Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε μοναχικό δρόμο συνεχίζει το Χρηματιστήριο

Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται ο Γενικός Δείκτης, συνεχίζοντας την αυτόνομη πορεία των τελευταίων ημερών. Ανοδικά ο τραπεζικός κλάδος, ξεχωρίζει η Εθνική με άνοδο 4%. Κέρδη και για ΟΤΕ, Folli. Πιέσεις για Coca Cola και ΕΛΠΕ.

Σταθεροποιητικά κινείται το ΧΑ, την ώρα που στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί και στη Wall Street τα συμβόλαια παραπέμπουν σε άνοιγμα με απώλειες.

Στον ρυθμό της διαπραγμάτευσης, των ραγδαίων εξελίξεων όσον αφορά στην αξιολόγηση και στο χρέος, οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών, με την αγορά να εξισορροπείται γύρω από τα τελευταία υψηλά επίπεδα 5μήνου.

Αν και περιορισμένες σε σχέση με τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, οι συναλλαγές διαμορφώνονται σαφώς πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας, της συσσώρευσης δηλαδή μέχρι και τη συνεδρίαση της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου, οπότε και ενεργοποιήθηκε η ισχυρή αντίδραση που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη από τις 575-585 προς τις 630-635 μονάδες, δηλαδή εκτός εύρους του 5μηνου εγκλωβισμού που σηματοδοτήθηκε με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Το γεγονός πως στο ΧΑ πραγματοποιούνται κινήσεις αναδιάρθρωσης ισχυρών χεριών/χαρτοφυλακίων κοντά στις "τοπικές κορυφές", με ελεγχόμενη τη ροή συναλλαγών (πωλήσεων-αγορών), με απόλυτα επιτυχή επιβεβαίωση της τεχνικότητας της αγοράς και με τους traders να μην ακυρώνουν το βραχυπρόθεσμο momentum, αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη.

Διαψεύσεις και θρίλερ για το Washington Group, συντριπτικά περισσότεροι όσοι θέλουν λύση σύμφωνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό, προσδίδουν έναν δραματικό τόνο στα όσα "τρέχουν" από χθες το απόγευμα. Η ουσία είναι πως αφορούν στον τρόπο συμμετοχής του ΔΝΤ στο "ελληνικό πρόγραμμα", στην αναδιάρθρωση καταρχήν του βραχυπρόθεσμου μέρους του χρέους αλλά και στην προοπτική κάποιας ενέργειας από την ΕΚΤ.

Προσώρας και πάντα με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς και τα γνωστά μας δεδομένα, οι traders επιμένουν στο long σενάριο και στο ενδεχόμενο μίας λύσης/διεξόδου που αρέσει στις "αγορές" και σε αυτή συνεχίζουν να ποντάρουν.

Το γεγονός πως για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση η αγορά παραμένει σε υπερ-αγορασμένη περιοχή αλλά οι traders συντηρούν τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 630-635 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο πέριξ των 850 μονάδων, είναι ενισχυτικό του θετικού σεναρίου.

Την ίδια ώρα που στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δείκτες και μετοχές υποχωρούν λιγότερο ή περισσότερο, που στην Ιταλία επικρατεί νευρικότητα και στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,65% στις 10.640 μονάδες. Την ίδια ώρα που το ιταλικό 10ετές εκτινάσσεται 6,07% στις 215 μονάδες βάσης, το ελληνικό παραμένει σταθερά χαμηλότερα των 600 μ.β. Υψηλότατα μεν αλλά σε μεγάλη απόσταση από τις 860 μ.β. προ δύο εβδομάδων και ενόσω εντείνεται η ανησυχία για το επικείμενο δημοψήφισμα στην Ιταλία στις 4 Δεκεμβρίου.

Με μικρά κέρδη ο τραπεζικός κλάδος, με την Εθνική να έχει τις περισσότερες συναλλαγές αλλά και τον υψηλότερο τζίρο, υπερκαλύπτοντας την Alpha Bank.

Με αγοραστές οι δεικτοβαρείς μετοχές των FF Group, Jumbo, TITAN, OTE, με την Coca Cola έως 1,28% χαμηλότερα και στις ΜΟΗ, ΔΕΗ τον πρώτο λόγο να έχουν οι πωλητές.

Λίγο πριν τις 16:00 είχαν αλλάξει χέρια 140 εκατ. μετοχές, με τον τζίρο στα 57 εκατ. ευρώ. Το 55% της αξίας συναλλαγών στον τραπεζικό κλάδο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v