Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες για το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης

Περαιτέρω σημάδια για τις προθέσεις τους θα δείξουν σήμερα οι traders, με τη Wall να είναι και πάλι ανοικτή. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος και οι εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Στο προσκήνιο και τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

Τρεις και σήμερα για να κλείσει χρηματιστηριακά ο Νοέμβριος, ένας μήνας που προσώρας αποφέρει κέρδη 5,14%, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο που ανακτά ένα 19,28% των σημαντικών απωλειών που εγγράφει για φέτος.

Στο 32,53% έχουν... περιοριστεί οι απώλειες που "μετρά" από την αρχή του έτους ο κλάδος-κλειδί και στη συνέχεια θα φανεί εάν οι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να τις μειώσουν κι άλλο, ή θα επιβαρυνθούν εκ νέου.

Στο μείον 5,23% ο ΔΤΡ με σημαντική διόρθωση και για τις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών, με τον ΓΔ να υποχωρεί 1,41% στην πρώτη σοβαρή οπισθοχώρηση μετά από ένα σημαντικό ανοδικό 6άρι που οδήγησε το ΧΑ από τις 585 προς τις 635 μονάδες.

Δηλαδή της κίνησης που μετά από μία σχεδόν 5μηνη συσσώρευση έβγαλε το ελληνικό χρηματιστήριο από το... τέλμα στο οποίο είχε περιέλθει και προσέδωσε και πάλι ενεργό ρόλο σε μία αγορά που επί σειρά εβδομάδων απαξιωνόταν, με ελάχιστους τζίρους και τους traders παρατηρητές.

Καταρχήν ζητούμενο να κλείσει αυτός ο μήνας με θετικό πρόσημο, κάτι που πιθανότατα θα επιτευχθεί πλην όμως εδώ που είμαστε σημασία έχει η συνέχεια, καθώς στις 1-2 εβδομάδες που ακολουθούν διακυβεύονται πολλά, και εντός και εκτός συνόρων. Από Δευτέρα 28 Νοεμβρίου τίθενται σε ισχύ και οι εξαμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες FTSE/XA.

Στις 623,63 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 795,06 ο Τραπεζικός και στις 1.682,02 ο δείκτης FTSE25 στην πρώτη σοβαρή συνεδρίαση μετά από αρκετές, που συνήθως σε τέτοιες δυνατές κινήσεις συνηθίζεται να δίνουν αντίδραση της τάξεως του 23%, με τις 1.669 να είναι για τον FTSE25 η κοντινότερη σημαντική στήριξη.

Στο πλαίσιο της ίδιας κίνησης στις 1.695 μονάδες έχει διαμορφωθεί η πιο κοντινή βραχυπρόθεσμη αντίσταση.

Από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της χθεσινής διόρθωσης, οι συναλλαγές των 89 εκατ. ευρώ και ο τζίρος των 43,2 εκατ. ευρώ, αμφότερα τα μεγέθη πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου των τελευταίων έξη ανοδικών συνεδριάσεων. Υποχώρηση με σημαντική έκταση για τον τραπεζικό κλάδο, με τζίρο περί τα 30 εκατ. ευρώ λιγότερα απ' ό,τι στις ημέρες της ανόδου.

Πρακτικά αυτό παραπέμπει στην πρώτη σημαντική κατοχύρωση θέσεων (καθώς "κλείδωμα" μέρους τους είχε ξεκινήσει από την αρχή της εβδομάδος, όπως επανειλημμένα είχε αναφερθεί) και μένει να φανεί σήμερα Παρασκευή, τελευταία συνεδρίαση για την εβδομάδα, εάν αυτή η διαδικασία θα συνεχισθεί ή θα ανακοπεί.

Συνεκτιμώντας το ότι χθες ήταν κλειστή η Wall Street και γενικά οι αγορές -κυρίως στην Ευρώπη- είχαν λιγότερες συναλλαγές και τζίρους, εκτιμάται πως σήμερα θα φανούν οι πραγματικές διαθέσεις των traders, ειδικότερα δε μετά τις 13:00-14:00, οπότε και πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος τζίρος από εκτός συνόρων κωδικούς. Σημειώνεται ότι σήμερα η Wall Street είναι ανοικτή μεν αλλά θα κλείσει νωρίτερα (στις 20:00 ώρα Ελλάδος).

Στη σημερινή συνεδρίαση θα συνεκτιμηθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο 'ελληνικό πρόβλημα", στο στοίχημα προεξόφλησης ενόψει του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, της αντιπαράθεσης Ευρώπης- ΔΝΤ, των θέσεων που εκφράζονται εκ νέου για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και βεβαίως από το κλίμα που θα επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές.

Στον τραπεζικό κλάδο αναμένεται η εστίαση του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος, καθώς είναι ο κλάδος που απέδωσε τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη, με τον ΔΤΡ να έχει ως στήριξη τις 765 και κοντινότερη αντίσταση τις 800 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v