Κόντρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η επαναφορά του ΧΑ πάνω από τις 580 μονάδες. Στον απόηχο των δηλώσεων Ομπάμα (σ.σ. για το χρέος) και της διάθεσης προεξόφλησης για την εξέλιξη της δεύτερης αξιολόγησης, οι αγοραστές ξεκίνησαν ανοδικά με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και βοήθειες από συγκεκριμένα blue chips.
Με μικρές απώλειες υποχωρούν τα περισσότερα κύρια χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με ενδεικτική τη διολίσθηση του DAX προς τις 10.700 μονάδες, την ώρα που στο Μιλάνο ο δείκτης ΜΙΒ ενισχύεται 0,41% προς τις 16.746 μονάδες.
Ενδιαφέρουσα από όλες τις απόψεις η συγκυρία, με το ενδιαφέρον των traders να συντηρείται στις αγορές που, με αφορμή την εκλογή Τραμπ, έχουν αποκτήσει σημαντική μεταβλητότητα (ο λόγος για αγορές μετοχών, εμπορευμάτων, forex κ.λπ).
Περισσότερες συναλλαγές απ' ό,τι χθες (στο διάστημα των πρώτων 30'), με ταχύτερο ρυθμό εκτέλεσης εντολών/πράξεων και ικανοποιητική κατανομή σε τραπεζικές και μη τραπεζικές μετοχές.
Κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο, με την Πειραιώς στο επίκεντρο (κυρίως λόγω της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων) αλλά και με τις Εθνική, Eurobank και Alpha Bank σε ανοδική αντίδραση.
Προς τις 660 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών μετά από 3 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και διόρθωση από τις 686,92 (ενδοσυνεδριακό υψηλό) της 10ης Νοεμβρίου. Οι 685-690 μονάδες είναι εκ νέου η σημαντικότερη βραχυπρόθεσμη αντίσταση του συστήματός μας.
Αυξημένες οι συναλλαγές σε τράπεζες, με τις περισσότερες στην Πειραιώς (ακολουθεί η Εθνική) και τον μεγαλύτερο τζίρο στην Alpha Bank.
Το 65% του τζίρου σε μη τραπεζικά χαρτιά, με αυξημένο σε Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, FF Group, ΔΕΗ, ΜΕΤΚΑ κ.α. Ενα πακέτο 50.000 μετοχών της ΜΟΗ έχει αλλάξει χέρια στα 11,10 ευρώ, συνολικής αξίας 555.000 ευρώ.
Σε μόλις 3 μετοχές υπερισχύουν οι πωλητές (ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος) σε ελαφρώς χαμηλότερες τιμές, με τους αγοραστές να έχουν το πάνω χέρι στην πλειονότητα των μετοχών του FTSE25.
Στις 1.550 μονάδες ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης απομακρύνεται από τη βραχυπρόθεσμη στήριξη και αντιδρά πάνω από την πρώτη αντίσταση. Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας σημειώναμε πως όπως "μετρά" ο Ηλίας Ζαχαράκης, για τον δείκτη κοντινότερη στήριξη είναι οι 1.521 (και χαμηλότερα οι 1.513 μονάδες), ενώ πλησιέστερη αντίσταση οι 1.540 μονάδες. Με βάση το διάγραμμα (που συμπεριλαμβάνεται στο προσυνεδριακό σχόλιο), επόμενος στόχος για τον δείκτη είναι οι 1.553 μονάδες και κύρια αντίσταση οι 1.562 μονάδες.
Προσώρας περιοριζόμαστε στην εξέλιξη της κίνησης από τις 1.533 προς τις 1.546, με ενθαρρυντικό το γεγονός πως υποστηρίζεται και από τραπεζικές και από μη τραπεζικές μετοχές και μάλιστα με καλύτερους τζίρους απ' ό,τι χθες.
Σημειωτέον πως στις λιγοστές ενθαρρυντικές ενδείξεις της χθεσινής συνεδρίασης είχαμε θεωρήσει την αύξηση του τζίρου (σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας).
Ανοδικά ο τραπεζικός κλάδος, μικρή υποχώρηση στις 733 μ.β. για το 10ετές, διορθώνοντας νωρίτερα από τις 741 μ.β.
Με αγοραστές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με τη μετοχή του Οργανισμού να (ξανα)κερδίζει τα 8,45 (με στόχο τα 8,50 ευρώ), τον ΟΤΕ να περνά τα 8,10 ευρώ και τη δεικτοβαρή Coca Cola να... επιστρατεύεται από τα 19,45 ευρώ.
Με ικανοποιητικές συναλλαγές αντιδρά η μετοχή της Jumbo έως τα 11,96 ευρώ, "βλέποντας" προς το "υψηλό 52 εβδομάδων" σχεδόν ένα ευρώ υψηλότερα. Με αυξημένες συναλλαγές και υπέρβαση των 11 ευρώ για τη ΜΟΗ, ενώ πάνω από τα 20,50 ευρώ επανέρχεται η μετοχή του FF Group.
Σημαντικά τα κέρδη για τη μετοχή των ΕΛ.ΠΕ στα 4,21 ευρώ αλλά και των Τέρνα Ενεργειακής (στα 2,79 ευρώ) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (στα 2,11 ευρώ). Οι δύο τελευταίες ήταν από τις ανοδικές εξαιρέσεις της χθεσινής συνεδρίασης.
Στις 11:20 είχαν αλλάξει χέρια 8,6 εκατ. μετοχές, με τον τζίρο στα 7,5 εκατ. ευρώ. Στις 41/14 η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών.