Με τρία μείον και ένα συν ξεκινά χρηματιστηριακά η εβδομάδα. Η μη έλευση σήμερα των επικεφαλής των δανειστών, η ουσιώδης εκκρεμότητα όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας του νέου υπερταμείου και η «σκιά» του οίκου Moody's θα δοκιμάσουν την ευελιξία πωλητών-αγοραστών και τις αντοχές των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων του συστήματος.
Οσον αφορά στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης, δεδομένης της πρόθεσης της κυβέρνησης να «κλείσει» τη διαδικασία έως τα τέλη Νοεμβρίου, οποιεσδήποτε καθυστερήσεις δυσχεραίνουν την προσπάθεια. Εάν ο γύρος της διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής ξεκινήσει έστω στα τέλη της εβδομάδας, έχει καλώς, το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να βγει. Εάν πάει για τις αρχές της επόμενης, τότε περιπλέκεται.
Θα φανεί άμεσα εάν η πλευρά των δανειστών -και δη η γερμανική- εννοεί τις προ ημερών προειδοποιήσεις Σόιμπλε πως η Αθήνα θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ΕΕΣΠ (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, όπως ονομάζεται πλέον το νέο υπερταμείο) και εάν αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες.
Σημειωτέον πως για την ΕΕΣΠ, ουσιώδεις εκκρεμότητες παραμένουν το πρόσωπο-κλειδί διοικητή και οι λεπτομερείς αρμοδιότητες που θα έχει και για τις τέσσερις θυγατρικές της εταιρίας. Σημειώνεται πως η σχετική διαδικασία έχει καθυστερήσει πάνω από τέσσερις μήνες, κάτι που εξηγεί τον εκνευρισμό του Γερμανού «τσάρου» της οικονομίας.
Ξεκινά το πρώτο «ημίχρονο», σημειώνει από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη, εκτιμώντας πως ο χρόνος ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας είναι άγνωστος. Η πρώτη φάση του θα έχει διάρκεια περίπου 10 ημερών, οπότε (και) το Χ.Α. πιθανότατα θα επηρεαστεί ανάλογα.
Και βεβαίως η μη αναβάθμιση από τον αμερικανικό οίκο -με την αγορά να περιμένει και να προεξοφλεί μία μικρή ανοδική ένδειξη από τον Moody's-, που υπενθυμίζει και την πολιτική παράμετρο. Στην οποία θα πρέπει να προσμετρηθούν και τα μηνύματα που στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Συνεδρίου του (Φίλης, Τσακαλώτος και Σκουρλέτης, οι τρεις πρώτοι).
Με αυτά τα δεδομένα ξεκινά η εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη στις 589,29 μονάδες, έχοντας «τρέξει» έναν ικανοποιητικό ανοδικό σχηματισμό στην προσπάθεια απεγκλωβισμού από την τετράμηνη συσσώρευση της αγοράς σε ένα στενό εύρος. Με τον FTSE 25 στις 1.562,04 και με τον Δείκτη Τραπεζών στις 692,68 μονάδες. Σημαντική η αύξηση συναλλαγών και τζίρου, επιβεβαιώνει την ενεργότερη συμμετοχή traders και την επανενεργοποίηση λιγοστών ξένων και ορισμένων Ελλήνων παικτών.
Το συν σε αυτήν τη φάση είναι στον διαχωρισμό της αγοράς, καθώς αφορά στη διαφοροποίηση των μη τραπεζικών από τους τραπεζικούς τίτλους. Η διαμετρικά αντίθετη εικόνα μετοχών όπως Jumbo, Lamda Development, FF Group, Μυτιληναίος αλλά και Σαράντης, Fourlis κ.ά. σε σχέση με αυτή των τραπεζικών δείχνει πως κινούμεθα σε αγορά μετοχών και όχι δείκτη. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Έχει τη σημασία του, καθώς σε απόλυτους αριθμούς για την αγορά το πραγματικό/καθαρό χαμηλό έχει καταγραφεί τον Ιούνιο του 2012 (εξαιρούμενου του τραπεζικού κλάδου) και για έναν ικανό αριθμό μετοχών επιχειρείται retest των χαμηλών, ενώ για άλλες, η καταγραφή «νέων υψηλών 52 εβδομάδων».
Τάση που έγινε ακόμη πιο εμφανής την τελευταία εβδομάδα. Εάν αυτή η διαφοροποίηση θα συνεχιστεί και αυτή την «πονηρή» εβδομάδα θα φανεί. Εάν επιτευχθεί, θα είναι ένα επιπλέον κέρδος για την αγορά (εξετάζοντάς την μεσοπρόθεσμα).
Στάσιμη η Ελλάδα λόγω... πολιτικού ρίσκου, προειδοποιούσε ο Moody's την Παρασκευή το βράδυ και μένει να μετρηθούν από την αρχή της συνεδρίασης οι αντοχές των στηρίξεων για τους βασικούς δείκτες και η στάση πωλητών-αγοραστών, δεδομένου ότι μετατίθεται για λίγες μέρες η άφιξη των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα.
Το θετικό για τους long είναι πως -πλέον- η τάση για τους δείκτες διαμορφώνεται από μετοχές όπως η Coca Cola, η FF Group, ο Τιτάνας αλλά και οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Motor Oil, Jumbo κ.ά., που στην παρούσα φάση έχουν διαμορφωμένη ανοδική φορά. Σε αυτές τις συνεδριάσεις -σήμερα, αύριο, Τετάρτη- θα φανεί εάν υπάρχουν δυνάμεις για να συνεχίσει ο FTSE 25 προς τις 1.583 μονάδες (τελευταίο υψηλό), ή θα δοκιμαστεί χαμηλότερα.
Στο ενδεχόμενο πειστικής υπέρβασης των 1.583 μονάδων, ο επόμενος φιλόδοξος στόχος είναι λίγο πάνω από τις 1.620 μονάδες. Ωστόσο, για να επιτευχθεί το θετικό σενάριο απαιτούνται και ανάλογες εξελίξεις. Στο αντίθετο, οι πωλητές έχουν περιθώρια να πιέσουν προς τις 1.550 και σε δεύτερο χρόνο προς τις 1.513 μονάδες. Να συνεκτιμηθεί πως οι 1.513 μονάδες είναι η αναβαθμισμένη/υψηλότερη σημαντική στήριξη για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης μετά την άνοδο της τελευταίας εβδομάδος.
Από την τεχνική πλευρά, για τον Γ.Δ. σημαντική στήριξη είναι -πλέον- οι 575 μονάδες (ενώ οι 559 αποτελούν το stop μας στην παρούσα φάση), ενώ το υψηλό της Παρασκευής (στις 591,24 μονάδες), η πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Να σημειωθεί πως την τελευταία εβδομάδα για τον Γ.Δ. δοκιμάστηκαν τρεις φορές τιμές στις 591-590 και στις 591 μονάδες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα. Πρόκειται για μηνιαίο σημείο αντίστασης και αναφοράς, θυμίζοντας πως στο τέλος της εβδομάδος λήγει η τρίτη τριπλή σειρά για το 2016. Αντιστάσεις για τον Γ.Δ. στην περίπτωση του ανοδικού σεναρίου είναι στις 605 και στις 613 μονάδες.
Και να μην ξεχνάμε την παράμετρο των ξένων αγορών, με τη Wall Street να έχει σειρά ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων και στη Φρανκφούρτη την ομιλία Ντράγκι (την Πέμπτη) και τον DAX σε κρίσιμη περιοχή.
Ειδικότερα για τον DAX, αντίσταση είναι στις 10.802 μονάδες, stop στις 10.692 και κύρια στήριξη στις 10.240, με τον δείκτη να ξεκινά σήμερα από τις 10.580,38 μονάδες. Στα 12,235 ευρώ με ιστορικό χαμηλό -προ ημερών-, στα 9,898 ευρώ για την Deutsche Bank και στα 5,690 με χαμηλό στα 5,157 ευρώ για την Commerzbank.
Στα 7,32 (-0,81%) το Global X FTSE Greece 20 (GREK). Σε μικρή διόρθωση το Brent, στα 51,92 δολάρια και μικρή ενίσχυση στα 1.255,95 δολάρια για τον χρυσό.