Περιμένοντας τη λήξη της απλής σειράς μηνός Νοεμβρίου στα Παράγωγα. Με απώλειες τα περισσότερα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ιταλικό να εμφανίζει ανησυχητική κλίση και τo γαλλικό και το αγγλικό να ακολουθούν με επίσης σημαντικές απώλειες, και με μικρότερες το γερμανικό.Σε διαφορετικό μήκος κύματος το Χ.Α., με τους long να συνεχίζουν να προεξοφλούν θετικές εξελίξεις στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης, στο πρόβλημα του χρέους, στην προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Σημαντικό το δέλεαρ για τους traders εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμησή τους και εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι που θέτουν οι αγοραστές τις τελευταίες συνεδριάσεις. Κάτι που δικαιολογεί τη διαφοροποιούμενη εικόνα του Χ.Α. έναντι των ξένων χρηματιστηρίου και δη των ευρωπαϊκών, κάτι που αποτυπώνεται στις αυξημένες συναλλαγές και στον ημερήσιο τζίρο των 50+ εκατ. ευρώ.
Γράφουν κείμενο συμφωνίας οι δανειστές, σημείωνε νωρίτερα η Ελενα Λάσκαρη, πολύ αισιόδοξος εμφανίζεται ο Τόμας Βίζερ για το ελληνικό πρόγραμμα και ο Μάριο Ντράγκι υπενθυμίζει πως η ανάκαμψη εξακολουθεί να στηρίζεται στην χαλαρή νομισματική πολιτική (επιβεβαιώνοντας πως το QE θα παραταθεί πέραν της 31ης Μαρτίου 2017).
Σε αυτό το περιβάλλον οι long έχουν -βραχυπρόθεσμα- τον πρώτο λόγο κόντρα στη διόρθωση στο Μιλάνο του ΜΙΒ κατά 1,56% στις 16.286 μονάδες, στην υποχώρηση στο Λονδίνο του FTSE 100 κατά 0,62% στις 6.752 μονάδες, στην οπισθοχώρηση στο Παρίσι του CAC 40 κατά 0,55% στις 4.510 μονάδες.
Στο Χ.Α. οι long, αφού πρώτα απορρόφησαν την όποια προσφορά ενεργοποιήθηκε μέχρι τις 11.30-11.45 (περί τα 10 εκατ. ευρώ), στη συνέχεια ανέβασαν τον πήχη προς τις 605 μονάδες (άλλα 10 εκατ. ευρώ, στις 13.05) επικεντρωνόμενοι κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.
Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός λειτουργεί -και πάλι- ως σηματωρός, με τους traders να προεξοφλούν θετικές εξελίξεις.
Στο σχετικό διάγραμμα φαίνεται το κομβικό σημείο των 750 μονάδων αλλά και η συσσώρευση 5+ μηνών σε στενό εύρος, θυμίζοντας πως η τελευταία (τρίτη) ανακεφαλαιοποίηση πραγματοποιήθηκε σε επίπεδα 1.000 μονάδων (για τον ΔΤΡ).
Παρά τις εύλογες, δικαιολογημένες επιφυλάξεις για την κατάσταση του κλάδου, στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου αποτυπώνονται κάποιες πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις. Εάν επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο, τότε ο κλάδος μπορεί να ευνοηθεί από τις κινήσεις της ΕΚΤ, μία πιθανή ρύθμιση για το βραχυπρόθεσμο μέρος του χρέους.
Προς ώρας η βραχυπρόθεσμη τάση είναι θετική, με τον ΔΤΡ να έχει αντιδράσει σχεδόν 12% σε διάστημα εβδομάδος. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, με τον ΔΤΡ είτε να συνεχίζει προς τις 750 ή να υποχωρεί και πάλι χαμηλότερα προς τις 650 μονάδες.
Στο διάστημα της τελευταίας ώρας έχει βελτιωθεί αισθητά η συνολικότερη εικόνα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς οι μόλις 6 μετοχές με ανοδική φορά (στο αμέσως προηγούμενο σχόλιό μας) πλέον έχουν αυξηθεί σε 18, ενώ μόλις 5 υποχωρούν.
Σταδιακή ενεργοποίηση αγοραστών την τελευταία ώρα πέραν των τραπεζικών σε μετοχές των ΟΤΕ, Motor Oil, Τιτάν, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ κ.ά. του δείκτη FTSE25, αλλάζοντας προς το καλύτερο τον προηγούμενο συσχετισμό.
Στις 13.45-14.00, στη διαδικασία της δημοπρασίας (για το ΧΠΑ) θα αποσαφηνισθεί η τάση, με τη μέχρι τώρα εικόνα του ΣΜΕ του FTSE 25 να διαμορφώνεται με μικρό premium (849 ΣΜΕ στην σειρά Νοεμβρίου, 839 ΣΜΕ στην αμέσως επόμενη).
Στις 13.20 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 47,8 εκατ. μετοχών, με τζίρο 23,8 εκατ. ευρώ. Θυμίζοντας πως στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ (ανά συνεδρίαση).