Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Μέσω… Πειραιώς έκλεισαν οι ζημιές τριημέρου

Το τρίπτυχο Ομπάμα-Ντάισελμπλουμ-αποτελέσματα Πειραιώς οδήγησε σε μια συνεδρίαση κόντρα στο αρνητικό διεθνές κλίμα. Κέρδη 6,7% για τον τραπεζικό δείκτη και βοήθειες στην άνοδο από ΕΛΠΕ, Jumbo, Βιοχάλκο, Τιτάνα. Πώς διαμορφώνεται τώρα η τεχνική εικόνα στο ταμπλό.

"Συνεδρίαση τρεις σε μία" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τρίτη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., όχι μόνο κατόρθωσαν να αποσβέσουν τις απώλειες των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων, αλλά πέρασαν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, δημιουργώντας κάποιες πρώτες προϋποθέσεις αλλαγής των τεχνικών δεδομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή "επιχείρηση αντίδρασης" πραγματοποιήθηκε κόντρα στην αρνητική εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών, οι οποίες παρέδωσαν νωρίς τα πρωινά τους κέρδη και γύρισαν σε αξιοσημείωτες απώλειες και μένει να φανεί αν η σημερινή δυναμική, που συνδυάστηκε με σχετικά αυξημένο τζίρο (ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων), θα έχει και συνέχεια, ιδιαίτερα αν ενταθούν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις Διεθνείς Αγορές.

Άρα ένα πρώτο, αλλά απόλυτα σημαντικό "στοίχημα", καθώς για πολλοστή φορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχασε χρόνο στον συντονισμό με τις Διεθνείς Αγορές, θα είναι η αυριανή συμπεριφορά των σημερινών αγοραστών, ιδιαίτερα αν αλλάξουν "βηματισμό" τα Διεθνή Χρηματιστήρια.

Δριμεία επιστροφή πωλητών σημειώθηκε στις Αγορές ομολόγων, μετά την χθεσινή "ανακωχή", με τους Κρατικούς τίτλους του Ευρωπαϊκού Νότου (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία) να υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις, απειλώντας νέα χαμηλά εξαμήνου.

Σύμφωνα με διεθνείς διαχειριστές "υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τις πολιτικές που θα ακολουθήσει ο Trump και το πώς αυτές θα επηρεάσουν την Ευρώπη και ιδιαίτερα τον πιο 'ευαίσθητο' Ευρωπαϊκό Νότο".

Κόντρα στην κίνηση των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Νότου, τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, παρουσίασαν και νέα μικρή άνοδο, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να περιορίζεται στο 6,65%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, ασφαλώς και το +6,70% του Τραπεζικού δείκτη, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τους θετικούς πρωταγωνιστές της ημέρας, όμως αυτό είναι και που φοβίζει τους περισσότερους αναλυτές, που συνεχίζουν να διερωτώνται για την ξαφνική αλλαγή δυναμικής, των Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων.

Ικανοποιητική η εικόνα και στο υπόλοιπο ταμπλώ του FTSE25, όπου τις εντυπώσεις κέρδισε το +5,6% της Jumbo και το +4,12% των Ελ. Πετρελαίων, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 3% ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΕΥΔΑΠ, Τιτάνας, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Grivalia.

Κινητικότητα και στο υπόλοιπο κομμάτι του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ελάχιστοι τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Lamda Development (-1,28%), ΟΛΠ (-0,88%), ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο και αμετάβλητη η μετοχή της Motor Oil.

Αντίθετα, παρέμεινε η επιφυλακτική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου απολύτως αθόρυβα και με σχετικά χαμηλές συναλλαγές, ο τίτλος της Τεχν. Ολυμπιακής (+5,54%) συμπλήρωσε 12 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, κινούμενος προς υψηλά 14 μηνών.

Σε υψηλό 14 μηνών η Τεχνική Ολυμπιακή

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, όπου κατά την σημερινή συνεδρίαση επανασυγκέντρωσε την προσοχή των περισσότερων traders (για όσους κινούνται με απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα) για να δοθούν τα πρώτα σήματα επανατοποθετήσεων, ο Τραπεζικός δείκτης πρέπει να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 686 μονάδων, ο τίτλος της Alpha Bank (+4,55%) υψηλότερα των 1,55 ευρώ, της Εθνικής (+4,44%) υψηλότερα των 0,196 ευρώ, της Eurobank (+8,74%) υψηλότερα των 0,538 ευρώ και της Πειραιώς (+12,86%) υψηλότερα των 0,156 ευρώ.

Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης, όσον αφορά την εικόνα στον Τραπεζικό κλάδο, είναι το γεγονός ότι οι τίτλοι των συστημικών Τραπεζών, σε αντίθεση με πολλές προηγούμενες συνεδριάσεις, σήμερα δεν "έμειναν από δυνάμεις" και ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας (Πειραιώς, Eurobank), ή σχετικά κοντά σε αυτά, αποφεύγοντας και τις αρνητικές "εκπλήξεις" των τελικών δημοπρασιών.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις, εγχώριου ενδιαφέροντος, που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

"Το ΔΝΤ δήλωσε ότι το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η Ελλάδα. Έχουν δίκιο, είναι σημαντικό για να βρουν ελπίδα οι νέοι, για να ξέρουν ότι υπάρχει μέλλον, σύστημα εκπαίδευσης" δήλωσε, μεταξύ άλλων, στην σημερινή ομιλία του από το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.

"Οι σχέσεις της Ελλάδας με τους Δανειστές της είναι πιο εποικοδομητικές από ποτέ και οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για την ελάφρυνση χρέους της Χώρας στη σύνοδο του επόμενου μήνα (5/12), δήλωσε από το Λονδίνο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και χαρακτήρισε επιτυχημένο παράδειγμα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ελλάδα.

"Η χορήγηση μιας ελάφρυνσης χρέους στην Ελλάδα θα αποτελούσε κακή υπηρεσία για τη Χώρα", «απάντησε» ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με την ημερήσια εφημερίδα "Neue Presse".

Επιφυλακτικοί δήλωναν, πριν το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας ότι "δεν αναμένεται κάποια σημαντική διαφοροποίηση, με το Χ.Α. να παραμένει εντός της ζώνης συσσώρευσης και με τους τζίρους να διατηρούνται στα γνωστά χαμηλά επίπεδα. Μια τεχνική, ωστόσο, αντίδραση λόγω της πτώσης τριών συνεχόμενων συνεδριάσεων, θα μπορούσε να υπάρξει, με τις Τραπεζικές μετοχές να διεκδικούν μερίδιο ενδιαφέροντος, λόγων των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, που ξεκίνησαν να ανακοινώνουν".

Σε υψηλό 16 συνεδριάσεων ο Γενικός Δείκτης

Όπως προαναφέρθηκε, η σημερινή συνεδρίαση δημιούργησε κάποιες πρώτες προϋποθέσεις αλλαγής των τεχνικών δεδομένων. Έτσι με την σημερινή του κίνηση, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε ψηλότερα των 583 (απλός ΚΜΟ 30 ημερών), αλλά και οριακά ψηλότερα των 592 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση σε υψηλά 16 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 24/10 (593,13 μονάδες).

Επόμενη σημαντική αντίσταση στις 599 μονάδες.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+3,03%), ο οποίος άφησε πίσω τις πρώτες αντιστάσεις στις 1540, 1553 και 1565 μονάδες, η αμέσως επόμενη "μάχη" αναμένεται να δοθεί στις 1584 μονάδες, με στόχο τις 1597 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η επίσκεψη εργασίας του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα δεν εμπεριείχε τελικά κάποια έκπληξη, καθώς προσέφερε την αναμενόμενη πολιτική στήριξη που ζητούσε η Κυβέρνηση για αναδιάρθρωση του χρέους και χαλάρωση της λιτότητας, η οποία όμως συνοδεύθηκε από παραίνεση για επιτάχυνση των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών" αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Το όποιο ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στον επόμενο προορισμό του, δηλαδή στο Βερολίνο και στις κοινές δηλώσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο. Βασικό ζητούμενο παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο και στον αν θα επιτευχθεί αυτό πριν τη λήξη της θητείας του απερχόμενου Προέδρου, δεδομένου των προεκλογικών δηλώσεων του νέου Προέδρου.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή εκκρεμούν οι εκθέσεις ΕΚΤ και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, η Κυβέρνηση επιζητά βραχυπρόθεσμα την επιτυχή ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, έως τα τέλη Νοεμβρίου, (διαφορές με τους Θεσμούς στις συλλογικές απολύσεις και στις συμβάσεις εργασίας )και την απόφαση για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους από το Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Άξια αναφοράς είναι όμως και η αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά +1,5% σε ετήσια βάση το γ΄ 3μήνου του 2016 (υπερβαίνοντας σημαντικά τις εκτιμήσεις του +0,4%), η οποία όμως δεν αποτυπώθηκε στην εγχώρια Αγορά Αξιογράφων.
Αντίθετα, οι υποστηρικτικές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, σε συνδυασμό με αυτές του Προέδρου του Eurogroup, ενίσχυσαν τη ζήτηση για μετοχές σήμερα, οδηγώντας σε σημαντική άνοδο τον Γενικό Δείκτη και ιδιαίτερα τον Τραπεζικό κλάδο, καίτοι τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς κινήθηκαν σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Οι καθυστερήσεις στις επιλογές των διοικήσεων των Τραπεζών συνεχίζονται, τη στιγμή που συνεχίζεται η πιστωτική συρρίκνωση (-1,9% το Σεπτέμβριο).

Οι τιμές των εγχώριων Κρατικών χρεογράφων αναφοράς, λήξης 2017, 2019 και 2026 κινήθηκαν σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, έναντι αυτών στο ξεκίνημα της εβδομάδας, έχοντας όμως προλάβει να καταγράψουν υψηλά διετίας μέσα στο μήνα και να αποτυπώσουν τη μείωση του Ελληνικού ρίσκου.

"Στο εξωτερικό, ξεχωρίζουν η σημαντική άνοδος της τιμής του Πετρελαίου, καθώς ενισχύθηκαν εκ νέου οι προσδοκίες για συμφωνία του ΟΠΕΚ να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής, αλλά και το νέο ιστορικό υψηλό του Dow Jones Industrial Average, που ενισχύει τις πιθανότητες για ένα ράλι προς το τέλος του έτους και όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων μετά από την εκλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ" επισημαίνει ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο Ιαπωνικός Nikkei (+1,10%, χάρη στην πτώση του Γεν, που έδωσε ώθηση στις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών) και τις μεγαλύτερες απώλειες ο δείκτη Hang Seng (-0,19%).

Σε επίπεδα Δεκεμβρίου έχει υποχωρήσει το Γουάν, έναντι του Δολαρίου, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως πιθανή αύξηση των Αμερικανικών επιτοκίων θα επιταχύνει τις εκροές κεφαλαίων από την Κίνα.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις διεξάγεται η συνεδρίαση στην Wall Street.
Συνεχίζει ανοδικά το Πετρέλαιο, χαμηλότερα κινούνται Χρυσός και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ έχει αυξήσει την αβεβαιότητα στον Τραπεζικό τομέα", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, λέγοντας πως το μόνο που θα πετύχαινε η χαλάρωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων θα ήταν η αύξηση της μεταβλητότητας.

Η Ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με μετοχές στα τέλη Νοεμβρίου. Ανέφερε ότι ο στόχος του προγράμματος είναι η ανταλλαγή ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης 4,289 δισ. ευρώ, καθώς και ενός ειδικού υβριδικού εργαλείου γνωστού ως "Fresh 2008" αξίας 1 δισ. ερώ. Η Ιταλική Τράπεζα ανέφερε πως θα προσφέρει από 85 ως και το 100% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που θα ανταλλαχθούν, με στόχο να συγκεντρώσει 1 δισ. ευρώ. Για το υβριδικό εργαλείο θα προσφέρει μόλις το 20%.
Το σχέδιο διάσωσης προβλέπει επίσης την πώληση 28 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων της Monte dei Paschi σε ειδικό "όχημα", το οποίο θα τα τιτλοποιήσει.

Η Monte dei Paschi προειδοποίησε πως αν η σχεδιαζόμενη ανταλλαγή δεν κριθεί επιτυχημένη δεν θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και μπορεί να μην καταφέρει να αποφύγει το "bail in".

Τελεσίγραφο έστειλε η Bundesbank σε άλλες Τραπεζικές Δυνάμεις, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, ότι θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για την ενίσχυση των Παγκόσμιων κεφαλαιακών κανόνων αν δεν ικανοποιηθούν βασικά αιτήματά της, τονίζοντας ότι "δεν είναι διατεθειμένη να καταλήξει σε συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα". Η Επιτροπή της Βασιλείας συνεδριάζει στις 28 - 29 Νοεμβρίου στο Σαντιάγο της Χιλής, προκειμένου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Από την άλλη, η Bundesbank αναφέρει ότι " Οι Γερμανικές Τράπεζες είναι φερέγγυες, αλλά υποφέρουν λόγω της χαμηλής κερδοφορίας τους και πιθανόν να υποεκτιμούν τους κινδύνους από τη μείωση των τιμών περιουσιακών στοιχείων, ή την αύξηση των επιτοκίων", στην τακτική έκθεσή της για τη σταθερότητα του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος.

Το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδά του εδώ και πάνω από μια δεκαετία, κατά τους τρεις μήνες μέχρι το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "ONS".
Το ποσοστό υποχώρησε σε 4,8% το τρίτο τρίμηνο, έναντι 4,9% τους προηγούμενους τρεις μήνες. Η ανάγνωση ήταν ισχυρότερη από το αναμενόμενο, καθώς οι αναλυτές της Wall Street Journal προέβλεπαν πως το ποσοστό θα παραμείνει αμετάβλητο.

Το ποσοστό των εργαζομένων παρέμεινε στο υψηλό ρεκόρ του 74,4%, πρόσθεσε η "ONS". Παράλληλα, χάρη στη μείωση της ανεργίας, οι μισθοί ενισχύθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με πέρυσι, άνοδος που συνάδει με τις προσδοκίες των αναλυτών.

Οκτώ Κράτη - Μέλη της Ευρωζώνης παρουσιάζουν "κίνδυνο μη συμμόρφωσης" με τους δημοσιονομικούς κανόνες για το 2017, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, σε συνέχεια της εξέτασης των προσχεδίων των προϋπολογισμών των Ευρωπαϊκών Χωρών η Επιτροπή κατέληξε πως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Σλοβενία, η Κύπρος και η Λιθουανία, είναι πιθανό να παρουσιάσουν αποκλίσεις σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2017.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε "διανοητικά αδύνατες" τις απαιτήσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, όσον αφορά τις σχέσεις που θα έχει η Χώρα του με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το "Brexit", στην εκπομπή του BBC "Newsnight".

"Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τις εμπορικές σχέσεις του Λονδίνου με την Ουάσινγκτον", υποστήριξε σήμερα η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. μιλώντας στο Κοινοβούλιο.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Εργασίας ανέφερε πως ο δείκτης τιμών παραγωγού διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα τον Οκτώβριο, μετά από μια αύξηση 0,3% το Σεπτέμβριο. Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν 0,8%, η μεγαλύτερη άνοδος από το Δεκέμβριο του 2014. Το Σεπτέμβριο είχαν αυξηθεί κατά 0,7% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού θα αυξανόταν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και 1,2% σε ετήσια.

Η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 0,2%. Άνοδο σημείωσε η μεταποιητική παραγωγή, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, ενισχυμένη κατά 0,2%. Σημειώνεται πως η Μεταποίηση αντιστοιχεί περίπου στο 12% της Οικονομίας.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στα 8,20 ευρώ από 9,1 πριν περικόπτει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Grivalia η Euroxx σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "overweight". H χρηματιστηριακή αναπροσαρμόζει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας λόγω της αυξημένης φορολογίας.

Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα της Πειραιώς, σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank Equities. Όπως σημειώνει, τα καθαρά κέρδη ύψους 31 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο ήταν οριακά καλύτερα από τις εκτιμήσεις τόσο του οίκου όσο και άλλων αναλυτών. Στα στοιχεία που κρατά περιλαμβάνεται ο αρνητικός σχηματισμός NPL για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο και η συγκέντρωση καταθέσεων με καλύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο της Αγοράς.

Μικτά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου της Πειραιώς η Credit Suisse σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τιμή - στόχο στα 0,22 ευρώ και σύσταση "neutral" για την Τράπεζα.

Ο οίκος επισημαίνει ότι "η αδύναμη ακόμη μακροοικονομική εικόνα της Χώρας, τα νέα επισφαλή δάνεια που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, η συνεχιζόμενη διαδικασία διαχείρισης των NPLs και η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένουν 'οδηγοί' για τον Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο".

Η Credit Suisse, για την Πειραιώς, επισημαίνει ότι "το τρίτο τρίμηνο δημιουργήθηκαν νέα 'κόκκινα' δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το συνολικό τους ύψος κατά 5%. Ωστόσο, οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης και οι διαγραφές επέτρεψαν στο καθαρό ύψος των NPLs να καταγράψει πτώση 2%. Ο δείκτης κάλυψης των 'κόκκινων' δανείων, στο 47%, είναι χαμηλός ενώ όσον αφορά στους στόχους μείωσης, θα εξαρτηθούν από την μακροοικονομική εικόνα στην Ελλάδα".

Την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση των υπόλοιπων μετοχών του Αστέρα Βουλιαγμένης ανακοίνωσε η Apollo Investment Holdco S.A.R.L. Η υποχρεωτική δημόσια πρόταση αφορά στην απόκτηση του 11,54% του μετοχικού κεφαλαίου του Αστέρα, ή 9.362.033 μετοχές που δεν ελέγχει ήδη. Η Apollo προσφέρει 5,48 ευρώ σε μετρητά για κάθε μετοχή της δημόσιας πρότασης. Παράλληλα, σημειώνει ότι αν συγκεντρώσει το 90% θα προχωρήσει σε squeeze out των υπόλοιπων μετόχων, ενώ θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα τη λήψη απόφασης για διαγραφή των μετοχών από το Χ.Α.

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 593,11 μονάδες (+2,58%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 591,47 (+2,3%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 592,26 μονάδες με ημερήσια κέρδη 2,44%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 51,9 εκατ. από τα οποία τα 7,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ, ΑΛΦΑ), ενώ Alpha Bank και Εθνική, απέσπασαν το 29,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΥΔΑΠ και Μέτκα.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 70 ανοδικές μετοχές, έναντι 25 πτωτικών, ενώ εννέα τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, που συνοδεύτηκε από αξιοσημείωτη άνοδο και στην Αγορά Παραγώγων.

Μικρή αύξηση του όγκου στα συμβόλαια του δείκτη και σημαντικά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (76.829 συμβόλαια).

Στα 2.341 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.712, 3.077 για τον Νοέμβριο, 2.626 για τον Δεκέμβριο και 9 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.569) κινήθηκε μεταξύ 1.532 και 1.575 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (50.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (7.336), Eurobank (13.646), Πειραιώς (13.111), Εθνική (39.002), MIG (687), ΟΤΕ (451), ΔΕΗ (744), ΟΠΑΠ (275), Ελ. Πετρέλαια (172), Μυτιληναίο (568), ΓΕΚ (211), Jumbo (150).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (1.858.064 τεμ.), Εθνική (1.687.741 τεμ.) και Eurobank (2.110.051 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v