Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: H είδηση που έδωσε υψηλά πέντε μηνών

Οι αρχικές ρευστοποιήσεις έδωσαν αίφνης τη θέση τους σε αγορές και με τη βοήθεια των ρεκόρ στη Wall Street ο ΓΔ αναρριχήθηκε στις 631 μονάδες. Οδηγός και σήμερα οι τραπεζικές μετοχές, από κοντά η ΔΕΗ (7,84%) και η Motor Oil (5,83%).

Συνεδρίαση δύο όψεων, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που ξεκίνησε με ελεγχόμενη διόρθωση και ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο, αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη και με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας.

Μετά και την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, έστω και με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση σε σχέση με τις άλλες Αγορές, έσβησε, ολοσχερώς, τις απώλειες του "Brexit", κλείνοντας σε νέα υψηλά πεντέμισι μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 9/6 (645,69 μονάδες), ενώ απέχει οριακά από την εκκίνηση της χρονιάς (631,35 μονάδες).

Επίσης, συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, κάτι που είχε να συμβεί από το διάστημα 6 - 14/7, όταν και συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις.

Σε νέα υψηλά 5,5 μηνών ο Γενικός Δείκτης

Σε αντίθεση με τον Γενικό Δείκτη, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, συνεχίζει να υποαποδίδει, δίνοντας κίνητρα για trading στους βραχυπρόθεσμους παίκτες, καθώς σήμερα ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 843,24 μονάδες, ενώ κατά την τελευταία συνεδρίαση προ του Βρετανικού δημοψηφίσματος είχε κλείσει στις 1032,92 μονάδες και είχε εκκινήσει την χρονιά από τις 1178,4 μονάδες.

Συνεχίζει να υποαποδίδει ο Τραπεζικός Δείκτης από το Βρετανικό δημοψήφισμα

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η συνεδρίαση ξεκίνησε με διαθέσεις διόρθωσης και κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 6,51% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από "καρέ" θετικών συνεδριάσεων, με αθροιστικά κέρδη 22,42%.

Ο Τραπεζικός δείκτης (+7,16%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 766,36 μονάδες (-2,61%), ο τίτλος της Alpha Bank (+5%) μέχρι τα 1,75 ευρώ (-2,78%), της Εθνικής (+8,61%) μέχρι τα 0,206 ευρώ (-1,44%), της Eurobank (+6,67%) μέχρι τα 0,651 ευρώ (-3,56%) και της Πειραιώς (+11,11%) μέχρι τα 0,182 ευρώ (-3,7%).

Σε αυτό το κομμάτι της συνεδρίασης, βοήθειες στους βασικούς δείκτες, έδωσαν οι τίτλοι που κατά την χθεσινή συνεδρίαση είχαν κλείσει με αρνητικό πρόσημο, όπως οι ΔΕΗ (χθες -1,92%, σήμερα +7,84%), Jumbo (χθες -2,67%, σήμερα +2,34%) και Folli Follie Group (χθες -2,75%, σήμερα +2,83%).

Στην πορεία, στις τάξεις των θετικών πρωταγωνιστών προστέθηκαν οι Ελ. Πετρέλαια (+4,46% και 5η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), ΕΧΑΕ (+3,73% και 5η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), Αεροπορία Αιγαίου (+1,81%), Viohalco (+2,99%), Μυτιληναίος (+2,56%), ΟΠΑΠ (+1,03%), Lamda Development (+1,05%), ΕΕΕ (+1,76%), Motor Oil (+5,83%), Grivalia (+1,34%).

Υπ΄ όψιν, ότι από το σύνολο των μετοχών του FTSE25, μόνο οι Ελλάκτωρ (-2,46% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και ΟΤΕ (-0,71%) ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, ένδειξη της "γενικής επιστράτευσης" η οποία σημειώθηκε, προκειμένου να γίνει η σημερινή υπέρβαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις Τραπεζικές μετοχές, πρώτη γύρισε σε θετικό πρόσημο η Εθνική, ο τίτλος της οποίας κατά την χθεσινή συνεδρίαση είχε κλείσει με απώλειες 0,48%.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσοι τοποθετήθηκαν στον Τραπεζικό κλάδο και στα χαμηλά ημέρας, έβγαλαν ένα αξιοσέβαστο "μεροκάματο", όπως επίσης ότι ελάχιστοι από όσους τοποθετήθηκαν σε Τραπεζικές μετοχές, στα πρόσφατα χαμηλά, έχουν καρπωθεί το σύνολο της ανοδικής κίνησης.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, η σημερινή έκθεση της Moody΄s, έπαιξε σοβαρό ρόλο για την αναστροφή του κλίματος στον Τραπεζικό κλάδο, έστω και αν μία "δεύτερη ανάγνωση" δεν αφήνει και μεγάλα περιθώρια, βραχυπρόθεσμης, αισιοδοξίας για τις εγχώριες συστημικές Τράπεζες.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ρούλας Σαλούρου και της Έλενας Λάσκαρη "με τρία θέματα ανοικτά στην ατζέντα και μηδενική πρόοδο στο εργασιακό ολοκληρώθηκε ξημερώματα ο κύκλος διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με το 'Κουαρτέτο' στην Αθήνα και τώρα πλέον οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο και εκ του μακρόθεν. 

Καμία απόφαση, ως αναμενόταν, δεν έλαβε το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση για το θέμα της ΕΤΕ, παρατείνοντας την εκκρεμότητα σε σχέση με τη διοίκηση της Τράπεζας. Όσον αφορά στην Πειραιώς, το ΤΧΣ ενημερώθηκε για την επανέναρξη της διαδικασίας ανάδειξης νέου διευθύνοντος συμβούλου. 

Η Μπράιτχαρτ εξήγησε ότι η δουλειά του Eurogroup του Δεκεμβρίου θα είναι να αξιολογήσει τα αποτελέσματα χωρίς να δεσμεύεται για το κλείσιμο της συμφωνίας. 

"Η πρόοδος που έγινε είναι καλή, στην προσπάθεια να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, αλλά η κόντρα μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρώπης όσον αφορά τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους παραμένει", υποστήριξαν δύο Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο "MNI", αναφέροντας ότι ο ESM εξετάζει μια φιλόδοξη πρόταση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος, αλλά και ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει ένα plan B, σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες με το ΔΝΤ.

Οι αναλυτές

Συγκρατημένα αισιόδοξοι συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, αντλώντας την αισιοδοξία τους από την νέα, μικρή, αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα Ελληνικά ομόλογα (στο 6,14% η απόδοση του 10ετους), έστω και αν παραμένει ισχυρή η πιθανότητα να μην κλείσει η αξιολόγηση στις 5 Δεκεμβρίου.

Επιπλέον σήμερα, μετά το κλείσιμο της Αγοράς αναμένονταν τα αποτελέσματα εννεαμήνου από ΟΠΑΠ και Fourli, ενώ αύριο δημοσιεύει αποτελέσματα η Εθνική Τράπεζα.

Από την άλλη, μπορεί, τεχνικά, οι βασικοί δείκτες να έχουν εισέλθει σε "υπεραγορασμένη" περιοχή, αλλά οι μέχρι στιγμής διορθώσεις αποδεικνύονται απόλυτα βραχύβιες και η προσφορά φαίνεται να απορροφάται εύκολα.

Σε περίπτωση διόρθωσης, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (+3,25%), που άφησε πίσω του και την αντίσταση των 1708 μονάδων, βρίσκει τις πρώτες στηρίξεις στις 1670 και 1635 - 1618 μονάδες (επιτρεπτό όριο διόρθωσης).
Να σημειωθεί ότι ο FTSE25, ξεπέρασε, οριακά το προ του Βρετανικού δημοψηφίσματος κλείσιμο (1715,56 μονάδες), αλλά απέχει αισθητά από το κλείσιμο της 31ης Δεκεμβρίου (1833,4 μονάδες).

Χαμηλότερα του 25αρη, τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Τρ. Κύπρου (-6,02% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Χατζηκρανιώτη (+19,23%), αλλά με ελάχιστες συναλλαγές, συνεχίζει την πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,29 ευρώ (κλείσιμο 11/11), με ελάχιστους όγκους η Revoil (+7,72%), κάτι κινείται στον Νηρέα (+2,44%), ενώ ίσως χρειάζεται προσοχή η Profile (+1,86%), καθώς σήμερα και στα 0,43 ευρώ άλλαξαν χέρια 122570 τεμ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Διαθέσεις αυτονόμησης παρουσιάζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε σχέση τουλάχιστον με τις Ευρωπαϊκές Αγορές και ενώ παράλληλα οι δείκτες των Αμερικανικών Χρηματιστηρίων βρίσκονται στις ψηλότερες επιδόσεις όλων των εποχών" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, συμπληρώθηκε η 5η συνεχόμενη ημέρα ανόδου με τις συναλλαγές να είναι εμφανώς βελτιωμένες και τον Τραπεζικό κλάδο να αφυπνίζεται, βοηθούμενος και από την αναβάθμιση της Moody's, αποτελώντας και πάλι τη "λοκομοτίβα" αναρρίχησης του Γενικού Δείκτη, που πέρασε με σχετική ευκολία το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων και συνεχίζει ψηλότερα.

Οι εξελίξεις αυτές συσχετίζονται άμεσα με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης των Υπουργών της Κυβέρνησης με του Εκπροσώπους των Δανειστών, που κατά τις δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού επιδιώκεται να οδηγήσουν σε συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η επίτευξη της συμφωνίας δεν είναι ακόμη οριστική, στο βαθμό που ζητήματα όπως τα του δημοσιονομικού κενού για το 2018, τα των εργασιακών σχέσεων με αιχμή τις ομαδικές απολύσεις και τα της διευθέτησης του Ενεργειακού κλάδου δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί, ενώ οι αναφορές Σόιμπλε στα της προόδου της Ελλάδος στον τομέα των Μεταρρυθμίσεων παραμένουν έντονα δηκτικές.

Από την άλλη πλευρά, η κίνηση της Αγοράς ομολόγων που προηγήθηκε της κίνησης στις μετοχές και συνεχίζει, συνιστά "ψήφο εμπιστοσύνης" για τις εξελίξεις των επομένων ημερών, σε σχέση πάντα με την ολοκλήρωση της 2η αξιολόγησης και των παρεπόμενων.

Εξελίξεις που αφορούν τα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και πιθανόν τον οδικό χάρτη για τη συνέχεια, καθώς και την ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Εξέλιξη ευεργετική για τη ρευστότητα της Οικονομίας, που ίσως σηματοδοτήσει και προϋποθέσεις για να θεωρηθεί ως ρεαλιστική η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 2,7% που αναφέρει ως παραδοχή ο προϋπολογισμός του 2017, στον οποίο ωστόσο προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των φόρων από κοινού με συγκράτηση των δαπανών.

Με τα δεδομένα αυτά και λαμβάνοντας υπόψη τη ρηχότητα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, οποιαδήποτε κίνηση είναι πιθανή καθώς ακυρώνονται οι όποιες βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της τεχνικής ανάλυσης. Ωστόσο, παρά την κίνηση των Διεθνών Αγορών, σε συνέχεια της εκλογής του Τραμπ ως Προέδρου των ΗΠΑ, οι "μαύροι κύκνοι" με τη μορφή του αντισυστημικού λαϊκισμού δεν έχουν εκλείψει, καθώς η συνοχή της Ευρώπης θα δοκιμαστεί από το Ιταλικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου και τις εκλογικές αναμετρήσεις εντός του 2017 σε Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία.

"Οι αναταράξεις, επομένως, των Αγορών θα έχουν συνέχεια και ο Τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να είναι στο επίκεντρο, σε σχέση με την ποιότητα των Τραπεζικών χαρτοφυλακίων και την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησής του σε ολόκληρη την Ευρώπη" εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σχεδόν απόλυτη ήταν η επικράτηση των αγοραστών, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε το +1,43% για τον δείκτη Hang Seng.

Επιφυλακτικά ανοδικά η Ευρώπη, με ήπια ανοδικές διαθέσεις και προς νέα ιστορικά υψηλά, κινείται η Wall Street.
Διορθώνει το US Oil, πιέζονται χαμηλότερα Χρυσός και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, η Ιαπωνία και η Ρωσία συμφώνησαν στη δημιουργία ενός fund για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε αναπτυξιακά έργα. Η Ιαπωνική Τράπεζα για τη Διεθνή Συνεργασία (JBIC) και το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων θα συνεισφέρουν από κοινού τα μισά περίπου από τα $900 δισ. με τα οποία θα ξεκινήσει το νέο fund το 2017. Το μεγαλύτερο μέρος των πόρων αυτών θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση έργων στον τομέα των Φαρμάκων, των Κατασκευών και της αναβάθμισης του εξοπλισμού στην Μεταποίηση.

"Η Κίνα δεν έχει καταργήσει το ετήσιο πλαφόν των $50.000 για την αγορά Συναλλάγματος που ισχύει για τους πολίτες της", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρατικού Οργανισμού Συναλλάγματος. O Γουάνγκ Τσουνγίνγκ, αντιπρόσωπος του Σώματος, έκανε τη δήλωση αυτή σε συνέντευξη τύπου, διαψεύδοντας φήμες ότι κάποιες Πόλεις έχουν καταργήσει το πλαφόν σε πιλοτική βάση.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη έχουν αυξηθεί", υπογράμμισε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, απευθύνοντας έκκληση για μια αποφασιστική και συντονισμένη απάντηση σε ομιλία που έδωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο κ. Ντράγκι κάλεσε τα Κράτη Μέλη να εντείνουν τις προσπάθειες στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής μιας δημοσιονομικής πολιτικής που θα είναι πιο φιλική προς την ανάπτυξη.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει συζητήσει ποτέ το ενδεχόμενο να αγοράσει μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης", δήλωσε ο Μπενουά Κερέ. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ανέφερε πως οι Αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας απέχουν πολύ από το να αναγκαστούν να εξετάσουν ένα τέτοιο σχέδιο. Ο ίδιος επισήμανε πως σε κάποιο σημείο η ΕΚΤ θα αρχίσει την περιστολή του προγράμματος αγοράς στοιχειών ενεργητικού, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν έχει φτάσει ακόμα.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία θα ξεκινήσουν γρήγορα τις διαπραγματεύσεις εξόδου, ούτως ώστε η αποχώρηση της δεύτερης να μπορέσει να ολοκληρωθεί πριν τα μέσα του 2019 και τις επόμενες Ευρωεκλογές", δήλωσε ο Γκι Φερχόφσταντ, εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου για τη διαχείριση των διαπραγματεύσεων για το "Brexit", απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, έπειτα από συνάντησή του με τον Βρετανό Υπουργό "Brexit", Ντέιβιντ Ντέιβις.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, χθες, στο οποίο περιγράφει τις δράσεις που θα αναλάβει την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου οι οποίες θα περιλαμβάνουν την απόσυρση των ΗΠΑ από την Υπερειρηνική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (TPP). Ο Τραμπ είπε επίσης ότι θα εκδώσει διάταγμα το οποίο μειώνει τον αριθμό των κανονισμών της Κυβέρνησης, θα ζητήσει από το Υπουργείο Εργασίας να εξετάσει τις παραβιάσεις των προγραμμάτων άδειας εργασίας σε Ξένους Υπηκόους και θα ακυρώσει κάποιους περιορισμούς στην παραγωγή Ενέργειας, μεταξύ των οποίων και η παραγωγή Πετρελαιοφόρου Σχιστόλιθου, Αερίου και Άνθρακα.

"Η Υπερειρηνική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (TPP) δεν θα έχει νόημα χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών", είπε ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Άνοδο κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι μεταπωλήσεις κατοικιών. Σύμφωνα με στοιχεία που καταρτίζει η Ένωση Κτηματομεσιτών "NΑR", οι μεταπωλήσεις κατοικιών ενισχύθηκαν τον Οκτώβριο κατά 2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,6 εκατομμυρίων μονάδων. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι οι μεταπωλήσεις θα μειωθούν στα 5,43 εκατομμύρια. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από το Φεβρουάριο του 2007.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι επενδυτές πρέπει να στοιχηματίσουν στην άνοδο των τιμών των Εμπορευμάτων την επόμενη χρονιά, καθώς ο τομέας της Μεταποίησης θα ανεβάσει ταχύτητα σε διάφορες Οικονομικές Περιοχές.
Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια που ο Διεθνής Οίκος εμφανίζεται με σύσταση "οverweight" για την συγκεκριμένη κατηγορία στοιχείων ενεργητικού.

"Η πρόσφατη επιτάχυνση των παγκόσμιων PMI δείχνει πως οι Αγορές Εμπορευμάτων μπαίνουν σε ένα κυκλικά πιο ισχυρό περιβάλλον" σημειώνουν σε έκθεση αναλυτές της Goldman Sachs.

O διεθνής οίκος αύξησε τις προβλέψεις του για την απόδοση του δείκτη S&P GSCI Enhanced Commodity στο 9% για το επόμενο τρίμηνο, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για πτώση 2%. Αναμένει επίσης απόδοση 11 και 6% για τους επόμενους έξι και δώδεκα μήνες αντίστοιχα.

"Όλο και πιο πιθανό φαίνεται ο Ντόναλντ Τραμπ να προεδρεύσει μιας συνεχιζόμενης ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες", εκτιμά η Deutsche Bank, προβλέποντας πως μέχρι ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος να αναλάβει τα ηνία της Χώρας τον Ιανουάριο, ο S&P 500 θα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις 2.250 μονάδες, προσθέτοντας πως "είμαστε τώρα πιο βέβαιοι ότι ο S&P θα αγγίξει τις 2.500 το 2018, πριν υποστεί την επόμενη 'bear market του".

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε "Buy" αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της Alpha Bank η Citigroup, σε έκθεση στην οποία διατηρεί την τιμή - στόχο των 2,50 ευρώ.

Από την άλλη, η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι κατόπιν σχετικής γνωστοποίησης της BlackRock, Inc. στις 21.11.2016, η τελευταία κατέχει έμμεσα από 18.11.2016, δικαιώματα ψήφου τα οποία αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές σε ποσοστό κάτω του ορίου του 5%, επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της Τραπέζης, αφαιρουμένων αυτών που ανακοίνωσε ότι κατέχει το ΤΧΣ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε διστακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 613,56 μονάδες (-0,37%), όμως μετά τις 11.34 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 631,05 (+2,47%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 630,61 (+2,4%), μέσω των τελικών δημοπρασιών "είδε" το υψηλό ημέρας των 631,22 (+2,5%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 631,21 μονάδες με ημερήσια κέρδη 2,5%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων 17 συνεδριάσεων, έφθασε τα 84,8 εκατ. από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΚΥΠΡ). Το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε Alpha Bank, Eurobank και Εθνική.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο ο Ελλάκτωρας δεν είχε επαφή με το θετικό πρόσημο. Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Folli Follie Group.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Grivalia, Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας ο Ελλάκτωρας.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές, έναντι 42 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

---ΧΠΑ

Συνεχίστηκε η "νηοπομπή" ανοδικών συνεδριάσεων και στην Αγορά Παραγώγων, με την υψηλή μεταβλητότητα να αυξάνει τις συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (143.344 συμβόλαια).

Στα 8.979 συμβόλαια του δείκτη αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.009, 3.898 για τον Δεκέμβριο και 111 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.716) κινήθηκε μεταξύ 1.652 και 1.719,5 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (100.000 Alpha Bank, 7.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (12.602), Eurobank (18.985), Πειραιώς (42.608), Εθνική (62.083), MIG (2.070), ΟΤΕ (1.000), ΔΕΗ (1.222), ΟΠΑΠ (424), Ελ. Πετρέλαια (227), Μυτιληναίο (1.053), Ελλάκτωρα (182), Μέτκα (136), ΓΕΚ (146), Folli Follie Group (162), Intralot (132).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.213.758 τεμ.), Alpha Bank (1.867.124 τεμ.), Εθνική (3.579.565 τεμ.) και Eurobank (2.096.875 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v