Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στο προσκήνιο η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Στις εξέλιξεις από το μέτωπο της αξιολόγησης με τους δανειστές στρέφεται η προσοχή του Χρηματιστήριου. Θετικό το κλίμα στις ξένες αγορές. Στο προσκήνιο και τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Δεν αποκλείεται μερική κατοχύρωση κερδών.

Η συνάντηση του λεγόμενου... Washington Group στο Βερολίνο έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα και να καταδείξει την αντιπαράθεση της ευρωπαϊκής πλευράς με το ΔΝΤ.

Στη μέση -ως συνήθως- η Ελλάδα, με την κυβέρνηση να έχει να σταθμίσει τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και όσα δρομολογούνται και βάσει των χθεσινών αποκαλύψεων του γερμανικού ΜΝΙ.

Αίφνης για τους traders το πρώτο ορόσημο του EwG της 28ης Νοεμβρίου έρχεται λίγες μέρες πιο μπροστά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για όσα funds μετρούν ήδη διψήφιες αποδόσεις από το τελευταίο βραχύ μίνι ράλι.

Κι ενώ στις διεθνείς αγορές διατηρείται η ανοδική τάση ελέω της ξέφρενης Wall Street, οι παράμετροι που σχετίζονται με το «ελληνικό πρόβλημα» θα αποβούν οι καθοριστικοί ρυθμιστές (και) της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Σε νέα ιστορικά υψηλά το αμερικανικό χρηματιστήριο, με δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση-ρεκόρ και το άξιο αναφοράς είναι πως επενδυτικά σπίτια, που πριν από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου προέβλεπαν... λιμούς και καταποντισμούς στο ενδεχόμενο εκλογής Τραμπ, τώρα εμφανίζονται ως διαπρύσιοι ταύροι -αλλά έτσι είναι οι «αγορές».

Ωστόσο, στα δικά μας και πάλι, μετά μάλιστα από ακόμη μία μεστή ανοδική συνεδρίαση με τζίρο 85 εκατ. ευρώ, υπεραπόδοση 7,16% για τον τραπεζικό κλάδο, σύνθλιψη της αντίστασης των 820-840 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών και παράλληλη θεαματική ανοδική κίνηση για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση με τον FTSE 25 στις 1.716 μονάδες.

Στις 631 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, σε μία υπερεκθετική ανοδική αντίδραση, που όμοιά της είχε να γνωρίσει χρόνια το Χ.Α.

Μαίνεται η κόντρα Ε.Ε. - ΔΝΤ για την Ελλάδα, με τους Ευρωπαίους να διαμηνύουν πως η δεύτερη αξιολόγηση προχωρά αλλά η Αθήνα θα πρέπει να πάρει πολιτικές αποφάσεις. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το «ελληνικό πρόβλημα», συνακόλουθα (και) για το Χ.Α., θα πρέπει πλέον να περιμένουμε να το μάθουμε στη συνάντηση των πέντε ΥΠΟΙΚ στο Βερολίνο μεθαύριο Παρασκευή.

Η χθεσινή αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Moody's, βλέποντας επιστροφή στην κερδοφορία το επόμενο διάστημα, ήταν η αφορμή για να ισχυροποιηθεί η αντίδραση του κλάδου -έχει ξεκινήσει περί τις 180 μονάδες χαμηλότερα- και μένει να φανεί άμεσα εάν βρίσκεται κοντά στην κορύφωσή της ή στην απαρχή ενός επόμενου κύκλου.

Σημειώναμε τις τελευταίες ημέρες -αλλά χωρίς να έχουμε υπόψη μας τα νέα/χθεσινά δεδομένα-, πως η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είχε πραγματοποιηθεί σε επίπεδα (περίπου) 1.000 μονάδων για τον Γ.Δ. και ότι είχε ακολουθήσει -σε δεύτερο χρόνο- μία συντονισμένη κίνηση των μετοχών και των 4 συστημικών τραπεζών υπερκαλύπτοντας τις τιμές της ΑΜΚ, δηλαδή των 2 ευρώ για την Alpha Bank, του 1 ευρώ για τη Eurobank και του 0,30 για Εθνική και Πειραιώς. Πού είμαστε σήμερα; Μετά και το χθεσινό 7,16% όλο και εγγύτερα, αλλά με τις εξελίξεις να «τρέχουν» και να μένει να φανεί εάν θα λειτουργήσουν υπέρ του ενός (ανοδικού) ή του άλλου (καθοδικού) σεναρίου.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση κρατάμε μεν το εμφανές/ισχυρό σήμα long, που για τον FTSE 25 είναι ξεκάθαρο (σχετικό διάγραμμα), όμως τα χθεσινά υψηλά πραγματοποιήθηκαν με υψηλές συναλλαγές/τζίρους αλλά με στατιστική απόκλιση. Αλλωστε, τα υψηλά επίπεδα όπως διαμορφώνονται σταδιακά από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, προσφέρονται για ρευστοποίηση μέρους της αγοραστικής θέσης, ούτως ώστε να προστεθεί πραγματικό κέρδος στο χαρτοφυλάκιο, χρήσιμο σε ενδεχόμενη υποχώρηση των τιμών.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά είναι από τη Δευτέρα σε υπεραγορασμένα επίπεδα, με την πλειονότητα των μετοχών να διατηρεί το σήμα long, αλλά να προσφέρεται για μερική κατοχύρωση θέσεων.

Αυτά ούτως ή άλλως μέχρι και χθες και προτού γίνουν γνωστές οι νεότερες εξελίξεις, που αναπόφευκτα θα πρέπει να προσμετρηθούν σήμερα - Παρασκευή.

Τεχνικά για τον δείκτη κρατάμε τις αντιστάσεις των 1.725 και των 1.750 μονάδων, με απώτερη των 1.772, ωστόσο διαφυλάσσουμε τις στηρίξεις των 1.665 και των 1.638, με κατώτερη αυτή των 1.615 μονάδων.

Συνεκτιμώντας πως μέσα σε πέντε συνεδριάσεις ο μέσος όρος αξίας συναλλαγών έχει φτάσει τα 330+ εκατ. ευρώ, σχεδόν 70 εκατ. ανά συνεδρίαση. Συνεπώς στα υψηλά 5 μηνών το Χ.Α., με νέα δεδομένα που μπορεί την Παρασκευή να κρίνουν πολλά. Στο προσκήνιο παραμένουν και τα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v