες ενώ ο FTSE25 με 2,68% προσεγγίζει τις 1.570 μονάδες.

Σε αντίθετη κατεύθυνση στη Φρανκφούρτη ο DAX, με απώλειες 0,75% υποχωρεί προς τις 10.650 μονάδες. Στη δε Wall Street, τα futures του S&P 500 παραπέμπουν σε πτωτικό ξεκίνημα 0,34% χαμηλότερα από τις 2.170 μονάδες, μετά τα τελευταία υψηλά του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα το ΧΑ λαμβάνει στήριξη κυρίως από τις δηλώσεις Ομπάμα αλλά και την αναφορά Ντάισελμπλουμ πως το χρέος θα μπει στο τραπέζι του Eurogroup. Σε μία καθαρή κίνηση προεξόφλησης οι long παίκτες ενισχύουν τις θέσεις τους, έχοντας ως ορίζοντα το EwG της 28ης Νοεμβρίου, συνεκτιμώντας παράλληλα τις εξελίξεις που "τρέχουν" σε άλλα μέτωπα.

Οπως σημειώναμε το πρωί στον Εκηβόλο, η Ιταλία είναι ένα από αυτά, με κοντινό ορίζοντα μάλιστα την 4η Δεκεμβρίου, δηλαδή μία ημέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup.

Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος -όπου και έχει πραγματοποιηθεί το 38% του συνόλου- αλλά και ενθαρρυντική ένδειξη την κινητικότητα που διαμορφώνεται για την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Επίσης ενθαρρυντική η μόχλευση που επιχειρείται σε αρκετές μετοχές χαμηλότερων κατηγοριών.

Το 62% του αυξανόμενου τζίρου σε μη τραπεζικές μετοχές, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση και με ορίζοντα τη λήξη της απλής σειράς συμβολαίων (επί του δείκτη) μηνός Νοεμβρίου.

Σε υψηλά επίπεδα ο τζίρος για μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, αλλά και για αρκετές ακόμη μετοχές του δείκτη. Ενδεικτικό το γεγονός πως το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ σε τζίρο υπερβαίνουν 14 εισηγμένες.

Στις περιπτώσεις δε των ΜΟΗ και ΕΛ.ΠΕ έχουν αλλάξει σημαντικά πακέτα κοντά στις υψηλές τιμές ημέρας.

Λίγο μετά τις 15:15, από τις 25 μετοχές του δείκτη στο μείον ήταν μόλις δύο (ΔΕΗ, Lamda Development) ενώ από τις 22 ποσοστό ανόδου μεγαλύτερο του 2% καταγραφόταν για σχεδόν 14 από αυτές.

Κινητικότητα και ισχυρά κέρδη για ΤΙΤΑΝ, FF Group, Jumbo, ΕΛ.ΠΕ, Grivalia, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.

Την ίδια ώρα είχαν αλλάξει χέρια σχεδόν 48 εκατ. μετοχές, με τζίρο που ξεπερνούσε ήδη τα 30 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v