XA: «Αρνήθηκε» να κάνει πίσω ο Γενικός Δείκτης

Οι αγοραστές πήραν το πάνω χέρι από τη μέση της συνεδρίασης και το διατήρησαν ως τη λήξη της. Βραχυπρόθεσμα κέρδη αποκόμισαν οι επενδυτές στον τραπεζικό κλάδο και τη ΔΕΗ. ΟΤΕ, Jumbo, Folli Follie και ΓΕΚ Τέρνα στους κερδισμένους της συνεδρίασης. Κινητικότητα στα μεσαία.

Μετά τις απώλειες του "Brexit" που διέγραψε κατά την χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης, σήμερα κάλυψε και την ελάχιστη απόσταση που απέμενε, προκειμένου να γυρίσει σε θετικό πρόσημο από το ξεκίνημα της τρέχουσας χρηματιστηριακής χρονιάς (κλείσιμο 31/12 631,35 μονάδες), σε μία συνεδρίαση που δεν είχε τις "βοήθειες" των Ευρωπαϊκών Αγορών και χαρακτηρίστηκε από σημαντική καθίζηση της καθαρής αξίας συναλλαγές (χθες 83,3 εκατ., σήμερα 66 εκατ.).

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση, ήταν, μάλλον, δύο όψεων, καθώς ξεκίνησε με ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο (ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί έως και -1,89%, για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση 0,51%, ενώ ενδοσυνεδριακά γύρισε και σε κέρδη 0,93%), συνεχίστηκε με επιμέρους επιλεκτικές κινήσεις σε όλο το εύρος του ταμπλώ και ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη.

Υπενθυμίζεται ότι το Χ.Α. ερχόταν από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει αθροιστικά κέρδη 9,17% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών αθροιστικά κέρδη 31,18%.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως μία "δεύτερη ανάγνωση" της χθεσινής έκθεσης της Moody΄s, αλλά και οι αμφιλεγόμενες ειδήσεις που αφορούσαν την πιθανή σύγκλιση του "Washington Club", επανέφεραν ψήγματα επιφυλακτικότητας στο ταμπλώ, την ίδια ώρα που σημειωνόντουσαν λίγες και άκρως ενδιαφέρουσες κινήσεις σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με ζητούμενο την συνέχεια και την συνέπεια.

Μένοντας στα "χαμηλότερα στρώματα" του ταμπλώ, ασφαλώς και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η έντονη κινητικότητα, με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές σε MIG (+13,93%) και Υγεία (+4,73%), η αύξηση των συναλλαγών στην συνεχιζόμενη πλαγιοανοδική κίνηση της Revoil (+7,16%), η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Profile (+0,91%) και Νηρέα (+2,38%), το μάζεμα της προσφοράς στα Ελ. Καλώδια (+0,82%), η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Χαλκόρ (+6,32%) αλλά και το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον για τον Fourli (+2,01%), με τον τίτλο να συμπληρώνει έξι ανοδικές και μία πτωτική συνεδρίαση, στις τελευταίες επτά.

Το κλείσιμο της μετοχής υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ, σηματοδοτεί νέα υψηλά 23 μηνών, με την επόμενη, τεχνική, αντίσταση να εντοπίζεται στην ζώνη 4,16 - 4,19 ευρώ.

Σε υψηλά 23 μηνών η μετοχή της Fourlis

Μένοντας στους επιμέρους τίτλους, ίσως από αύριο αξίζει αυξημένης προσοχής το "δίδυμο" ΕΥΔΑΠ (-1,82%) και Σαράντη (-0,93%), λόγω του πιθανού rebalancing που μπορεί να φέρει η επικείμενη έξοδος της πρώτης από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και η αντικατάστασή της από τον δεύτερο, ενώ μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις έδωσε ανοδική αντίδραση ο τίτλος της Τρ. Κύπρου (+3,20%).

Ξεκινώντας την αναφορά από την χθεσινή έκθεση της Moody΄s, αρκετοί από τους εγχώριους αναλυτές έμειναν στο κομμάτι του σχολίου στο οποίο ο Οίκος αναφέρει: "Παρότι οι κεφαλαιακοί δείκτες είναι ισχυροί καλύπτοντας με άνεση τις απαιτήσεις των Ρυθμιστικών Αρχών, περίπου το μισό εξ αυτών προέρχεται από αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις οι οποίες θεωρούνται χαμηλότερης ποιότητας κεφάλαιο", αλλά και στην επισήμανση του Οίκου για το "βουνό" των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Οίκος εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι οι συστημικές Τράπεζες παραμένουν "ευάλωτες" σε νέες πιστωτικές ζημιές. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που οι Ελληνικές Τράπεζες δεν καταφέρουν να μειώσουν τα "κόκκινα" δάνεια, είναι πιθανό να προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες. Είναι κοινό μυστικό ότι κεφάλαια που αντιστοιχούν στο "bonus" του αναβαλλόμενου φόρου είναι αδύνατο να αντικατασταθούν μέσα στην επόμενη τριετία, καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί ιδιαίτερα υψηλά κέρδη από πλευράς Τραπεζών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ρεπορτάζ του Γιώργου Σαββάκη, που μεταξύ άλλων αναφέρει: "τα αναβαλλόμενα φορολογικά περιουσιακά στοιχεία αντιστοιχούσαν στο 53% περίπου των εποπτικών κεφαλαίων CET1 των τεσσάρων μεγαλύτερων Τραπεζών τον Ιούνιο του 2016, κατά μέσο όρο, υπονομεύοντας την ποιότητα του κεφαλαίου τους και τη δυνατότητά τους να απορροφήσουν ζημίες".

Το επόμενο θέμα που συζητήθηκε έντονα στα χρηματιστηριακά γραφεία και έβαλε σε "δεύτερες σκέψεις" τους ενεργούς παίκτες της Αγοράς, ασφαλώς και ήταν η πιθανή σύγκλιση του " Washington Club", χωρίς την συμμετοχή της Ελλάδας.

Όλα ξεκίνησαν από το δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας "Sueddeutsche Zeitung", σύμφωνα με το οποίο "οι Υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας σχεδίαζαν να συναντηθούν στο Βερολίνο την Παρασκευή με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να συζητήσουν το ζήτημα του Ελληνικού χρέους", ενώ άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι στη συνάντηση θα μετείχαν ο ESM καθώς και εκπρόσωποι των Θεσμών (ΕΚΤ, Κομισιόν). Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν διέψευσε το δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας, αλλά φρόντισε να διευκρινίσει την απουσία της Κριστίν Λαγκάρντ.

Ακολούθησαν πληροφορίες της "Deutsche Welle" που ανέφεραν την αναβολή, ή την ματαίωση την συνάντησης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση της εκπροσώπου του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών Friedrike von Tiesenhausen.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές, η συγκεκριμένη συνάντηση ματαιώθηκε καθώς έγινε ευρέως γνωστή στον Τύπο και παραμένει άγνωστο πότε θα πραγματοποιηθεί. Αναμένεται όμως να πραγματοποιηθεί προ της 5ης Δεκεμβρίου, οπότε θα συζητηθεί το Ελληνικό ζήτημα.

"Δεν σχολιάζουμε διαρροές προς τον Τύπο", απάντησε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ανίκα Μπράιτχαρντ, κληθείσα να σχολιάσει την πιθανολογούμενη σύγκλιση του "Washington Group". Σε ότι αφορά στην ακριβή ημερομηνία επίσκεψης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, η κ. Μπράιτχαρντ σημείωσε πως θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.

Όλα τα παραπάνω δημιούργησαν την αίσθηση στην Αγορά, ότι κάτι ετοιμάζεται και δεν αποκλείεται η Αθήνα να βρεθεί προ ειλημμένων αποφάσεων, θετικών, ή αρνητικών.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με τους Financial Times "η απόφαση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης έχει μπει στην αναμονή, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος. Αν το Ταμείο δεν μπορέσει να συμφωνήσει για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα διάσωσης μέχρι το τέλος του χρόνου, το 2017 υπάρχουν πολιτικά εμπόδια στον ορίζοντα, μεταξύ των οποίων η έναρξη της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο στην Προεδρία των ΗΠΑ, η οποία ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην Αμερικανική θέση σε ότι αφορά στις πρακτικές δανεισμού του Ταμείου στην Ευρώπη. Οι εκλογές στην Ολλανδία τον Μάρτιο μπορεί να οδηγήσουν σε τερματισμό της θητείας του Γερούν Ντάισελμπλουμ στη θέση του Υπουργού Οικονομικών της Χώρας και Προέδρου του Eurogroup. Ο Ντάισελμπλουμ θεωρείται βασικός παράγοντας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα".

"Αν αποτύχει η προσπάθεια συμμετοχής του ΔΝΤ, μπορεί να μειωθούν οι πιθανότητες να εγκρίνει το Γερμανικό Κοινοβούλιο την εκταμίευση νέων δόσεων προς την Αθήνα" επισημαίνει το δημοσίευμα.

Μικτές είναι οι εκτιμήσεις των επαγγελματιών του χώρου, για την "παραπέρα" πορεία της Αγοράς, όμως όλοι τονίζουν την βραχυπρόθεσμη βελτίωση των όγκων συναλλαγών και της ψυχολογίας των εμπλεκομένων.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η συνεχιζόμενη άνοδος θα αυξήσει τις διαθέσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, ακόμα και αν η θετική τάση υποστηρίζεται από το διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον και ανατροφοδοτείται από τα κλεισίματα "αντίθετων" θέσεων.

Οι ίδιοι υπενθυμίζουν ότι μετά το σημερινό κλείσιμο της Αγοράς, η Εθνική Τράπεζα δημοσιεύει αποτελέσματα εννεαμήνου, ενώ η σημερινή ατζέντα εμπεριείχε και τις προγραμματισμένες τηλεδιασκέψεις από ΟΠΑΠ και Fourli.

Σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, ακόμα και αν σημειωθεί βραχύβια διόρθωση, παραμένει ο στόχος προσέγγισης των 650 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη από την αρχή του χρόνου

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. έχουν εισέλθει σε "υπεραγορασμένα" επίπεδα, ακόμα και αν σε τόσο έντονα ανοδικές κινήσεις δεν μπορεί να υπολογιστεί το πέρας του πρώτου ανοδικού κύματος.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τους ίδιους, θα ήταν "σώφρων" κίνηση η μερική ρευστοποίηση θέσεων, προκειμένου να προστεθεί πραγματικό κέρδος στο χαρτοφυλάκιο και ταυτόχρονα να μην χαθεί ενδεχόμενη συνέχιση της ανοδικής κίνησης.

"Πάρτε μέρος των σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών και ξαναδείτε της Αγορά μετά τις 6 Δεκεμβρίου" συνιστούν οι ακόμα συντηρητικότεροι, τονίζοντας ότι η 4η Δεκεμβρίου (Ιταλικό δημοψήφισμα, Προεδρικές εκλογές στην Αυστρία) και η 5η Δεκεμβρίου (προγραμματισμένο Eurogroup), πρέπει να βρει με μειωμένες θέσεις και αυξημένη ρευστότητα, όσους κινούνται με "αργά αντανακλαστικά".

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό δείκτη, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 638 και 650 μονάδες και η πρώτη στήριξη στην ζώνη 620 - 617.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,06%), που συνεχίζει σε αρνητικό έδαφος από την αρχή του χρόνου, όπως και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, οι επόμενες αντιστάσεις βρίσκονται στις 1723 και 1751 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στις 1665 και 1532 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Με σημαντική καθυστέρηση έναντι των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων (πλην της Ιταλίας), ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να αναρριχηθεί πάνω από τα επίπεδα της 23ης Ιουνίου (δημοψήφισμα για το "Brexit"), καθώς για να επιτευχθεί το προηγούμενο χρειάστηκε η καταλυτική συμμετοχή του Τραπεζικού κλάδου στην ανοδική του κίνηση (αποτελέσματα 9μήνου, έκθεση της Moody’s, αναβαθμίσεις τιμών - στόχων)" επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Ειδοποιός διαφορά για τη διαφοροποίηση του κλίματος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η πρόθεση των Θεσμών να προχωρήσουν σε δέσμη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, υπό την προϋπόθεση όμως της ολοκλήρωσης της β΄ αξιολόγησης. Αξίζει να αναφερθεί ότι η απόδοση του 10ετούς Ελληνικού ομολόγου υποχώρησε μέσα στο Νοέμβριο σε επίπεδα Σεπτεμβρίου 2014, όταν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται σε επίπεδα Ιουνίου 2016.

Το τελευταίο οφείλεται πιο πολύ στην απομάκρυνση του "Grexit" (περισσότερες πιθανότητες στην τρέχουσα φάση συγκεντρώνει η Ιταλία να εξέλθει της Ευρωζώνης έναντι της Ελλάδας) παρά στην ουσιαστική ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των Ξένων Επενδυτών για την Χώρα.

Η συνεχής αρνητική πιστωτική επέκταση, η μείωση κατά τουλάχιστον €38 δισ. στις καταθέσεις από τα επίπεδα του 2014 και βεβαίως η διατήρηση των "capital controls", μεταξύ άλλων, συντηρούν την επιφυλακτικότητα των Ξένων Επενδυτών, τη στιγμή που οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη μπορούν να θεωρηθούν το λιγότερο ανησυχητικές.

Επειδή, λοιπόν, οι επόμενες σημαντικές εξελίξεις σε αυτήν θα λάβουν χώρα σε λιγότερο από 8 συνεδριάσεις, το να υιοθετήσει κανείς την άποψη της ουσιαστικής βελτίωσης του κλίματος και της άκρατης ευφορίας για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, λόγω της αύξησης των συναλλαγών και της ιδιαίτερα θετικής εικόνας του Γενικού Δείκτη θα πρέπει να θεωρηθεί πρόωρο.

Σημείο αναφοράς για τη συνέχεια, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ, πλην των εταιρικών αποτελεσμάτων του 9μήνου που θα ανακοινωθούν, θα αποτελέσει και το EWG στις 28/11. Κλείνοντας αξίζει να επισημανθεί ο στόχος της Κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% το 2017, όπως αποτυπώνεται στην κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2017 (θα ψηφισθεί στις 10/12), ο οποίος έχει ως βασικές παραδοχές τις αυξήσεις σε Επενδύσεις κατά 9,1%, σε Ιδιωτική Κατανάλωση κατά 1,8% και Εξαγωγές κατά 5,3%.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν, κατά την σημερινή συνεδρίαση, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου οι μετοχές Πρώτων Υλών έδωσαν τα σημαντικότερα ημερήσια κέρδη για τον δείκτη ASX 200 (+1,31%). Οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,22%).

Επιστροφή ελεγχόμενων πιέσεων για τις μετοχές των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, "σπρώχνουν" ελαφρώς χαμηλότερα τους Ευρωπαϊκούς δείκτες, ενώ με μικτά πρόσημα κινείται η Wall Street.

Μικρά κέρδη για το US Oil, ενώ η ενίσχυση του Δολαρίου πιέζει χαμηλότερα το Ευρώ και καταβαραθρώνει τον Χρυσό που δείχνει να χάνει το ψυχολογικό όριο των $1200 και τα $1190.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, οι Κινεζικές Τράπεζες βασίζονται όλο και περισσότερο σε πηγές χρηματοδότησης που χρησιμοποιούσαν τα Δυτικά Τραπεζικά Ιδρύματα πριν από την Παγκόσμια κρίση του 2008, με επενδυτές και αναλυτές να προειδοποιούν ότι το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα της Κίνας κινδυνεύει με μια κατάρρευση τύπου Lehman Brothers. H χρηματοδότηση των Τραπεζών από τις Αγορές (wholesale funding) ανησυχεί τους αναλυτές, που προειδοποιούν πως οι Τράπεζες μπορεί να βρεθούν χωρίς τη σταθερότητα μιας ευρείας καταθετικής βάσης και να μην είναι σε θέση να αντλήσουν ρευστό, όταν θα το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Εκτός από την παραδοσιακή χρηματοδότηση μεταξύ Τραπεζών, προβληματισμό προκαλεί η νέα πηγή χρηματοδότησης από τα λεγόμενα προϊόντα wealth management (WMP). Πρόκειται για δομημένους τίτλους που προσφέρουν στους επενδυτές υψηλότερες αποδόσεις από τις παραδοσιακές καταθέσεις. Οι Τράπεζες δημιουργούν τα προϊόντα αυτά με μη Τραπεζικά Ιδρύματα όπως Εταιρείες Διαχείρισης Ενεργητικού και Καταπιστεύματα.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "το κόμμα του Ιταλού Πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι θα επιδιώξει την διενέργεια πρόωρων εκλογών στην Ιταλία ως το Καλοκαίρι του 2017 αν χάσει το δημοψήφισμα για τη Συνταγματική αναθεώρηση", σύμφωνα με Ανώτατο Αξιωματούχο. Ο Λορέντσο Γκουερίνι, αναπληρωτής γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος του κ. Ρέντσι, δήλωσε στο Bloomberg ότι "το κόμμα θα προσπαθήσει να μεταρρυθμίσει το εκλογικό σύστημα και στη συνέχεια να οδηγήσει τη Χώρα σε εκλογές, αν κερδίσει το στρατόπεδο του 'Όχι' στο δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου".

Με τον ταχύτερο ρυθμό από την αρχή του έτους επεκτάθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο. Ο προκαταρκτικός δείκτης PMI του IHS Markit διαμορφώθηκε στο 54,1 τον Νοέμβριο από 53,3 τον προηγούμενο μήνα, στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους και οριακά χαμηλότερα από το 54,3 του περασμένου Δεκεμβρίου. Ο προκαταρκτικός PMI του τομέα Μεταποίησης διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2014, στο 53,7 τον Νοέμβριο από 53,5 τον προηγούμενο μήνα και έναντι του 53,3 που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο προκαταρκτικός δείκτης του τομέα Υπηρεσιών ανήλθε στο 54,1 από 52,8 τον Οκτώβριο και έναντι του 53 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

"Η ΕΚΤ φέρεται να εξετάζει τρόπους να δανείσει μεγαλύτερο μέρος των Κρατικών ομολόγων που κατέχει, προκειμένου να αποτρέψει ένα 'πάγωμα' της Αγοράς βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, ύψους 5,5 τρισ. ευρώ, η οποία στηρίζει το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα", σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Η ΕΚΤ έχει αγοράσει Κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στη νομισματική ένωση. Το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων αυτών παραμένουν στα χέρια της Τράπεζας. Αυτό όμως σημαίνει πως έχει αφαιρεθεί το βασικό "συστατικό" των συμφωνιών επαναγοράς (repos), στο πλαίσιο των οποίων οι Χρηματοοικονομικές Εταιρείες δανείζουν η μία την άλλη με εγγυήσεις, συνήθως Κρατικά ομόλογα υψηλής αξιολόγησης όπως τα Γερμανικά bunds.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την εβδομάδα που έληξε στις 19 Νοεμβρίου. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ανήλθαν στις 251.000 από 233.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθούν στις 250.000.
Άλμα 4,8% πραγματοποίησαν τον Οκτώβριο οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών, υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν άνοδο 3,3%.

Ισχυρή άνοδο σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Νοέμβριο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν διαμορφώθηκε το Νοέμβριο στις 93,8 μονάδων από 87,2 μονάδες τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί στις 91,6 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Απίθανη θεωρεί η Citi μια συμφωνία για αξιοσημείωτη ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους πριν τις 5 Δεκεμβρίου, σε σχόλιό της αναφορικά με τα σενάρια συνάντησης του λεγόμενου "Washington Group" στο Βερολίνο. Σημειώνε, ωστόσο, ότι ενδέχεται να υπάρξει μια συμφωνία για βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα μείωναν την ευαισθησία των δανείων του ESM στις μεταβολές των επιτοκίων.

Τις τιμές - στόχους και τις συστάσεις για τις μετοχές των Αεροπορία Αιγαίου και Grivalia επαναδιατυπώνει η Wood & Company σε ξεχωριστά report.

O διεθνής οίκος διατηρεί την τιμή - στόχο των 6,23 ευρώ και τη σύσταση "Hold" για τον τίτλο της Αεροπορικής εταιρείας. Χαρακτηρίζει τα κέρδη γ΄ τριμήνου της εταιρείας ανώτερα των εκτιμήσεων, ενώ προβλέπει για φέτος κέρδη 34 εκατ. και έσοδα 984 εκατ. ευρώ. Η Wood τονίζει πως παρά τα καλά μεγέθη της εταιρείας δεν αλλάζει τη σύσταση καθώς θεωρεί ότι σε αυτά τα επίπεδα είναι δίκαια αποτιμημένη.

Σε ότι αφορά την Grivalia διατηρεί την τιμή - στόχο των 7,18 ευρώ και τη σύσταση "Hold". Για το 2016 προβλέπει κέρδη 23 εκατ. και EBITDA 44 εκατ. ευρώ. Η Wood αναφέρεται στον ισχυρό ισολογισμό της εταιρείας, τις περιορισμένες ανάγκες για κεφαλαιακές δαπάνες αλλά και στην ορατότητα σε ότι αφορά τις ταμειακές ροές.

"Στα 34 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα μετά φόρων κέρδη της Alpha Bank το γ΄ τρίμηνο", προβλέπει η IBG σε έκθεσή της. Σύμφωνα με την IBG τα καθαρά έσοδα από τόκους της Τράπεζας θα διαμορφωθούν στα 487 εκατ. και οι προβλέψεις στα 260 εκατ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή - στόχο των 3,47 ευρώ και τη σύσταση "Buy" για τη μετοχή της εισηγμένης.Η Τράπεζα ανακοινώνει αποτελέσματα γ΄ τριμήνου στις 30 Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με ανακοίνωση, "Η 'The Goldman Sachs Group Inc' με γραπτή γνωστοποίηση προς την EXAE στις 23/11/2016 ανακοίνωσε ότι, ως αποτέλεσμα συναλλαγής στις 17/11/2016, κατέχει πλέον έμμεσα λιγότερο από 5,00% των κοινών ονομαστικών μετοχών με δικαίωμα ψήφου της εταιρείας, από 6,33% προ της συναλλαγής". Η παραπάνω ανακοίνωση έρχεται μόλις μία μετά την ανακοίνωση της BlackRock για μείωση θέσης στην Alpha Bank και χρειάζεται αυξημένη προσοχή.

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά σημειώνοντας διπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 626 μονάδων, με ενδοσυνεδριακό χαμηλό τις 626,57 (-0,74%), για να ακολουθήσει αντίδραση μέχρι τις 634,28 (+0,49%). Νέα υποχώρησε και εναλλαγές προσήμων και στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 631,83 (+0,10%) για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 632,52 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,21%.

Ο τζίρος μειώθηκε στα 76,5 εκατ., από τα οποία τα 10,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΥΠΡ, ΤΙΤΚ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ), ενώ Εθνική και Alpha Bank απασχόλησαν το 34% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, Lamda Development, Motor Oil. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και Jumbo.
Σχεδόν ισορροπημένη η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 50 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού στην Αγορά Παραγώγων, που δεν ακολούθησε την κίνηση της spot και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με αξιοσημείωτες απώλειες.

Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη η μείωση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (94.512 συμβόλαια).

Στα 9.048 συμβόλαια του δείκτη αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.913, 1.776 για τον Δεκέμβριο και 137 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.706) κινήθηκε μεταξύ 1.698 και 1.718,75 μονάδων και γύρισε σε απώλειες 0,55%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (110.000 Πειραιώς, 50.000 MIG, 13.000 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (5.195), Eurobank (7.968), Πειραιώς (28.349), Εθνική (39.304), MIG (9.303), ΟΤΕ (674), ΔΕΗ (1.077), ΟΠΑΠ (655), Ελ. Πετρέλαια (111), Μυτιληναίο (441), Ελλάκτωρα (572), Μέτκα (121), ΓΕΚ (232), Folli Follie Group (139).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.213.758 τεμ.), Alpha Bank (1.867.124 τεμ.), Εθνική (4.579.565 τεμ.) και Eurobank (2.096.875 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v