Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Βόλτες» στις 620 μονάδες για τον ΓΔ

Μικρές απώλειες για τα blue chips, με τη συνεδρίαση να εξελίσσεται σε υποτονικό κλίμα, λόγω και της ημιαργίας στη Wall. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες, κίνηση υψηλότερα για Alpha. Κέρδη για Motor Oil, MΕΤΚΑ, Aegean. Πτώση για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Σε υποτονικό κλίμα η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος, με ημιαργία στην Wall Street και το ΧΑ σε αναμονή.

Μέτριες οι συναλλαγές/ανάλογος ο τζίρος, με οριακά ποσοστά μεταβολής σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο, ανάλογη εικόνα στην Αθήνα, με τους traders να συνεχίζουν ελεγχόμενα την κατοχύρωση μέρους των βραχυπρόθεσμων θέσεών τους.

Από τη μέχρι τώρα διακύμανση των δεικτών, ο DAX υποχωρεί οριακά στις 10.660 μονάδες, ο ΜΙΒ επίσης στις 16.487 και ο CAC 40 οριακά υψηλότερα στις 4.543 μονάδες.

Στο ΧΑ υπερισχύουν οι πωλητές, πλην όμως οι αγοραστές έχουν ανέβει λίγο ψηλότερα, με αποτέλεσμα για τον Γενικό Δείκτη συναλλαγές να πραγματοποιούνται από τα χαμηλά ημέρας των 617,16 μονάδων στις 621, με υψηλό ημέρας στις 623,90 μονάδες. Τεχνικά, προσώρας, επιβεβαιώνεται η τεχνικότητα του εύρους στήριξης που εκτείνεται από τις 620 έως τις 615 μονάδες.

Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών γίνεται και σήμερα στον τραπεζικό κλάδο, ενώ στην πλειονότητα των blue chips πωλητές-  αγοραστές συμφωνούν σε τιμές που εντάσσονται στο πλαίσιο της αναμενόμενης διόρθωσης.

Πρακτικά για τον Δείκτη Τραπεζών η διακύμανση γίνεται στις 769,51-802,43, για τον FTSE25 μεταξύ 1.659,32-1.685,18 μονάδων, με τη βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση να παραμένει long.

Πάνω από το όριο των 30 εκατ. ευρώ ο τζίρος (*) με το 65% στον τραπεζικό κλάδο, με περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική και Alpha Bank και μεγαλύτερο τζίρο σε Alpha Bank και ΕΤΕ. Είναι ενδεικτικό πως η Alpha Bank ήταν η πρώτη από τις τέσσερις συστημικές τραπεζικές που "γύρισε" ανοδικά (μετά τις 11:15), με την Εθνική να ακολουθεί. Σε αρνητικό έδαφος παρέμεναν μέχρι πριν λίγο Πειραιώς και Eurobank.

Με ξένα ισχυρά χέρια αντιδρά η Alpha Bank (αγορές κυρίως από τη UBS) με αγοραστές και η ΕΤΕ προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των traders.

Ικανοποιητικές συναλλαγές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ με αγοραστές στη μετοχή της Επιχείρησης (έως τα 3,16 ευρώ), με πωλητές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ (στα 8,46 και 8,82 ευρώ αντίστοιχα).

Σε σχέση με το προηγούμενο σχόλιό μας η εικόνα για τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχει βελτιωθεί αρκετά, καθώς οι long υπερισχύουν πλέον -πέραν των Alpha Bank, ETE- σε FF Group, TITAN, Τέρνα Ενεργειακή αλλά και ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αεροπορία Αιγαίου.

Τελευταία συνεδρίαση πριν την ισχύ των αλλαγών (στους δείκτες FTSE25), με τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ να υποχωρεί προς τα 4,82 ευρώ και στον αντίποδα του Σαράντη με νέα άνοδο 3,38% να καταγράφει "νέο υψηλό" στα 11,09 ευρώ.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν στην αναθεώρηση των δεικτών, συμπληρώνοντας πως στη μετοχή του Κανάκη οι εντολές αγοράς έφταναν έως 7,60% υψηλότερα στα 2,69 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο (για τα δεδομένα της μετοχής).

Αρκετά και σήμερα τα πακέτα, τα περισσότερα σε μετοχές των Motor Oil, Eurobank, Alpha Bank, Jumbo, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ενώ δεν περνούν απαρατήρητα δύο μεγάλα πακέτα στην Envitec. Συγκεκριμένα έχουν αλλάξει χέρια ένα των 297.412 στα 2,18 ευρώ και ένα των 297.788 επίσης στα 2,18 ευρώ. Συνολική αξία συναλλαγών στο 1,3 εκατ. ευρώ.

(*) Στις 14:25 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 52,5 εκατ. μετοχών, με τζίρο στα 32 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v