Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Θα έχει συνέχεια η ανοδική αντίδραση;

Μικρά κέρδη στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς η προσπάθεια υπέρβασης των 599 μονάδων. Το ράλι στις τράπεζες, το διεθνές κλίμα και το αισιόδοξο σενάριο. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

Στην τελική ευθεία προς το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, με τον επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ να βάζει στο τραπέζι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να... κλείνει το μάτι -όπως εύγλωττα γράφει η Ελενα Λάσκαρη- για τα πλεονάσματα.

Αίφνης (;) για το ΧΑ πρωτεύουσα σημασία διαδραματίζουν όχι η κατάσταση στις διεθνείς αγορές, τα Trump Economics, τα συνεχόμενα ρεκόρ στη Wall Street, αλλά οι εξελίξεις που αφορούν στο "ελληνικό πρόβλημα" και στα πιθανά οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει η Ελλάδα σε αυτή τη συγκυρία.

Στον χθεσινό Εκηβόλο "ανεβάσαμε" ένα σχόλιο για την κατάσταση στην Ιταλία, το επικείμενο δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου, τον κίνδυνο επικράτησης του ΟΧΙ, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της τρίτης ισχυρότερης οικονομικά χώρας της Ευρωζώνης (μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία), για να δώσουμε και αυτή τη διάσταση στα όσα μάς αφορούν.

Πρώτο δείγμα γραφής λοιπόν στη χθεσινή συνεδρίαση ενθαρρυντικό. Μεστή αντίδραση του μεγαλύτερου μέρους της αγοράς, των περισσότερων κλάδων, των 23 από τις μετοχές του FTSE25, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο (στις 685,85 μονάδες ο ΔΤΡ με 6,70%), με συνακόλουθα όλα τα μεγάλα χαρτιά του δείκτη, με ενεργότατη συμμετοχή των ισχυρών χεριών, με αποτέλεσμα συναλλαγές 89,4 εκατ. μετοχών, τζίρο 51,8 εκατ. ευρώ και διάχυση κατά 44% στον τραπεζικό κλάδο και το υπόλοιπο σε μετοχές όπως Motor Oil, ΟΤΕ, TITAN, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Jumbo, FF Group, Coca Cola, METKA και άλλων 12 με τζίρο πάνω από το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ. Γεγονός που έχει να συμβεί εδώ και εβδομάδες και -υπό προϋποθέσεις- παραπέμπει στη συνεδρίαση της 28ης Ιουνίου.

Το περιβάλλον στις διεθνείς αγορές διευκολύνει τους long παίκτες και όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα με ορίζοντα την αυριανή λήξη της απλής σειράς στα Παράγωγα για τον μήνα Νοέμβριο. Στη Wall Street, όπως σημείωνε ο Αλέξανδρος Μανωλάτος, μετά το 7ήμερο μετεκλογικό ράλι οι traders "κλείδωσαν" μέρος των θέσεών τους με συνέπεια τη μικρή διόρθωση των δεικτών, αλλά με τον S&P 500 στην περιοχή των 2.170 μονάδων.

Το γεγονός πως το ΧΑ κινήθηκε χθες εξαρχής κόντρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους long να επιμένουν υψηλότερα παρά τη συνεχιζόμενη διόρθωση σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, δείχνει πως σε ένα τέτοιο περιβάλλον, εάν και εφόσον συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι αντίδρασης, τα ισχυρά χέρια έχουν τις δυνάμεις να κινηθούν κόντρα στην τάση.

Μέσω Πειραιώς έκλεισαν οι ζημίες... τριημέρου στο ΧΑ, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος και όντως η τραπεζική μετοχή είχε φανεί από νωρίς πως θα διαδραματίσει τον ρόλο της στην κίνηση του ΔΤΡ αλλά και του FTSE25, δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα. Γι' αυτό και η ανάρτησή μας στον Εκηβόλο (στις 12:22), θεωρώντας πως διαφαίνονται οι πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις.

Τεχνικά για τον Γενικό Δείκτη "δοκιμάστηκαν" χθες οι 593, που για τους αναλυτές είναι το εφαλτήριο για τις ζητούμενες 599 μονάδες, για την ενεργοποίηση της τάσης απεγκλωβισμού του ΓΔ από ένα 4μηνο και πλέον κανάλι που υπό προϋποθέσεις οδηγεί σε επίπεδα πριν το δημοψήφισμα της 24ης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μία διαδρομή/επαναφορά που σημειωτέον ότι σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι είχε καλυφθεί σε διάστημα 1-2 εβδομάδων μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Εμείς στο ΧΑ ακόμη αγωνιζόμεθα να καλύψουμε αυτό το gap που προκλήθηκε με αφορμή το αποτέλεσμα για το Brexit και για αυτό έχει τη σημασία της η επαναφορά προς τις 620 μονάδες.

Πλέον ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που πρέπει να κάνει τη διαφορά, εάν θέλουμε να μιλάμε για το αισιόδοξο σενάριο, που πρακτικά σημαίνει κίνηση του ΔΤΡ προς τις 705 με κύριο στόχο τις 730 μονάδες. Κίνηση που για να επιτευχθεί χρειάζεται συναλλαγές τουλάχιστον 20-25 εκατ. ευρώ μόνο στις 4 μετοχές των συστημικών ομίλων και άλλα τόσα στα μη τραπεζικά χαρτιά.

Για τον FTSE25, όπως μετρά ο Ηλίας Ζαχαράκης, κοντινότερες αντιστάσεις είναι στις 1.583 και 1.597, διάσπαση της τελευταίας μπορεί να δώσει με έξαρση συνέχιση προς τις 1.630 μονάδες, που αποτελεί και τον μεγάλο στόχο.

Για τις 18 από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη μετά τη χθεσινή αντίδραση διαμορφώθηκε ανοδική τάση, με τους Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να έχουν επιθετικά διαγράμματα, τον ΕΛΛΑΚΤΩΡα να είναι ακριβώς πάνω στο mob του 1,19 ευρώ και τον ΤΙΤΑΝα να έχει ενισχυθεί 6,73% σε διάστημα εβδομάδας (και να φθάνει να απασχολεί μέχρι τη Handelsblatt...).

Βραχυπρόθεσμα η τάση εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το στοίχημα που παίζουν κυρίως βραχυπρόθεσμα κεφάλαια και αφορά στην επίτευξη (ή όχι) συμφωνίας μεταξύ δανειστών-Αθηνών, στην προοπτική αναφοράς για συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων σε ένα διευρυμένο QE στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 7-8 Δεκεμβρίου. Λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα στην Ιταλία και το Eurogroup...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v