Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποκόμιση κερδών με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 630 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τις τράπεζες στο επίκεντρο ελεγχόμενων ρευστοποιήσεων. Δείχνουν αντοχές Jumbo, Μυτιληναίος, Τιτάνας. Ισχυρές απώλειες για Ελλάκτωρ. Περιορισμένος ο τζίρος και λόγω κλειστής Wall.

Αργεί σήμερα η Wall Street, στο (σχεδόν) μισό περιορίζεται ο τζίρος στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ευκαιρία για αναδιάταξη δυνάμεων, μερική κατοχύρωση θέσεων και εκτιμήσεων για τη συνέχεια, μετά μάλιστα την παρουσίαση της έκθεσης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΕΚΤ.

Ο ιταλικός τραπεζικός κλάδος είναι ανθεκτικός, σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Vitor Constancio, ο οποίος καθησυχάζει πως η Φρανκφούρτη θα δράσει ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Δηλαδή τη μεθεπόμενη Κυριακή και προσώρας η ιταλική αγορά παίρνει κάποιες «ανάσες», με τον ΜΙΒ στο Μιλάνο να ενισχύεται ελαφρώς προς τις 16.567 και το ιταλικό 10ετές να υποχωρεί λίγο στο 2,05%.

Σε αντίθετη κατεύθυνση η Ελλάδα, με το Χ.Α. να υποχωρεί 0,95%, τον τραπεζικό κλάδο να διορθώνει 2,75% και το 10ετές να επιβαρύνεται λίγο προς το 6,96%.

Σε μία λίγο έως πολύ αναμενόμενη υποχώρηση της ελληνικής αγοράς, με αφορμή μάλιστα τις τελευταίες εξελίξεις (εμπλοκή στις σχέσεις Ευρώπης - ΔΝΤ), οι traders πράττουν το αυτονόητο «κλειδώνοντας» ένα μικρό μέρος των βραχυπρόθεσμων κερδοφόρων θέσεών τους. Και λέμε μικρό καθώς ο μέχρι πριν από λίγο (*) τζίρος υπολείπεται κατά περίπου 40% του αντίστοιχου (στο ίδιο διάστημα) των τελευταίων συνεδριάσεων.

Και λόγω της αργίας στις ΗΠΑ, η κινητικότητα σε Ευρώπη - Αθήνα είναι εμφανώς περιορισμένη σε σχέση με ό,τι είχε προηγηθεί στο διάστημα της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης από την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου μέχρι και χθες.

Με ένα ανοδικό σερί 6 συνεδριάσεων από τα χαμηλά των 580 μονάδων ο Γ.Δ. ενισχύθηκε, κέρδισε αρκετούς πόντους προσεγγίζοντας τις 635 μονάδες. Ικανοποιητική απόδοση, που σε εβδομαδιαία μέτρηση αποφέρει (στα τρέχοντα επίπεδα) 5,75% για τον Γ.Δ. και 18,80% για τον ΔΤΡ. Αναλυτικότερα για τον τραπεζικό κλάδο που οδήγησε την αντίδραση, στα επιμέρους η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται 13,04%, η Εθνική 18,09%, η Πειραιώς 27,85% και κατά 23,39% η Eurobank.

Ανοδική κίνηση για τον κλάδο μετά από ταλαιπωρία εβδομάδων, με γνώμονα την προεξόφληση της «δεύτερης αξιολόγησης» και με αφορμή τις θετικές εκθέσεις των ξένων οίκων. Ωστόσο, σε μακρύτερο διάστημα, η πορεία του κλάδου, η χρηματιστηριακή εικόνα θα διαμορφωθεί ανάλογα (κυρίως) από την ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ανοίγουν βηματισμό οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια, σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος, ωστόσο η ουσία βρίσκεται στην... μπηχτή Στουρνάρα (όπως αναφέρεται στον ΧΑΜαιλέοντα), πως δηλαδή το νομοθετικό πλαίσιο για την ενεργή διαχείριση έχει ολοκληρωθεί κατά 80%. Πρακτικά η νομοθετική κάλυψη όσων θα βάζουν την υπογραφή τους στη σχετική διαδικασία δεν έχει κλείσει ακόμη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους χρόνους υλοποίησης των προγραμμάτων που έχουν τεθεί από τις συστημικές τράπεζες.

Θυμίζουμε πως και η Εθνική υπέβαλε στον SSM το πλάνο του ομίλου μέχρι και το 2019. Ωστόσο, μένει να υλοποιηθεί στο... 101% η πλήρης νομική κάλυψη των τραπεζικών στελεχών που θα ενεργήσουν στη διαχείριση των NPLs.

ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις η υποχώρηση των 21 από τις μετοχές του δείκτη, μεγαλύτερη για επιμέρους μετοχές του δείκτη και αισθητές αντιστάσεις από άλλες.

Στα 8,42-8,59 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, συνεκτιμώντας πως το πακέτο του 5% πέρασε (εξωχρηματιστηριακά) στο ΤΑΙΠΕΔ μόλις χθες, μένουν ακόμη να γίνουν ο ορισμός του χρηματοοικονομικού και νομικού συμβούλου, με τον πρώτο να αποτιμά την εύλογη αξία του ποσοστού, εν συνεχεία το ΤΑΙΠΕΔ να απευθύνει πρόσκληση (καταρχήν) στην Deutsche Telekom και στην περίπτωση που δεν συμφωνήσουν με τους Γερμανούς, σε τρίτο ενδιαφερόμενο. Πρακτικά η διαδικασία για τη διάθεση, κατάληξη του 5% έχει δρόμο, συνεκτιμώντας δε πως βασική παράμετρος είναι η μέση τιμή των τελευταίων 20 ημερών. Θυμίζουμε ότι το ΦΕΚ πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα.

Στα 8,78-8,90 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ καθώς «έτρεξε» μία καλή αντίδραση από τα 7,60 ευρώ την 1η Νοεμβρίου.

Στο 1,34-1,39 ευρώ η μετοχή της Viohalco, ενώ των Σωληνουργείων Κορίνθου στο 0,619 ευρώ και των Ελληνικών Καλωδίων στο 1,19 ευρώ, με τα στελέχη του ομίλου να επιμένουν πως δεν έχουν καμία ευθύνη ή ανάμιξη (sic) στη σχέση ανταλλαγής που προέκυψε μεταξύ των δύο εισηγμένων και επέφερε την πρωτοφανή απαξίωση των μετόχων της πρώτης εταιρίας. Σχετικό δείγμα από τη χθεσινή παρουσίαση της Cenergy στον ΧΑΜαιλέοντα και εκτενές ρεπορτάζ για τους στόχους του νέου σχήματος σε εκτενές ρεπορτάζ του Μιχάλη Καϊταντζίδη.

Στα 5,31-5,40 ευρώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, που από Δευτέρα υποβαθμίζεται μία κατηγορία χαμηλότερα, στα 10,62-10,83 του Σαράντη, που την ίδια μέρα αντικαθιστά την ΕΥΔΑΠ στον FTSE 25. Σε διάστημα εβδομάδος για τις δύο μετοχές «έτρεξαν» ένα 6,15% για τον Σαράντη (στο 38,60% από την αρχή του έτους) και οριακή απόκλιση για την Επιχείρηση που έχει ενισχυθεί 8% από την αρχή του έτους.

(*) Στις 14:15, με τον Γ.Δ. 1,10% χαμηλότερα στις 625 μονάδες (προσώρας επιβεβαιώνονται οι 620 μονάδες), με συναλλαγές 52,1 εκατ. μετοχές -τα 26 εκατ. (!) στην Εθνική- και τον τζίρο στα 24,5 εκατ. ευρώ, με το 64% στις τράπεζες.

Με long σήμα Jumbo, ΕΥΔΑΠ και δευτερευόντως Τιτάν, FF Group, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v