Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Γκρεμίστηκε το «οικοδόμημα» του 4ημέρου

Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και οι… δημοπρασίες οδήγησαν σε κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας. Στις τράπεζες εντοπίστηκαν οι ρευστοποιήσεις. Πιέσεις και για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola και Βιοχάλκο. Τα «θετικά» της συνεδρίασης.

Η δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, σε συνδυασμό με τα αδύναμα Κινεζικά μάκρο, αλλά και τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εταιρείες και τα οποία όχι μόνο δεν επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών, αλλά και δεν φαίνεται να δικαιολογούν τις, τρέχουσες, "απαιτητικές" αποτιμήσεις, επανέφεραν δριμύτερη την επιφυλακτικότητα στις Διεθνείς Αγορές και η τρίτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση για τους Ευρωπαϊκούς δείκτες, δεν θα μπορούσε να αφήσει "αδιάφορο" και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης του οποίου ερχόταν και από τέσσερις συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις, έστω και με μικρά κέρδη 2,09%.

Πιο συγκεκριμένα, την εκτίμηση πως μια αύξηση επιτοκίου θα είναι επιβεβλημένη σχετικά σύντομα εξέφρασαν αρκετοί από τους αξιωματούχους της Fed στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν χθες. Τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 21 με 22 Σεπτεμβρίου αποκάλυψαν το μέγεθος του "διχασμού" στο εσωτερικό της Κεντρικής Τράπεζας.

Από την άλλη, οι εισαγωγές και εξαγωγές της Κίνας βρέθηκαν πολύ χαμηλότερα των προσδοκιών το Σεπτέμβριο, εξαιτίας της αδύναμης ζήτησης από την εγχώρια αγορά αλλά και από το εξωτερικό.

Με τον τζίρο στο Χ.Α. σχετικά "τσιμπημένο" σε σχέση με χθες, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση, με αξιοσημείωτα ότι 13 τίτλοι του 25αρη δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο ενώ 8, μέσω των τελικών δημοπρασιών, έκλεισαν και στο χαμηλό ημέρας (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερα εξασκημένη φαντασία προκειμένου να γίνει αντιληπτό ότι, για πολλοστή συνεδρίαση, η πρώτη επιλογή των εν δυνάμει πωλητών, ήταν οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, έστω και αν αυτοί, πρόσκαιρα, ανέκαμψαν αισθητά από τα χαμηλά ημέρας, με τον τίτλο της Eurobank (+0,37%) να διεκδικεί ακόμα και το θετικό πρόσημο.
Αυτά μέχρι τις τελικές δημοπρασίες, που έδωσαν την "χαριστική βολή" κλείνοντας τις Alpha Bank (-5,39%), Εθνική (-4,06%) και Πειραιώς (-4,11%) στο χαμηλό ημέρας και μαζί με αυτές και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών (-3,84%).

Μόνο θετικό το γεγονός ότι ακόμα και στα χαμηλά ημέρας, οι τίτλοι των συστημικών Τραπεζών διατήρησαν απόσταση ασφαλείας από τα πρώτα επίπεδα που θα ενεργοποιούσαν κινήσεις "stop loss", όπως τα 1,48 ευρώ για την Alpha Bank, τα 0,178 ευρώ για την Εθνική, τα 0,469 ευρώ για την Eurobank και τα 0,125 ευρώ για την Πειραιώς.

Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, με τους οποίους επικοινώνησε τμήμα ανάλυσης Ιδιωτικής ΑΧΕ και ο γράφων την στήλη ήταν "αυτήκοος μάρτυς", όσο δεν υπάρχει οριστική διευθέτηση στο θέμα του Ελληνικού χρέους και τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα παραμένουν εκτός "QE" της ΕΚΤ, που αποτελούν τα διαπιστευτήρια αξιοπιστίας για τις Αγορές, το Χ.Α. θα παραμείνει έξω από το "επενδυτικό κάδρο" των Ξένων Funds. Περισσότερο, επενδυτικά, αδιάφορες θα παραμείνουν οι μετοχές των Ελληνικών Τραπεζών, ιδιαίτερα αν επαληθευτούν οι προβλέψεις - εκτιμήσεις για επερχόμενες, μεγάλης κλίμακας ΑΜΚ, σε αρκετές Ευρωπαϊκές Τράπεζες.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας, ότι από σήμερα, οι μετοχές του ΟΠΑΠ (-3,82%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2016, € 0,12 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 0,102 ανά μετοχή),. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι ημερήσιες απώλειες του τίτλου ήταν 0,29 ευρώ, υπερδιπλάσιες από το αποκοπέν προμέρισμα και με τον τίτλο να κλείνει και στο χαμηλό ημέρας (!)

Επίσης, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 17.222.516 νέες μετοχές της Astir Palace (+2,02%) που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά σε είδος. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρίας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 81.122.516.

"Λειψυδρία" ειδήσεων, πλην ίσως ότι η ΔΕΗ (+0,71%) έδωσε και νέα παράταση στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τον ΑΔΜΗΕ. Πιο συγκεκριμένα και μετά από συνεννοήσεις με τους Υποψήφιους Επενδυτές, η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού επανακαθόρισε την ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για το 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ για την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι τρεις Υποψήφιοι έχουν καταθέσει μη δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του ποσοστού στη θυγατρική της ΔΕΗ: Η Ιταλική Τέρνα, η Γαλλική RTE και η Κινεζική State Grid International Development.

Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών είχε οριστεί η 19η Οκτωβρίου και αμέσως προηγούμενη η 12η Οκτωβρίου.

Αυτή η εξέλιξη δεν εμπόδισε τον τίτλο της ΔΕΗ να "τριτώσει" τις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, επιβεβαιώνοντας και τις "long" θέσεις που ανοίχτηκαν χθες στην Αγορά Παραγώγων. "Daily long stop" τα 2,54 ευρώ, "Intraday long stop" τα 2,68 ευρώ. Συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 2,79 - 2,83 ευρώ, δημιουργούν τεχνικές προϋποθέσεις κίνησης προς τα 3,00 - 3,16 ευρώ.

Οριστικό τέλος στα σενάρια που θέλουν πιθανή αναπροσαρμογή των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2018 έβαλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο "ΜΝΙ", ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι "είναι ένα πρόγραμμα του ΕSM και οι στόχοι έχουν μπει. Θα ήταν αντιπαραγωγικό να τους επανεξετάσουμε".

Ερωτώμενος για την επικείμενη αξιολόγηση, ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι "υπάρχουν αρκετά θέματα ανοικτά, που πρέπει ακόμα να συζητήσουμε με τις Ελληνικές Αρχές".

Δύο Δεικτοβαρείς τίτλους, πλην των ΟΤΕ και ΔΕΗ, που έχουν μπροστά τους σχετικό "story" ξεχωρίζει η τεχνική ανάλυση.
Στην περίπτωση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,49%), πάντα, παραμένει ζητούμενο η υπέρβαση, με κλείσιμο, υψηλότερα των 2,06 ευρώ, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 2,21 ευρώ. Παραμένει το θετικό momentum, όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,73 ευρώ.

Επιμένει στην πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 9,55 ευρώ (κλείσιμο 16/9) η Motor Oil, διατηρώντας επαφή με τα υψηλά τρέχοντος έτους και όχι μόνο. Τα 11,10 είναι η κύρια αντίσταση που θέλει προσοχή και που κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει συνέχιση της κίνησης στα 11,90 ευρώ. Το 10,20 είναι κοντινή στήριξη και το 9,83 κύρια. Καθοδική διάσπαση των 9,63 ευρώ, ανατρέπει το ανοδικό σκεπτικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών, ο τίτλος της ΜΟΗ έκλεισε στο υψηλό ημέρας με ημερήσια κέρδη 0,37%.

Το διάγραμμα της Motor Oil από την αρχή του έτους

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας την ολοκληρωτική έλλειψη ειδήσεων, που θα μπορούσαν να ωθήσουν την φτωχή, από τζίρους, εγχώρια Αγορά σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα, με απώτερο σκοπό να καλύψει τις απώλειες από το Βρετανικό δημοψήφισμα και μετά.

Παρά την αξιοπρόσεκτη υποχώρηση, η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα.

Για τον Γενικό Δείκτη, με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, θεωρείται θετική η παραμονή υψηλότερα των 570 (απλός ΚΜΟ 30 ημερών) και 568 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Συνεχίζει να έχει μπροστά του τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών στις 593,5 μονάδες και το κλείσιμο πριν το Βρετανικό δημοψήφισμα στις 23/6, στις 617,69 μονάδες. Για τους "γρήγορους" οι 574 μονάδες παραμένουν το "stop" στο "long", που δεν απειλήθηκαν καθόλου κατά την σημερινή συνεδρίαση.

Tο ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,31%) οι 1513 μονάδες αποτελούν κοντινή στήριξη. Αντίστοιχα, μία κατοχύρωση του 1571 (ενδιάμεση αντίσταση στις 1530) και πολύ περισσότερο του 1583 μπορεί να δώσει άμεσα συνέχιση στο 1605. "Intraday position long" με "stop" τις 1513 μονάδες.

Λίγα, αλλά ενδιαφέροντα, τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη.

Όλο και πιο "βιαστικοί" δείχνουν οι αγοραστές στην Frigoglass (+20%) που συμπλήρωσε και πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις "μετρούν" οι Forthnet (+18,48%) και Νηρέας (+1,94%), με την μετοχή του δεύτερου να κλείνει επάνω στην αποφασιστική αντίσταση των 0,158 ευρώ.

Η απόφαση της γ.σ. να εγκρίνει την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,10 ευρώ έφερε λίγους αγοραστές στον Νάκα (+10%), ενώ συναλλακτική "αφύπνιση" σημειώθηκε στην Έλτον (+1,89%).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Παρότι είχαμε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις από 7/10 και ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης έκανε απόπειρες πάνω από τις 590 μονάδες, προς το παρόν δεν έχει καταφέρει να αποδεσμευτεί από το γνωστό εύρος τιμών που μας έχει ταλαιπωρήσει από τις 12/7, 550 με 585 μονάδες" επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Η Αγορά περίμενε τις εξελίξεις από την σύνοδο του ΔΝΤ και το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας για να διαμορφώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προοπτικές της.

Αντί γι’ αυτό στην μεν Σύνοδο στην Ουάσιγκτον δεν ξεκαθάρισε κάτι ως προς την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ούτε ως προς την διαχείριση του χρέους, στο δε Eurogroup το σπάσιμο της δόσης, έστω και για τυπικούς λόγους, έδειξε την σκληρή στάση που θα ακολουθήσουν οι Θεσμοί και στην δεύτερη αξιολόγηση που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα.

Για να ξεκινήσει μία πειστική και σε βάθος ανοδική τάση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, χρειάζονται εισροές νέων κεφαλαίων, ενώ και για να ανακάμψει η Ελληνική Οικονομία χρειάζονται νέες επενδύσεις.

Αυτή όμως η εισροή νέου χρήματος δεν πρόκειται να συμβεί σε ένα τόσο θολό τοπίο, με τόσα ερωτήματα και τόσες αβεβαιότητες για το επόμενο διάστημα.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, είναι βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη. Η συμφωνία των Θεσμών για το χρέος, οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το "QE" και η αποτελεσματική διαχείριση των "κόκκινων" δανείων από τις Τράπεζες, θα μπορούσαν να αλλάξουν άρδην το επενδυτικό τοπίο.

Με αυτά τα δεδομένα η συνέχιση της ταλαιπωρίας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο γνωστό εύρος είναι πιθανή, οπότε στο άνω εύρος αυτού (γύρω από τις 590 μονάδες) η αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών είναι κατανοητή ως ότου διαφανούν οι προθέσεις των Θεσμών. Οι επενδυτές θα πρέπει να εστιάσουν σε επιλεγμένες μετοχές με καλά θεμελιώδη και βασικούς μετόχους που έμπρακτα δείχνουν την πίστη τους στις εταιρείες τους (όπως αγορά των μετοχών τους).

Στήριξη για τον Γενικό Δείκτη το επίπεδο των 570 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών στις 568,2) και στην συνέχεια το επίπεδο των 550 μονάδων, ενώ για τον FTSE Large Cap οι 1520 και στη συνέχεια οι 1480 μονάδες.

Αύριο αναμένουμε την αξιολόγηση από την Moody’s, ενώ την επόμενη Πέμπτη έχουμε συνεδρίαση της ΕΚΤ και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνέντευξη τύπου του κ. Ντράγκι.

"Αύριο επίσης ανακοινώνουν αποτελέσματα Citigroup, JP Morgan και Wells Fargo σε μια περίοδο που αρχίζουν και οι Διεθνείς Αγορές να προβληματίζουν" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο δείκτης Shanghai Composite διασώθηκε με οριακά θετικό πρόσημο (+0,09%) από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο δείκτης Hang Seng (-1,61%).

Παραμένει ο πρώτος λόγος στους πωλητές στην Ευρώπη, ενώ "νοτιότερα" ξεκίνησαν οι δείκτες την συνεδρίαση στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ασία, η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Κορέας (διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για τέταρτο συνεχόμενο μήνα) περιέκοψε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό φέτος, ενώ διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2016, στο 2,7%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "το Τραπεζικό πρόβλημα της Γερμανίας είναι μεγαλύτερο από αυτό της Deutsche Bank", είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Wall Street Journal, το οποίο αναφέρεται στο κατακερματισμένο Τραπεζικό Σύστημα της Χώρας.

"Ένα τέτοιο κατακερματισμένο Σύστημα ήταν πιο συνηθισμένο στην Ευρώπη πριν από δεκαετίες, αλλά οι μεταρρυθμίσεις σε άλλες Χώρες επέτρεψαν τις συγχωνεύσεις διαφορετικού τύπου Τραπεζών, κάτι που σήμερα παραμένει πολιτικά δύσκολο στη Γερμανία. Νομικοί περιορισμοί εμποδίζουν την εξαγορά των Ταμιευτηρίων (Sparkassen) από μεγαλύτερες Ιδιωτικές Τράπεζες, όπως η Commerzbank, ή η Deutsche Bank", προσθέτειτο δημοσίευμα.

"Οι Γερμανικές τιμές Καταναλωτή παρέμειναν αμετάβλητες το Σεπτέμβριο από τον Αύγουστο και αυξήθηκαν κατά 0,5% σε ετήσια", ανέφερε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές της εκτιμήσεις που δημοσίευσε στις 29 Σεπτεμβρίου.

Η αύξηση τιμών στις βρετανικές κατοικίες επιταχύνθηκε το Σεπτέμβριο. Το RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) υποστήριξε σε έκθεση που εξέδωσε σήμερα στη Βρετανία, ότι ένα μεγαλύτερο κομμάτι των Μελών του ανέφερε αύξηση τιμών σε σχέση με τους προηγούμενους δύο μήνες. Ο δείκτης τιμών του Ινστιτούτου διαμορφώθηκε στο +17 το Σεπτέμβριο, ενώ είχε υποχωρήσει στο χαμηλό τριών ετών του -5 τον Ιούλιο. Παράλληλα, το RICS αναβάθμισε ελαφρώς την ανάγνωση του Αυγούστου σε +13.

"Σχέδιο νόμου για την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα δώσει την επόμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα η Σκωτία", ανακοίνωσε σήμερα η Πρωθυπουργός της, Nicola Sturgeon.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Αμερικανική Κυβέρνηση απαγόρευσε στην Royal Bank of Scotland να διαχειρίζεται τα συνταξιοδοτικά προγράμματα που είναι γνωστά ως 401(k) plans, καθώς και συνταξιοδοτικά κεφάλαια. Πρόκειται για μια απόφαση που έχει μικρό αντίκτυπο στις δραστηριότητες της Τράπεζας, αλλά μπορεί να στείλει ένα μήνυμα σε άλλες Τράπεζες και hedge funds με "ποινικό μητρώο". Όπως εξηγεί το Bloomberg, απαιτείται από την RBS να ζητήσει ειδική άδεια από το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να συνεχίσει να διαχειρίζεται συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιοδοτικών κεφαλαίων, αφότου η Τράπεζα δήλωσε ένοχη για συνωμοσία στο Ξένο Συνάλλαγμα, αλλά και αφού μονάδα της παραδέχθηκε χειραγώγηση επιτοκίων. Το Υπουργείο Εργασίας απέρριψε αίτημα της Τράπεζας για "waiver", με επιστολή της 6ης Οκτωβρίου που εξέτασε το πρακτορείο, διατηρώντας προκαταρκτική απόρριψη του αιτήματος που εκδόθηκε πέρυσι. Εκπρόσωποι της RBS και του Αμερικανικού Υπουργείου δεν έχουν σχολιάσει τις πληροφορίες.

Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτημα για επίδομα ανεργίας ανήλθε στις 246.000 την εβδομάδα που έληξε στις 8 Οκτωβρίου, στο ίδιο επίπεδο με αυτό της προηγούμενης εβδομάδας που αναθεωρήθηκε χαμηλότερα κατά 2.000. Είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από το Νοέμβριο του 1973. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν αύξηση τις 253.000.

Για διόρθωση στις Αγορές μετοχών προειδοποιεί η HSBC, αναφέροντας ότι "οι μετοχές Παγκοσμίως είναι ευάλωτες λόγω αυξημένης αβεβαιότητας, μακροοικονομικών πιέσεων, υπεραισιόδοξων εκτιμήσεων για την κερδοφορία των εταιρειών αλλά και λόγω ακριβών αποτιμήσεων".

"Καταλύτης για μια πτωτική κίνηση στις Αγορές θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από μια αλλαγή στις προσδοκίες για τα Αμερικανικά επιτόκια, έως μια αναπάντεχη αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ευρώπη", υπογραμμίζει ο οίκος,
Τονίζει πάντως πως αναμένει διόρθωση, όχι "κραχ", από την οποία αναμένεται να προκύψουν αγοραστικές ευκαιρίες. Ειδικότερα, περιμένει μια διόρθωση της τάξεως του 8% στις Παγκόσμιες Αγορές, με μεγαλύτερο πτωτικό περιθώριο σε Ευρώπη και Ιαπωνία, και μικρότερο περιθώριο πτώσης στις Αναδυόμενες Αγορές.

Η HSBC εκτιμά ότι το ράλι στα ομόλογα θα συνεχιστεί, με τις αποδόσεις να παραμείνουν χαμηλές για την επόμενη πενταετία.

"Με τις κεντρικές τράπεζες να 'ξεμένουν από καύσιμα', θα χρειαστούν πιο στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες και να ενισχυθούν τόσο η ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός από τα τρέχοντα επίπονα χαμηλά επίπεδα" επισημαίνει ο οίκος.

Καθώς η Βρετανία θα έρχεται αντιμέτωπη με τις προκλήσεις του "Brexit", ο οίκος βλέπει πτώση της ισοτιμίας Στερλίνας - Δολαρίου στο 1,1 μέχρι το τέλος του έτους, με την ισοτιμία του Βρετανικού Νομίσματος έναντι του Ευρώ να υποχωρεί στο 1 προς 1.

Η HSBC προβλέπει ότι η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου θα παραμείνει στάσιμη στα τρέχοντα επίπεδα.

Η πρόσφατη υποχώρηση των Αμερικανικών μετοχών, με τις ρευστοποιήσεις νε εκδηλώνονται μαζικά και όχι μόνο σε συγκεκριμένους κλάδους, μπορεί να είναι μόνο η αρχή", σύμφωνα με την HSBC που δηλώνει ότι "βρίσκεται σε επιφυλακή εν αναμονή 'μεγάλης βουτιάς', εκδίδοντας 'red alert".

Επιστροφή στο ΧΑ

"Η έκδοση από την Attica Bank ομολόγων, ύψους περίπου 380 εκατ. ευρώ, με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να αντλήσει ρευστότητα μέσω του μηχανισμού ELA, είναι αρνητική για το αξιόχρεό της", αναφέρει η Moody's σε έκθεσή της.

Τις αμφιβολίες της για το αν θα υπάρξει λύση για το Ελληνικό χρέος εντός του έτους εκφράζει σε έκθεσή της η Citi. Όπως αναφέρει, προϋπόθεση για να ξεκινήσει επίσημα η συζήτηση για το χρέος είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και απαιτεί πολιτικά δύσκολες αποφάσεις, όπως η μεγαλύτερη ευελιξία στην Αγορά Εργασίας.

Επίσης, η Citi αμφιβάλλει για το αν το ΔΝΤ θα δεχτεί υπόθεση αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ της τάξεως του 4,5 - 5% στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, όπως δείχνει να προτείνει ο κ. Σταθάκης.

Αυξάνει τις τιμές - στόχους για Μυτιληναίο και Μέτκα η Wood & Company.

Για το Μυτιληναίο η νέα τιμή - στόχος τίθεται στα 6,5 ευρώ, από 5 πριν, ενώ η σύσταση διατηρείται σε "Buy".
Σε ότι αφορά τη Μέτκα ο οίκος αυξάνει την τιμή - στόχο στα 7,6 ευρώ, από 6,9 πριν. Η σύσταση παραμένει "Hold".

H Wood υιοθετεί μια πιο αισιόδοξη στάση για το Μυτιληναίο και προβλέπει ότι το 2017 θα καταγράψει ρεκόρ κερδοφορίας. Ειδικότερα προβλέπει ότι θα σημειώσει EBITDA 263 εκατ. και καθαρά κέρδη 90 εκατ. ευρώ.

Ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι η μετοχή είναι ιδιαίτερα φθηνή, ενώ αναφέρει ότι υπάρχουν θετικές ειδήσεις και στο κομμάτι του Αλουμινίου.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο μέχρι τις 577,66 μονάδες (-1,46%), στις 17.00 βρέθηκε στις 578,66 (-1,29%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 576,58 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,65%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 35,1 εκατ. από τα οποία τα 3,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ). Σε Alpha Bank, Eurobank και ΟΠΑΠ το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν είχαν επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development, Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Folli Follie Group, Εθνική, Πειραιώς, ΕΕΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 38 ανοδικές μετοχές, έναντι 55 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

---ΧΠΑ

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα, όσον αφορά τα συμβόλαια του δείκτη και να σημειώνουν αξιοπρόσεκτη άνοδο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.283 συμβόλαια).

Στα 3.948 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.264, 1.739 για τον Οκτώβριο, 525 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.534,5) κινήθηκε μεταξύ 1.524 και 1.545 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υπερτίμηση 0,60%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (32.000 Εθνική, 74.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (4.860), Eurobank (8.211), Πειραιώς (4.208), Εθνική (2.641), MIG (488), ΟΤΕ (584), ΔΕΗ (869), Μυτιληναίο (451), ΟΠΑΠ (270), Intralot (196).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (7.000.948 τεμ.) και Eurobank (1.915.051 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v