Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στο «κόκκινο» τράπεζες και blue chips

Στα όρια των 580 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις αγορές διεθνώς. Στις τραπεζικές μετοχές οι μεγαλύτερες απώλειες. Σταθεροποιητική κίνηση για ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo. Συνεχίζει την αντίδραση η J&P Avax.

Σε διόρθωση οι αγορές, χαμηλότερα προς τις 580 μονάδες το Χ.Α. Με το κλίμα στις διεθνείς αγορές από νωρίς βαρύ (Wall Street, ασιατικές κ.ά.), οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης, με συνέπεια τη δοκιμασία στην πρώτη γραμμή στήριξης-άμυνας.

Σε άνοδο ο χρυσός λόγω αποδυναμωμένου δολαρίου, επιφυλακτικότητα εκ νέου λόγω Fed, υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου (προς τα 51,45 δολάρια το Brent), μικρή πίεση στην απόδοση των κρατικών τίτλων της ευρωπεριφέρειας και «βουτιά» του DAX αρκετά χαμηλότερα των 10.500 προς τις 10.390 μονάδες. Απώλειες για τις 28 από τις 30 μετοχές του δείκτη, διορθώνουν Deutsche Bank και Commerzbank κατά 2,19% και 2,05% αντίστοιχα.

Στο Χ.Α. η πρώτη «μάχη» πωλητών-αγοραστών δίνεται στα όρια των 580 μονάδων, με τους short να πιέζουν την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, με τον τραπεζικό κλάδο έως 1,55% χαμηλότερα και ορισμένους βραχυπρόθεσμους να κατοχυρώνουν μέρος των θέσεών τους.

Στις 1.544 μονάδες ο FTSE 25 (κοντά στις τεχνικές τιμές που έχουν αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιο), με μάλλον περιορισμένη την προσφορά και τις συναλλαγές στα χαμηλά ημέρας. Αν και αρκετά νωρίς, η μέχρι τώρα ροή συναλλαγών παραπέμπει περισσότερο στη χθεσινή συνεδρίαση παρά σε αυτήν της Τρίτης.

Ωστόσο, η μέχρι τώρα εικόνα δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική, καθώς η τάση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια γίνεται πιο σαφής μετά τις 14:00 και όταν δίνεται καθαρότερη τάση από τα futures στη Wall Street. Για τις αγορές, οι αμφίσημες δηλώσεις και τοποθετήσεις στελεχών της Fed (και των τοπικών-πολιτειακών Fed) παραμένουν μία αφορμή διόρθωσης για τη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, συνακόλουθα για τις υπόλοιπες.

Όμως, πέραν του διεθνούς κλίματος, αρκετοί παράγοντες της αγοράς εστιάζουν και στην κατάσταση όπως διαμορφώνεται στο εσωτερικό (ΣτΕ για τηλεοπτικές άδειες, Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και στις αντιφατικές αναφορές των ξένων για το ελληνικό χρέος.

Ούτως ή άλλως, για αυτονόμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου όταν υποχωρούν Wall Street και Φρανκφούρτη ούτε λόγος, με καταρχήν ζητούμενο την επιβεβαίωση όσο το δυνατόν κοντινότερων στηρίξεων.

Στις 580 μονάδες ο Γ.Δ., με τους αναλυτές να θεωρούν σημαντικές τις 570 (απλός ΚΜΟ 30 ημερών) και τις 568,5 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), ενώ ως αντίσταση τις 593,5 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200άρης ).

Στα πρώτα 30'-35' της συνεδρίασης η πίεση ασκήθηκε κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί έως τις 677 μονάδες, επίπεδο όπου «μετρά» θετική απόδοση 4,14% σε διάστημα εβδομάδας. Δυνητικά για τον ΔΤΡ υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης, χωρίς να αλλάξει η βραχυπρόθεσμη/εβδομαδιαία τάση.

Αναλυτικότερα σε Alpha Bank πωλήσεις έγιναν μέχρι το 1,64 ευρώ με σημαντική στήριξη προς το 1,60 ευρώ, στην Εθνική έως το 0,193 ευρώ (στο 0,192 ευρώ η στήριξη), στην Πειραιώς έως το 0,143 ευρώ (στο 0,140 ευρώ η στήριξη) και έως το 0,525 ευρώ στη Eurobank.

Μικτές τάσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με σταθερή τη μετοχή της τελευταίας στα 2,83 ευρώ και διακύμανση στα 2,80-2,85 ευρώ, με λίγους πωλητές στον ΟΤΕ (εύρος διακύμανσης στα 7,96-8,06 ευρώ) και περισσότερους στον ΟΠΑΠ (στα 7,48-7,53 ευρώ).

Χαμηλότερα στα 19,92 ευρώ με απώλειες 1,87% η δεικτοβαρής Coca Cola, βαρύνοντας αναλογικά τους δείκτες. Αντιθέτως κρατούν οι επίσης δεικτοβαρείς Τιτάν (στα 21,12 ευρώ), FF Group (21,64 ευρώ), Jumbo (11,85 ευρώ), Motor Oil (10,84 ευρώ).

Από τις μετοχές που παραμένουν μακριά από τα... φώτα των αναλυτών η J&P Αβαξ συνεχίζει την αντίδρασή της, με αυξημένες συναλλαγές και υψηλή τιμή ημέρας στο 0,469 ευρώ.

Στα 4,6 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, με τον τζίρο στα 3,9 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v