Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Ανοδικά κινείται το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Στο επίκεντρο η πορεία των ξένων αγορών. Ενθαρρυντικό στοιχείο η σχετική αύξηση των συναλλαγών. Κινητικότητα σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και κατασκευαστικές. Απόψε αναμένεται η αξιολόγηση της Moody's για την ελληνική οικονομία.

Σε κλίση οι αγορές για την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος, με την αναζωπύρωση των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία να λειτουργεί σαν αφορμή για σημαντική διόρθωση των τιμών.

Σε χαμηλά μήνα S&P και Nasdaq, κράτησε τις 18.000 ο Dow Jones, σε χαμηλό δύο μηνών οι ευρωαγορές, με τις πιθανές αλλαγές στο QE της ΕΚΤ να οδηγούν χαμηλότερα τα yields.

Εύλογα, αφορμής δοθείσης, (και) το ΧΑ υποχώρησε με σημαντικές απώλειες για το σύνολο των βασικών δεικτών, με τον Γ.Δ. στις 576,58 μονάδες, τον ΔΤΡ στις 661,95 και τον FTSE 25 στις 1.524,14 μονάδες.

Ερώτημα εάν η Moody's θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα στο Χ.Α., εάν και εφόσον σήμερα αξιολογήσει θετικότερα την ελληνική οικονομία. Δηλαδή εάν θα δημιουργήσει παρακαταθήκη για τη Δευτέρα, ενδεχόμενο που σε αυτή τη συγκυρία δεν συγκεντρώνει παρά ελάχιστες πιθανότητες.

Απολογισμός συναλλαγών στα 46,3 εκατ. μετοχές και τζίρου στα 35,1 εκατ. ευρώ, διατηρώντας την αξία για αυτή την εβδομάδα στα επίπεδα των 35 εκατ. ευρώ ανά συνεδρίαση. Στοιχείο που δείχνει την ενεργότερη συμμετοχή περισσότερων traders, κάτι που ίσως μας φανεί χρήσιμο στη συνέχεια.

Πέραν των όσων διαδραματίσθηκαν χθες στην πρώτη μέρα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως από τα ελάχιστα που θα ενδιέφεραν τις αγορές ήταν η διαβεβαίωση του Αλέξη Τσίπρα πως δεν είναι αριστερό σχέδιο η έξοδος από το ευρώ. Στα υπόλοιπα περί χρέους, QE κ.λπ., τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχουν ούτως ή άλλως οι δανειστές, με τη διαμάχη Βερολίνου/Ευρώπης - ΔΝΤ να μην προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις για τη χώρα.

Με τις ξένες αγορές σε διόρθωση, με τη Wall Street να περιμένει (ίσως σήμερα) αποσαφήνιση των προθέσεων της Fed, με τη ρευστότητα στην Ευρώπη να οδηγεί χαμηλότερα Φρανκφούρτη, Παρίσι, η Αθήνα πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αυτονομηθεί. Συνεπώς με προβάδισμα οι short, πλην όμως όσο διατηρούνται κρίσιμες στηρίξεις, οι long δεν έχουν πει την τελευταία λέξη τους.

Στην Ευρώπη, οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες θα μπορούσαν να προσβλέπουν -υπό προϋποθέσεις- στην επόμενη Πέμπτη, οπότε είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ. Η συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον και ίσως να ξεκαθαρίσει κάπως τις προθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας. Ομως μέχρι τότε μένει καιρός, με ζητούμενο σήμερα, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος, να κρατήσουν οι άμυνες.

Αρνητικό το ότι με το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης μειώθηκε ο αριθμός των μετοχών του FTSE 25 που έχουν ανοδική φορά κατά τέσσερις, ενώ αυξήθηκαν στις έντεκα αυτές που δίνουν σήμα πώλησης, πάντα σε εβδομαδιαία μέτρηση. Θετικό το ότι συγκεκριμένες μετοχές κράτησαν ενώ ορισμένες εξ αυτών συνέχισαν ανοδικά.

Οπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, σε μία ημέρα γκρεμίστηκε το οικοδόμημα του 4ημέρου, με τον τραπεζικό κλάδο να είναι ο πρώτος που υπέστη τις περισσότερες ρευστοποιήσεις/πιέσεις, με συνέπεια να κινδυνεύουν άμεσα οι 650 μονάδες. Περιοχή που, εκτός απροόπτου, θα δοκιμασθεί στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης.

Και τώρα άμυνα, λοιπόν, καθώς ορισμένοι από αυτούς που δεν μείωσαν θέσεις τους στη «διπλή κορυφή» των 591-590 μονάδων (Τρίτη-Τετάρτη) θα επιχειρήσουν να το κάνουν σήμερα, καθότι έρχεται Σαββατοκύριακο και πολλοί traders δεν ρισκάρουν μέχρι την αρχή της επόμενης εβδομάδος.

Η προσοχή εστιάζεται στα επιμέρους, όπως για παράδειγμα στην τιμή που θα περάσει το 5% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, στις αντοχές της ΔΕΗ ενόψει της τελικής (;) ημερομηνίας για τον ΑΔΜΗΕ (προσώρας, αναβολή στην αναβολή έχει φτάσει στις 21 του μήνα), στην ολοκλήρωση της ΑΜΚ για τον Αστέρα με εισφορά εις είδος (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 51,7 εκατ. ευρώ), στη πιστότητα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (σε αυτή τη φάση της αγοράς), στο σήμα short που έδωσε χθες η μετοχή του ΟΠΑΠ, στη σταθερότητα της J&P ΑΒΑΞ, στη Eurobank που έκανε την έκπληξη για τον κλάδο (στο 0,5480 ευρώ η κρίσιμη κοντινή αντίσταση).

Ειδικότερα προσοχή χρειάζεται η μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση οι τελικές απώλειες ήταν διπλάσιες του προμερίσματος (του 0,12 ευρώ), καθώς υποχώρησε 3,82% με αυξημένες συναλλαγές.

Σε γενικές γραμμές, ανάλογα με την εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών θα κινηθεί (λιγότερο ή περισσότερο) και το Χ.Α., με ενθαρρυντικό στοιχείο πως τις τελευταίες συνεδριάσεις έχει επιταχυνθεί ο ρυθμός συναλλαγών, ο τζίρος και η μεταβλητότητα συγκεκριμένων μετοχών (βέβαια σε σχέση με τις προηγούμενες 1-2 εβδομάδες).

Τεχνικά, όπως «μετρά» ο Ηλίας Ζαχαράκης, για τον FTSE 25 κοντινότερη στήριξη είναι στις 1.510 μονάδες και αντίσταση στις 1.540 μονάδες.

Οπως σημειώνει (*) ο Βασίλης Σιούτης (Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ), «...η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι βασική προϋπόθεση. Η συμφωνία για το χρέος, οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το QE και η αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες θα μπορούσαν να αλλάξουν άρδην το σκηνικό».

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φιλόδοξος στόχος παραμένει η επαναφορά της αγοράς πάνω από τις 600 μονάδες και σε περίπτωση διόρθωσης, η μη απώλεια των 550 μονάδων. Και σε αυτά μένουμε, όπως και στις καθημερινές επιλεκτικές κινήσεις, όπου αυτές είναι εφικτές.

(*) Στο σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v