Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το τραπεζικό ράλι και οι παγίδες

Μικρά κέρδη στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Μεταξύ ιστορικών υψηλών στις αγορές και αποτίμησης του νέου γύρου διαπραγμάτευσης, η συνεδρίαση. Η τραπεζοκεντρική αντίδραση, οι κινήσεις των «ισχυρών χεριών» και τα ρίσκα. Τα «όρια» για τους βασικούς δείκτες.

Τριπλό ιστορικό υψηλό στη Wall Street, η άνοδος του πετρελαίου στήριξη στις ευρωαγορές και στο Χ.Α. η άνοδος συνεχίστηκε μετ' ελιγμών.

Στις 615,83 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.662,28 μονάδες ο FTSE 25, με τον τραπεζικό 2,15% υψηλότερα στις 786,90 μονάδες. Συνέχιση ανοδικής κίνησης με συναλλαγές 132,1 εκατ. μετοχών, τζίρο 70,3 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας στα συνολικά 250 εκατ. ευρώ την αξία που έχει αλλάξει χέρια από τη συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης. Πρακτικά τζίρος 60+ εκατ. ευρώ ανά συνεδρίαση, έναντι 40+ εκατ. του αμέσως προηγούμενου διαστήματος και με τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις (Παρασκευής - Δευτέρας) στα 150+ εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος στον τραπεζικό κλάδο.

Τραπεζοκεντρική η αντίδραση στο Χ.Α., σε μία σημαντική κίνηση που -αν μη τι άλλο- απέφερε τον απεγκλωβισμό του από το εύρος όπου συσσώρευε για σχεδόν 5 μήνες, εξέλιξη που από μόνη της είναι ενθαρρυντική. Είναι προφανές πως αυτή η εξέλιξη (υπο)στηρίζεται από ισχυρά χέρια και αρκετά βραχυπρόθεσμα κεφάλαια, που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή και αφορμή ελλοχεύουν παγίδες και αναπόφευκτες διορθώσεις.

Ηδη στον τραπεζικό κλάδο χθες καταγράφηκαν οι πρώτες (εμφανείς) κινήσεις κατοχύρωσης μέρους βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση και από τη στιγμή που ο Γ.Δ. έχει εισέλθει στην περιοχή-στόχο των 615-620 μονάδων.

Ηδη στον τραπεζικό κλάδο θα πρέπει να κατοχυρώνεται και μέρος θέσεων όσων είχαν εγκλωβιστεί στις υψηλότερες τιμές της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με ορισμένους παράγοντες της αγοράς να βλέπουν επαναπροσέγγιση των τιμών αλλά σε δεύτερο χρόνο. Δηλαδή των 2 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank, του 1 ευρώ για τη Eurobank και του 0,30 ευρώ για Εθνική και Πειραιώς. Για να δούμε, εάν θα επαληθευθεί αυτή η προσέγγιση.

Πλέον, ο FTSE 25 είναι υπεραγορασμένος, με πλήθος αντιστάσεων και κρίσιμες στηρίξεις στις 1.635 και στις 1.600 μονάδες, που πιθανότατα θα δοκιμασθούν σε αυτόν τον χρόνο. Ενδεχόμενη υποχώρηση του δείκτη μέχρι τις 1.600 μονάδες ΔΕΝ ακυρώνει την ανοδική τάση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση αναλυτών, είναι ένα επίπεδο που εάν επιβεβαιωθεί, θα ισχυροποιήσει περισσότερο το momentum σε δεύτερο χρόνο.

Δεδομένου ότι οι κινήσεις των traders είναι κυρίως προεξοφλητικού χαρακτήρα, με γνώμονα τη δεύτερη αξιολόγηση (και όσα ενδεχομένως να δρομολογούνται από την επίτευξη μίας καταρχήν συμφωνίας), το αδιέξοδο Αθηνών - δανειστών στα εργασιακά μετά την... ολονυχτία, οι διαθέσεις long και short πιθανότατα θα δοκιμασθούν σήμερα. Στο αναλυτικό ρεπορτάζ των Ελενας Λάσκαρη και Ρούλας Σαλούρου γίνεται εκτενής αναφορά στο τρίπτυχο δημοσιονομικά - ενέργεια - εργασιακά, όπου "κόλλησαν" οι διαπραγματεύσεις. Τέτοιες εμπλοκές προφανώς και έχουν συνεκτιμηθεί από την πλειονότητα των traders, εύλογα θεωρούνται μέρος της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, η αντίδραση του Γ.Δ. οριακά υψηλότερα των 617 μονάδων κάλυψε το τελευταίο "κλείσιμο" πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα. Το αν τα κεκτημένα των τελευταίων ημερών θα... ταμειοποιηθούν, θα φανεί σήμερα και με τον Γ.Δ. στο εύρος-στόχο των 615-620 μονάδων.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με την αντίδραση του ΔΤΡ αντιστρόφως ανάλογη της αποκλιμάκωσης της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού, που χθες διαμορφώθηκε σε "κλείσιμο" με το... 6άρι μπροστά.

Στον τραπεζικό κλάδο παραμένουν επικεντρωμένοι οι traders καθώς είναι αυτός που έκανε τη διαφορά και οδήγησε στον απεγκλωβισμό, αλλά είναι αυτός που έχει μπροστά του το στοίχημα Ντράγκι.

Με την προϋπόθεση πως η διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν θα έχει ουσιαστικές εμπλοκές, τότε η επικείμενη επίσκεψη Κερέ την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό λόγο και σκοπό. Προφανώς η έλευση του μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ και ενός εκ των έμπιίστων του κεντρικού τραπεζίτη μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί, πόσο δε μάλλον που στη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου ο Ιταλός τραπεζίτης προτίθεται να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του σχετικά με την επέκταση του QE.

Θα έχει προηγηθεί λίγες μέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στη χώρα του, Ιταλία, θα έχει προηγηθεί το Eurogroup της 5ης του μήνα, όπου λογικά στο τραπέζι θα τεθούν και ζητήματα χρέους. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες της αγοράς οι οποίοι υποστηρίζουν πως η αποκλιμάκωση στα ελληνικά ομόλογα (κατά 170 μ.β. σε δύο εβδομάδες) αποτυπώνουν ακριβώς αυτή την προσδοκία, πως ο Μάριο Ντράγκι θα ανάψει το "πράσινο φως" για την προοπτική συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων σε ένα διευρυμένο πρόγραμμα (ίσως από αρχές Απριλίου του 2017).

Για αυτό εκτιμούν πως ανεξάρτητα των διορθωτικών αφορμών και των ρευστοποιήσεων για το "κλείδωμα" βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, ο ΔΤΡ μπορεί να συνεχίσει αρκετά υψηλότερα των 820-840 μονάδων, θυμίζοντας πως η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση πραγματοποιήθηκε στα επίπεδα των... 1.000 μονάδων για τον ΔΤΡ και ότι την περίοδο του success story επί Σαμαρά, το 10ετές ελληνικό είχε κυμανθεί και οριακά χαμηλότερα του 5% (500 μ.β.).

Συνεπώς διαβλέπουν περιθώρια περαιτέρω αντίδρασης και θεωρούν τις όποιες διορθώσεις αναγκαίες για την προσέλκυση κι άλλων traders στο παιχνίδι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v