Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Αψιμαχίες» αγοραστών-πωλητών

Με καθυστέρηση μίας ώρας ξεκίνησαν οι συναλλαγές στο ΧΑ, λόγω τεχνικών προβλημάτων στην αρχή της συνεδρίασης. Στο +3% η μετοχή της ΔΕΗ. Κέρδη υψηλότερα του 1% για Alpha Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πιέσεις σε Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ, Aegean. Χαμηλός ο τζίρος.

Χαμηλότερα προς τις 582 μονάδες συνέχισε το ΧΑ, μετά την ωριαία και πλέον διακοπή για τεχνικούς λόγους.
Για να επανακάμψει σε θετικό έδαφος και τον Γενικό Δείκτη προς τις 587 μονάδες. Εντυπωσιακή άνοδος για τη μετοχή της ΔΕΗ, με τοποθετήσεις από ισχυρά χέρια αλλά και από βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Από τις 585,39 μονάδες και σε οριακά πιο χαμηλές τιμές ξεκίνησε η συνεδρίαση, με ελάχιστες πράξεις για λίγα λεπτά μέχρι τις 10:35, οπότε και "κόλλησε" το κεντρικό σύστημα συναλλαγών (μέσω ΟΑΣΗΣ).

Σε αρνητικό έδαφος τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ήπιες και διαχειρίσιμες απώλειες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι αλλά και Μιλάνο, Μαδρίτη. Το ΧΑ συγχρονίζεται με τον ευρωπαϊκό ρυθμό, με συνέπεια ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να διολισθαίνει προς τις 1.555 μονάδες.

Ελάχιστες οι συναλλαγές στα (ουσιαστικά) πρώτα 10'-15' της συνεδρίασης, με λιγοστές πράξεις στις 20 από τις 25 μετοχές του FTSE25, καθώς στις 11:50 για 5 τίτλους δεν είχε περαστεί ακόμη εναρκτήρια πράξη-συναλλαγή.

Οι πρώτες πράξεις πραγματοποιήθηκαν σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με λίγες πωλήσεις σε Πειραιώς, Εθνική και Eurobank, ενώ στην Alpha Bank έγιναν κάποιες αγορές στα επίπεδα του 1,66 ευρώ. Αποτέλεσμα, η υποχώρηση του τραπεζικού κλάδου, με τον ΔΤΡ προς τις 682, για να αντιδράσει μετά από 5' προς τις 690 μονάδες, με οδηγό την Alpha.

Μετά τις 12:05 ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 586 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,12%.

Στα 20,30 ευρώ η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca Cola λειτουργεί εξισορροπητικά στην πίεση που δέχονται ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, Jumbo.

Ενθαρρυντική η διακύμανση για τη μετοχή της ΔΕΗ, καθώς η ολιγοήμερη αναβολή της σχετικής διαδικασίας (για τον ΑΔΜΗΕ) δεν στάθηκε εμπόδιο στις κινήσεις των long παικτών, με αποτέλεσμα η τιμή να διαμορφωθεί στα 2,77 ευρώ.

Σταδιακά μετά τις 11:55 (ουσιαστικά 20' συνεδρίασης) ενεργοποιήθηκαν αγορές και στη μετοχή της Eurobank ενώ μειώθηκαν οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες των Εθνικής και Πειραιώς.

Το θετικό "γύρισμα" του ΔΤΡ κατά 0,19% προς τις 689 μονάδες διευκόλυνε τους αγοραστές να κινηθούν ενεργότερα σε μετοχές των FF Group, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, να φτάσουν μέχρι τα 21,16 ευρώ στη μετοχή του ΤΙΤΑΝα, έως το 1,31 ευρώ στη μετοχή της Viohalco, έως τα 4,37 ευρώ στη μετοχή των ΕΧΑΕ.

Με πωλήσεις και διόρθωση 1,31% στα 6,02 ευρώ "άνοιξε" στις 12:00 η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου.

Την ίδια ώρα, στη μετοχή της ΔΕΗ δίνονταν εντολές σε ακόμη υψηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα να ενισχύεται 4% στα 2,86 ευρώ, με επιθετικές αγορές σε διάστημα ελάχιστων λεπτών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v