Σε στάση αναμονής το Χρηματιστήριο

Μικρή πτώση στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 620 μονάδων. Απώλειες υψηλότερες του 2% για Πειραιώς και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στο κόκκινο Εθνική, Eurobank, OTE, OΠΑΠ. Με θετικό πρόσημο Coca Cola, Alpha Bank, METKA. Mέτριος ο τζίρος.

Με απώλειες υποχωρούν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στην περιοχή των 620 μονάδων το ΧΑ.
Σε συνέχεια των χθεσινών ρευστοποιήσεων και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, κυρίως traders προχωρούν στη μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Συναλλαγές και τζίρος σε ικανοποιητικά επίπεδα -αλλά χαμηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο των έξι συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων-, αν και οι πραγματικές διαθέσεις των επενδυτών αναμένεται να αποσαφηνισθούν μετά τις 13:00-14:00.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι κινήσεις είναι περιορισμένες -μετά τη χθεσινή αργία στη Wall Street και τη σημερινή ημιαργία- και με το ΣΚ να ακολουθεί, δεν αναμένεται θεαματική αλλαγή του σκηνικού για τη συνέχεια της συνεδρίασης.

Ζητούμενο στην Ευρώπη η εξισορρόπηση των αγορών, με την προσοχή στραμμένη και προς την Ιταλία ενόψει της 4ης Δεκεμβρίου. Με απώλειες ο δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο (κατά 0,38% χαμηλότερα στις 16.437 μονάδες), μικρή αποκλιμάκωση στο 2,12% για το ιταλικό 10ετές, κατά 0,22% χαμηλότερα ο DAX στις 10.662 μονάδες, ενώ το EUR/USD διαμορφώνεται στο 1,0599, ενώ το Brent υποχωρεί στα 48,45 $/βαρέλι.

Σε αυτό το περιβάλλον βραχυπρόθεσμα στο ΧΑ οι traders παρακολουθούν και όσα διαδραματίζονται στο πολιτικό μέτωπο, με τη Μαρίνα Μάνη να κάνει λόγο για κυβέρνηση χωρίς πλάνο εκλογών αλλά έτοιμη για όλα...

Προφανώς οι long δεν έχουν λόγους να "τρέξουν" την αγορά σε αυτή τη φάση και μάλιστα μετά από ένα βραχύ-μίνι ράλι που απέφερε διψήφιες αποδόσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Από τα επίπεδα των 635 μονάδων (της Τετάρτης) είχαν διαφανεί οι διαθέσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών, όπως επίσης είχαν καταγραφεί τα περιθώρια διόρθωσης προς τις 620-615 μονάδες, όπου και τα σημεία αναφοράς (για την τελευταία κίνηση του ΓΔ από τις 585 έως τις 635 μονάδες).

Εύλογα οι εντονότερες πιέσεις καταγράφονται στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί στις 778 μονάδες, σημειώνοντας θετική απόδοση 8,26% σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Με πωλητές αρχικά στις τρεις μετοχές των συστημικών τραπεζών, με περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς και μεγαλύτερο τζίρο σε Alpha Bank και ΕΤΕ. Στη μετοχή της Alpha Bank ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς μετά τις 11:05, με αποτέλεσμα το "γύρισμά" της από το 1,74 προς το 1,82 ευρώ. Η Alpha Bank είναι η πρώτη από τις 4 συστημικές που επανέρχεται ανοδικά με ικανοποιητικές συναλλαγές.

Σε φυσιολογικά επίπεδα η ροή συναλλαγών, με τη σχέση πωλητών - αγοραστών στο 2/1, κάτι που αποτυπώνεται στην κλίση και των τριών βασικών δεικτών και στη διόρθωση των 22 από τις μετοχές του FTSE25.

Σε χαμηλότερα επίπεδα οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με απώλειες δεικτοβαρείς τίτλοι των TITAN, Jumbo, Motor Oil.

Σε εξισορροπητικό ρόλο η βαρύτερη εισηγμένη/μετοχή του ΧΑ, αυτή της Coca Cola, με αγοραστές έως τα 20,07 ευρώ, ενώ με αγοραστές ενισχύονται FF Group, METKA.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v