Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Εντείνονται οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές

Στην περιοχή των 580 μονάδων διορθώνει ο Γενικός Δείκτης, με τις μετοχές των τραπεζών στο «στόχαστρο» των πωλητών. Μεγαλύτερες πιέσεις στην Alpha Bank. Σε θετικό έδαφος πέρασε η ΔΕΗ, κέρδη και για Μotor Oil. «Τρέχουν» Frigoglass και Forthnet.

Σε αρνητικό έδαφος παραμένουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα futures στη Wall Street να παραπέμπουν σε πτωτικό ξεκίνημα της συνεδρίασης. Κατά 0,54% χαμηλότερα στις 2.120 μονάδες για τον S&P 500, συντηρώντας έτσι την κλίση που από νωρίς έχουν λάβει οι ευρω-αγορές. Ενδεικτικό το μείον 1,15% προς τις 10.405 μονάδες του DAX, νωρίτερα.

Επιφυλάξεις για τη Fed (αύριο αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον η ομιλία της Janet Yellen), ανησυχίες με αφορμή τη μείωση των εξαγωγών της Κίνας, αφορμές ικανές για πτωτικό "γύρισμα" σε Νέα Υόρκη και λοιπά χρηματιστήρια.

Στο ΧΑ, η προσοχή στρέφεται και στις εσωτερικές εξελίξεις, με τους πωλητές να έχουν αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο από τις πρώτες κιόλας εντολές και τους βραχυπρόθεσμους να κατοχυρώνουν μέρος των θέσεών τους.

Με απώλειες έως τις 578,47 μονάδες ο Γενικός Δείκτης "μετρά" ακόμη μικρά κέρδη (0,71%) σε διάστημα εβδομάδος. Με απώλειες έως τις 664,05 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών αποφέρει θετική απόδοση 2,21% στο ίδιο διάστημα.

Με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες από το σύνολο των κύριων κλαδικών δεικτών και με τις δεικτοβαρείς μετοχές του δείκτη υπό συνεχή πίεση, η -μέχρι τώρα- εικόνα της αγοράς θα μπορούσε να θεωρηθεί λιγότερο αρνητική απ' ό,τι των ευρωπαϊκών.

Στην ευρύτερη περιοχή τιμών από 585 έως 580 μονάδες γίνεται η "μάχη" μεταξύ πωλητών- αγοραστών, με ζητούμενο να επιβεβαιωθεί το χαμηλό όριο του εύρους αυτού.

Συναλλαγές και τζίρος στα συνήθη επίπεδα (*), με το 47% στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητικό τζίρο σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil, FF Group, ΔΕΗ, αλλά και Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, Αεροπορία Αιγαίου, Coca Cola, TITAN, EXAE, Viohalco, Grivalia και Αστήρ, με αξία συναλλαγών πάνω από το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ.

Για τον ΔΤΡ, η συνεδρίαση, που ξεκίνησε με πτωτικό χάσμα (από τις 683,40), συνεχίζεται σταθερά κοντά στα χαμηλά ημέρας (των 664,05 μονάδων) καθώς ρευστοποιήσεις πραγματοποιούνται και στις τέσσερις συστημικές μετοχές, με τη σηματωρό Alpha Bank να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες (4,19%). Στη μετοχή της έχει πραγματοποιηθεί το σχεδόν 25% του συνολικού τζίρου.

Σημαντικές οι απώλειες για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, υποχωρώντας μάλιστα κάτω κι από τα 7,42 ευρώ, με ζητούμενο να μη χαθούν σε κλείσιμο τα 7,40 ευρώ. Σαφώς πιο καλή η εικόνα για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 8 ευρώ, τιμή πέριξ της οποίας εκτιμάται πως θα μπορούσε να περάσει το 5% του μ.κ. στην Deutsche Telekom. Στα 2,80-2,86 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, με δύο μικρά διαστήματα διόρθωσης σε αρνητικό έδαφος και χαμηλή -μέχρι τώρα- τιμή στις 11:05 και 11:50. Εκτοτε οι συναλλαγές γίνονται σε θετικό πρόσημο.

Με συν και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ αποτελεί με τη ΔΕΗ τις μόνες δύο εξαιρέσεις από τις 25 μετοχές του δείκτη.

Ωστόσο, εξαιρούμενων των τραπεζικών μετοχών και δευτερευόντως του ΟΠΑΠ (καθώς υποχωρεί σημαντικά, με τον δεύτερο μεγαλύτερο τζίρο μετά την Alpha Bank), σε γενικές γραμμές η σχέση πωλήσεων - αγορών δεν είναι τόσο επιβαρυντική της βραχυπρόθεσμης τάσης, που για 14 μετοχές του δείκτη παραμένει ανοδική.

Αλλωστε από την τεχνική πλευρά, όσο ο ΓΔ παραμένει πάνω από τις 570 μονάδες (απλός ΚΜΟ 30 ημερών), το momentum διατηρείται ενεργό.

Στις 24/61 η αναλογία ανοδικών/πτωτικών, με Frigoglass και Forthnet στην κορυφή της σχετικής κατάταξης.

Μάλιστα για τη μετοχή της Frigoglass με το σημερινό 20% η απόδοση φθάνει στο 71,43%, σε διάστημα εβδομάδος.

Λίγο μετά τις 14:08 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 22,1 εκατ. μετοχών, ο δε τζίρος έφθανε στα 15,5 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v