Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει υψηλότερα ο τραπεζικός κλάδος

Πάνω από τις 620 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να συνεχίζουν ανοδικά μετά και την έκθεση της Moody's. Ξεχωρίζουν Πειραιώς και Εθνική. Υπεραποδίδει η Fourlis, άνοδος και για ΟΠΑΠ, Motor Oil, Coca Cola.

Τα ρεκόρ της Wall Street δίνουν ώθηση στις ευρωαγορές, με την προσοχή των traders να έχει στραφεί πλέον στο δημοψήφισμα της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου στην Ιταλία.

Είναι προφανές πως το όποιο αποτέλεσμα θα επηρεάσει ανάλογα τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ θα δρομολογήσει εξελίξεις και για το «ελληνικό πρόβλημα».

Στην παράμετρο του δημοψηφίσματος έχει αναφερθεί το Euro2day.gr εδώ και καιρό, εστιάζοντας στις δυνητικές εξελίξεις που θα πυροδοτούνταν από ένα «Όχι» ή ένα «Ναι» στο πρόγραμμα συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο Ματέο Ρέντσι. Νωρίτερα στο Μιλάνο ο δείκτης ΜΙΒ 40 ενισχυόταν προς τις 16.562 μονάδες, με το yield του 10ετούς να υποχωρεί αισθητά στις 198 μονάδες βάσης.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο Χ.Α. οι long έχουν μεν τον πρώτο λόγο, πλην όμως στο εύρος των 615-620 μονάδων θα πρέπει να αναμένονται ρευστοποιήσεις/μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, μετά το 22% του τραπεζικού κλάδου σε διάστημα εβδομάδος.

Συγκριτικά με τις τελευταίες συνεδριάσεις, συναλλαγές και τζίρος διαμορφώνονται σε μέτρια/χαμηλότερα επίπεδα, που παραπέμπουν σε φειδωλή προσφορά από την πλευρά των πωλητών αλλά και προσοχή, επιφυλακτικότητα από τους αγοραστές.

Θα πρέπει σε αυτά τα επίπεδα τιμών -προ 24ης Ιουνίου- να υπάρξει μία συσσώρευση και ανασύνταξη δυνάμεων, ενδεχομένως με δοκιμασία/επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων (εβδομαδιαίων) στηρίξεων για βασικούς δείκτες και μετοχές.

Για «στάση 615-620 μονάδων» κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς, μέχρις ότου διαμορφωθούν τα νέα δεδομένα (είτε για κίνηση προς τις 640, είτε για οπισθοχώρηση προς τις 590-580 μονάδες).

Σε ανάλογη κατάσταση η εικόνα στα Παράγωγα, με μικρή απόκλιση τα Συμβόλαια του δείκτη και νέα υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς στις 693 μ.β. πριν από λίγη ώρα.

Εως τις 792 μονάδες νωρίτερα ο Δείκτης Τραπεζών, «τοπικό υψηλό» επίπεδο όπου έγιναν εμφανείς οι ρευστοποιήσεις των traders, με συνέπεια τη διόρθωση του δείκτη προς τις 779 μονάδες -με ζητούμενη την επιβεβαίωση της στήριξης των 790 μονάδων στη συνέχεια.

Με τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί -σε μία απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη οπισθοχώρηση-, επιστρατεύονται δεικτοβαρείς μετοχές με πρώτη την Coca Cola, ενώ ανοδικά κινούνται και οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Στα 19,95 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, έως τα 8,86 ευρώ του ΟΠΑΠ, που αποτελούν «νέο υψηλό 52 εβδομάδων» σε μία ανοδική προεξόφληση των ωφελειών από την ενεργοποίηση της αγοράς των VLTs.

Σταθερά πάνω από τα 3 ευρώ ο τίτλος της ΔΕΗ, σε εύρος πέριξ των 8,50 ευρώ ο ΟΤΕ. Σημειωτέον πως μόλις προχθές πέρασε σε ΦΕΚ η διάταξη για τη μεταφορά του 5% στο ΤΑΙΠΕΔ, που πρακτικά σημαίνει πως μένουν ακόμη αρκετά να γίνουν μέχρι να δρομολογηθεί η διαδικασία διάθεσής του από το Ταμείο, με πρώτο προτιμητέο τον βασικό μέτοχο Deutsche Telekom.

Λίγο πριν από τις 11:00 εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις, με συνέπεια την υποχώρηση έως 1,86% του ΔΤΡ, παρασύροντας τον Γ.Δ. προς τις 615 και τον FTSE 25 προς τις 1.655 μονάδες.

Στο πρώτο ημίωρο, είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 10,9 εκατ. μετοχών, αξίας 7 εκατ. ευρώ, με το 50% στον τραπεζικό κλάδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v