Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιες μετοχές βάζουν στο στόχαστρο οι αναλυτές

Με οριακές απώλειες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες, με την Alpha να επιμένει ανοδικά. Κέρδη για Μotor Oil, Mυτιληναίο, Μέτκα και Coca Cola. Κινητικότητα σε ΕΥΔΑΠ και Σαράντη εν όψει αλλαγών στους δείκτες.

Η χθεσινή αργία (Thanks Giving Day) και η σημερινή ημιαργία (Black Friday) στην Wall Street, σε συνδυασμό ότι απομένει μόλις μία εβδομάδα για τις κρίσιμες κάλπες σε Ιταλία και Αυστρία, επανέφεραν την επιφυλακτικότητα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους δείκτες να αναλώνονται σε κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, έστω και αν επέστρεψαν οι ελεγχόμενες πιέσεις στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, κυρίως τις Ιταλικές.

Σταθεροποιητική, έως ελαφρώς πτωτική η εικόνα και στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που ξεκίνησε με "πτωτική ουρά", όσον αφορά τον Τραπεζικό κλάδο, όμως σχετικά γρήγορα μαζεύτηκαν οι πρωινές απώλειες, με τον τίτλο της Alpha Bank να γυρίζει και σε κέρδη έως 2,79%.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, η αύξηση του τζίρου και το γεγονός ότι οι πτωτικές μετοχές "οδήγησαν την κούρσα" από αρχής μέχρι τέλους, έστω και αν η τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, είναι παρασάγγας καλύτερη της ενδοσυνεδριακής.

Σταθεροποιητική η εικόνα και στην Αγορά ομολόγων, όπου διακρατήθηκαν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 6,90%.

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά και όπως προαναφέρθηκε, η συνεδρίαση ξεκίνησε με πιέσεις στις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (-0,63%) να υποχωρήσει μέχρι τις 769,51 μονάδες (-3,21%), η μετοχή της Alpha Bank (+1,12%) μέχρι τα 1,74 ευρώ (-2,79%), της Εθνικής (-1,39%) μέχρι τα 0,21 ευρώ (-2,78%), της Eurobank (-3,57% και κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο) μέχρι τα 0,644 ευρώ (-4,31%) και της Πειραιώς (-0,51%) μέχρι τα 0,188 ευρώ (-4,08%).

Σχεδόν μηδενικό το ενδιαφέρον για τον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό 25αρη, όπου μόνιμα στο "κόκκινο" κινήθηκαν οι τίτλοι των ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,44%) και ΕΧΑΕ (-0,41%).

Μοιραία το όποιο ενδιαφέρον περιορίστηκε στο πιθανό rebalancing που θα μπορούσαν να εμπεριείχαν οι τελικές δημοπρασίες, λόγω της επικείμενης εξόδου της ΕΥΔΑΠ από την δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και αντικατάστασής της από τον τίτλο της Σαράντης (νέα υψηλά 8,5 ετών), όμως και αυτές ήταν ελάχιστες.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ στις 17.00 βρέθηκε στα 5,43 ευρώ (+0,56%) με όγκο 153007 τεμ. και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 5,42 ευρώ (+0,37%) με συνολικές συναλλαγές 215583 τεμ.

Η μετοχή της Σαράντης, πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στα 10,89 ευρώ (+2,35%) με συναλλαγές 49521 τεμ. και έκλεισε στα 10,99 ευρώ (+3,29%) με τελικό όγκο στα 75811 τεμ.

Προσεγγίζει τα υψηλά 8,5 ετών ο Σαράντης

Για την περίπτωση της ΕΥΔΑΠ και λόγω των σημερινών "ειδικών συνθηκών" ασφαλώς καλύτερα τεχνικά συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν από την συνεδρίαση της Δευτέρας και μετά. Σε κάθε περίπτωση, ο τίτλος δίνει αγοραστικό σήμα με την κατοχύρωση των 5,48 ευρώ, επίπεδο που είναι και κύρια αντίσταση. Μία διάσπαση του 5,48 θα μπορούσε να δώσει κίνηση στην ζώνη του 6,00 που είναι και μεσοπρόθεσμη αντίσταση. Σε περίπτωση νεότερης υποχώρησης, πρώτη, σημαντική, στήριξη στα 5,10 ευρώ.

Μένοντας στον μη Τραπεζικό 25αρη, ίσως αξίζει αναφοράς ότι στην μετοχή του Τιτάνα (-0,46%) και στα 21,75 ευρώ, άλλαξαν χέρια 240000 τεμ. (όχι "πακέτο").

Επίσης, η Grivalia ανακοίνωσε ότι το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει έμμεσα η εταιρεία "Fidelity Management & Research Company LLC" έχει κατέλθει του ορίου του 5%, από την 17.11.2016, όπως γνωστοποιήθηκε προς την εταιρεία από την ίδια, στο 4,99%.

Η ανακοίνωση συνέχισε την "νηοπομπή" μειώσεων θέσεων, όπως η BlackRock στην Alpha Bank και η Goldman Sachs στην ΕΧΑΕ.

Τίποτα το άξιο λόγου από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αφού και οι ελάχιστοι αγοραστές των προηγούμενων ημερών αποφάσισαν να τηρήσουν στάση αναμονής, η να υποχωρήσουν σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Ξεκινώντας από τις ελάχιστες ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, "περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην Αγορά Εργασίας και τις Ιδιωτικοποιήσεις αναζητούν οι Θεσμοί" σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup. Αναφορικά με το ΔΝΤ δήλωσε πως "αν, και όταν φυσικά, οι Έλληνες τηρήσουν τους όρους του προγράμματος και σε αυτή τη βάση, το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να συμμετέχει".

Μιλώντας για τα πρωτογενή πλεονάσματα σημείωσε ότι "θα πρέπει να ανεβούν και πράγματι ανεβαίνουν κάθε χρόνο και ο στόχος είναι 3,5%. Από εκεί θα αποφασίσουμε για πόσο είναι δυνατό να μείνουν σε αυτό το επίπεδο. Μακροπρόθεσμα μπορούν να μειωθούν λίγο περισσότερο, και αυτό, ναι, είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου "Στο επόμενο συμβούλιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), θα συζητηθεί η εξέταση του αιτήματος της Εθνικής για την πρόωρη εξόφληση των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), ονομαστικής αξίας 2,03 δισ. ευρώ, που έχει εκδώσει πριν από ένα χρόνο η Τράπεζα και κάλυψε κατά 100% το ΤΧΣ".

"Είμαστε πολύ κοντά σε πολιτική συμφωνία για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στις 5 Δεκεμβρίου στο Eurogroup", ανέφεραν Κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι "δημοσιονομικά και εργασιακά είναι τα ζητήματα αιχμής, για τα οποία η Ελληνική Πλευρά δουλεύει εντατικά χωρίς υποχωρήσεις".

Επίσης, διευκρίνισαν ότι "έως τις 5 Δεκεμβρίου θα ψηφιστούν τα Νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή", επισημαίνοντας ότι "εφόσον στο Eurogroup υπάρξει πολιτική συμφωνία και οριστεί το χρονοδιάγραμμα, υπάρχει πιθανότητα να έρθουν και άλλα Νομοσχέδια μέχρι το τέλος του χρόνου και θα γίνει ότι έγινε και με τη συμφωνία του Μαϊου".

Περιορισμένου ενδιαφέροντος συνεδρίαση, έβλεπαν και οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές στις πρωινές τους εκτιμήσεις, χωρίς να λείπουν και οι απόψεις για συνέχιση των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών, κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο.

Στα αρνητικά η επιστροφής της εκλογολογίας και η διαφαινόμενη παράταση των διαπραγματεύσεων και μετά την 5η Δεκεμβρίου που η Αγορά θα ήθελε να αποφύγει.

Μάλιστα οι πιο επιφυλακτικοί εκτιμούν ότι όσο πλησιάσει η 5η Δεκεμβρίου, όλο και περισσότερο η Αγορά θα αρχίσει να τιμολογεί τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας, ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το "timing" του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν είναι και το καλύτερο, καθώς θα είναι ακόμα "εν θερμώ" οι εξελίξεις από τα εκλογικά αποτελέσματα σε Ιταλία και Αυστρία, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Από την άλλη πλευρά, το κλείσιμο των βιβλίων στο τέλος του μήνα, που συνεχίζουν να εφαρμόζουν αρκετοί από τους Ξένους Διαχειριστές, αφήνει περιθώρια μίας τελευταίας προσπάθειας "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων, αν αυτό σημειωθεί και στις Διεθνείς Αγορές.

Τυχόν εξελίξεις περί τη διαπραγμάτευση με τους Δανειστές ενόψει του EWG και του Eurogroup της 5ης Gεκεμβρίου θα επηρεάσουν το πρόσημο της συνεδρίασης, χωρίς καμία αμφιβολία.

Με δεδομένο το περιορισμένο ενδιαφέρον, η στήλη απευθύνθηκε στην Fast Finance ΑΕΠΕΥ, προκειμένου να δώσει "τεχνικές οδηγίες" για τίτλους προς "όλα τα γούστα".

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της ΑΕΠΕΥ για επενδυτές και όχι για traders συνιστάται ο τίτλος του Πλαισίου (+0,25%) λόγου της χαμηλής εμπορευσιμότητας" Η ζώνη του 3,88 - 3,72 έχει ενδιαφέρουσα στήριξη. Μία διάσπαση του 4,04 - 4,10 δίνει αγοραστικό σήμα με επόμενο κύριο, μεσοπρόθεσμο, επίπεδο το 4,50 που κατοχύρωση αλλάζει την μεγάλη εικόνα.

Για τον Fourli (+1,92%) που συνεχίζει να επιμένει πλαγιοανοδικά, σαν επόμενος στόχος δείχνουν τα 4,50 ευρώ, ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στα 4,04 ευρώ και το "stop" στο "long" στα 3,90 ευρώ.

Για την περίπτωση της Αεροπορίας Αιγαίου (+1,14%), έχουμε γυρίσει "long", όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 5,92 ευρώ. Κοντινή στήριξη το 6,12 και πρώτη αντίσταση τα 6,28 ευρώ, με κύρια τα 6,58. Σε εβδομαδιαίο γράφημα το μεγάλο επίπεδο μας είναι το 7,14.

Συνεχίζει να παρουσιάζει ενδιαφέρον ο τίτλος της Folli Follie Group (+0,68%), όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 20,00 ευρώ. Διάσπαση της παραπάνω στήριξης μπορεί να ξαναβάλει σε δοκιμασία την στήριξη των 19,10 ευρώ. Το 21,00 κοντινή αντίσταση που διάσπαση θα μας δώσει συνέχιση στα 22,10 ευρώ. Κάτω από το 19,10 εγκαταλείπουμε το όποιο ανοδικό σενάριο.

Σημαντική κίνηση με δυναμική τάση από την Μυτιληναίος (+0,68%) Το επίπεδο του 6,06 έχει κοντινή αντίσταση, αλλά είναι δύσκολη η είσοδος σε αυτά τα επίπεδα.

Μία διόρθωση στην ζώνη του 5,60 - 5,42 θα είχε και πάλι αγοραστικό ενδιαφέρον, μιας και ο τίτλος έχει ανοίξει μεσοπρόθεσμα για κίνηση, αν μη τι άλλο, προς τα 7,00 ευρώ, που είναι και τα υψηλά του 2015.

Καμία αλλαγή στα υπάρχοντα τεχνικά δεδομένα, μετά την λήξη της σημερινής συνεδρίασης.

Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, παραμένει σαν πρώτη στήριξη η ζώνη 620 - 615, ενώ σαν ύστατο "οχυρό" δείχνει το επίπεδο των 593 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Πρώτη αντίσταση στην ζώνη 630 - 635, ενώ η υπέρβαση της πολύ δύσκολης αντίστασης των 650 μονάδων, θα χρειαστεί, ασυγκρίτως, υψηλότερες συναλλαγές.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,06%), οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1678, 1669 και 1664 μονάδες. Το 1695 κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει και πάλι τα υψηλά των 1715 - 1723 μονάδων.

Όσον αφορά τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, η μέγιστη αποδεκτή υποχώρηση, για να μην κινδυνεύσει το βραχυπρόθεσμο ανοδικό momentum, είναι μέχρι τις 770 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη ανοδική, για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 1,87%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κατέγραψε κέρδη 2,56%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε απώλειες 1,27%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης μείωσε τις απώλειες στο 32,95%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση της βραχυχρόνιας γραμμής αντίστασης, στις 607 μονάδες, έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στον Γενικό Δείκτη για την άμεση προσέγγιση της περιοχής αντίστασης, στις 635 μονάδες, ανοίγοντας το οπτικό πεδίο για τις 650 με 660 μονάδες" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Το θέμα όμως, σε αυτά τα επίπεδα τιμών, είναι ότι ο Γενικός Δείκτης για να μπορέσει να διεισδύσει μέσα στο πολύ σημαντικό για τη μετέπειτα πορεία επίπεδο τιμών των 635 με 660 μονάδων, θα πρέπει να έχει κάτι πιο χειροπιαστό από το μέτωπο της αξιολόγησης, κάτι, που μέχρι στιγμής δε διαφαίνεται στο κοντινό ορίζοντα.

Οπότε εν αναμονή των εξελίξεων θεωρούμε ως πολύ φυσιολογικό ένα "pullback" προς την περιοχή των 611 μονάδων, περίπου.

Επίσης ας μη ξεχνάμε ότι στο τέλος της άλλης εβδομάδος θα διεξαχθεί ένα πολύ σημαντικό δημοψήφισμα στην Ιταλία. Από εκεί και έπειτα, εάν περάσουμε και αυτό το "σκόπελο" και στις 5 Δεκεμβρίου πάρουμε το "ok" στο Eurogroup τότε θα πρέπει να αναμένουμε μια ανοδική "μετωπική σύγκρουση" του Γενικού Δείκτη με τη ζώνη αντίστασης των 650 με 660 μονάδων, η επιβεβαιωμένη διάσπαση της οποίας θα "ξεκλειδώσει τη πόρτα" για το διαγραμματικό θάλαμο των 700 με 730 μονάδων.

Στην αντίθετη περίπτωση, που ο Γενικός Δείκτης, στις επόμενες συνεδριάσεις, τμήσει καθοδικά τις 611 μονάδες και πραγματοποιήσει ημερήσια κλεισίματα κάτω από εκεί, με ταυτόχρονη αύξηση στο τζίρο, τότε θα πρέπει να αναμένουμε βίαιο κατέβασμα προς τις 590 με 588 μονάδες, προς αξιολόγηση των όποιων δεδομένων έρθουν στην επιφάνεια.

Όσον αφορά τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης φαίνεται διαγραμματικά να τα βρήκε λίγο "σκούρα" στην περιοχή των 1700 με 1720 μονάδων, μετά το γρήγορο ανέβασμα του ανηφορικού δρόμου κλίσεως 81 μοιρών από τις 1493 μονάδες.

Εδώ αυτό που μετράει για τους "Bulls" είναι το "συμπαγές γέμισμα" της ζώνης που μεσολαβεί μεταξύ των 1720 με 1750 μονάδων, γεγονός που θα τους δώσει το σωστό πάτημα προς το επόμενο ανοδικό στόχο των 1870 μονάδων. Οποιαδήποτε άρνηση ανοδικής διαπερατότητας των 1750 μονάδων θα ενισχύει το σενάριο οπισθοχώρησης προς το σημεία στήριξης των 1636 και 1605 μονάδων.

Τέλος ο Τραπεζικός δείκτης, που δικαιολογημένα αναφωνείτε ως η ατμομηχανή της παρούσας κίνησης, μιας που συμπλήρωσε ποσοστιαία άνοδο 33% από τον τοπικό πυθμένα των 638 μονάδων δείχνει να βρήκε εμπόδιο στο τεχνικό όριο των 850 μονάδων. Μια συσσώρευση μεταξύ των 850 με 765 μονάδων θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η πλέον πιθανή, εν αναμονή των όποιων νέων προκύψουν στις επόμενες μέρες.

Στο θετικό σενάριο ανοδική τμήσης των 850 μονάδων, με αύξηση του όγκου συναλλαγών των Τραπεζών, θα επανατοποθετούσε την "ατμομηχανή στις ράγες" με στόχο τις 1000 μονάδες.

Αντιθέτως στο αρνητικό σενάριο πτωτικής καταστρατήγησης των 765 μονάδων και σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, θα έθετε ως επόμενο σταθμό κατάβασης τις 705 μονάδες.

-Νίκος Σακαρέλης

"Η Αγορά κινήθηκε έντονα ανοδικά την προηγούμενη εβδομάδα και στις αρχές της τρέχουσας, προσπαθώντας να προεξοφλήσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και πιθανά κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος" αναφέρει ο Νίκος Σακαρέλης.

Με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από προηγούμενες αξιολογήσεις, η Αγορά βιάστηκε να προεξοφλήσει πολλά γεγονότα και πολύ γρήγορα και για αυτό πάνω από το 1/3 των μετοχών και αρκετοί δείκτες βρέθηκαν σε υπεραγορασμένα επίπεδα. (πχ RSI > 80 σε κάποιες περιπτώσεις).

Η Ελληνική Αγορά εκτός από το ότι είναι ρηχή, σε διεθνές επίπεδο παρουσιάζει διπλάσια μεταβλητότητα σε σχέση με τις Αγορές που συγκρινόμαστε (Τουρκία - Ρωσία και άλλες Αναδυόμενες).

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, εξαιτίας και του πολιτικού ρίσκου, συμπεριφέρεται, ειδικά σε περιόδους αξιολόγησης, ανάλογα με την ροή των ειδήσεων (news- oriented). Συμπερασματικά κινήσεις με έντονη ορμή, είτε ανοδική είτε καθοδική, δεν πρέπει να μας ξαφνιάζουν.

Τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα; Η Αγορά παρά την πρόσφατη ανοδική κίνηση επέστρεψε στα επίπεδα που είχε κλείσει την προηγούμενη χρονιά.

Στο θετικό σενάριο (50% πιθανότητα) κλείνει η αξιολόγηση και εντασσόμαστε στο "QE". (πιθανόν και με έκτακτη σύνοδο του ΔΣ της ΕΚΤ).

Αναβαθμίσεις από Οίκους Αξιολόγησης και μείωση του κινδύνου Χώρας αυξάνουν τις αποτιμήσεις αξιογράφων. Η Αγορά άμεσα μπορεί να κινηθεί προς τις 680 μονάδες, με απώτερο στόχο τις 780 μονάδες. Εκεί βρισκόταν η Αγορά προ των "capital controls", o στόχος είναι μεσοπρόθεσμος, καθώς η ζημιά στην Οικονομία από τους περιορισμούς είναι δύσκολο να ανακτηθεί σε ένα τρίμηνο. Το πιο πιθανό είναι η επόμενη κίνηση του Δείκτη να έχει πάλι πρωταγωνιστές τις Τραπεζικές μετοχές.

Δύο σημαντικά γεγονότα που περιμένει η Αγορά είναι η πρόοδος στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΗ – ΟΛΘ, σε πρώτη φάση, ΕΛΠΕ –ΕΥΔΑΠ σε δεύτερη) και η τιμή που θα γίνει η μεταβίβαση του 5 % του ΟΤΕ.

Το αρνητικό σενάριο (20% πιθανότητα) είναι να επιδεινωθεί το κλίμα στην Ευρώπη, πιθανά μετά από το Ιταλικό δημοψήφισμα, να μην κλείσει η αξιολόγηση και να μην πιάσουν οι Ελληνικές Τράπεζες τους στόχους στη μείωση των "κόκκινων" δανείων. Το τελευταίο σενάριο θα βαλτώσει την Ελληνική Οικονομία και θα εγείρει θέμα νέας ανακεφαλαιοποίησης των Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Υπάρχει και ένα ενδιάμεσο σενάριο. (30% πιθανότητα) Η αξιολόγηση κλείνει μεν, ο ρόλος του ΔΝΤ παραμένει ασαφής, τα μέτρα για το χρέος δεν ικανοποιούν την Κυβέρνηση η οποία προχωρά σε εκλογές.

Σε αυτή την περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Wealth Financial Services, θα υπάρξει αβεβαιότητα αρχικά , όμως η Αγορά μπορεί να αρχίσει α ανεβαίνει προεξοφλώντας μια πιο "φιλική" Κυβέρνηση προς τις Αγορές, όπως έγινε και στην περίπτωση της Αργεντινής.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τον Nikkei να ηγείται της ανόδου (το Γιεν σε χαμηλό οκτώ μηνών έναντι του Δολαρίου), σε υψηλά 10μηνου, όμως τα μεγαλύτερα κέρδη τα σημείωσε ο Ινδικός Sensex 30 (+1,76%).

Μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Διορθώνει το Πετρέλαιο, στάσιμος ο Χρυσός, μικρά κέρδη για το Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, οι Ιαπωνικής τιμές καταναλωτή υποχώρησαν και τον Οκτώβριο. Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,4% σε ετήσια βάση. Η ανάγνωση σηματοδότησε τον όγδοο συνεχόμενο μήνα πτώσεως, ωστόσο ήταν χαμηλότερη της υποχώρησης 0,5% του προηγούμενου μήνα. Οι οικονομολόγοι του Nikkei ανέμεναν ο δείκτης να καταγράψει πτώση 0,4%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 δισ. ευρώ ενέκριναν οι μέτοχοι της Ιταλικής Τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, με ποσοστό 96,13%. Στόχος της Monte dei Paschi είναι να ολοκληρώσει την άντληση κεφαλαίων και την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως το τέλος του έτους. Είναι η τρίτη αύξηση κεφαλαίου τα τελευταία τρία χρόνια για την τρίτη μεγαλύτερη Τράπεζα της Ιταλίας.

Η επιχειρηματική επένδυση ενισχύθηκε στη Βρετανία τους τρεις μήνες που ακολούθησαν το δημοψήφισμα του Ιουνίου και την απόφαση για "Brexit", σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία ONS. Άνοδο, αλλά με επιβράδυνση, εμφάνισε και η καταναλωτική δαπάνη το τρίτο τρίμηνο.

Η επιχειρηματική επένδυση ενισχύθηκε κατά 0,9% τους τρεις μήνες από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, καθώς διαμορφώθηκε στα 44,2 δισ. στερλίνες ($55 δισ.). Ωστόσο, σε ετήσιους όρους, η επιχειρηματική επένδυση εμφάνισε πτώση της τάξης του 1,6%.

Στη διάρκεια του προηγούμενου τριμήνου, οι δαπάνες των Νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 0,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο. Η άνοδος αυτή, ωστόσο, αντανακλά μια επιβράδυνση από το 0,9% της περιόδου από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, αν και συνάδει με το μέσο ρυθμό των τελευταίων τριμήνων.

Η Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαίωσε, ακόμη, την αρχική της εκτίμηση για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στο τρίμηνο. Η Βρετανική Οικονομία ενισχύθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση, καθώς και κατά 2,3% σε ετήσια.

Τα funds που επενδύουν σε Αμερικάνικες μετοχές συνέχισαν να προσελκύουν χρήματα και αυτήν την εβδομάδα, καθώς και οι τρεις βασικοί δείκτες σκαρφάλωσαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με στοιχεία της EPFR, περίπου $5,1 δισ. εισέρευσαν στα συγκεκριμένα funds ως την εβδομάδα που έληξε στις 23 Νοεμβρίου. Το ποσό ήταν ελαφρώς μικρότερο από ότι την προηγούμενη εβδομάδα, όταν σημειώθηκε ρεκόρ, εν μέσω αναπάντεχης αισιοδοξίας για την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Εν τω μεταξύ, τα funds που επενδύουν σε ομόλογα, κατέγραψαν απώλειες $8,6 δισ. Μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες από τα Ευρωπαϊκά ομόλογα, οι οποίες ανήλθαν την προηγούμενη εβδομάδα στο ποσό των $3,5 δισ.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι επενδυτές απέσυραν από τα funds που επενδύουν σε ομόλογα και μετοχές των Αναδυόμενων Αγορών $2,9 και $1,9 δισ. αντίστοιχα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 617,16 (-1,04%) και 623,9 μονάδων (+0,04%), στις 17.00 βρέθηκε στις 622,33 (-0,21%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 623,35 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,04%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 56,3 εκατ. από τα οποία τα 3,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΜΠΕΛ, ΕΝΒΙ, ΑΛΦΑ, ΕΧΑΕ, ΕΥΡΩΒ). Alpha Bank, Τιτάν και Εθνική απασχόλησαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΛΠ. Αντίθετα δεν "κοκκίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης η Μέτκα.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ και Ελ. Πετρέλαια και στο υψηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Μέτκα, Μυτιληναίος, Σαράντης, Jumbo.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 62 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

---ΧΠΑ

Με οριακή άνοδο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με νεότερη μείωση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (52.505 συμβόλαια).

Στα 9.132 συμβόλαια του δείκτη αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 841, 788 για τον Δεκέμβριο και 53 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.688,5) κινήθηκε μεταξύ 1.664,75 και 1.687,5 μονάδων και διατήρησε την υπερτίμηση στο 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (13.210 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (7.628), Eurobank (10.942), Πειραιώς (15.131), Εθνική (13.502), MIG (2.811), ΟΤΕ (575), ΔΕΗ (559), ΟΠΑΠ (102), Ελ. Πετρέλαια (111), Μυτιληναίο (259), Ελλάκτωρα (358), Viohalco (210), Σωλ. Κορίνθου (105).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.357.068 τεμ.), Alpha Bank (1.886.783 τεμ.), Εθνική (9.970.986 τεμ.) και Eurobank (2.516.908 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v