Επιμένει στα ρεκόρ ο Dow Jones, ενεργειακή ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά σημειωτόν στο Χ.Α. Εβδομη διαδοχική άνοδος και τέταρτο σερί ιστορικό υψηλό για τον βιομηχανικό δείκτη στη Wall Street, σε ανοδική τροχιά οι ευρωαγορές λόγω πετρελαίου (με εξαίρεση το Μιλάνο), μία από τα ίδια στην Αθήνα, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει χαμηλότερα των 580 μονάδων.
Με τη Wall Street να έχει διαψεύσει πανηγυρικά τις δυσοίωνες προβλέψεις όσων αναλυτών προέβλεπαν... λιμούς και καταποντισμούς στο ενδεχόμενο εκλογής Τραμπ, με την Ευρώπη να ευνοείται και από την αύξηση κατά 0,3% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης (για το τρίτο τρίμηνο) και το δολάριο σε υψηλά 11 μηνών έναντι του ευρώ, το ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε στη μοναχική του, απαξιωτική πορεία, με μία συνεδρίαση που από τα λιγοστά ενθαρρυντικά στοιχεία είχε την αύξηση των συναλλαγών (στα 41,6 εκατ. μετοχές) και του τζίρου στα 36,3 εκατ. ευρώ.
Σε ρυθμούς Ομπάμα και διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση το Χ.Α., με επιφυλακτικούς για ακόμη μία συνεδρίαση τους traders και επιλεκτικές τις όποιες κινήσεις τους, παρά την τριήμερη πτώση που συμπληρώθηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης.
Tι κρατά η Αθήνα από την επίσκεψη Ομπάμα σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, την ώρα που όπως αναφέρει η Ρούλα Σαλούρου, οι δανειστές σκληραίνουν τη στάση τους στα εργασιακά.
Για συνεδρίαση με βήμα σημειωτόν έκανε λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος, καθώς ο FTSE 25, με απώλειες 0,50%, υποχώρησε στις 1.526,58 μονάδες και ο τραπεζικός κλάδος με 0,88% προς τις 642,80 μονάδες. Το 35% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά αυξημένο σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Jumbo, TITAN, Motor Oil, FF Group κ.α.
Πτωτικές τάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με εντονότερη την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων στον Οργανισμό, με τη μετοχή να διορθώνει 2% στα 8,33 ευρώ. Με μικρότερες απώλειες ο ΟΤΕ στα 8,09 ευρώ και η ΔΕΗ στα 2,96 ευρώ. Βραχυπρόθεσμα μέρος των θέσεων που μειώνεται από τον ΟΠΑΠ ενισχύει αυτές σε ΟΤΕ και ΔΕΗ, κάτι που θα αποτυπωθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.
Ωστόσο, ενθαρρυντικό το γεγονός πως σε δεικτοβαρείς μετοχές με ανοδική αντίδραση πραγματοποιήθηκαν αυξημένες συναλλαγές και τοποθετήσεις ισχυρών χεριών, ειδικότερα σε FF Group, Jumbo, Motor Oil και Μυτιληναίο. Ισχυρότερη η τάση για την τελευταία μετοχή, που στα 5,37 ευρώ επανέρχεται σε τοπικά υψηλά 52 εβδομάδων, επιβεβαιώνοντας πλήρως την τεχνικότητά της (σχετική αναφορά στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας).
Η εικόνα αυτών των συγκεκριμένων μετοχών σε συνδυασμό με τις οριακές απώλειες για τον ΟΤΕ κρατούν εντός παιδιάς τους long παίκτες και τον Γ.Δ. πάνω από τις 575 μονάδες.
Στην ευρύτερη περιοχή των 575 μονάδων το σημείο αναφοράς και ισορροπίας μας, που εάν επιβεβαιωθεί και σήμερα ενδέχεται να ενισχύσει τη θέση των αγοραστών σε επιλεγμένες μετοχές (καθώς το stock picking συνεχίζεται για ακόμη μία συνεδρίαση). Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα αποτελέσματα των εισηγμένων, με Eurobank και Motor Oil να ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα εννεαμήνου.
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου και η επίσκεψη Ομπάμα στη χώρα μας σε συνδυασμό με τη δεύτερη αξιολόγηση και 1-2 άλλες παραμέτρους μπορεί να διατηρήσουν την τάση προσέγγισης των 599 μονάδων.
Βασικότερη αυτή του δημοψηφίσματος (για τη συνταγματική αναθεώρηση) στην Ιταλία την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, δηλαδή μία μέρα πριν από το Eurogroup της Δευτέρας 5/12 και με τη συνεδρίαση της ΕΚΤ να ακολουθεί Τετάρτη- Πέμπτη 7-8 Δεκεμβρίου.
Μερίδα παραγόντων της αγοράς εκτιμά πως οι δανειστές το τελευταίο που θα ήθελαν θα ήταν μία "ελληνική εμπλοκή" σε μία συγκυρία που από Ιταλία (και δευτερευόντως από Αυστρία) μπορεί να προκληθούν δραματικές αναταράξεις. Σημειώστε πως το μόνο κύριο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο που υποχώρησε χθες ήταν του Μιλάνου, ότι οι αποδόσεις των ιταλικών τίτλων επιβαρύνθηκαν περαιτέρω και ότι JP Morgan και MedioBanca ανέλαβαν τον συντονισμό μετατροπής ομολόγων της Monte dei Paschi di Siena.
Ενδεχομένως ο καταλύτης για ένα γρήγορο κλείσιμο της δεύτερης διαπραγμάτευσης να είναι ιταλικός (Ρέντσι, Ντράγκι), σε μία πολύ κρίσιμη εβδομάδα για την Ευρώπη (4-8 Δεκεμβρίου) και παρά τις γερμανικές ενστάσεις/τρικλοποδιές, η Αθήνα να βγει ωφελημένη.
Μεθαύριο Παρασκευή λήγει η απλή σειρά συμβολαίων (του δείκτη) στα παράγωγα και βραχυπρόθεσμα θα έχουμε καλύτερη εικόνα για την εξέλιξη της κατάστασης.
Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει υπό ομηρία, αν και στο μέτωπο Εθνικής-ΤΧΣ φαίνεται να επανέρχεται μία σχετική νηνεμία μετά την άμεση/ευθεία παρέμβαση του κεντρικού συστήματος (SSM), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις επόμενες ημέρες.
Με τον τραπεζικό κλάδο εκτός παιδιάς, μένει να μετρηθούν σε αυτές τις συνεδριάσεις οι αντοχές συγκεκριμένων δεικτοβαρών blue chips, με τη χθεσινή εικόνα των FF Group, Jumbo, Motor Oil, Μυτιληναίου ενθαρρυντική, ενώ θετικά κινήθηκε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Η πιο δεικτοβαρής μετοχή του Χ.Α., η Coca Cola, στο εύρος των 19,53-19,16 ευρώ, με απώλειες και βάση στα 19 ευρώ θα μπορούσε να επιστρατευθεί προκειμένου να μη χαθούν οι 1.510 μονάδες για τον FTSE 25, θα δούμε.
Οπως "μετρά" ο Ηλίας Ζαχαράκης, για τον δείκτη κοντινότερη στήριξη είναι οι 1.521 (και χαμηλότερα οι 1.513 μονάδες), ενώ πλησιέστερη αντίσταση οι 1.540 μονάδες.
Εάν από σήμερα Τετάρτη, που επί της ουσίας ξεκινά η διαπραγμάτευση, διαφανεί πως οι δύο πλευρές μπορεί να καταλήξουν έστω σε μία συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (ένα staff level agreement) σε εύλογο χρόνο, τότε οι long θα έχουν λόγους να κινηθούν υψηλότερα. Εκτίμησή μας πως η "ιταλική παράμετρος" είναι σοβαρή, πολύ σοβαρή και ότι συνεκτιμάται ήδη σε κεντρικό επίπεδο (ειδικά σε Φρανκφούρτη/ΕΚΤ).
Σημειωτέον πως για το Βερολίνο άμεσης σπουδαιότητας είναι η συγκρότηση, στελέχωση και ενεργοποίηση του Υπερταμείου, θέμα στο οποίο σημειώθηκε χθες πρόοδος όσον αφορά στη διαμόρφωση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να σημειώνουν πως στόχος είναι να έχει "κλείσει" μέχρι το τέλος του έτους.
Στα υπόψη αυτή η εξέλιξη, καθώς τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες το Βερολίνο πίεζε ασφυκτικά την Αθήνα να "κλείνει" αυτή η... εκκρεμότητα.