Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναδίπλωση με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Αποκόμιση κερδών κυρίως στον τραπεζικό κλάδο αλλά με τις συναλλαγές να προσγειώνονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των προηγούμενων ημερών. Απώλειες για Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και Aegean. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα.

Μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., ήλθε η διόρθωση, κατά πολλούς απόλυτα αναμενόμενη, ενώ μένει να φανεί αν η σημερινή, σημαντική, υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων), έχει σχέση με την αργία στην Wall Street, ή αν σημαντικό κομμάτι από τους ενεργούς παίκτες αποφάσισε να περάσει σε στάση αναμονής, περιμένοντας τις εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το Αμερικανικό Χρηματιστήριο είναι κλειστό (Thanks Giving Day), ενώ αύριο Παρασκευή η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί νωρίτερα, λόγω της "Black Friday".

Περίπου η ίδια εικόνα με το Χ.Α. και στις Ευρωπαϊκές Αγορές, με ήπιες κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και εναλλαγές προσήμων, με τους επενδυτές να μεταφέρουν την προσοχή τους στις επικείμενες εκλογές σε Ιταλία και Αυστρία (4/12) και στην συνεδρίαση της Fed που ακολουθεί στις 13 - 14 Δεκεμβρίου και με τους περισσότερους διαχειριστές να περιμένουν αύξηση των Αμερικανικών επιτοκίων, μετά την ανακοίνωση των πρακτικών της Κεντρικής Τράπεζας από την συνεδρίαση του Νοεμβρίου, όπου οι περισσότεροι των αξιωματούχων της Fed δήλωσαν αισιόδοξοι, για ενδυνάμωση της Αμερικανικής Οικονομίας.

Φεύγοντας από την "μικρή εικόνα" του FTSE25, όπου χαρακτηρίστηκε από τους ελάχιστους θετικούς πρωταγωνιστές και των βασικών δεικτών του Χ.Α., που δικαιολογούσαν κάποιου είδους διόρθωση, άγνωστης διάρκειας και έντασης, ασφαλώς και η "μεγαλύτερη εικόνα" του χρηματιστηριακού ταμπλώ δεν ήταν και η καλύτερη, καθώς ελαχιστοποιήθηκαν οι αγοραστές, σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα, ενδοσυνεδριακά, οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να είναι υπερδιπλάσιοι αυτών με θετικό.

Εξαίρεση οι τίτλοι των Fourli (+2,46%) που επιμένει πλαγιοανοδικά και Νηρέα (+4,07%) που συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Από τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., από την χθεσινή συνεδρίαση ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών είχε επιδείξει σχετική "αδυναμία" και μην μπορώντας να ακολουθήσει τον Γενικό Δείκτη είχε ολοκληρώσει την συνεδρίαση με ημερήσιες απώλειες 0,51%, ενώ σήμερα ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας με ημερήσιες απώλειες 5,23%. Στο χαμηλό ημέρας ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και το σύνολο των μετοχών των συστημικών Τραπεζών.

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Αξίζει υποσημείωσης ότι κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης είχε καλύψει τις απώλειες του "Brexit" και είχε γυρίσει και σε οριακά θετική μεταβολή από την αρχή του χρόνου, ενώ τόσο τον Τραπεζικό δείκτη, όσο και τις επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές τις χωρίζει μεγάλη απόσταση από το κλείσιμο της 23ης Ιουνίου.

Πιο συγκεκριμένα, στο τελευταίο κλείσιμο πριν το Βρετανικό δημοψήφισμα ο Τραπεζικός δείκτης είχε κλείσει στις 1032,92 μονάδες (σημερινό κλείσιμο στις 795,06, ημερήσιες απώλειες 5,23%), η μετοχή της Alpha Bank στα 2,36 ευρώ (σήμερα στα 1,79 ευρώ, -4,79%), η Εθνική στα 0,275 ευρώ (σήμερα στα 0,216, -5,26%), η Eurobank στα 0,88 ευρώ (σήμερα στα 0,673, -5,61%) και η μετοχή της Πειραιώς στις 23/6 είχε κλείσει στα 0,25 ευρώ και σήμερα ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,196 ευρώ με ημερήσιες απώλειες 5,77%.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΤΕ "στις 23 Νοεμβρίου 2016, το ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποίησε ότι την 18η Νοεμβρίου 2016 απέκτησε, μέσω εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης, από το Ελληνικό Δημόσιο 24.507.520 κοινές ονομαστικές μετοχές και ισάριθμα δικαιώματα ψήφου της ΟΤΕ Α.Ε., άνευ ανταλλάγματος, δυνάμει της υπ' αριθμ. 260/16.11.2016 απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΦΕΚ Β' 3723/18.11.2016)".

Σε συνέχεια της ως άνω μεταβίβασης το ποσοστό μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου του ΟΤΕ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ μεταβλήθηκε από 0% σε 5%. Η είδηση έτυχε απόλυτα "χαλαρής" υποδοχής από την Αγορά και η μετοχή του Οργανισμού ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με απώλειες 0,93%.

Από την άλλη, πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της Ελλάκτωρ που έκλεισε με απώλειες 7,5% στον απόηχο της είδησης ότι ασκήθηκε "ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη σε βάρος του Δημοσίου κατά των υπευθύνων των Κατασκευαστικών εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και Μοχλός ΑΕ από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. 

Σίγουρα η παραπάνω εξέλιξη, ξεφεύγει της τεχνικής ανάλυσης, που θέλει να παραμένει ισχυρή η ζώνη στήριξης 1,10 - 1,08 ευρώ, οριακά ψηλότερα της οποίας έκλεισε σήμερα ο τίτλος. Σε κάθε περίπτωση το πρώτο σήμα αγοράς εντοπίζεται με κλεισίματα της μετοχής υψηλότερα των 1,26 ευρώ.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλ. Λάσκαρη "Μέτρα εδώ και τώρα, με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2018-2020, ζητά το ΔΝΤ, αρνούμενο να αποδεχθεί την υιοθέτηση στόχων υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων τα οποία δεν θα συνοδεύονται από συγκεκριμένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την τροφοδότησή τους. 

Την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην Κινεζική "State Grid" έναντι 320 εκατ. ευρώ ενέκρινε η γενική συνέλευση της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έσπευσε να διευκρινίσει με πρόσφατη ανακοίνωσή της ότι εκτός από το τίμημα και την επιστροφή κεφαλαίου (131 εκατ. ευρώ, προ φόρων) θα υπάρξει και τακτικό μέρισμα και το οποίο θα αντιστοιχεί στο 35% των καθαρών κερδών του ΑΔΜΗΕ. 

"Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερήσει η επένδυση του Ελληνικού. Είμαι απόλυτα σίγουρος γι' αυτό. Το Υπουργείο Οικονομικών και τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία δουλεύουν σκληρά για να τελειώσει σε εύλογο χρόνο". Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος, απαντώντας στον ανεξάρτητο βουλευτή Λεωνίδα Γρηγοράκο, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει την δημιουργία Συνεταιριστικών Τραπεζών στο πρότυπο λειτουργίας Γερμανικών "sparkassen".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, "τα ερωτήματα που έχουν ανακύψει εδώ και λίγες ημέρες αναφορικά για το αν μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση στις 5 Δεκεμβρίου, ή κοντά στην ημερομηνία αυτή, αναμένεται να επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα την εγχώρια Αγορά".

"Με δεδομένο ότι αρκετοί Ξένοι Οίκοι κλείνουν βιβλία το τέλος Νοεμβρίου και ότι βρισκόμαστε σε ανοδική φάση που πολλές φορές είναι συνυφασμένη με ωραιοποίηση των αποτελεσμάτων, είναι πιθανόν να δούμε τα ψηλά της κίνησης πολύ σύντομα" επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Μετά θα περιμένουμε τα πολιτικά γεγονότα στο εξωτερικό με πρώτο το δημοψήφισμα στην Ιταλία, στις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά και τις εξελίξεις στα χρονίζοντα δικά μας θέματα για να δούμε αν θα υπάρξει συνέχεια της κίνησης. Το καλό της τελευταίας ανοδικής κίνησης, είναι ότι έδωσε την ευκαιρία απεγκλωβισμών σε αρκετά χαρτοφυλάκια και επίσης τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης και βελτίωσης της διασποράς σε μεγαλύτερη γκάμα μετοχών.

"Τα σημαντικά πολιτικά γεγονότα στην Ευρώπη είναι μπροστά μας και η Αμερική ήδη αλλάζει. Τα γεωπολιτικά της Περιοχής μας αρχίζουν να τονίζονται και εμείς ακόμα ασχολούμαστε με το κλείσιμο των αξιολογήσεων. Προσωρινά ας ευχαριστηθούμε την άνοδο και ας τη χρησιμοποιήσουμε για απεγκλωβισμό από θέσεις που μας προβληματίζουν" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

Τεχνικά, το σημερινό πισωγύρισμα ήταν από τους περισσότερους αναλυτές απόλυτα αναμενόμενο.

Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, η πρώτη σημαντική στήριξη, που πρέπει να αντέξει για να διατηρηθεί το ανοδικό momentum, εντοπίζεται στις 620 - 615 μονάδες και η έσχατη στις 593 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,94%) χάθηκε η κοντινή στήριξη στις 1698 μονάδες και απομένει η ισχυρότερη στις 1675, επίπεδο το οποίο αποτελεί διαγραμματικά την επιβεβαίωση της προηγούμενης συσσώρευσης ενώ παράλληλα είναι και το ελάχιστο 23% διόρθωση. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, παραμένει ζητούμενο τα συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1700 - 1723 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

"Την τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα διανύει, προς το παρόν, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, που μετά από τέσσερις και πλέον μήνες συσσώρευσης και ταλαιπωρίας απέκτησε μία έντονη βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση την οποία καλείται να υπερασπιστεί στις επόμενες συνεδριάσεις" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Οι έξι προηγούμενες ανοδικές συνεδριάσεις ήταν αρκετές όχι μόνο να διασπαστεί ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών και να καλυφθούν όλες οι απώλειες μετά το "Brexit" (617.69 μονάδες) αλλά το χθεσινό κλείσιμο να δίνει στο Γενικό Δείκτη θετικό πρόσημο για το έτος.

Οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί ενόψει του Eurogroup στις 5/12 για επίτευξη συμφωνίας για την δεύτερη αξιολόγηση και λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, έχουν αλλάξει την στάση των επενδυτών, αρχικά απέναντι στα Ελληνικά ομόλογα και στις τελευταίες έξι - επτά συνεδριάσεις στην Αγορά μετοχών. Αν η όποια συμφωνία συνοδευτεί και από ένα αριθμό μέτρων για το τέλος του προγράμματος και συζητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων, τότε θα έρθει πιο κοντά η συμφωνία με το ΔΝΤ, αλλά και η θετική στάση της ΕΚΤ για ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο "QE".

Σε αυτό το σενάριο το Ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορέσει να αναμετρηθεί με το υψηλό τρέχοντος έτους στις 659 μονάδες αλλά και να προσπαθήσει για υψηλότερα.

Όμως προς το παρόν η στάση του Βερολίνου, η αναχώρηση των Θεσμών χωρίς να κλείσουν αρκετά εκκρεμή ζητήματα και η ματαίωση, προς το παρόν, του "Washington Group" δείχνει ότι οι επενδυτές πρέπει να είναι επιφυλακτικοί και προσεκτικοί στις κινήσεις τους.

Να επαναλάβουμε ότι σε αντίστοιχο Eurogroup, την Άνοιξη του 2016, δεν έκλεισε οριστικά η πρώτη αξιολόγηση, αλλά το κλίμα συμβιβασμού και η προσδοκία επίτευξης συμφωνίας συνέβαλαν στο να συνεχιστεί η άνοδος του Γενικού Δείκτη στο Χ.Α.

Η σημερινή διόρθωση, αναμενόμενη μετά το σερί των ανοδικών συνεδριάσεων, δεν αλλάζει την ανοδική τάση με σημεία στήριξης τις 616 και τις 605 μονάδες για να μην χαθεί η τάση αυτή.

Οι διεθνείς αγορές κινούνται επίσης ανοδικά και ιδίως των ΗΠΑ καταγράφουν συνεχώς νέα υψηλά . Όμως σημαντικά γεγονότα όπως το δημοψήφισμα της Ιταλίας στις 4/12, η αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό Οίκο και οι εκλογές που ακολουθούν σε Γαλλία και Ολλανδία καθιστούν τις αναταράξεις αναπόφευκτες.

Την επόμενη εβδομάδα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννιαμήνου (ΕΧΑΕ 28/11 και ΑΛΦΑ 30/11) ενώ αναμένεται στις 29/11 η ανακοίνωση του ΑΕΠ τρίτου τριμήνου από την ΕΛΣΤΑΤ. 1/12 είναι η ημέρα εφαρμογής των αλλαγών από την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της MSCI.

"Το Euroworking Group της επόμενης Δευτέρας αναμένεται με ενδιαφέρον, για το αν συνεχίζει να υπάρχει κλίμα συναίνεσης που θα οδηγήσει στην εξεύρεση λύσης για την Χώρα μας" επισημαίνει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Ακόμα μία ημέρα μικτών προσήμων, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο Ιαπωνικός Nikkei (+0,94%) και τις μεγαλύτερες απώλειες ο Ινδικός Sensex 30.

Οριακά κέρδη στην Ευρώπη, όπου οι δείκτες συνεχίζουν τις αλλαγές προσήμων, μικρά κέρδη για Πετρέλαιο και Ευρώ, οριακές απώλειες για τον Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ασία, η Ινδική ρουπία βούτηξε σε χαμηλά ιστορικά επίπεδα. Εν τω μεταξύ, οι ξένες τοποθετήσεις σε Κρατικά και Εταιρικά Ινδικά ομόλογα έχουν υποχωρήσει κατά $1,4 δισ. το Νοέμβριο. Οι Ξένοι Επενδυτές έχουν αποσύρει $1,9 δισ. από το Ινδικό Χρηματιστήριο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η εμπιστοσύνη στο Γαλλικό Μεταποιητικό τομέα παρέμεινε αμετάβλητη τον Νοέμβριο. Όπως γνωστοποίησε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "Insee", ο μηνιαίος δείκτης για την εμπιστοσύνη στη Μεταποίηση παρέμεινε στο 103 τον Νοέμβριο. Για τον Οκτώβριο, η Υπηρεσία αναθεώρησε την ανάγνωση στο 103 από 102. Σύμφωνα με το MarketWatch, οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν ανάγνωση 103 για τον Νοέμβριο.

"Αυξάνεται το ρίσκο για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης, ενώ ίσως έρθουν και πάλι στην επιφάνεια ανησυχίες για την ικανότητα ορισμένων Χωρών να διατηρήσουν το χρέος τους, κάτι που δυνητικά θα αυξήσει τις πιέσεις προς τις πιο αδύναμες Χώρες του Μπλο"κ, αναφέρει στη νέα της έκθεση "Financial Stability Review" η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι οι Παγκόσμιες πολιτικές αλλαγές, περιλαμβανομένης της νέας Κυβέρνησης των ΗΠΑ, ίσως προκαλέσουν ξαφνική μεταβλητότητα στις τιμές των assets και αντιστροφή ροών, εντείνοντας τις υφιστάμενες ευπάθειες στα αυξανόμενα επιτόκια και τις αυξανόμενες αποδόσεις.

Στο 110,4 παρέμεινε τον Νοέμβριο ο δείκτης Ifo για το Γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα, έναντι 110,5 που ανέμεναν οι αναλυτές σύμφωνα με το Reuters. Η αρχική εκτίμηση για ανάγνωση 110,5 τον Οκτώβριο αναθεωρήθηκε ελαφρώς σε 110,4. Ο δείκτης του Οικονομικού Ινστιτούτου για τις τρέχουσες συνθήκες ξεπέρασε τις προσδοκίες και άγγιξε το 115,6, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 115.

"O ενδιάμεσος προϋπολογισμός που παρουσίασε ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση για την σταθεροποίηση του χρέους μετά το 'Brexit", σύμφωνα με τη Fitch.

Όπως αναφέρει σε έκθεσή του ο Οίκος Αξιολόγησης, οι προβλέψεις του γραφείου προϋπολογισμού δείχνουν ένα σαφώς χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τις εκτιμήσεις πριν από το δημοψήφισμα.

Οι αναλυτές της Fitch τονίζουν πως οι προβλέψεις ευθυγραμμίζονται με την εκτίμηση τους πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην Οικονομία και τα Δημόσια Οικονομικά της Βρετανίας.
Η Fitch επισημαίνει ότι η Βρετανική Κυβέρνηση εγκατέλειψε τον προηγούμενο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ως το 2020 και αναμένει ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα αρχίσει να υποχωρεί μετά το 2021.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Γερμανικής Οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 0,2% το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Το Ομοσπονδιακό Στατιστικό Γραφείο ανακοίνωσε ότι το καθαρό Εξωτερικό Εμπόριο μειώθηκε, καθώς οι εξαγωγές υποχώρησαν 0,4% και οι εισαγωγές αυξήθηκαν 0,2%.

Οι Κρατικές δαπάνες ενισχύθηκαν 1% την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, συνεισφέροντας 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη. Οι δαπάνες των Νοικοκυριών αυξήθηκαν 0,4%, προσθέτοντας εξίσου 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σημαντική υπέρβαση εσόδων και δραστική υποεκτέλεση δαπανών συνεχίζει να εμφανίζει ο προϋπολογισμός στο δεκάμηνο, ακόμα και μετά την προσαρμογή των μεγεθών του στις νέες προβλέψεις οι οποίες ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό του 2017.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών δείχνουν υπέρβαση στα καθαρά έσοδα του Κρατικού προϋπολογισμού κατά 938 εκατ. ευρώ, η οποία περιορίζεται οριακά σε 920 εκατ. ευρώ αν εξεταστούν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού μετά την εξαίρεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Κοντά στα 2 δισ. ευρώ χαμηλότερες σε σχέση με το στόχο διαμορφώνονται οι δαπάνες του Κρατικού προϋπολογισμού στο δεκάμηνο.

"Χαμηλότερα της εκτίμησης (20 εκατ.) ήταν τα 13 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου που ανακοίνωσε η Εθνική Τρ.", σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank Equities. Ωστόσο, τα κέρδη προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν στα 234 εκατ. ευρώ, εντός του αναμενόμενου εύρους.

Βασικό θετικό στοιχείο είναι η σημαντική μείωση των NPEs για ακόμα ένα τρίμηνο, κατά 900 εκατ. ευρώ.
Όπως σημειώνεται, η διοίκηση έστειλε θετικά μηνύματα για το επόμενο διάστημα και περιέγραψε τη στόχευση για μείωση των NPEs κατά 40% ως το 2019.

Η Eurobank Equities εκτιμά ότι το 2016 θα κλείσει κερδοφόρο για την Τράπεζα και ότι η κερδοφορία θα βελτιωθεί σημαντικά τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Έτσι, η τιμή - στόχος διατηρείται στα 0,38 ευρώ για το επόμενο 12μηνο, όπως και η σύσταση "αγορά".

Ισχυρές επιδόσεις και το γ' τρίμηνο θα εμφανίσει η Folli Follie, επισημαίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" με τιμή - στόχο στα 27,7 ευρώ για τη μετοχή.

Τις καλύτερες τάσεις στα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (ΝPEs) της Εθνικής Τράπεζας επισημαίνει η Credit Suisse, μετά τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Τράπεζας, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "outperform" και τιμή - στόχο στα 0,29 ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 622,2 μονάδες (-1,63%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 623,86 (-1,37%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 623,63 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,41%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 43,3 εκατ. από τα οποία τα 3,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ). Το 41,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε Εθνική και Alpha Bank.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Grivalia, Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου και Ελλάκτωρ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή, η τελική εικόνα με 32 ανοδικές μετοχές, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό πτώσης.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με μείωση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και οριακή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (96.476 συμβόλαια).

Στα 9.076 συμβόλαια του δείκτη αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.074, 1.066 για τον Δεκέμβριο και 8 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.687,5) κινήθηκε μεταξύ 1.681,5 και 1.708,25 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (4.821), Eurobank (10.376), Πειραιώς (41.700), Εθνική (33.351), MIG (3.490), ΟΤΕ (543), ΔΕΗ (720), ΟΠΑΠ (102), Ελ. Πετρέλαια (108), Μυτιληναίο (411), Ελλάκτωρα (416).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (1.856.064 τεμ.), Εθνική (7.054.547 τεμ.) και Eurobank (2.585.051 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v