Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ξανακοιτά» τις 590 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ενισχύεται η αντίδραση του Χρηματιστηρίου. Aνοδος υψηλότερη του 2% για ΔΕΗ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ. Διψήφια κέρδη καταγράφουν Frigoglass, Forthnet. Απώλειες σημειώνουν Lamda και ΟΛΠ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Ανοδικά κινούνται οι αγορές, με τα futures στη Wall Street να παραπέμπουν σε ανοδικό ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Ενισχύεται η αντίδραση στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται προς τις 587 μονάδες, θυμίζοντας τη "διπλή κορυφή" στις 591-590 μονάδες (Τρίτη - Τετάρτη). Αύξηση συναλλαγών τα τελευταία 30', καθώς μετά τις 13:30 συνήθως ενεργοποιούνται κωδικοί από το Λονδίνο

Με την προσοχή στραμμένη στην αποψινή ομιλία της Janet Yellen και σε δεύτερο χρόνο στην τοποθέτηση του Mario Draghi (την ερχόμενη Πέμπτη) ,οι αγορές αντιδρούν μετά την τελευταία υποχώρηση.

Προς τις 10.600 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη, προς τις 2.138 μονάδες το συμβόλαιο του S&P 500 στη Νέα Υόρκη, ανακάμπτει από τα χθεσινά χαμηλά το Brent. Με τον αέρα των ξένων αγορών και με το βλέμμα και στην αξιολόγηση του οίκου Moody's (σήμερα προς τα μεσάνυχτα), στο ΧΑ οι αγοραστές έχουν αναλάβει μετά τα πρώτα διστακτικά/αμυντικά λεπτά της συνεδρίασης.

Με βάση τις 578 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, από τις 663 ο Δείκτης Τραπεζών και από τις 1.532 ο FT 25, η αγορά κερδίζει πόντους με επιτάχυνση του ρυθμού συναλλαγών (σταδιακά μετά τις 11:20) και τους long να ανεβάζουν τον πήχη προς την περιοχή των 590 μονάδων.

Βελτιωμένη η βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς, με αναστροφή της τάσης για τον τραπεζικό κλάδο, που με τον ΔΤΡ στις 685 μονάδες "μετρά" απόδοση 5,44% σε διάστημα εβδομάδος.

Στο συν και οι 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών, με το 47% του τζίρου στον κλάδο, σημειώνοντας πως το τελευταίο ημίωρο έχει επιταχυνθεί η ροή σε Πειραιώς, Εθνική. Και στους δύο τραπεζικούς ομίλους αναμένεται πως μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχει κλείσει η εκκρεμότητα στα διοικητικά συμβούλιά τους.

Ικανοποιητική η αντίδραση των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με αυξημένο τζίρο σήμερα στον ΟΠΑΠ και λιγότερο στον ΟΤΕ (ακριβώς το αντίθετο με τη χθεσινή συνεδρίαση). Εως τα 2,94 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της ΔΕΗ, επίσης με ενισχυμένη συναλλακτικότητα.

Ενθαρρυντική ένδειξη, όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιο, η επαναφορά 4 μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε ανοδικό momentum, με συνολικά 16 μετοχές (από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη) με long σήμα, πάντα βραχυπρόθεσμα.

Σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων η μετοχή της ΓΕΚ, στα 2,68 ευρώ ακολουθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ολο και πιο κοντά στα 4,90 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, σε εμφανή διαδικασία επαναφοράς προς το υψηλό της 26ης Οκτωβρίου του 2015.

Αυξημένες συναλλαγές και για τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, σε σημαντικό τεχνικά σημείο, με το 1,35 ευρώ να αποτελεί κρίσιμη αντίσταση.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν MIG, Σαράντης, ΟΛΘ. Εως το 0,514 νωρίτερα η μετοχή της J&P ΑΒΑΞ με νέα αύξηση συναλλαγών, με αυξημένες συναλλαγές συνεχίζει με 19,05% η Frigoglass, όπως επίσης με 12,28% η Forthnet.

Στις 14:00 είχαν αλλάξει χέρια 20 εκατ. μετοχές, με τζίρο 13,5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v