Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Διορθώνει ο Γενικός Δείκτης

Κάτω από τις 630 μονάδες η αγορά με περιορισμένο τζίρο, καθώς επικρατούν οι διαθέσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων. Πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές, μεγάλες απώλειες για Ελλάκτωρ. Σταθεροποιητική κίνηση για Coca Cola, Τιτάνα.

Ηπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, περιμένοντας την έκθεση της ΕΚΤ για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Περιορισμένες οι συναλλαγές και ο τζίρος καθότι σήμερα είναι κλειστή η Wall Street, με ενδεικτική την οριακή μεταβολή του DAX στις 10.670 μονάδες, με τις σχεδόν μισές συναλλαγές σε σχέση με χθες.

Σε ένα λίγο έως πολύ αναμενόμενο πτωτικό ξεκίνημα το Χ.Α., με τους traders να συνεχίζουν να «κλειδώνουν» μέρος των τελευταίων βραχυπρόθεσμων σημαντικών κερδών τους, με τον τραπεζικό κλάδο στο προσκήνιο.

Σχεδόν 1% οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη μετά τα πρώτα 35' της συνεδρίασης, πάνω από 2,5% για τον ΔΤΡ.

Οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο «αξιολόγησης - ελληνικού χρέους» δίνουν το προβάδισμα στους short να πιέσουν λίγο χαμηλότερα βασικούς δείκτες και μετοχές, αλλά μέχρι το σημείο των πρώτων στηρίξεων. Μέχρι τώρα η διόρθωση των βασικών δεικτών περιορίζεται στα απολύτως προβλεπόμενα εύρη, με τον Γενικό Δείκτη έως τις 625 μονάδες, τον ΔΤΡ έως τις 820 και τον FTSE 25 έως τις 1.695 μονάδες. Λίγο έως πολύ στα όρια που αναμένονταν από την προσυνεδρίαση και με τη σχέση πωλήσεων - αγορών σε λογικά επίπεδα.

Σαφώς περιορισμένες οι συναλλαγές, σημαντικά μειωμένος ο τζίρος -σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 7 συνεδριάσεων-, ένδειξη πως τουλάχιστον στα πρώτα 35' της συνεδρίασης η προσφορά από την πλευρά των πωλητών παραμένει φειδωλή, η δε ανταπόκριση των αγοραστών προσεκτική.

Σε διαδικασία διολίσθησης και συσσώρευσης σε λίγο χαμηλότερες τιμές μέχρις ότου αποσαφηνισθούν οι προθέσεις δανειστών (Ευρωπαίων - ΔΝΤ), με πιθανό πλέον το ενδεχόμενο στο EwG της 28ης Νοεμβρίου να μην έχουμε τα αποτελέσματα που μέχρι πρόσφατα περιμέναμε.

Σταδιακά μετά τις 11:05 οι πωλήσεις εντάθηκαν καθώς κατέστη εμφανής η κλίση της αγοράς και η διάθεση των traders να κατοχυρώσουν θέσεις τους παρά να τις ενισχύσουν.

Πέριξ των 625 μονάδων, όπου διαμορφώνεται μία σημαντική βραχυπρόθεσμη περιοχή-σημείο αναφοράς για τον ΓΔ, αναμένεται να δοκιμαστούν κάποιες πρώτες συντονισμένες κινήσεις των αγοραστών σε επιμέρους μετοχές της μεγάλης κεφαλαιαοποίησης. Εάν η στήριξη δεν επιβεβαιωθεί, πιθανόν οι βραχυπρόθεσμοι να κινηθούν ακόμη λίγο χαμηλότερα.

Ενδεικτικό το ότι στις 11:05, σε μόλις δύο μετοχές του δείκτη υπερίσχυαν οι αγοραστές (Coca Cola, Τιτάν), σε δύο η τιμή παρέμενε σταθερή (Viohalco, FF Group) και σε μία (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) δεν είχε γίνει καν πράξη αρχής.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώριζε ο Σαράντης, καθώς τη Δευτέρα αναβαθμίζεται στον δείκτη της μεγάλης κατηγορίας.

Στα 14,9 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, στα 5,7 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v