Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδος με ολίγη από… μαρτύριο σταγόνας

Τέταρτη ανοδική συνεδρίαση αλλά μόλις μια μονάδα το σημερινό όφελος για τον Γενικό Δείκτη. Επεισοδιακή η συνεδρίαση λόγω του πρωινού μπλακ άουτ στις συναλλαγές. Η ΔΕΗ στους πρωταγωνιστές της συνεδρίασης. Πτώση για τράπεζες πλην Alpha.

Μπορεί οι αγοραστές να πιστώθηκαν την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ένα ακόμα υψηλότερο κλείσιμο στην μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα εποχή, όμως όσοι παρακολούθησαν την σημερινή συνεδρίαση, με την λήξη της δεν αισθάνθηκαν περισσότερο αισιόδοξοι και λιγότερο επιφυλακτικοί, από ότι ήταν πριν το ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Αιτία, η επιστροφή του τζίρου σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, η συνεχείς μείωση των ημερήσιων πρωταγωνιστών, που είχε σαν αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να "οδηγήσουν την κούρσα" από αρχής μέχρι τέλους και κυρίως η επιστροφή της επιφυλακτικότητας στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, με τα πρώτα αποτελέσματα των εταιρειών στα "μεγάλα μαγαζιά" να είναι χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε και από το τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε στο σύστημα εντολοδοσίας και επεκτάθηκε γενικότερα, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές να διακοπούν στις 10.34 και να επανέλθουν στις 11.40, πράγμα που σημαίνει ότι η σημερινή συνεδρίαση είχε περισσότερο από μία ώρα λιγότερη, πραγματικών συναλλαγών, χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να είναι "άλλοθι" για την νέα βουτιά του τζίρου.

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι των εγχώριων αναλυτών ήταν επιφυλακτικοί πριν το ξεκίνημα της συνεδρίασης, λόγω της χθεσινοβραδινής, αξιοσημείωτης, διόρθωσης στην Wall Street, αλλά και λόγω του ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α., η Αγορά προσπάθησε να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 590 μονάδων, όμως το σήμα αναιρέθηκε από το "profit taking" που σημειώθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης.

Με το κλίμα στο εξωτερικό να είναι τουλάχιστον επιφυλακτικό και με την επιστροφή του τζίρου σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, το Χ.Α. δείχνει δύσκολο να κάνει την ζητούμενη, εδώ και πολλές συνεδριάσεις, υπέρβαση, ενώ δείχνει μειούμενο το ενδιαφέρον για "stock picking", με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο ο τίτλος του ΟΠΑΠ (-0,78%) θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,12 ευρώ ανά μετοχή.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το ελάχιστο ενδιαφέρον, μοιραία, περιορίστηκε σε λίγους τίτλους της υψηλής και ακόμα λιγότερους της μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Η θετική έκπληξη ήλθε από την ΔΕΗ (+2,91%), παρά την ανακοίνωση της Επιχείρησης σύμφωνα με την οποία "η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ μετατίθεται για την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου προκειμένου οι Υποψήφιοι Αγοραστές να έχουν άνεση χρόνου για τις προσφορές τους".

Σημειώνεται ότι τρεις Υποψήφιοι έχουν καταθέσει μη δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του ποσοστού στη Θυγατρική της ΔΕΗ: Η Ιταλική Τέρνα, η Γαλλική RTE και η Κινεζική State Grid International Development. Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών είχε οριστεί για σήμερα 12 Οκτωβρίου.

Το διάγραμμα της ΔΕΗ από την αρχή του έτους

Σε κάθε περίπτωση και παρά τον "υβριδικό" χαρακτήρα της διαδικασίας, η Αγορά συνεχίζει να εκλαμβάνει ως μερική, τουλάχιστον, ιδιωτικοποίηση της Θυγατρικής της ΔΕΗ, με τον τίτλο της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού να "ντουμπλάρει" τις συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις, έστω και αν υποχώρησε σχετικά από το υψηλό ημέρας των 2,9 ευρώ (+5,45%). "Daily long stop" τα 2,54 ευρώ, "Intraday long stop" τα 2,68 ευρώ, πρώτη σημαντική αντίσταση στα 2,79 - 2,83 ευρώ, η κόντρα της οποίας "παίχτηκε" μέχρι τέλους με τον τίτλο να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στο άνω άκρο της ζώνης και η αμέσως επόμενη στα 3,00 - 3,16 ευρώ.

"Τo Eurogroup εργάζεται πάνω σε μια λύση για να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας και να διατηρήσει την εμπλοκή του ΔΝΤ", δήλωσε το μέλος της ΕΚΤ Μπ. Κερέ, υπογραμμίζοντας πως η μείωση των "κόκκινων" δανείων αποτελεί όρο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Οικονομία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, με τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές να μην δείχνουν διαθέσεις περαιτέρω αναρρίχησης για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, πλην Alpha Bank που υποβοηθούμενη και από τις τελικές δημοπρασίες έκλεισε με κέρδη 1,21%, το όποιο ενδιαφέρον παρέμεινε στον μη Τραπεζικό 25αρη και στους τίτλους που έδωσαν και σήμερα "μάχη" με αποφασιστικές αντιστάσεις, όπως τα 2,06 ευρώ για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,98%), επίπεδο όπου έκλεισε ο τίτλος. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένης ανοδικής διαφυγής, η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 2,21 ευρώ.

Ακόμα μία ημέρα "σκληρής κόντρας" με τα 4,80 ευρώ για τον τίτλο της Μυτιληναίος (+0,42%), που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 4,77 ευρώ, με την επόμενη αντίσταση στα 5,00 - 5,10 ευρώ.

Μέχρι τα 7,95 ευρώ (-1,61%) βρέθηκε να υποχωρεί ο τίτλος του ΟΤΕ για να ανακάμψει αναρριχόμενος μέχρι τα 8,14 ευρώ (+0,74%) και να υποχωρήσει σχετικά στην συνέχεια. Ο τίτλος "βλέπει" δυσκολοκατάβλητη την ζώνη 8,10 - 8,14, ανοδική διάσπαση της οποίας θα του επιτρέψει να βάλει σαν στόχο τις επόμενες αντιστάσεις στα 8,46 και 8,70 ευρώ.

Η επιστροφή του διεθνούς κλίματος σε επιφυλακτικότερη στάση και του τζίρου σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, ασφαλώς και αφαίρεσε θετικούς πρωταγωνιστές και από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου οι τίτλοι που συνδύασαν αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη με σχετικά "αξιοπρεπείς" συναλλαγές, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, όπως οι Fourlis (+4,71% και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και Νηρέας (+2,65% και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση). Στην περίπτωση του Νηρέα, "σηματωρός" για επανατοποθετήσεις θα είναι τα συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 0,158 ευρώ.

Για τους "λάτρεις των πιο έντονων συγκινήσεων", ίσως αξίζει αναφοράς ότι σήμερα οι αγοραστές "αγρίεψαν" ιδιαίτερα στην Frigoglass (+18,64%) που συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με σημαντικό ανεκτέλεστο αγορών και ίσως αξίζει προσεκτικότερης παρακολούθησης.

To διάγραμμα της Frigoglass από την αρχή του χρόνου

Τεχνικά και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, θεωρείται θετική η παραμονή του Δείκτη υψηλότερα των 570 (απλός ΚΜΟ 30 ημερών) και 568,5 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Συνεχίζει να έχει μπροστά του τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών στις 593,5 μονάδες και το κλείσιμο πριν το Βρετανικό δημοψήφισμα στις 23/6, στις 617,69 μονάδες. Για τους "γρήγορους" οι 574 μονάδες παραμένουν το "stop" στο "long".

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,14%) οι 1546 μονάδες αποτελούν κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 1530, ή στο 1513. Αντίστοιχα, μία κατοχύρωση του 1583 μπορεί να δώσει άμεσα συνέχιση στο 1605. "Intraday position long" με "stop" τις 1513 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η τμηματική εκταμίευση της δόσης των €2,8 δισ., παρά την εκπλήρωση της λίστας των προαπαιτούμενων από την Ελληνική Κυβέρνηση, προβληματίζει, με το ενδιαφέρον πλέον να μεταστρέφεται στη β΄ αξιολόγηση της Οικονομίας και τη νέα λίστα προαπαιτούμενων με έμφαση στα Εργασιακά" επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Η άνοδος της μέσης μικτής συναλλακτικής δραστηριότητας κατά 46,8%, σε εβδομαδιαία βάση και η ενδοσυνεδριακή διαφυγή του Γενικού Δείκτη άνω των 585 μονάδων μπορούν να αποτελούν, μέχρι στιγμής, θετικά στοιχεία, όμως για τη συνέχεια της ανοδικής κίνησης προς την περιοχή των 602 μονάδων απαιτείται επιβεβαίωση της διάσπασης της προαναφερόμενης αντίστασης.

Η αύξηση της κινητικότητας της Κυβέρνησης φαίνεται να αποδίδει καρπούς ως προς το βραχυπρόθεσμο σκέλος της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους, ενώ όσον αφορά το μακροπρόθεσμο, δηλαδή την ελάφρυνση του χρέους και τη μείωση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων, οι όποιες εξελίξεις αναμένονται στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, με τις προσδοκίες όμως να παραμένουν χαμηλές από τη στιγμή που το ΔΝΤ παραμένει εκτός Ελληνικού προγράμματος και εκκρεμεί η διενέργεια των Γερμανικών εκλογών το 2017.

Στο εξωτερικό, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του γ΄3μήνου της Alcoa (τελευταία πριν τη διάσπασή της σε δύο εταιρείες), τα οποία ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων, μεταστρέφει προς στιγμή το ενδιαφέρον στην πραγματική Οικονομία και μακριά από την πολιτική και τις Κεντρικές Τράπεζες, όπου οι αποτιμήσεις, αρκετά ανώτερες του μέσου όρου, θα πρέπει να δικαιολογηθούν μέσα σε ένα στάσιμο οικονομικό περιβάλλον.

Στα άξια αναφοράς, οι εξελίξεις στην Αγορά Πετρελαίου και η πρόθεση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή της, με την τιμή του brent να καταγράφει νέο υψηλό 52 εβδομάδων και τις ενεργειακές εταιρείες να εμφανίζονται ωφελημένες (η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ είναι προγραμματισμένη για τις 30/11 στη Βιέννη).

Η μείωση θέσεων των Ξένων Επενδυτών στα Κρατικά ομόλογα, μπορεί σε μια πρώτη ανάγνωση να καταδεικνύει μια διάθεση ανάληψης ρίσκου, αλλά σε μια δεύτερη και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ, μπορεί να σημαίνει και την αποκομιδή κερδών ενόψει της αβεβαιότητας που εμπεριέχουν εταιρικά αποτελέσματα, πολιτικές εξελίξεις, Τραπεζικές εξελίξεις και "Brexit" τις προσεχείς εβδομάδες.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σαφώς περισσότεροι οι πωλητές για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με την συντριπτική πλειονότητα να κλείνει με αρνητικό πρόσημο και τον Ιαπωνικό Nikkei να σημειώνει τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες (-1,09%).

Έκδηλα επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, με μικτά πρόσημα ξεκίνησε την συνεδρίαση η Wall Street και στο σύνολο των επενδυτών να έχει στραμμένη την προσοχή του στην αναμενόμενη δημοσίευση των τελευταίων πρακτικών της Fed, Εν τω μεταξύ, σήμερα, η αγορά στρέφει και το "βλέμμα" της στις ΗΠΑ, εν μέσω αυξημένων εκτιμήσεων για πιθανή αύξηση των Αμερικανικών επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Πιέσεις στο Ευρώ, ακόμα μεγαλύτερες στο Πετρέλαιο που δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα $50, οριακά κέρδη για τον Χρυσό.

Στην περίπτωση του κίτρινου μετάλλου και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance, η καθοδική διάσπαση των $1305 έδωσε ημερήσια έξοδο. Τα $1240 και $1260 είναι τα δύο κοντινά μας επίπεδα. Διάσπαση ενός εκ των δύο θα μπορούσε να δώσει κίνηση. Τα $1260 είναι το "stop" στο "Intraday short" ενώ μία διάσπαση των $1240 μπορεί να δώσει συνέχιση με επόμενη κύρια στήριξη τα $1200.

Όσον αφορά το Πετρέλαιο, ο OΠΕΚ κατέγραψε αύξηση στην παραγωγή Αργού Πετρελαίου το Σεπτέμβριο σε υψηλό πολλών ετών. Οι Χώρες Μέλη του Οργανισμού παρήγαγαν συνολικά 33,39 εκατ. βαρέλια την ημέρα, τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει ο ΟΠΕΚ από δευτερογενείς πηγές. "Το ποσό συνιστά αύξηση 220.000 βαρελιών την ημέρα σε σχέση με τον Αύγουστο", ανέφερε σε ανακοίνωση του το Πετρελαϊκό Καρτέλ. Εν τω μεταξύ, ο ΟΠΕΚ αναβάθμισε τις προβλέψεις του και για την παραγωγή των Χωρών που δεν είναι Μέλη του Οργανισμού το 2017, αναμένοντας άνοδο κατά 240.000 βαρέλια την ημέρα.

Από εκεί και πέρα και εκτός από τα πρακτικά της Fed, οι Διεθνείς Αγορές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα αποτελέσματα και τις ανακοινώσεις των εταιρειών, όπου δεν λείπουν οι αρνητικές εκπλήξεις.

Η Ericsson ανακοίνωσε πως τα έσοδα υποχώρησαν 14% σε 51,1 δισ. κορώνες ($5,8 δισ.) κατά το τρίτο τρίμηνο και το μικτό περιθώριο κέρδους συρρικνώθηκε σε 28 από 34%. Οι αναλυτές ανέμεναν πωλήσεις αξίας 54,2 δισ. κορωνών και μικτό περιθώριο κέρδους περίπου στο 33%. Τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν σε 0,3 δισ. κορώνες από 5,1 δισ.
Η Samsung μείωσε δραματικά την guidance για τα λειτουργικά κέρδη του τρίτου τριμήνου, σε 5,2 τρισ. γουον Νότιας Κορέας ($4,66 δισ.) από 7,8 τρισ. γουόν, αφότου αναγκάστηκε να τερματίσει οριστικά την παραγωγή του Galaxy Note 7. Η εκτίμηση για τα έσοδα του τρίτου τριμήνου επίσης αναθεωρήθηκε πτωτικά και αναμένονται πλέον στα 47 τρισ. γουόν, από προηγούμενη πρόβλεψη για 49 τρισ.

Ξεκινώντας από Ανατολικά, οι βασικές Ιαπωνικές παραγγελίες μηχανημάτων υποχώρησαν για πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες τον Αύγουστο, κατά 2,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές της Wall Street Journal και του Nikkei, ανέμεναν ακόμη μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 5,5%. Σε ετήσιους όρους, οι παραγγελίες εμφάνισαν άνοδο 11,6%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "το Ιταλικό ΑΕΠ, το 2017 θα αυξηθεί κατά 1%" δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, μιλώντας στο Κοινοβούλιο της Χώρας, προσθέτοντας ότι "ο Κρατικός προϋπολογισμός για το 2017 θα περιέχει μια δέσμη μέτρων υπέρ της ανάπτυξης, συνολικού ύψους τριών δισεκατομμυρίων επτακοσίων εκατομμυρίων ευρώ". Σε ότι αφορά τις περικοπές των δημοσίων εξόδων, υπογράμμισε ότι θα αγγίξουν τα δύο δισεκατομμύρια εξακόσια εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την κοινωνική πολιτική θα διατεθούν πάνω από τρία δισεκατομμύρια εκατόν πενήντα εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1%".

"Σε περίπτωση που η Βρετανία επιλέξει να βάλει τέλος σε όλους τους εμπορικούς δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πάει για 'hard Brexit', η επιλογή θα κοστίσει στην Κυβέρνηση 66 δισ. στερλίνες ($81,1 δισ.) ετησίως", σύμφωνα με δημοσίευμα των Times που επικαλείται διαρροή Κυβερνητικού εγγράφου.

"Η Βρετανία θα επιδιώξει μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα περιλαμβάνει τη μέγιστη δυνατή πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά της Ένωσης μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ", δήλωσε σήμερα η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
Οι Γαλλικές τιμές καταναλωτή υποχώρησαν το Σεπτέμβριο κατά 0,2% το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο. Τα στοιχεία συνάδουν με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που δημοσιοποιήθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς και με τις προσδοκίες των οικονομολόγων της Wall Street Journal.

Στοιχεία που έδωσε σήμερα η Eurostat καταδεικνύουν πως η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης ήταν τον Αύγουστο 1,6% υψηλότερη σε σχέση με τον Ιούλιο, καθώς και 1,8% συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2015. Πρόκειται για ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο, καθώς οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal περίμεναν αύξηση 1,5%. Παράλληλα, η Στατιστική Υπηρεσία υποβάθμισε την εκτίμησή της για την υποχώρηση της παραγωγής του Ιουλίου, σε 0,7% από 1,1%.

Λιγότερο από μια εβδομάδα αφότου συγκέντρωσε $3 δισ. από πώληση χρέους σε Ιδιώτες, η Deutsche Bank μάζεψε άλλο $1,5 δισ., προσφέροντας αποδόσεις παραπάνω από διπλάσιες σε σχέση με το τι πλήρωσε για να δανειστεί πέρυσι. "Η Γερμανική Τράπεζα πούλησε το χρέος κυρίως στους ίδιους Επενδυτές που αγόρασαν τα ομόλογά της την περασμένη εβδομάδα", σύμφωνα με πηγή του Bloomberg που γνωρίζει την υπόθεση. "Η Τράπεζα αποφάσισε να εκδώσει αυτό το χρέος έπειτα από αιτήματα από επενδυτές που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις υψηλότερες αποδόσεις που προσφέρει τώρα η DB", τόνισε η πηγή.

"Η οικονομική ανάκαμψη της Ελβετίας αναμένεται να συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο και οι νομισματικές πολιτικές της Χώρας είναι οι κατάλληλες δεδομένου του τρέχοντος οικονομικού κλίματος", τόνισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας, Fritz Zurbrügg. "Το Ελβετικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,5% φέτος", τόνισε ο τραπεζίτης σε συνέδριο του Bloomberg, προσθέτοντας ότι "η μέτρια ανάκαμψη να συνεχιστεί μέσα στο 2017" και προβλέποντας σημαντική υπερτίμηση του Ελβετικού Φράγκου έναντι των υπόλοιπων Νομισμάτων.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων ύψους 813 εκατ. ευρώ προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ. H απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,7%.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος, στα 7,5 από 6,4 ευρώ δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" μετά και τη συμφωνία με τη ΔΕΗ για την τιμολόγηση του ρεύματος στην Αλουμίνιον της Ελλάδος. Οι νέοι όροι στην προμήθεια ρεύματος αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση στα κόστη παραγωγής επισημαίνει η χρηματιστηριακή, αυξάνοντας τις προβλέψεις της για τα περιθώρια κέρδος της ΑΤΕ.

Η χρηματιστηριακή αυξάνει τις προβλέψεις της για τα έσοδα του ομίλου κατά 8% και για τα EBITDA κατά 17%. Η μέση ετήσια αύξηση των κερδών του ομίλου Μυτιληναίος ως το 2018 εκτιμάται στο 20%.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 582,77 (-0,43%) και 590,58 μονάδων (+0,90%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 585,7 μονάδες (+0,07%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 586,24 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,16%.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 29,5 εκατ. από τα οποία τα 2,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΕΤΚ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ). Το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο ο τίτλος της Alpha Bank δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα Αεροπορία Αιγαίου και ΟΛΠ δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Motor Oil, Jumbo και στο χαμηλό ημέρας η Αεροπορία Αιγαίου.

Κακή η τελική εικόνα με 36 ανοδικές μετοχές, έναντι 54 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της εταιρείας AS Company (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία μετοχής € 0,65 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,03 ανά μετοχή στους μετόχους με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 0,720.

Επίσης από σήμερα έπαυσε προσωρινά η διαπραγμάτευση των 14.173.104 μετοχών της εταιρείας Dionic, ονομαστικής αξίας εκάστης € 0,30, προκειμένου να αντικατασταθούν από 1.417.311 μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης € 3,00, στα πλαίσια του Reverse Split των μετοχών της εταιρείας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής € 0,370 ορίζεται η 17/10/2016.

---ΧΠΑ

Απόλυτα σταθεροποιητική συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με μείωση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.151 συμβόλαια).

Στα 4.460 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.088, 2.063 για τον Οκτώβριο, 1.025 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.558,75) κινήθηκε μεταξύ 1.550,25 και 1.578,25 μονάδων κλείνοντας με μικρή υποτίμηση 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (2.508), Eurobank (2.088), Πειραιώς (2.926), Εθνική (2.355), MIG (1.232), ΟΤΕ (466), ΔΕΗ (1.630), Μυτιληναίο (301), ΟΠΑΠ (176).

Ας σημειωθούν τα 105 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Νοεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 3,00 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (7.000.948 τεμ.) και Eurobank (1.915.051 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v