ΧΑ: Συνέχεια ανόδου μετ… ελιγμών

Στις 616 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με την εγχώρια αγορά μετά το μίνι ράλι να καταγράφει κινήσεις αποκόμισης βραχυπρόθεσμων κερδών και αναδιάταξης θέσεων. ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Alpha Bank τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη. Οι αντιστάσεις και οι στηρίξεις.

Μπορεί στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακή εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης να κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως η όλη κίνηση είχε "αναταράξεις" και δεν ήταν η πλέον εύκολη αποστολή για τους επιμένοντες αγοραστές.

Πιο συγκεκριμένα, ούτε ο τζίρος ήταν σωστά μοιρασμένος καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, ούτε η κίνηση των Τραπεζικών μετοχών είχε την "ομοιογένεια" των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, με κλεισίματα στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, αλλά, εκτός των προηγούμενων, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ήταν και πολλοί οι τίτλοι, από όλο το εύρος του ταμπλώ, που έδειξαν "πρόθυμοι" να ακολουθήσουν την συνεχιζόμενη Τραπεζική "ανάταση".

Ξεκινώντας από τον τζίρο, αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο ημίωρο, κατά το οποίο ο Γενικός Δείκτης "είδε" και τα υψηλά ημέρας, συμπληρώθηκε με την καθαρή αξία στο εντυπωσιακό, για τα δεδομένα της Αγοράς, νούμερο των 11,8 εκατ. (4,8 εκατ. την Παρασκευή) σαφέστατη ένδειξη ότι κάποια χαρτοφυλάκια, εκμεταλλευόμενα την θετική εκκίνηση του Χ.Α., προχώρησαν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις.

Η συμπλήρωση της πρώτης ώρας βρήκε τον τζίρο στα 18,7 εκατ. (0,3 εκατ. οι προσυμφωνημένες συναλλαγές) και από εκεί και πέρα, η συναλλακτική δραστηριότητα κατέβασε σημαντικά στροφές, με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει την συνεδρίαση αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα της τελευταίας συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδας.

Από την άλλη, μπορεί η "δοκιμαστική πτήση" του Δείκτη οριακά υψηλότερα των 617,69 μονάδων (τελευταίο κλείσιμο πριν το Βρετανικό δημοψήφισμα) να έφερε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, όμως αυτές δεν αποδείχθηκαν ικανές να αλλάξουν το πρόσημο του Δείκτη, ο οποίος κινήθηκε στο "πράσινο" από την αρχή μέχρι το τέλος της συνεδρίασης και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του για την συνέχεια.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, που και σήμερα απέσπασαν την "μερίδα του λέοντος" σε συναλλαγές και ενδιαφέρον, ο Τραπεζικός δείκτης (+2,15%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 806,8 μονάδες (+4,73%), ο τίτλος της Alpha Bank (+3,45%) μέχρι τα 1,82 ευρώ (+4,6%), της Εθνικής (-0,48%) μέχρι τα 0,221 ευρώ (+5,24%), της Eurobank (+0,15%) μέχρι τα 0,701 ευρώ (+4,01%) και της Πειραιώς (+4,42%) μέχρι τα 0,194 ευρώ (+7,18%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Και οι τέσσερις τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση χαμηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά και αυτό παραπέμπει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, για το αν ολοκληρώθηκε το πρώτο κύμα ανόδου και είναι "επί θύραις" αξιοσημείωτη διόρθωση, με αφορμή πιθανές "αναταράξεις", είτε στις Διεθνείς Αγορές, είτε στις συζητήσεις μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου για πολλοστή συνεδρίαση συνεχίστηκε το "rotation" μεταξύ των θετικών, ημερήσιων, πρωταγωνιστών, αλλά και η γενικότερα, επιφυλακτική εικόνα για σημαντικό αριθμό blue chips, σήμερα ήταν η σειρά του ΟΠΑΠ (+3,66%) να "συνοδέψει" την Τραπεζική κίνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος του Οργανισμού ερχόταν από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες έξι, ενώ συνεχίζει να δείχνει ισχυρή η αντίσταση στην ζώνη 8,70 - 8,80 ευρώ.

Όταν αυξάνουν οι συναλλαγές, ο μόνος σίγουρα κερδισμένος είναι η 'γκανιότα" και αυτό φαίνεται ότι σκέφτονται όσοι έδωσαν και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στον τίτλο της ΕΧΑΕ (+5,01%). Χρειάζεται αυξημένη προσοχή, η αντίσταση στα 4,98 - 5,02 ευρώ.

"Καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων και για τα Ελ. Πετρέλαια (+0,90%), με τον τίτλο να κλείνει σε νέα υψηλά τρέχοντος έτους και σε νέα υψηλά 54 εβδομάδων. Αποφασιστική η επόμενη αντίσταση στα 4,50 - 4,64 ευρώ.

Σε υψηλά 54 εβδομάδων τα ΕΛΠΕ

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και για τον ΟΤΕ (+0,59%), εν αναμονή του "πακέτου" του Δημοσίου. Δύσκολα, πριν γίνει το "πακέτο", ο τίτλος να μπορέσει να δώσει κίνηση υψηλότερα των 8,83 - 8,93 ευρώ.

Από την άλλη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Χ.Α. συνεχίζει να παίρνει ανοδικά "καύσιμα" από το συνεχιζόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 6,29%.

Ξεκινώντας από τις λίγες ειδήσεις, εγχώριου ενδιαφέροντος, που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Παρασκευής, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ινστιτούτου "Bruegel" Ζολτ Νταρβάς, "Παραμένει απίθανο να καταφέρει η Ελλάδα να δανειστεί από τις Αγορές με ένα λογικό επιτόκιο

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελ. Λάσκαρη "γίνονται εκτεταμένες συζητήσεις για το εάν η Ελληνική Κυβέρνηση θα βάλει την υπογραφή της σε δεσμεύσεις συντήρησης των απαιτητικών (σε πρόσθετα μέτρα) πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ για τρία, πέντε ή επτά χρόνια μετά το 2018. Με το καλύτερο σενάριο της τριετίας, φτάνουμε στο 2021. Το χειρότερο μάλλον κανείς στην Κυβέρνηση δεν θέλει να το σκέφτεται. Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό σχετίζονται με τα μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και όπως όλα δείχνουν, καμία Πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να 'χαριστεί' στην Ελλάδα, χωρίς την παράλληλη ανάληψη σκληρών και συγκεκριμένων δεσμεύσεων".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου "ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον εξέφρασαν οι εκπρόσωποι έντεκα ξένων Επενδυτών, εκ των οποίων 9 funds και εταιρείες private equities, για τα 'κόκκινα' δάνεια υπερχρεωμένων Ελληνικών Επιχειρήσεων στους τομείς Τουρισμού, Real Estate, Ναυτιλίας και Χαλυβουργίας, κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τα στελέχη των Ελληνικών Τραπεζών.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας ότι η καλή εικόνα των Διεθνών Αγορών και η πίεση να ολοκληρωθεί η Αξιολόγηση, προκειμένου η Χώρα να πάρει κάτι για το χρέος, ερμηνεύεται θετικά από την Αγορά, ενώ παράλληλα τα καλά αποτελέσματα αρκετών εισηγμένων και τα πρόσφατα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία δίνουν "πάτημα" για καλύτερες αποτιμήσεις.

Με τα παραπάνω δεδομένα, δεν μπορεί να αποκλειστεί η συνέχιση της ανοδικής κίνησης, τουλάχιστον μέχρι τις 28/11 (EwG), κάτι που θα εξυπηρετούσε και τους Ξένους διαχειριστές που κλείνουν βιβλία στα τέλη Νοεμβρίου.

Στην εβδομάδα που ξεκίνησε περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα εννεαμήνου των ΟΠΑΠ, Fourli, Εθνικής Τράπεζας και Lamda Development, ενώ οι συζητήσεις με τους Δανειστές για τα ακανθώδη θέματα (εργασιακό, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ρυθμίσεις για τα "κόκκινα" δάνεια) αλλά και τα του εξωτερικού περιβάλλοντος, θα κρίνουν το πρόσημο του Γενικού Δείκτη. Η εβδομάδα, ολοκληρώνεται από το rebalancing μεταξύ ΕΥΔΑΠ (+1,31%) και Σαράντη (+3,24%), καθώς από Δευτέρα 28/11, ο δεύτερος παίρνει την θέση της πρώτης στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

O Γενικός Δείκτης κατάφερε να πάρει το 600 και μάλιστα με αυξημένο όγκο συναλλαγών και σήμερα να συμπληρώσει τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και τρίτη συνεχόμενη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Από την άλλη, μία πρώτη "ανιχνευτική" κίνηση υψηλότερα των προ "Brexit" επιπέδων, μάλλον "ερέθισε" τους εν δυνάμει πωλητές, που έκαναν ελαφρώς πιο αισθητή την παρουσία τους, χωρίς να πάρουν ιδιαίτερα επιθετικές πρωτοβουλίες.

Σε περίπτωση ελεγχόμενης υποχώρησης, ο Δείκτης δεν θα πρέπει να "δει" κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 595 - 592, ενώ παραμένει η αντίσταση στις 628 - 635 μονάδες, που διάσπαση θα μπορούσε να μας δώσει τις 656 μονάδες. Το "stop" έχει ανέβει στις 578 μονάδες.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,01%), η ανοδική διάσπαση του 1595 έδωσε λύση στον πολύμηνο σχηματισμό ανοίγοντας τον δρόμο για υψηλότερα επίπεδα. Η αγορά ακόμα και αν διορθώσει έχει σημαντικές πλέον στηρίξεις τόσο στο 1595 όσο και στο 1582 επίπεδο που θα θέλαμε να κρατήσει και σε μήνα. Επόμενη κοντινή αντίσταση είναι το 1680, ενώ μεγάλος στόχος το 1727. Το "stop" μας στις 1525 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

"Η υποχώρηση του spread στα ομόλογα, εδώ και αρκετές μέρες μας έχει προϊδεάσει ότι κάτι θα συμβεί και στο Χ.Α., ενώ η έναρξη των διαπραγματεύσεων για γρήγορη εξεύρεση λύσης, όσον αφορά την β’ αξιολόγηση βοήθησαν στην κίνηση της Αγοράς" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Όλα δείχνουν πως η αξιολόγηση θα κλείσει με το πλεόνασμα να πιάνει τον στόχο του, με το παραπάνω. Το δύσκολο κομμάτι είναι το 2017 και ο στόχος για μεγαλύτερο πλεόνασμα που θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη, ενώ είναι απορίας άξιον πως θα επιτευχθεί με τόσο μεγάλο μείγμα φόρων που ήδη έχει συμφωνηθεί.

Οι ισορροπίες στην Ευρώπη αλλάζουν αν και οι εκλογές της Γερμανίας παίζουν τον ρόλο τους με την Μέρκελ να είναι και πάλι υποψήφια για τέταρτη φορά στην Καγκελαρία.

Σε περίπτωση που περάσουμε την αξιολόγηση θα υπάρξει μία "αβάντα" στην Ελλάδα ειδικά αν καταφέρουμε να μπούμε άμεσα στο περιβόητο "QE". Τότε το spread, το πιο πιθανό είναι να βρεθεί στα επίπεδα του 2014 και να δούμε και πάλι μία προσπάθεια της Χώρας να δοκιμάσει έξοδο στις Αγορές. Σε αυτή την περίπτωση θα δούμε, πιθανόν, κάποιες πρώτες αναβαθμίσεις από Οίκους, γεγονός που θα βοηθήσει και το Χρηματιστήριο να αλλάξει επίπεδα και να αρχίσει και πάλι να μπαίνει στον επενδυτικό χάρτη των funds.

Πολύ σημαντικό είναι το τι θα συμβεί με τον πολύπαθο Τραπεζικό κλάδο, που δείχνει σημάδια ανάκαμψης, με το κλειδί να βρίσκεται στα "κόκκινα" δάνεια.

Κάποιοι τίτλοι στο Χ.Α., ήδη έχουν γυρίσει ανοδικά, μεσοπρόθεσμα, ενώ τα επιτόκια δανεισμού στις μεγάλες εταιρείες είναι ήδη κάτω από τα επίπεδα του 2014, γεγονός που συνηγορεί ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορούν να δοκιμάσουν και πάλι εκδόσεις ομολογιακών δανείων σε επίπεδα ανεκτά, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Το τι θα συμβεί με τις συμμετοχές του Δημοσίου σε ΕΛΠΕ και ΔΕΗ το επόμενο διάστημα έχει την σημασία του, μιας και αν τα ποσοστά περάσουν σε Ιδιώτες θα δείξει την αύξηση της εμπιστοσύνης στην Χώρα.

Αν όντως ο στόχος για ανάπτυξη, έστω και πάνω από 2%, επιτευχθεί για το 2017, τότε μπορεί να δούμε τον Γενικό Δείκτη να πιάνει τιμές που δεν μπορούμε καν να τις φανταστούμε σήμερα.

Το πρώτο τρίμηνο είναι αρκετό να μας δείξει μία πρώτη εικόνα για το έτος, με την Κυβέρνηση να δείχνει πως κάνει κάθε προσπάθεια για να "κερδίσει το στοίχημα". Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον η Αγορά δεν φοβάται πολιτικά το τι θα συμβεί, κάτι που δεν συνέβαινε το 2014 - 2015. Αυτό από μόνο του ως δεδομένο είναι αρκετό για την συνέχεια. "Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί Οίκοι έχουν ήδη αρχίσει να ανεβάζουν τους στόχους σε αρκετούς τίτλους, κάτι που είχαμε να δούμε πολύ μεγάλο διάστημα" αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,79%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Sensex 30 (-1,47%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενισχυμένο Δολάριο, συνεχίζει να δημιουργεί εκροές στις Αναδυόμενες Ασιατικές Οικονομίες, με τον δείκτη MSCI All Countries Asia (except Japan) να διαπραγματεύεται κοντά σε χαμηλά τεσσάρων μηνών.

Μικτή η εικόνα και στην Ευρώπη, με τον FTSE100, να υποχωρεί σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, διεκδικώντας νέα ιστορικά υψηλά.

Σημαντικά κέρδη για το US Oil, πολύ μικρότερα για Χρυσό και Ευρώ, φέρνει η υποχώρηση του Δολαρίου.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, οι Ιαπωνικές εξαγωγές περιορίστηκαν για 13ο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο. Υποχώρησαν κατά 10,3% σε σχέση με πέρυσι, σε 5,870 τρισ. γεν, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Η ανάγνωση ήταν χειρότερη από την πτώση 9,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal. Το Σεπτέμβριο, οι εξαγωγές είχαν εμφανίσει πτώση της τάξης του 6,9%. Το εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας παρουσίασε πλεόνασμα 496,2 δισ. γεν, έναντι 610 δισ. γεν που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι του Nikkei.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σήμερα αναμένεται η ομιλία του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενώπιον μελών του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

H Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε στα μέλη του συντηρητικού κόμματος, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), ότι θέλει να είναι υποψήφια για τέταρτη θητεία στις εκλογές του επόμενου χρόνου
"Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα", δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το Reuters. Ο ίδιος ζήτησε από την ΕΚΤ να αρχίσει την περιστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσής της, προσθέτοντας όμως πως αυτό θα πρέπει να γίνει με προσοχή.

Ο αριθμός των εταιρειών που έχουν αθετήσει πληρωμές ομολόγων έχει αυξηθεί στις 146 το 2016, το υψηλότερο επίπεδο από το 2009, σύμφωνα με την S&P. O τομέας του Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου εμφανίζει το μεγαλύτερο αριθμό χρεοκοπιών, καθώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες από τη βουτιά των τιμών του Πετρελαίου. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι Αμερικάνικες Εταιρείες Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου αντιστοιχούν στο 48% των συνολικών εταιρικών χρεοκοπιών τη φετινή χρονιά. Στις ΗΠΑ έχουν σημειωθεί 96 χρεοκοπίες φέτος, ενώ στην Ευρώπη 12.

Η Citigroup ανακοίνωσε σήμερα ότι αυξάνει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών προσθέτοντας $1,75 δισ. και τονώνοντας το συνολικό σχέδιο δράσεις για τα κεφάλαιά της $σε 12,2 δισ. Η Τράπεζα έχει ήδη έγκριση για επαναγορά μετοχών αξίας $8,6 δισ., επισημαίνει το MarketWatch. Παράλληλα, αυξάνει το τριμηνιαίο μέρισμά της σε 16 cents ανά μετοχή.

Η Citigroup αντικατέστησε την HSBC και βρέθηκε μαζί με την JP Morgan στην κορυφή της λίστας των 30 συστημικά πιο σημαντικών Τραπεζών στον Κόσμο, οι οποίες οφείλουν να κρατούν επιπρόσθετα κεφάλαια από το 2019 και μετά, προκειμένου να διατηρείται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, "οι Οικονομίες της 'G20' συμφώνησαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, πως οι κορυφαίες Τράπεζες, των οποίων το μέγεθος και η πολυπλοκότητα σημαίνει πως αν πτωχεύσουν θα προκαλέσουν χάος στις Αγορές, θα πρέπει να διατηρούν έξτρα κεφάλαια, ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου που εμφανίζουν.

Βάσει της ετήσιας ενημέρωσης της κατάταξης που δημοσιεύτηκε σήμερα από το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), η Citi αντικατέστησε την HSBC στην πρώτη κατηγορία που προβλέπει μια επιπλέον επιβάρυνση 2,5% επί του κεφαλαίου, πέραν των παγκόσμιων ελάχιστων απαιτήσεων.

Η HSBC πέρασε στη δεύτερη κατηγορία, στην οποία βρίσκονται οι Bank of America, BNP Paribas και Deutsche Bank και η οποία προβλέπει επιπλέον επιβάρυνση 2%.

Το FSB, η ρυθμιστική αρχή της "G20", γνωστοποίησε ακόμη ότι η λίστα του με τις εννέα Παγκοσμίως συστημικά σημαντικές Ασφαλιστικές εταιρείες παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με πέρυσι.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με νεότερο ρεπορτάζ της Ελ. Λάσκαρη "Την Κυριακή, η Κυβέρνηση έλαβε ένα προσχέδιο 'Staff level agreement' από το 'Κουαρτέτο'. Σήμερα και ενώ έχει μεσολαβήσει ένας κύκλος συναντήσεων για όλα τα ανοιχτά θέματα, στα χέρια της Κυβέρνησης αναμένεται να δοθεί ένα νέο κείμενο, στο οποίο θα έχουν ενσωματωθεί οι τυχόν υπαναχωρήσεις της κάθε Πλευράς".

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 11 από 10 ευρώ, δίνει η Alpha Finance σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "outperform". Η χρηματιστηριακή επισημαίνει την ανθεκτική επίδοση της μετοχής τον τελευταίο μήνα, ενώ επανεξετάζει τις προβλέψεις της ως το 2018, εκτιμώντας υψηλότερες κεφαλαιακές δαπάνες λόγω κόστους πρόσθετου περιεχομένου και vectoring. Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθησή της ότι ο ΟΤΕ θα πετύχει τους στόχους ελεύθερων κεφαλαιακών ροών και υγιή επίπεδα κερδοφορίας.

Υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Coca Cola HBC, στα 22,5 από 20,3 ευρώ δίνει η Alpha Finance σε έκθεσή της στην οποία επαναδιατυπώνει τη σύσταση "outperform". Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι οι προβλέψεις της ως το 2020 διαμορφώνονται χαμηλότερα από το guidance της εισηγμένης. Εάν πετύχει τους στόχους της η CCHBC, η τιμή - στόχος ανεβαίνει στα 25,9 ευρώ, σημειώνει. Η Alpha Finance προβλέπει μέση ετήσια αύξηση των πωλήσεων κατά 0,8% ως το 2018. Παράλληλα, προβλέπει ότι η εταιρεία θα εμφανίσει άνοδο 0,5% φέτος και 5,1% το 2017 στα συγκρίσιμα κέρδη ανά μετοχή.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 618,18 μονάδες (+1,02%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 615,54 (+0,59%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 615,83 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,64%.

Ο τζίρος, σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με αυτόν της Παρασκευής, περιορίστηκε στα 70,4 εκατ. από τα οποία τα 3,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ). Εθνική και Alpha Bank απέσπασαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι Πειραιώς και Alpha Bank δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα η Jumbo, δεν "πρασίνισε" καθ' όλη την διάρκεια της συνεδρίασης. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Grivalia, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ και στο χαμηλό ημέρας οι ΔΕΗ, Jumbo, Folli Follie Group.

Στα "χνάρια" της ενδοσυνεδριακής και η τελική εικόνα, με 52 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, ενώ επτά τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

----ΧΠΑ

Συνεχίστηκε το σερί των ανοδικών συνεδριάσεων στην Αγορά Παραγώγων και στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, ενώ σημαντική μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και έμειναν σε σταθερά υψηλά επίπεδα στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (104.883 συμβόλαια).

Στα 8.967 συμβόλαια του δείκτη αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.268, 2.150 για τον Δεκέμβριο και 118 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.662) κινήθηκε μεταξύ 1.640 και 1.670 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (158.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (7.313), Eurobank (16.575), Πειραιώς (25.303), Εθνική (47.591), MIG (3.630), ΟΤΕ (1.226), ΔΕΗ (629), ΟΠΑΠ (369), Ελ. Πετρέλαια (149), Μυτιληναίο (948), Ελλάκτωρα (137), Μέτκα (199), ΕΧΑΕ (117).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (1.858.064 τεμ.), Εθνική (1.687.741 τεμ.) και Eurobank (2.085.051 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v