Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανεβάζουν ταχύτητα οι αγοραστές

Σταθερά ανοδικά το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει επίπεδα υψηλότερα από τις 615 μονάδες. Στο +4% η Πειραιώς. Κέρδη καταγράφουν Εθνική Τράπεζα, Alpha, OΠΑΠ, ΟΤΕ. Υποχωρούν ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αυξημένος ο τζίρος.

Υψηλότερα συνεχίζει το ΧΑ, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, την ώρα που το spread του 10ετούς ομολόγου "έγραφε" το... 6άρι μπροστά.

Με τις ευρωαγορές σε αναζήτηση κατεύθυνσης, στην ελληνική οι long διατηρούν το προβάδισμα που απέκτησαν την Τετάρτη-Πέμπτη και ισχυροποίησαν την Παρασκευή, με επιθετικές κινήσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, συνακόλουθα δε σε μία μεγάλη ομάδα εισηγμένων/μετοχών-σηματωρών και blue chips.

Προς τις 618 μονάδες και πάλι ο Γενικός Δείκτης, σε μία κίνηση-τύπου V, καθώς στο πρώτο ημίωρο σημειώθηκε το υψηλό των 618,18 μονάδων, στη συνέχεια υποχώρησε έως τις 612,09, για να αντιδράσει και πάλι μετά τις 12:00, με αιχμή και πάλι τον τραπεζικό κλάδο.

Στο προηγούμενο σχόλιό μας αναφερόμασταν στην απόλυτα φυσιολογική κίνηση ορισμένων traders να «κλειδώσουν» μέρος των βραχυπρόθεσμων υπεραξιών τους, με συνέπεια την πίεση/διολίσθηση της αγοράς, με ζητούμενη την επιβεβαίωση των πιο κοντινών στηρίξεων, όπερ και εγένετο.

Σε μία λίγο έως πολύ αναμενόμενη εξέλιξη της συνεδρίασης, οι traders κατοχύρωσαν μικρό μέρος των ανοδικών θέσεων που είχαν χτιστεί με κορύφωση το τριήμερο 16-18 Νοεμβρίου στα αρχικά "υψηλά" ημέρας, εν συνεχεία έγιναν συναλλαγές στην υποχώρηση προς τις 612, σημείο όπου ενεργοποιήθηκαν εκ νέου εντολές αγοράς.

Ενδιαφέρον το ότι στις 11:15 είχαν καταγραφεί συναλλαγές αξίας 16 εκατ. ευρώ -σε άνοδο της αγοράς, δηλαδή υψηλότερες τιμές-, στις 12:30 είχαν γίνει άλλα 10 εκατ. ευρώ -σε διόρθωση της αγοράς, δηλαδή σε χαμηλότερες τιμές-, ενώ από τις 12:30 μέχρι νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν άλλα 16 εκατ. ευρώ, σε σταδιακά ανοδικά επίπεδα τιμών.

Σε σχήμα V και οι συναλλαγές (ας μου επιτραπεί ο... νεολογισμός), που επιβεβαιώνουν την αρμονική σχέση πωλητών-αγοραστών, την κοινή προσπάθεια να συντηρηθεί το ανοδικό momentum και να διαφυλαχθεί η τάση κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Στο εύρος των 776,32 έως 806,80 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με την "κοιλιά" να σημειώνεται στις 12:00 (σχεδόν ταυτόχρονα με το χαμηλό του ΓΔ), σημείο απ' όπου ξεκίνησε νέος γύρος κινήσεων των αγοραστών. Σημειωτέον πως πριν μία ώρα το spread του 10ετούς υποχώρησε στις 6,999, για να ανακάμψει πριν λίγο στις 7,0540 μ.β.

Σταθερή η αντίστροφη κίνηση ΔΤΡ και 10ετούς, με τον μεν τραπεζικό δείκτη να έχει ενισχυθεί 14,2% σε διάστημα μηνός, το δε spread στο -περίπου- ίδιο διάστημα να αποκλιμακώνεται σχεδόν 160 μ.β.

Το 68% του ικανοποιητικού τζίρου έχει αλλάξει χέρια στον τραπεζικό κλάδο, με αυξημένη εμπορευσιμότητα οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, Jumbo, TITAN, MIG, ΕΛ.ΠΕ, ΔΕΗ κ.α., με ενδεικτικό το ότι σε 22 μετοχές ο τζίρος έχει υπερβεί το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ και σε 7 από αυτές του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Η μερίδα του λέοντος αλλάζει χέρια στον τίτλο της Εθνικής (το σχεδόν 1/4 του τζίρου), με τις Alpha Bank, Eurobank, OTE να ακολουθούν.

Στο κόκκινο 4 από τις 25 μετοχές του δείκτη, στο συν έχει γυρίσει η δεικτοβαρής Coca Cola, ανοδικά η ΜΕΤΚΑ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει με αγοραστές έως τα 10,55 ευρώ η μετοχή του Σαράντη, καθώς από την επόμενη Δευτέρα θα συμπεριλαμβάνεται στον FTSE25. Κινητικότητα και σε MIG, ANEMOS, Fourlis, Ικτίνος, ΕΥΑΘ.
Στις 14:45 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 95 εκατ. μετοχών, με τζίρο 45 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας δηλαδή αυτόν της Τετάρτης-Πέμπτης (στα 80+ εκατ. ευρώ την Παρασκευή).

Την ίδια ώρα, τα futures του S&P παρέπεμπαν σε ανοδικό ξεκίνημα 0,19% από τις 2.185 μονάδες. Σημειωτέον πως στο Μιλάνο οι απώλειες για τον ΜΙΒ περιορίζονταν στο 0,20% στις 16.240 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v